Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Μαρίζα Κώχ στο Καρπενήσι

Η διδασκαλία είναι δημιουργία, είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι η γέφυρα γνώσεων και αξιών. Μας μαθαίνει τον τρόπο να ανακαλύπτουμε μονοπάτια γεμάτα από συναισθήματα, μουσική και φαντασία.
Το παιχνίδι από την άλλη, σημαντικό και αναπόσπαστο μέσο διδασκαλίας για το Νηπιαγωγείο, φέρνει με τη σειρά του το τραγούδι και τη μουσική.
Και όλοι εμείς μέσα από την επαφή μας με τα παιδιά άθελά μας γινόμαστε τραγουδιστές.
Έρχεται έτσι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως τα τραγούδια αυτά τα «χρωματιστά τραγούδια» του Νηπιαγωγείου κρύβουν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Πρόκειται για ένα είδος τραγουδιών που σου μαθαίνουν να βλέπεις και να ερμηνεύεις τον κόσμο μ’ ένα δικό τους τρόπο και μοναδικό.
Έτσι μοναδική και εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της κ. Μαρίζας Κώχ μιας καταξιωμένης μουσικού, αλλά και κατ’ εξοχήν αγαπημένης τραγουδίστριας των παιδιών στο 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, Καρπενησίου, προκειμένου να υλοποιηθεί δράση πολιτιστικού προγράμματος.
Η μουσική παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια» από το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου της κ. Μαρίζας Κώχ έλαβε σάρκα και οστά την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 στις 11.30 το πρωί στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Η συγκεκριμένη παράσταση γράφτηκε για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα υλικό δημιουργημένο μετά από πολύχρονη εργασία με τα παιδιά, και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Παρουσιάζεται από την Μαρίζα Κώχ σε ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας και σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση μεταμορφώνεται σε κιβωτό αγαπημένων παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών όπως: «Καράβι – καραβάκι» «Τσίκι – τσίκι - τσέλα», «Νεραντζούλα φουντωτή» , «μαύρα μάτια», Λιανοχορταρούδια, η ρίμα του Αη Γιώργη κλπ. Σύμφωνα με τη διήγηση, οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα έκρυψαν στους ήχους των κουδουνιών του παπλώματος για να σωθούν οι μελωδίες τους για πάντα. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!
Τα παιδιά μαγεμένα δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς η Μαρίζα Κώχ «βγήκε» απ’ την τηλεόραση και βρέθηκε ανάμεσά τους! Πώς η φωνή της και τα τραγούδια της που πριν λίγο ακούγαμε από το CD συνόδευαν τώρα τη δική τους φωνή! Το γέλιο της, το άγγιγμά της, η επιβλητική της παρουσία, δεν είναι πια στη φαντασία τους αλλά στο σχολείο τους, στη συντροφιά τους, έτοιμη να τα πάρει μαζί της σε αυτό το μουσικό ταξίδι.
Κι ο στόχος μας ήταν αυτός: Να ταξιδέψουν στην Ελληνική μουσική παράδοση, να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια, να τους ανοιχτεί αυτός ο μαγικός κόσμος της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Είναι καθήκον μας να τη γνωρίσουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να την αγαπήσουν, και να τη διαφυλάξουν για τις επόμενες γενιές. Οι παραδόσεις μας είναι οι ρίζες μας. Χωρίς ρίζες, ούτε φύλλο ούτε καρπός… Είναι σημαντικό να υπάρχουν αξίες. Είναι σημαντικό και πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε το  μέλλον των παιδιών μας, ενώ οι πράξεις μας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε στάσεις και συμπεριφορές που θα υιοθετήσουν αργότερα σαν ενήλικες.  Η αγάπη, το καθαρό κομμάτι της δημιουργίας, είναι αυτή που θα μας δείξει το δρόμο. Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου Νηπιαγωγείου κ. Κ. Κουτρούμπα, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Καρπενησίου, τον μουσικό κ. Τάσο Ηλιόπουλο, και τον υπεύθυνο Σχολ. Δραστηριοτήτων κ. Διον. Παρούτσα. Η συμπαράστασή τους και η αμέριστη στήριξή τους ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία αυτής της όμορφης εκδήλωσης.