Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ένας άλλος κόσμος - Του Μ. Κοπανάκη

Υπήρξε μία κινηματογραφική ταινία με το όνομα The Truman Show, όπου ο Τρούμαν, ζει από τη γέννησή του σε μια εντελώς κατασκευασμένη πόλη, το Sea haven (Σι χέιβεν) πάνω σε ένα τεράστιο πλατό και η οποία κατοικείται από τους ηθοποιούς και το συνεργείο του σόου. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί χωρίς να έχει ιδέα, στο δικό του σόου.
Η ζωή του καταγράφεται από χιλιάδες κρυμμένες κάμερες και μεταδίδεται 24 ώρες τη μέρα ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντας στον δημιουργό του σόου Κριστόφ να αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις. Για να εμποδίσουν τον Τρούμαν να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, ο Κριστόφ έχει εφεύρει αρκετά τεχνάσματα για να αποτρέψει τον Τρούμαν να ταξιδέψει, σκοτώνοντας τον πατέρα του σε ένα ταξίδι ψαρέματος ώστε να εντρυφήσει στον Τρούμαν φοβία για το νερό, κάνοντας πολλά έκτακτα δελτία ειδήσεων και διαφημίσεων όπου λένε για τους κινδύνους που έχουν τα ταξίδια και προβάλλοντας σειρές που μιλάνε για την ασφάλεια του να μένεις σπίτι.

Παρά τον έλεγχο του Κριστόφ όμως, ο Τρούμαν έχει καταφέρει να συμπεριφέρεται με απρόσμενους τρόπους, όπως να ερωτευτεί μία κομπάρσο του σόου, τη Σίλβια. Αν και η Σίλβια γρήγορα εκτοπίζεται από το πλατό, ο Τρούμαν συνεχίζει να τη θυμάται. Η Σίλβια τότε ξεκινά την εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Τρούμαν" που διαμαρτύρεται ώστε να ελευθερώσουν τον Τρούμαν από το σόου.

Κατά τη διάρκεια της 30ης χρονιάς του σόου, ο Τρούμαν ανακαλύπτει γεγονότα που δεν ταιριάζουν, όπως ένα φως να τον συνοδεύει συνέχεια τα βράδια και επίσης άκουσε κατά λάθος μια συζήτηση του συνεργείου του σόου. Όλα αυτά κάνουν τον Τρούμαν να αναρωτιέται για τη ζωή του, συνειδητοποιώντας ότι «κάτι δεν πάει καλά». Γεμίζει με αποφασιστικότητα να μπορέσει να φύγει από την πόλη, αλλά όλοι οι δρόμοι και οι διέξοδοι είναι κλειστοί για αυτόν, με την φροντίδα του Κριστόφ.

Μη βρίσκοντας άλλη διέξοδο, προσπαθεί να φύγει από την πόλη με μια μικρή βάρκα στη θάλασσα, έχοντας ξεπεράσει το φόβο του για το νερό. Ο Κριστόφ δίνει εντολή να δημιουργήσουν μια μεγάλη καταιγίδα. Ο Τρούμαν, όμως, με αποφασιστικότητα συνεχίζει το ταξίδι του μέχρις οσότου η βάρκα ενώ ταξιδεύει πέφτει πάνω σε ένα τοίχο μέσα στη θάλασσα. Ο Τρούμαν τότε σοκαρισμένος θα δει κάτι σκαλιά που οδηγούν σε μια πόρτα που γράφει "Έξοδος". Καθώς τολμάει να αφήσει τον κόσμο του, ο Κριστόφ μιλάει απευθείας στον Τρούμαν και προσπαθεί να τον πείσει να μείνει στον εικονικό του κόσμο. Ο Τρούμαν, αφού το σκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα, ανοίγει την πόρτα της ελευθερίας εισερχόμενος στον αληθινό κόσμο και στην αγαπημένη του Σίλβια.

Και εμείς σαν τον Τρούμαν, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου «κάτι δεν πάει καλά». Τα παραδείγματα πολλά:

Ο λόγος ύπαρξης της Ελλάδας, για τους αγωνιστές του ’21, ήταν να είναι ένας χώρος όπου υπάρχει ελευθερία. Πόση ελευθερία υπάρχει σήμερα μέσα από κυβερνώντες που εξυπηρετούν ολοφάνερα τα συμφέροντα της ελίτ, υποκρινόμενοι ότι κυβερνούν, ηθοποιοί που επιτρέπουν σε ένα υποτιθέμενο κράτος πρόνοιας και «για τη σωτηρία μας» να μας καταστρέφουν οικονομικά.

Για ποιο λόγο πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που στηρίζεται ξεδιάντροπα πια στην απάτη του τόκου; Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδας να είναι μία ιδιωτική εταιρία που ανήκει σε άγνωστους ξένους, αλλά να μην γίνεται τίποτα για αυτό, και αυτοί που θα έπρεπε να μας δίνουν απαντήσεις να σφυρίζουν αδιάφορα.

Γιατί πρέπει να πληρώνουμε υποχρεωτικά υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές μια ζωή, για να καταλήξουμε με μία σύνταξη πείνας, και χωρίς φάρμακα;

Για ποιο λόγο τα παιδιά μας σπουδάζουν; Για να μάθουν τι ακριβώς, για να καταλήξουν που, όταν η μοναδική τους διέξοδος είναι να γίνουν κάπου λακέδες, μακριά από κάθε οικονομική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Μήπως όμως κάπου υπάρχει μία πόρτα που γράφει «Έξοδος», μοναδική για τον καθέναν από εμάς, που πασχίζουν να μας την κρατήσουν μυστική;

Μήπως αυτή η πόρτα, ξεπερνάει τα συρματοπλέγματα της λογικής που μας έχει επιβληθεί και σχετίζεται με αυτό που πραγματικά είμαστε;

Και αν χρειάζεται ένα μέσον για να φτάσουμε σε αυτή την πόρτα, ποιο είναι αυτό; Είναι μία βάρκα, όπως στην περίπτωση του Τρούμαν, ή κάτι που μπορεί όλοι μας να έχουμε μέσα μας;

(Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το http://el.wikipedia.org)

http://emmkopanakis.blogspot.com/