Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ με θέμα: «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ένα ακόμα γιγαντιαίο εγχείρημα της Πανευρυτανικής Ένωσης σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Πρόκειται για το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012 με θέμα: «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας»Η άψογη συνεργασία με τους συνδιοργανωτές ήτοι την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου, τον Οργανισμό Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καρπενησίου (ΟΠΠΑΔΗΚ),
τους  Τοπικούς Πολιτιστικούς  Συλλόγους Φουρνά, Βράχας και Κλειτσού και, κυρίως, χάρις στην συγκινητική και φλογερή συνδρομή ιδιωτών συνετέλεσαν στην πλήρη επιτυχία του.
Η πείρα των διοργανωτών από προηγούμενες Ημερίδες και Συνέδρια, όπως στην Βούλπη, στο Ραπτόπουλο, στον Δήμο Αγράφων (με συνεδριάσεις σε Τροβάτο, Άγραφα και Μεγάλα Βραγγιανά), στη Γρανίτσα και στη Δομνίστα (με συνεδριάσεις στη Δομνίστα,  στους Στάβλους και στην  Άμπλιανη) οδήγησε στην απόφασή τους να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις στον Φουρνά, στον Κλειτσό και στη Βράχα.  Και η ιδέα αυτή δικαιώθηκε πλήρως.
Το απόγευμα της Παρασκευής 20-07-2012 και μετά την παραλαβή των σχετικών φακέλων με το πρόγραμμα και τις περιλήψεις  των εισηγήσεων κ.λπ., πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια  πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση.  Εκατοντάδες σύνεδροι κατέκλυσαν την αίθουσα τελετών του «Αλκιβιάδειου» Γυμνασίου – Λυκείου Φουρνά, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι τρεις (3) πρώτες συνεδρίες. Ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρο  της διοργανώτριας Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παριστάμενους εισηγητές και συνέδρους για την συμμετοχή τους, τόνισε,  μεταξύ άλλων, ότι δικαιωματικά γίνεται το Συνέδριο αυτό στην περιοχή αυτή, γιατί, «στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της πρόσφερε γενναιόδωρα στο εθνικό σύνολο με θυσίες, ιδρώτα και αίμα. Τα παιδιά της υπηρέτησαν την Πατρίδα και σε πολεμικές περιόδους και σε περιόδους ειρήνης προάγοντας τις επιστήμες, καλλιεργώντας τα γράμματα, θεραπεύοντας την παιδεία και διακονώντας την Εκκλησία, υπερνικώντας τις όποιες, κατά καιρούς, δυσχέρειες…. Οι κάτοικοί της δικαιούνται να καυχώνται και να υπερηφανεύονται για την τεράστια εισφορά τους στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας και όχι μόνον… Ο καθαγιασμένος αυτός χώρος με τα αξιόλογα μοναστήρια και το πλήθος των σημαντικών κειμηλίων   γέννησε και ανέδειξε αγίους Μεγάλους Διδασκάλους του Γένους, ήρωες, διακεκριμένους επιστήμονες, πολιτικούς, στρατιωτικούς, καλλιτέχνες κ.ά., που η φήμη τους ξεπέρασε τα όρια της  Ελλάδας …». Ακολούθως επισήμανε: α) το πλήθος των εισηγητών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ευρυτανικής καταγωγής, ενέταξαν όμως στα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα και θέματα ευρυτανικά, β)τη συμμετοχή πολλών  νέων, στην ηλικία, επιστημόνων, γ) Παρά το πλήθος των εισηγήσεων παραμένουν ακόμα πολλά θέματα προς ιστορική έρευνα, σπουδή και μελέτη…». Τέλος,  ευχαρίστησε θερμά τους παρισταμένους επισήμους, τους συνδιοργανωτές, τους συνέδρους και τους εισηγητές για την αθρόα συμμετοχή τους και, φυσικά τον κύριο Χορηγό του Συνεδρίου Πανεπιστημιακό Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Ηλία Ντζιώρα.
Ακολούθως χαιρετιστήρια προσφώνηση έκανε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας  Μπακογιάννης και στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλειο Καραμπά.
Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών και πλούσια την καρποφορία  του, η οποία θα ολοκληρωθεί – όπως τόνισε- με την έκδοση των πρακτικών.
Η α΄ Συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισαγωγική εισήγηση της Πρόεδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ.Καλλιόπης (Κέλλυς) Μπουρδάρα, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υπουργού με θέμα: «Η πολιτισμική προσφορά της περιοχής Φουρνά, Κλειτσού και Βράχας διαχρονικά». Ακολούθησαν δώδεκα (12) ακόμα εισηγήσεις, μετά το τέλος των οποίων έγιναν διάφορες παρεμβάσεις και εποικοδομητική συζήτηση.  Οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να θαυμάσουν εκθέσεις φωτογραφιών αρχαιοτήτων της Ευρυτανίας (από το αρχείο, κυρίως, του κ. Γ. Τάσιου) και εικόνων των  Διονυσίου του εκ Φουρνά, Σπυρίδωνα  Χατζηγιαννόπουλου, μελών της Οικογένειας Παπαδημητρίου εκ Βράχας κ.ά.
Μετά το τέλος των εργασιών της α΄ Συνεδρίασης παρατέθηκε πλούσιος νηστήσιμος,  κατά βάση - λόγω Παρασκευής - , δείπνος  από φαγητά αλλά και πλούσιος από αγάπη και φιλική διάθεση των ντόπιων, στην πλατεία του Φουρνά,  προσφορά του δραστήριου Συλλόγου Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ». Στη συνέχεια οι εισηγητές διαμοιράστηκαν για τη διανυκτέρευσή τους σε θαυμάσιους ξενώνες, μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και σε οικίες (όπως αυτή του κ. Ηλία Ντζιώρα στη Βράχα), όπου και διαπίστωσαν την υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με τα μνημεία και την ιστορία της…
Το  πρωί της 21ης Ιουλίου 2012, ημέρα Σάββατο,  πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο του «Αλκιβιάδειου» Γυμνασίου – Λυκείου Φουρνά και μετά από την προσφώνηση –καλωσόρισμα του επί  σειράν ετών Προέδρου του Συλλόγου Φουρνιωτών Αθήνας κ.Πέτρου Τσέλιου, εκ μέρους των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, οι β΄και γ΄ Συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν ένδεκα (11) και δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις, αντίστοιχα. Ανάμεσα στις δυο (2) αυτές συνεδριάσεις παρατέθηκε πλούσιος μπουφές με εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά, προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Φουρνά, ενώ στο τέλος της κάθε μιας έγιναν παρεμβάσεις και συζητήσεις.  Το μεσημέρι και πάλι ο Σύλλογος Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» παρέθεσε πλουσιότατο γεύμα….

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ
Το απόγευμα του Σαββάτου, 21-07-2012, ο παλμός του Συνεδρίου μεταφέρθηκε στον Κλειτσό, όπου πολλοί σύνεδροι μετέβησαν με μισθωμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας, ενώ οι υπόλοιποι με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα έγινε επίσκεψη – προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Νέου, στην Κορίτσα Κλειτσού, όπου υπάρχει το πλουσιότερο κειμηλιαρχείο της περιοχής, στο οποίο μεταξύ άλλων φυλάσσεται και ο πήχυς εκ του αγκώνος «της ζωγραφικής χειρός του αγίου ενδόξου αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά».  Η ξενάγηση από τον Ιερομόναχο π. Ιλαρίωνα Λιάσκο, θεολόγο, εφημέριο του χωριού, ήταν μοναδική. Οι επισκέπτες  - προσκυνητές εντυπωσιασμένοι, στη συνέχεια,  επέστρεψαν στην πλατεία του Μεσοχωρίου Κορίτσας, όπου πραγματοποιήθηκε  η γ΄ Συνεδρίαση. Προ της έναρξης και περί την 6η απογευματινή έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο  εκεί υπάρχον λιτό και απέριττο μνημείο του Κλειτσιώτη στρατηγού της Νίκης  και του Έπους του ’40 Χαράλαμπου Κατσιμήτρου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κλειτσού κ. Κώστα Σαμαρά, τον εκπρόσωπο του Δήμου Καρπενησίου Αντιδήμαρχο κ. Κλεομένη Λάππα και τον Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακό Σύμβουλο Ευρυτανίας κ. Λάμπρο Τσιτσάνη, ο οποίος παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος.
Μετά τις παραπάνω παράλληλες εκδηλώσεις άρχισαν οι εργασίες της δ΄ Συνεδρίασης στον χώρο της πλατείας του χωριού. Εκατοντάδες  ήταν οι Σύνεδροι που παρακολούθησαν με τη δέουσα προσοχή τις δεκαπέντε (15) ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν  εκεί.  Το καλωσόρισμα των συνέδρων έγινε από τον Πρόεδρο των Απανταχού Αποδήμων Κλειτσού κ. Φώτη Κουλαρμάνη. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν εμπεριστατωμένες και εύστοχες παρεμβάσεις και συζήτηση. Σημειώνεται ότι πολλά θέματα της συνεδρίασης αυτής είχαν σχέση με την Παράδοσή μας.
Μετά την πνευματική αυτή πανδαισία ακολούθησε πλουσιότατος δείπνος – προσφορά του Κύριου Χορηγού του Συνεδρίου μας Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Ηλία Ντζιώρα και με τη φροντίδα της αεικίνητης συζύγου του κ. Νάνσυ Ντζιώρα, η οποία επί εβδομάδες ολόκληρες εργάστηκε άοκνα για την επιτυχία του Συνεδρίου και έλυσε,  σχεδόν, όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασία του. Και στη συνέχεια ήρθε και μια ευχάριστη έκπληξη. Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του προγράμματος προβλεπόταν και το άκουσμα παραδοσιακών τραγουδιών, που πράγματι άρχισαν να υλοποιούν καλλίφωνες γυναίκες του Κλειτσού κατά τη διάρκεια του  γεύματος . Όμως ξεσηκώθηκαν οι πάντες όταν στο μικρόφωνο πήρε στα χέρια του ο 90χρονος  παπα- Παναγιώτης Μαρκούσης. Η πλατεία του χωριού γέμισε από χορευτές και το κέφι δεν άργησε να αντιλαλήσει σε όλους τους γύρω οικισμούς  και τις πλαγιές.
   
ΚΥΡΙΑΚΗ 22-07-2012 : Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΑ
Η τελευταία και η πλέον εντυπωσιακή συνεδρίαση του τριήμερου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Βράχας. Περιελάμβανε συνολικά δεκαέξι (16) εισηγήσεις σχετικές  με την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού αυτού.
Το πρωί της Κυριακής, 22 Ιουλίου 2012,   τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικολάου. Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν, επίσης, ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Αναστάσιος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημ.  Παπασπύρος και οι επιχώριοι ιερείς- σύνεδροι και ο Διάκονος της Μητροπόλεως. Μετά τη θεία λειτουργία προσφέρθηκε καφές στην πλατεία του χωριού. Στην προκαθορισμένη ώρα (10.45΄) η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου κατακλύστηκε από τις Συνέδρους (πάνω από 500!), οι οποίοι θαύμασαν κυριολεκτικά τα έργα  ζωγραφικής Βραχηνών καλλιτεχνών που είχαν εκτεθεί εκεί με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια.
Η έναρξη  έγινε με προσφώνηση – καλωσόρισμα των Συνέδρων από τον εκπρόσωπο των τοπικών συλλόγων κ. Ηλία Ντζιώρα.  Οι εισηγήσεις ήταν όλες λίαν ενδιαφέρουσες και κέντρισαν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και όλων των επισκεπτών, οι οποίοι τις παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής γνωστοποιήθηκε στους συνέδρους ότι απέστειλαν σχετικά μηνύματα για το συνέδριό μας  ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, το οποίο αναγνώστηκε από τον Εκπρόσωπό του Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Νικόλαος, ο Ευρυτάνας λόγιος και συγγραφέας Πρωτοπρεσβύτερος π.Κων/νος Βαστάκης, ο τ. Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο τ. Δήμαρχος Καρπενησίου ιατρός κ. Γιάννης Παπαδόπουλος,  η Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Καλλιόπη Φλώρου, η Αρχαιολόγος κ. Έβη Τουλούπα κ.ά.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στα συμπεράσματα και τις προτάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.
α.- Συμπεράσματα
- Το Συνέδριο πέτυχε απόλυτα τους στόχους και τους σκοπούς του. Η ιστορική Πανευρυτανική Ένωση συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμο έργο στον τόπο μας με την πραγματοποίηση σημαντικών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
- Συμμετείχαν σε αυτό εβδομήντα (70) εισηγητές, εκ των οποίων ευάριθμος αριθμός ήταν μη ευρυτανικής καταγωγής (από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Αθήνα,  Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία). Ανάμεσά τους και Αγιορείτες Πατέρες, οι οποίοι παρουσίασαν νέα στοιχεία για μορφές του τόπου μας (Άγιος Κυπριανός εκ Κλειτσού, Διονύσιος ο εκ Φουρνά,  Όσιος Παρθένιος ο εκ Φουρνά κ.ά.).
- Στο Συνέδριο παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εισηγήσεις νέων, στην ηλικία, επιστημόνων – ερευνητών, πράγμα ενθαρρυντικό για την συνέχιση της διερεύνησης της ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας.
- Τα προς διερεύνηση θέματα, μάλλον πολλαπλασιάστηκαν, παρά μειώθηκαν. Η πραγματοποίηση και 2ου Συνεδρίου στην περιοχή κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.
- Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά, και στις πέντε (5) συνεδριάσεις του, 1.100 σύνεδροι και εισηγητές!
- Στο τέλος κάθε συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις.
β.- Προτάσεις
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις, σπουδαιότερες από τις οποίες είναι:
- Να γίνουν οι δέουσες ενέργειες προς αγιοποίηση του Διονυσίου του εκ Φουρνά και του Οσίου Παρθενίου  του Σκούρτου, εκ Φουρνά, επίσης, ο οποίος στο Άγιον Όρος τιμάται ήδη ως Όσιος.
- Να γίνουν προσπάθειες καλλίτερης και ασφαλέστερης διαφύλαξης, καθώς  και  της ευρύτερης προβολής των, ανεκτίμητης αξίας,  υπαρχόντων στην περιοχή κειμηλίων και των ιερών χώρων, ώστε να αναπτυχθεί ο τόπος, σε συνδυασμό με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του,   μέσω του θρησκευτικού τουρισμού.
- Να τοποθετηθούν, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διάφορων πολιτιστικών φορέων, σε όλες τις τοπικές κοινότητες, αναμνηστικές στήλες και μνημεία ηρώων της Επανάστασης του 1821, των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, της  Μικρασιατικής Καταστροφής (1922) και του Έπους του 1940.
- Να εορταστεί η 100ετηρίδα από της γέννησης του εκ Φουρνά ιερέα π. Γεωργίου Κουτή, κατά το έτος 2014, σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» και την Τοπική Κοινότητα Φουρνά.
- Να δημιουργηθούν Ιστορικά και Λαογραφικά Μουσεία, όπου  τούτο είναι εφικτό.
Τις εργασίες του Συνεδρίου κατέκλεισε ο   Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος,  ευχαρίστησε όλους τους Συνέδρους  για την αθρόα συμμετοχή τους, ιδιαίτερα δε εξέφρασε ιδιαίτερες και ευγνώμονες ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, για την κήρυξη του Συνεδρίου και την  ανελλιπή συμμετοχή του σε όλες, σχεδόν, τις συνεδριάσεις, στους Ιερείς της περιοχής Φουρνά, Βράχας και Κλειτσού για την ενεργό συμμετοχή τους με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις  τους και τις προσφερθείσες υπηρεσίες φιλοξενίας και ξενάγησης στα υπάρχοντα πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία και κειμήλια,  στον Εκπρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, στους Αγιορείτες πατέρες, Αναστάσιο και Πατάπιο, στους συνδιοργανωτές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Αντιπεριφέρεια – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Δήμο Καρπενησίου, ΟΠΠΑΔΗΚ, Πολιτιστικούς Συλλόγους Φουρνά, Βράχας και Κλειτσού), στην Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας, στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φουρνά και του Δασαρχείου Φουρνά, στους  Δημοτικούς Υπαλλήλους της Δημοτικής  Ενότητας Φουρνά, στα μέλη της Γραμματείας του Συνεδρίου, στις ομάδες εργασίας Γυναικών Φουρνά και Βράχας και ιδιαίτερα στις κ. Νάνσυ Ντζιώρα και Γεωργία Γκαρίλα – Διαμαντή, οι οποίες επί εβδομάδες ολόκληρες εργάστηκαν άοκνα για  τη διαμόρφωση των χώρων πραγματοποίησης του Συνεδρίου και για τη βοήθειά τους για τις παράλληλες εκδηλώσεις, στους εισηγητές για την πολύτιμη εισφορά τους με τις επιστημονικές εισηγήσεις που κατέθεσαν και,  τέλος, προς τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Ηλία Ντζιώρα, γιατί, όπως τόνισε, χωρίς τη γενναιόδωρη χορηγία του προς την Πανευρυτανική Ένωση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί το Συνέδριο αυτό… 
Συνοψίζοντας,  τέλος,  ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, έκλεισε την καταληκτική  ομιλία του με την κοινή διαπίστωση ότι οι προσδοκίες των διοργανωτών για επιτυχία του Συνεδρίου δικαιώθηκαν πλήρως, καθότι, εκτός από τα οφέλη που αποκομίστηκαν από τήν παρακολούθηση των εβδομήντα (70) εισηγήσεων  υπήρξε και αναβάπτισμα θρησκευτικό με τις επισκέψεις – προσκυνήματα στους Ιερούς Ναούς και στα κειμηλιαρχεία της περιοχής, εθνικό με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Στρατηγού της Νίκης Χαράλαμπου Κατσιμήτρου και, τέλος, αναβάπτισμα πολιτιστικό (εισηγήσεις, παραδοσιακοί χοροί κ.ά.)
Απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Ηλία Ντζιώρα
Ύστερα από τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου και μέσα σε μια κατανυκτική και φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, υλοποιώντας σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Καρπενησίου  τίμησε τον γνωστό στο Πανελλήνιο  Μαθηματικό και Συγγραφέα,  Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ηλία Β. Ντζιώρα, επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα με σχετικό πάπυρο, με το παρακάτω κείμενο:
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ Β. ΝΤΖΙΩΡΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ε.Μ.Π., ΠΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ
ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ  ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ  ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΚΑΙ
ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ  ΝΕΟΤΕΡΩΝ   ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ
ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΦΕΡΕΙ ΑΦΕΙΔΩΛΕΥΤΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
   
ΒΡΑΧΑ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ