Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πέθανε η Μαρίκα Μητσοτάκη


Την τελευταία της πνοή άφησε στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Μαΐου, σε ηλικία 82 ετών, η Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου, γεννηθείσα στις 29 Νοεμβρίου του 1930.
Ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από το 1953 και μητέρα της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια Β' Αθήνας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απέκτησε 13 εγγόνια.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη, καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών.
Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.
Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής, η οποία επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.
Το απόγευμα της Τρίτης, 17 Απριλίου, εισήχθη στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο,  όπου υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων, καθώς η κατάσταση της ήδη βεβαρυμένης υγείας της παρουσίασε επιδείνωση.
Η κα Μητσοτάκη αντιμετώπιζε επί σειρά ετών κινητικά προβλήματα, τα οποία την κρατούσαν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.
Σήμερα η ταφή της
Χθες το πρωί στις 11.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα, τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία και στη συνέχεια η σορός της μεταφέρθηκε στα Χανιά στην εκκλησία της Αγ. Μαγδαληνής στη Χαλέπα.
Εκεί, παρέμεινε όλη τη νύχτα και σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι Χανίων, στον οικογενειακό τάφο.
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν για τον θάνατό της οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ αίσθηση προκάλεσε το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στον Πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η μοναδική σχέση με τα παιδιά της
Η Μαρίκα Μητσοτάκη έφυγε πλήρης ημερών αλλά και ευτυχισμένη που είχε καταφέρει να κάνει πράξη το όνειρό της, να δει δηλαδή την οικογένειά της μεγάλη και πολύ δεμένη.
Όσοι γνώριζαν την εκλιπούσα, ήξεραν πως το Α και το Ω στη ζωή της, από πολύ νεαρή ηλικία, ήταν τα παιδιά της. Πρώτα ήρθε η Ντόρα στη ζωή της για να ξεκινήσει το όνειρο, δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Αλεξάνδρα ενώ αμέσως μετά ήρθε στη ζωή η Κατερίνα. Η ευτυχία της οικογένειας Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε όταν ήρθε στον κόσμο ο βενιαμίν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η οικογένεια, τα πρώτα χρόνια γυναικοκρατούταν αλλά αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί ποτέ ούτε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ούτε τον μικρό τότε Κυριάκο ο οποίος βέβαια ήταν και ο χαϊδεμένος τους! Όσοι ζούσαν εκείνον τον καιρό από κοντά τη Μαρίκα Μητσοτάκη, έλεγαν πως έδινε τα πάντα για τα παιδιά της και βρισκόταν συνεχώς κοντά τους. Γι' αυτό και τόσο οι τρεις κόρες της όσο και ο γιος της, της είχαν μεγάλη αδυναμία. Όταν ήρθαν στον κόσμο και τα εγγόνια της, η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν σαν να περνούσε για δεύτερη φορά εκείνες τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές φροντίζοντας τα παιδιά της. Θέλησε να είναι και στα εγγόνια της κοντά τα οποία βέβαια επίσης της είχαν αδυναμία. Κορυφαίες στιγμές της οικογένειας ήταν όταν όλα τα μέλη της συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι όπου δοκίμαζαν τις σπεσιαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη που δεν συγκρίνονταν με καμίας άλλης γυναίκας της οικογένειας.

Το συγκινητικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για το χαμό της πολυαγαπημένης του γιαγιάς
Τι έγραψε στο facebook…

Με ένα αρκετά συγκινητικό μήνυμα …αποχαιρέτησε τη γιαγιά του ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης μέσω των social media.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, «ανέβασε» στη σελίδα του στο Facebook, ένα τραγούδι, «το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του», όπως ο ίδιος σχολίασε, το «Δυο Πράσινα Μάτια» της Στέλλας Γκρέκα.
Ποστάροντας τη δημοσίευση, ο κ. Μπακογιάννης έγραψε: «Η γιαγιά μας αγαπούσε πολύ τη μουσική και τη διασκέδαζε να σιγοτραγουδάει αυτό το τραγούδι, οδηγώντας για τη θάλασσα, με επτά εγγόνια στο πίσω κάθισμα. Πόσο αγάπη μπορεί να χωρέσει ένας άνθρωπος»;
 

Ο ΕΠ συλλυπείται την οικογένεια και εύχεται το χώμα της λεβεντογένας Κρήτης που θα την σκεπάσει να είναι ελαφρύ. Αιωνίας της η μνήμη!