Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Με λαπρότητα η εορτή του Προφήτη Ηλία σε όλη την Ευρυτανία

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή του Προφήτη Ηλία σε όλη την Ευρυτανία.
Με επίκεντρο την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής, χοροστατούντων, του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και του προσκεκλημένου Επισκόπου Μποτσουάνας κ.κ. Γενναδίου, εορτάστηκε στο Καρπενήσι ο Προφήτης του Θεού Ηλίας ο Θεσβίτης.

Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε την παραμονή με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντων των ανωτέρω Αρχιερέων, τη συμμετοχή κληρικών της πόλης και πλήθους πιστών. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Εφημέριος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιωάννης Λιάπης, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μποτσουάνας για την παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας προσφέροντας ως αντίδωρο, τόσο στον κ.κ. Γεννάδιο όσο και στο Άγιο Καρπενησίου, σετ Ωμοφορίων, εις ανάμνηση της ευλογημένης αυτής ημέρας. Ακολούθησε περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Προφήτη Ηλία, πέριξ του Ιερού Ναού και το έορτιο της παραμονής ολοκληρώθηκε με την προσφορά μικρής εικόνας του Προφήτου, από το Εκκλ. Συμβούλιο σε όλους τους πιστούς.
Το βράδυ, στον άυλιο χώρο του Αγίου Νικολάου ακολούθησε πανηγύρι του παλιού καλού καιρού που εξελίχθηκε σε ένα πάνδημο γλέντι, όπου όλοι, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τους θαυμάσιους μεζέδες και να απολαύσουν τα εξαιρετικά μουσικά ακούσματα από τα παραδοσιακά συγκροτήματα.
Την επομένη, αγιώνυμο ημέρα του Προφήτου, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό, τελέστηκε όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θεόπνευστο Θείου Κηρύγματος, από τον Επίσκοπο Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιο και το απόγευμα στον ίδιο Ναό εψάλη η Ιερά Παράκλησις. Το εορταστικό τριήμερο στην Ενορία του Προφήτου Ηλία, ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου με Θεία Λειτουργία μετά Μνημοσύνου, υπέρ αναπαύσεως των κτητόρων του Ναού.   
Η εορτή του Προφήτη Ηλία στο Παλαιοχώρι και την Ανατ. Φραγκίστα
Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε ο Προφήτης Ηλίας τόσο στο Τρίκορφο, στο Παλαιοχώρι, όσο και στην Ανατ. Φραγκίστα. Στο Παλαιοχώρι μετά την Θεία Λειτουργία, στο πανέμορφο ξωκλήσι που έχει θέα την λίμνη Κρεμαστών, ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί χωριανοί και κάτοικοι των γύρω περιοχών, ενώ την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους, τόσο ο Δήμαρχος Αγράφων Δημ. Τάτσης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φούκας, οι οποίοι μάλιστα, χόρεψαν και 2-3 τραγούδια, έτσι για το καλό της ημέρας.
Στην Ανατ. Φραγκίστα μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο ξωκλήσι του Προφήτου, που βρίσκεται ψηλά στη ΣΩΤΗΡΑ, ακολούθησε η καθιερωμένη λαχειοφόρος για τα τάματα που κάθε χρόνο φέρνουν οι πιστοί στην εκκλησία. Τυχεροί, που κέρδισαν τα δυο κατσίκια φέτος, ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, Κώστας Κωστόπουλος και ο ε.α. Αστυνομικός Ταξιάρχης Χρυσικός.
Με τις δέουσες τιμές εορτάστηκε ο Προφήτης Ηλίας και σε άλλα χωριά της Ευρυτανίας, όπως στην Βαλαώρα, το Κρίκελο, το Κερασοχώρι, την Άμπλιανη και την Μηλιά -φωτο.