Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η φλόγα της αγάπης - Του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Μπορεί το καλοκαίρι οι φλόγες από τις πυρκαγιές να καταστρέφουν τα πάντα, στην αίθουσα όμως του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα κατά την κοπή της πίτας της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων
και στην καρδιά του χειμώνα, μια ωφέλιμη φωτιά, η φλόγα της αγάπης, πυρπόλησε τις καρδιές των Ευρυτάνων, τους θέρμανε υπερβολικά και τους ένωσε αδιάρρηκτα (η αγάπη άγαν άπτει και συνάπτει).
Η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, συνεχίζοντας την παράδοση, βράβευσε φέτος τους καταξιωμένους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, αδελφούς Χόντου και τον Κώστα Αβράμπο, οι οποίοι πυρακτωμένοι από τη φλόγα της αγάπης ανακούφισαν τον ανθρώπινο πόνο, στήριξαν αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας, ζέσταναν την ελπίδα για ζωή. Γιατί μόνο η φλόγα της χριστιανικής αγάπης μπορεί να καταργήσει την τραγική αντίθεση ανάμεσα στη χλιδή και στην εξαθλίωση, στον πλούτο και στη φτώχεια, στην πλησμονή και στη στέρηση, στον κόρο και στην πείνα.
Μια απέραντη φλόγα φιλαλληλίας, αγάπης και αλληλεγγύης, απλώθηκε στην κατάμεστη από Ευρυτάνες αίθουσα, πυρπόλησε τις ευαίσθητες καρδιές τους, τους προβλημάτισε και τους έφερε πιο κοντά. Και σε αυτό συνέτειναν η εμπνευσμένη παρουσίαση του ευπατρίδη Κώστα Αβράμπου από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεκτό συμπατριώτη μας και φίλτατο Ιωάννη Υφαντόπουλο, αλλά και από τον αθόρυβο συγχωριανό μου και σοφό καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, λίαν αγαπητό Ηλία Ντζιώρα, ο οποίος με τη λέξη «αντιπελάργηση» (ευγνωμοσύνη) και τη φράση του Νεύτωνα «Πατούσα σε ώμους γιγάντων» σκιαγράφησε επιτυχώς τους απουσιάζοντας αδελφούς Χόντου και δίδαξε πολλά στο πολυπληθές ακροατήριο.
Αν αυτή η φωτιά πυρπολούσε τις καρδιές των πανελλήνων, ούτε τις ομορφιές της φύσεως θα καίγαμε ούτε εστίες μίσους και αδικίας θα φούντωναν ούτε ο πόνος και η απόγνωση θα βασίλευαν ούτε η σημερινή κρίση και οικονομική δυσπραγία θα επεκτείνονταν, διότι οι φλόγες της αγάπης θα απομάκρυναν τα κίνητρα προσωπικής ιδιοτέλειας και προβολής.
Σε εποχή ατομισμού και αδιαφορίας, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι μια μορφή αντίστασης και αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν πέθανε η αγάπη, δεν έσβησε η ευαισθησία, δεν χάθηκαν οι μεγάλοι ευεργέτες από την πατρίδα μας, δεν υστερεί η Ευρυτανία.