Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Με τιμές και παρουσία του Ηλία Καρανίκα οι εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου στην μακρινή Αυστραλία

H ομογένεια της Αυστραλίας τίμησε και φέτος με κάθε επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις την Eθνική Eπέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η τριμελής διακομματική Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, που αποτελούνταν από τον Bουλευτή Ευρυτανίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Ηλία Καρανίκα, τον Bουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά καθώς και τον Bουλευτή Θεσσαλονίκης Ιωάννη Ζιώγα.

Ο κ. Καρανίκας ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επικεφαλής της διακομματικής Kοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας είχε συναντήσεις με τους ομογενειακούς και τοπικούς φορείς, με τους εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, και με μέλη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους εκεί Συλλόγους της Ευρυτανίας και της Ναυπάκτου και συνομίλησε με Έλληνες στην καταγωγή Bουλευτές τόσο της τοπικής κυβέρνησης της Μελβούρνης όσο και της Ομοσπονδιακής. Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν τους στην Τοπική Βουλή, συζητήθηκαν καίρια προβλήματα της ομογένειας και κυρίως αυτά που αφορούν στην Εκπαίδευση, στην Ελληνική Γλώσσα και στην τοποθέτηση δασκάλων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εμπλουτισμού των εκεί σχολικών βιβλιοθηκών, κάτι που οι ομογενείς θεωρούν σημαντικό ζήτημα.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο Βουλευτής Ευρυτανίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον τοπικό Πρωθυπουργό Λίντσεϊ Τάνερ αλλά και τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Αυστραλίας από το 1962.
Η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης δύο από τα τρία ελληνικά σχολεία της περιοχής και διαπίστωσε με συγκίνηση πως το ελληνικό πνεύμα παραμένει ζωντανό σε μετανάστες της τρίτης γενιάς καθώς παιδιά διαφορετικού χρώματος και καταγωγής έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και τραγούδησαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2006, το 35,8% του πληθυσμού της Μελβούρνης είναι γεννημένο στο εξωτερικό, και προέρχεται κυρίως από τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Είναι η τρίτη στον κόσμο πόλη όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την οποία είναι και αδελφές-πόλεις.
Τέλος συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ομογένεια για την οικονομική κατάσταση της μητέρας πατρίδας καθώς και η υπερκομματική τους στάση, καθώς επιθυμούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος.
Η Αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Μελβούρνη στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα, σήμερα το μεσημέρι.