Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τους περιφερειάρχες η «μάχη» της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων που είναι αναγκαίο να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη (αυτό είναι, άλλωστε, και το νόημα της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό*), ωστόσο στο παρασκήνιο καλά κρατεί μια άλλη «μάχη»: Αυτή της προεδρίας της  ΕΝ.Π.Ε.  (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας).
Σύμφωνα με πληροφορίες  της aftodioikisi.gr για τη θέση έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 2+2 περιφερειάρχες. Οι πρώτοι δύο είναι αυτοί που επιχειρούν με έντονο τρόπο να πλασαριστούν στην κούρσα, ενώ οι  άλλοι δύο κρατούν, τουλάχιστον προς το παρόν, χαμηλά τους τόνους.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν  ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντα λόγω του ότι είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. θα πρέπει να προέρχεται ή να στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα, το οποίο διαθέτει σαφή πλειοψηφία ανάμεσα στους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους.
Σγουρός: Είναι λίγος....
Πρώτος στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι ο Γιάννης Σγουρός ο οποίος κατά την έκφραση στελέχους της Ιπποκράτους «μας έχει ζαλίσει με το επαναλαμβάνει συνεχώς το ενδιαφέρον του». Αν και ο κ. Σγουρός είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, θεωρείται ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα αλλά και τις γνώσεις σε σχέση με το θεσμό της περιφέρειας ώστε να χειριστεί μία τέτοια κατεξοχήν πολιτική θέση. Μάλιστα, ως προς αυτό συνάδελφοί του στην ΕΝ.Π.Ε. επικαλούνται τη σχεδόν μόνιμη αμηχανία του αλλά και την επίκληση άγνοιας σε θέματα που τίθενται στις συνεδριάσεις της Ένωσης. Επιπλέον, τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στην κυβέρνηση πολλά στελέχη κάνουν λόγο για «μηδενικό έργο» κατά το πρώτο εξάμηνο θητείας του στην Περιφέρειας Αττικής, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων (του μεγαλύτερου προβλήματος και ταυτόχρονα αναπτυξιακού έργου που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή) το οποίο αρνείται επιμελώς έστω και να αγγίξει. Πάντως, ο κ. Σγουρός δείχνει έτοιμος όχι μόνο να διεκδικήσει αλλά και να «πολεμήσει» για τη συγκεκριμένη θέση, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους δυο προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ συναδέλφους τους που δεν δείχνουν και να «καίγονται». Ίσως, βεβαίως, στο τέλος αυτή η επιμονή να λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ στην υποψηφιότητά του....
Τατούλης: Αστάθμητος παράγων
Δεύτερος στη λίστα είναι ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ναι μεν υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά ως προερχόμενος από τη ΝΔ έχει ερείσματα και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα , ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο οποίος συγκρούστηκε με σφοδρότητα προεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατάγεται και εκλέγεται σε τμήμα της περιφέρειάς του (Μεσσηνία)  επιχείρησε να ρίξει γέφυρες με τη Ρηγίλλης. Αν και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει εφικτό στο βαθμό που θα ήθελε, ορισμένοι από τους πέντε περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι τυχόν υποψηφιότητά του. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο Π. Τατούλης λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του αλλά και των εσωκομματικών (αν)ισορροπιών του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο έχει καταφέρει να  δημιουργήσει μεγάλες αντισυσπειρώσεις ανάμεσα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή προκαλώντας δυσαρέσκεια και σε κεντρικό κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, δεν είναι απίθανο να στηριχθεί από τμήμα του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδο περιφερειών, εφόσον επιχειρηθεί να επιβληθεί η «λύση Σγουρού».
Οι διακριτικοί
Στην κούρσα της προεδρίας της ΕΝ.Π.Ε. "τρέχουν" και δύο πρώην υφυπουργοί της (πρώτης) κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που είναι επικεφαλής σε κατεξοχήν ΠΑΣΟΚικές περιφέρειες και ως εκ τούτου εκλέχθηκαν με μεγάλη ευκολία στις πρόσφατες εκλογές. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την Αυτοδιοίκηση όσο και την Ε.Ε. και την υπόθεση «ευρωπαϊκά κονδύλια» (άλλωστε θήτευσε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής) και τον προερχόμενο από την «γενέτειρα των Παπανδρέου» Αχαία περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.  Όπως προαναφέρθηκε και οι δύο κινούνται διακριτικά, ωστόσο βρίσκονται στη λίστα των ονομάτων που συζητούνται στην Ιπποκράτους για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΝ.Π.Ε.
Ο μεν Στ. Αρναουτάκης μεταξύ άλλων για το «τεχνοκρατικό» προφίλ του και την ικανότητά του σε σχέση με την εκπροσώπηση στην Ε.Ε. (ευρωπαϊκά κονδύλια δεν λαμβάνουν μόνο μεμονωμένες περιφέρειες αλλά τα δίκτυα τους όπως η ΕΝ.Π.Ε.) ο δε Απόστολος Κατσιφάρας για το «σοβαρό» προφίλ του και το γεγονός ότι είναι αποδεκτός όχι μόνο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Ιπποκράτους όπου θα συζητηθεί τόσο το θέμα της ΚΕΔΕ όσο και αυτό της ΕΝ.Π.Ε.