Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΚΑΡ/ΣΙΟΥ 11ος ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ- ΚΑΡ/ΣΙΟΥ Μουσικές απ’ όλον τον Κόσμο στο Καρπενήσι

Πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι 27-30 Ιουνίου 2013 το 17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ Φεστιβάλ Καρπενησίου με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ με παγκόσμια απήχηση. Είναι ένας θεσμός σημαντικός στο χώρο της χορωδιακής τέχνης της κλασικής, έντεχνης, folk παραδοσιακής μουσικής με ακούσματα  από όλες τις Χώρες και Ηπείρους.


Κατά τη διάρκειά του το Καρπενήσι έγινε πόλος έλξης για περισσότερους από 500 ανθρώπους της χορωδιακής τέχνης. Το Φεστιβάλ και ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το 1988 από το Μουσικό πολιτιστικό σύλλογο «ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ VIVALDI» και σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου ,είναι μια συνδιοργάνωση που σε τοπικό επίπεδο προσφέρει εκτός από την αισθητική διανοητική απόλαυση και καλλιέργεια ,προσφέρει τουριστικά οικονομικά οφέλη στο Καρπενήσι. Τα ξένα Χορωδιακά Συγκροτήματα έμειναν στο Καρπενήσι 6 μέρες ενώ τα ελληνικά 2 μέρες.
Εφέτος συμμετείχαν χορωδίες από Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Κροατία, Νορβηγία, Θες/νίκη, Καρδίτσα, Αθήνα, Λαμία.
Οι ξένες Χορωδίες είναι συγκροτήματα που μένουν 6μέρες και γυρίζουν όλο τον κόσμο άλλες δύο μήνες περιοδείες και άλλες 4 μήνες σε όλα τα Χορωδιακά Φεστιβάλ του  κόσμου.
Οι Φιλιππίνες από 1η Μαΐου ξεκινώντας από την Μανίλη πήγαν Σκανδιναβικές Χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Λιθουανία, Ρωσία, Ελλάδα, εδώ και στην Πρέβεζα, μετά Αμερική και τέλος Αυγούστου στην πατρίδα τους.
Η Σιγκαπούρη έκανε διακοπές στη Σαντορίνη έμεινε 10 μέρες και μετά ήρθε στο Φεστιβάλ εδώ.
Όσον αφορά τον Διαγωνισμό η Χορωδία «Wild Empire» Σιγκαπούρη συγκέντρωσε την πιο υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία «Sacted Music» 97 βαθμούς 1ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο.
Η Χορωδία από τις Φιλιππίνες 1ο βραβείο στην κατηγορία C humbet «φωνητικά σύνολα» 94 βαθμούς.
Η Χορωδία γυναικών TERANKE-Κροατία 1ο βραβείο στην κατηγορία «Folk μουσικής»  και η Νορβηγία «Μπέργκεν» 1ο βραβείο 90 βαθμούς Folk κατηγορία και 1ο βραβείο στις μικτές Χορωδίες, και 3ο βραβείο το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας.
Οι ξένοι συμμετέχοντες εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την οργάνωση την εξυπηρέτηση όσον αφορά την εστίαση την πανέμορφη φύση που έζησαν τόσες μέρες στο Καρπενήσι και πέριξ μέχρι την Ι. Μονή Προυσού. Ο θεσμός αυτός έχει μετά από τόσα χρόνια Διεθνή απήχηση και επειδή μόνο δύο Φεστιβάλ τέτοιου τύπου γίνονται υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο.
Τις εκδηλώσεις τίμησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος και πολλοί συμπολίτες μας, και ξένοι επισκέπτες, καθώς και από διάφορες πόλεις της Ελλάδος για να ακούσουν το υψηλό επίπεδο των Ελληνικών και ξένων Χορωδιών.
Η βράβευση των Χορωδιών έγινε την Κυριακή 30/6/2013. Ένα από τα πρώτα βραβεία που περιελάμβανε και χρηματικό ποσό έβαλε το ξενοδοχείο «ΕΛΒΕΤΙΑ» στην μνήμη Γεωργίου Μαντζούφα. Τα υπόλοιπα βραβεία έβαλε η Χορωδία Καρπενησίου, ο Σύλλογος Χορωδία Καρπενησίου.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους του συντελεστές Δήμο, Συνεδριακό Κέντρο, παρουσιαστές, τεχνικούς, χορηγούς, και την πόλη, η οποία πρέπει να συμμετέχει πιο πολύ, ασχέτως από  την οικονομική κρίση που ζούμε, γιατί είναι μεγάλη ένεση για την πόλη μας, τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.