Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Mήνυμα Θωμά Κώτσια του ΣΥΡΙΖΑ για την Πανελλήνιες


Αγαπητά μου παιδιά,
Ζώντας από κοντά σαν γονιός υποψηφίου και εγώ όλο αυτό τον αγώνα της προετοιμασίας σας και την κορύφωση της αγωνίας με το ξεκίνημα των εξετάσεων, θα ήθελα μαζί με τις ευχές μου να επιβραβευτούν και να καρποφορήσουν  οι κόποι σας, να καταθέσω κάποιες σκέψεις και να τις μοιραστώ μαζί σας έτσι όπως τις μοιράστηκα και με το δικό μου παιδί μπροστά στη δοκιμασία των εξετάσεων αυτές τις μέρες.


Για τις ίδιες τις εξετάσεις θα μπορούσε να πει κανείς πολλά ωστόσο ένα είναι βέβαιο, ότι δεν θα είναι η μοναδική ευκαιρία που θα σας δοθεί να αναδείξετε τις ικανότητες σας και να διεκδικήσετε το μέλλον σας. Κοιτάξτε γύρο σας πόση πέτυχαν στη ζωή τους χωρίς απαραίτητα να έχουν κάνει ανώτερες σπουδές και πόσοι ενώ σπούδασαν βρέθηκαν και πρόκοψαν σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας από αυτό των σπουδών τους.
Η γνώση και η μόρφωση δεν πρέπει να συνδέονται απαραίτητα με επαγγελματική αποκατάσταση και καριέρες, αλλά με το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να την κατακτήσει, όπως το φως της γνώσης κατακτά τα σκοτάδια της αμάθειας.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δυστυχώς δεν προβάλλει την γνώση σαν αυταξία και δεν προωθεί την αγάπη για την μόρφωση σαν μέρος ολοκλήρωσης της προσωπικότητας των νέων μας, αντίθετα στις μέρες μας οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση διογκώνονται και τα δικαιώματα συρρικνώνονται τόσο ώστε για μερικές κατηγορίες πολιτών να καθίσταται αδύνατη ακόμα και αν περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία των εξετάσεων, είναι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, ‘όπως στον τόπο μας, των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αδυναμία να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.

Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που μας στερούν το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση, καταφέρνουν να μας στρέφουν εναντίον αυτών που την υπερασπίζονται και αυτό ακριβώς τον παραλογισμό ζούμε αυτές τις μέρες με την ισοπέδωση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί μας.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να δανειστώ ένα απόσπασμα από ομιλία του Θ.  Κολοκοτρώνη απευθυνόμενος στους μαθητές των πρώτων σχολείων της Αθήνας μετά την Εθνική μας Απελευθέρωση «…Η προκοπή σας και η μάθηση σας να μην είναι σκεπάρνι μόνο για τον εαυτό σας αλλά για το καλό όλων και μέσα στο καλό όλων, υπάρχει και το δικό σας καλό.»
                                             Καλή επιτυχία στους στόχους σας.