Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στα Επινιανά Λάμπρυνε με την παρουσία του το γιορτάσι ο πρώην Υπουργός Έκτορας Νασιώκας

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές γιορτάστηκαν οι Άγιοι Ανάργυροι στα Επινιανά των Αγράφων. Φέτος το πανηγύρι προς τιμήν των Αγίων, έγινε το Σάββατο 29 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Το πανώριο αυτό Αγραφιώτικο γιορτάσι, όπως εξελίσσετε τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον νεόδμητο και περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων, κτήτορες του οποίου είναι το ζεύγος Γεώργιος και Παναγιώτα Αβράμπου.








Η εκκλησία ξεκίνησε το 2001 και τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος το 2006. Έκτοτε, κάθε χρόνο στην γιορτή των Αγίων, μια – δυο μέρες πριν ή μετά, στον χώρο αυτό γίνεται ημερήσιο πανηγύρι, ένα από τα καλύτερα στην Ευρυτανία.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, άπαντες παρακάθισαν στα τραπέζια που είχαν στρωθεί για να τιμήσουν αυτά που  οι  διοργανωτές, πρόσχαρα, είχαν ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια.
Μετά τον καφέ, ακολούθησε το σερβίρισμα με ντόπια ψητά, συνοδευόμενα από λαχταριστές αγραφιώτικες πίτες, όλα μπουκιά και συχώριο. Το φαγοπότι του καλού καιρού και όλος ο κόσμος χαμογελαστός απολάμβανε και χαιρόταν το όμορφο αυτό πανηγύρι. Το σέρβις φέτος ανέλαβε ο καλλιτέχνης του είδους Λευτέρης Αβράμπος, γνωστότερος ως ΕΥΖΟΝΑΣ και ομολογούμε ότι τα πήγε περίφημα.
Πάντα όμως, μετά την βρώση και την πόση, στα πανηγύρια αυτά, ακολουθεί χορός. Επ΄ αυτού, ο μαέστρος Γιάννης Μάκκας από την Κρέντη, με τους συνεργάτες του, φρόντισαν και πέτυχαν με μοναδικό τρόπο να διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους.
Το γλέντι ξεκίνησε και στο χορό μετά από πρόσκληση του πρώην Πολιτευτή του Νομού μας και γνωστού Δικηγόρου Λάμπρου Μάκκα, που είναι μισός Επινιανίτης καθότι από κει κατάγεται η μητέρα του, η αείμνηστη κυρά – Παρασκευή Αβράμπου - Μάκκα, βρέθηκαν οι επίσημοι και ακολούθησαν οι χωριανοί, με τους χορευτές να φτάνουν, όταν το κέφι απογειώθηκε, μέχρι το παρακείμενο αλώνι και από κει πέριξ του Ναού με επιστροφή στο χοροστάσι.
Κάποια στιγμή και ενώ ο χορός συνεχίζονταν, ο Λάμπρος Μάκκας  πήρε στα χέρια του, ένα μεγάλο ταψί με μπακλαβά, που ετοίμασε την προηγούμενη μέρα η θειά του Παρασκευή, το έφερε στο χορό και αφού το «ευλόγησε» το μοίρασε στους παρευρισκόμενους, συνοδευόμενο και από έτερο γλύκισμα, δημιουργία της εκλεκτής του συζύγου Παρασκευής, όπως και το ζημωτό ψωμί που μοιράστηκε στο τραπέζι, έτσι ώστε να φύγουν όλοι από τα ιστορικά Επινιανά των Αγράφων, ευτυχείς αλλά και με ...γλυκές αναμνήσεις.
Λάμπρυνε με την παρουσία του το πανέμορφο και μοναδικό αυτό γιορτάσι, ο πρώην Υπουργός  Υγείας Έκτορας Νασιώκας, επιστήθιος φίλος του Λάμπρου Μάκκα, ένας ξεχωριστός πολιτικός άνδρας, ένας καταξιωμένος και ευφημισμένος  ιατρός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, γεμάτος λεβεντιά, ορθοδοξία και Ελλάδα. Όταν, σε τούτες τις μαύρες μέρες που ζούμε, σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις και να συζητήσεις με μια τέτοια προσωπικότητα, αμέσως καταλαβαίνεις γιατί  ένας πρώην Υπουργός εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή μετά από 11 και πλέον χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας και φυσικά μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα γιατί ο Έκτορας Νασιώκας με την ιστορική του απόφαση να παραιτηθεί του Βουλευτικού αξιώματός του, τόλμησε να βάλει ένα «ανάχωμα» στην πορεία παρακμής της χώρας και του πολιτικού συστήματος». Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να μπει ανάχωμα σε τούτο τον πολιτικό κατήφορο, προσωπικά το βλέπω δύσκολο, όμως πιστεύω ότι αν ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί τον Έκτορα Νασιώκα, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πατρίδα. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο ΕΚΤΩΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ γεννήθηκε το 1952 στο ορεινό χωριό της Αργιθέας Αγράφων, το Σπυρέλο, το σημερινό Πετροχώρι, όπου και το ομώνυμο Ιστορικό Χάνι της οικογένειας Νασιώκα. Η γιαγιά του ήταν από τα Κέδρα Ευρυτανίας. Είναι το δέκατο και τελευταίο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Έχει σπουδάσει Ιατρός με ειδικότητα στην κλινική Ογκολογία. Με πλούσια δράση στο Δήμο της Λάρισας και τη Νομαρχία της Βέροιας. Εκλέχθηκε Βουλευτής Ν. Λάρισας από το έτος 2000 μέχρι το 2011. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας. Έχει εκδώσει δύο βιβλία, το 2012 τον «ΑΓΩΓΙΑΤΗ» και το 2013 το «ΧΡΗΣΜΟ». Είναι φανατικός φίλος των βουνών των Αγράφων, τα οποία περιδιαβαίνει πεζός κάθε χρόνο επί δεκαπενθήμερο τουλάχιστον.
Πέραν του κ. Νασιώκα και της συζύγου του, στο πανηγύρι παρέστησαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ταξιάρχης Σκλαπάνης, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων Βαγγέλης Κατσιφός που έριξε και τον χορό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιοχωρίου Άγγελος Γιαννόπουλος με την σύζυγό του και όπως μας είπε ο Στέφανος Αβράμπος πολλοί γνωστοί Επινιανίτες  εκ των οποίων 17 Αβραμπαίοι.
Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτού του πανηγυριού και ειδικά στον ακούραστο Λάμπρο Μάκκα, που είναι η ψυχή αυτής της γιορτής, στους μεγάλους ευεργέτες και κτήτορες της πανέμορφης εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, τον λεβέντη μπάρμπα Γιώργη και την καλοκάγαθη σύζυγό του Παρασκευή, αλλά και στους χωριανούς που συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά σε αυτό το γιορτάσι.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.