Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γιώργος Ξενάκης: Η «ψυχή» του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρπενησίου Ένας σπουδαίος μουσικός και ένας υπέροχος άνθρωπος

Ένας μήνας περίπου πέρασε από τότε που φιλοξένησε το Καρπενήσι το 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και τον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών «Antonio Vivaldi», που διοργανώθηκε για ακόμη μια φορά με μεγάλη επιτυχία από το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου «Antonio Vivaldi».
Το φετινό φεστιβάλ ήταν ένα από τα καλύτερα τόσο από πλευράς συμμετοχής χορωδιών, όσο και από πλευράς διοργάνωσης.

Παρότι εκείνες τις ημέρες που πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ, αφιερώσαμε σελίδες ολόκληρες για το όλο πρόγραμμα, τις ξεχωριστές συμμετοχές από διάφορες πόλεις, αλλά και για τα τελικά αποτελέσματα, δεν αναφερθήκαμε στον άνθρωπο που ήταν πίσω από όλα αυτά, στην ψυχή όλων των Φεστιβάλ που έχουν γίνει στην ευρυτανική πρωτεύουσα, όπως έχει χαρακτηριστεί, στον Λόγιο της Μουσικής Παιδείας, στον καθηγητή κ. Γιώργο Ξενάκη.
Σήμερα, μέσα από τούτες τις λιγοστές αράδες, θα αναφερθούμε στον μεγάλο αυτό Μουσικοδιδάσκαλο και αυτό το κάνουμε ως ελάχιστη απόδοση τιμής, στο μέγιστο έργο που τόσα χρόνια επιτελεί στον τόπο μας.
Ο κ. Ξενάκης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ο οποίος από το 1988 δίνει όλο του το είναι για το Φεστιβάλ Καρπενησίου, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί και θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του.
Στον κ. Ξενάκη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τις ενέργειές του και για όλη την εν γένει παρουσία και προσφορά στον τόπο μας μέσα από τη μουσική που τόσο πολύ αγαπά. Τέτοιοι άνθρωποι που προσφέρουν θα πρέπει να στηρίζονται από τους τοπικούς άρχοντες και τους φορείς, ούτως ώστε να συνεχίζουν να προσφέρουν, βάζοντας έτσι το δικό τους λιθαράκι στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Ευρυτανίας.
Να συγχαρούμε για άλλη μια φορά τον κ. Ξενάκη, ευχόμενοι, άπαντες οι συντελεστές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, υγεία, μακροημέρευση και πάντα επιτυχίες στο σπουδαίο έργο του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γιώργος Ξενάκης γεννήθηκε στο Καρπενήσι. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την μουσική και ιδιαιτέρως με τη φωνητική, τη χορωδιακή μουσική και τη διεύθυνση χορωδία. Στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και Βυζαντινή Μουσική, ενώ έχει πάρει το δίπλωμα της Αντίστιξης και της Φούγκας στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας.
Από το 1982 είναι καθηγητής Μουσικής στο Καρπενήσι και το 1986 με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η Μικτή Χορωδία Καρπενησίου.
Στην πολυετή πορεία του στην χορωδιακή τέχνη, έχει ανεβάσει διάφορα έργα για ορχήστρα και χορωδία συνθετών, όπως οι Mozart, Vivaldi, Pergolesi, Beethoven, Handel, Haydn κ.α ενώ έχει διευθύνει τις συμφωνικέ ορχήστρες:
-Συμφωνική Ορχήστρα του Δραματικού Θεάτρου «K. Kisimov» Veliko Ternovo, Βουλγαρίας (1990)
-Ορχήστρα Δωματίου Razgrant Βουλγαρίας (1991)
-Ορχήστρα Δωματίου «Orfeus» της πόλης Pernik Βουλγαρίας (1992)
-Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Plovdiv Βουλγαρίας (1998)
-Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Λαμίας (2002)
Το 1992 ανέβασε τη Θεία Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, στον Ιερό Ναό Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι. Έχει δώσει συνολικά πάνω από 200 συναυλίες στο Νομό μας, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και στο Εξωτερικό (Βουλγαρία 1989, Ουγγαρία 1990, Κύπρο 1992, Ρουμανία 2003-2007).
Έχει λάβει μέρος στα Χορωδιακά φεστιβάλ:
7ο Αταλάντης, 1ο Διεθνές Θρησκευτικής μουσικής Δελφών, 4ο Άσπρων Σπιτιών, 5ο και 10ο Κηφισιάς, 7ο Καρδίτσας, 5ο Άργους Ορεστικού, 5ο Πάτρας, 6ο Διεθνές Θεσσαλονίκης, 9ο Πρέβεζας, 9ο Νίκαιας, 7ο Λάρισας, Θρησκευτικής Βόλου, 3ο Λευκάδας, 1ο Λαμίας, 10 Χρόνια Μακρυγιάννης Άρτας, 1ο Τρίπολης, 5ο Φεστιβάλ Αθηνών ΠΑΛΛΑΣ – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 10ο Σερρών 2010, 12ο Αγία Λάρισας 2010 κ.α.
Από το 1988 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρπενησίου και του Διαγωνισμού Χορωδιών «Antonio Vivaldi». Οι χορωδίες στις οποίες έχει διατελέσει διευθυντής είναι:
-1988 – σήμερα: Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χορωδία Καρπενησίου «Antonio Vivaldi»
-1988 – σήμερα: Παιδική Χορωδία Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Antonio Vivaldi»
-1990-1998: Χορωδία «Ορφεύς» Αγρινίου
-1991-1992: Χορωδία Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας
-2006 – σήμερα: Μικτή Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπερχειάδας
-2007 – σήμερα: Μικτή Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μακρακώμης
-Στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Saint Baune στην Γαλλία συμμετείχε με την Χορωδία «Ορφεύς» Αγρινίου σε ηχογράφηση 2 CD με χορωδιακή μουσική, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων Συνθετών.
Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ GABROVO – BULGARIA από το έτος 2010.
Επίσης, συμμετέχει στην καλλιτεχνική επιτροπή στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Είναι μέλος της Επιτροπής Κατατακτήριων Εξετάσεων στα Μουσικά Γυμνάσια της Ελλάδας.
Έχει κάνει εκπομπές παρουσίασης του έργου στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή Μουσική Πολυφωνία.
Έχει δουλέψει παλαιότερα σε εκπομπές χορωδιακές της ΕΡΤ 1981-1982.
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Ε.Π.