Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Το 1ο Συνέδριο και η τρέχουσα πολιτική κατάσταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 1ο  συνέδριό του, που αποτελεί συνέχεια και τομή στην πορεία του, θεμελιώνεται σήμερα ως ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς για την ενίσχυση ενός ήδη ισχυρού, πλειοψηφικού, λαϊκού ρεύματος ανατροπής.


Αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη για την απαλλαγή του ελληνικού λαού από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και οδηγεί στην περιθωριοποίηση τις δημιουργικές, κοινωνικές και παραγωγικές της δυνάμεις.
Η δικομματική συγκυβέρνηση, πιο πριν τρικομματική  και τα κόμματα του μνημονιακού μπλόκ, έχουν εξαπολύσει  μια γενικευμένη επίθεση κατά του ελληνικού λαού , έχουν διαλύσει την ελληνική κοινωνία,  έχουν  αποδυναμώσει την κρατική διοίκηση εξαπολύοντας προγκρόμ απολύσεων, έχουν αποδιαρθρώσει την οικονομία και έχουν πλήξει βαθύτατα τη δημοκρατία. Μπροστά στην αναμενόμενη αντίδραση του κόσμου της εργασίας και της Αριστεράς η μνημονιακή παράταξη απαντά με γενίκευση των αδιεξόδων, με προσφυγή στην ανωμαλία και την αντιδημοκρατική εκτροπή.  Εκδίδουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, καταθέτουν για ψήφιση πολυνομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος.  Με τις Πράξεις αυτές σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν  τον πολιτικό έλεγχο, την ευθύνη των κυβερνώντων απέναντι στη λαϊκή βούληση. Οι επιστρατεύσεις των εργαζομένων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις συνιστούν ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας ενώ σπρώχνουν την κοινωνία σε βαθιά πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Το αποτέλεσμα είναι η γενίκευση της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, η αντιδραστική αναδιάταξη αξιών και προτύπων συμπεριφοράς, η ενίσχυση του φασισμού, ο διχασμός του λαού και η συρρίκνωση της δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  επαναβεβαιώνει και με την  πολιτική απόφαση του συνεδρίου και ειδικά στο κεφάλαιο των προγραμματικών  στόχων.
Την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με ακύρωση των επαχθών όρων των δανειακών συμβάσεων, την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, την ακύρωση των  προβλεπόμενων  ιδιωτικοποιήσεων και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, με το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, την αποκατάσταση και ενίσχυση  του κοινωνικού κράτους και τον εκδημοκρατισμό των λειτουργιών του: προστασία της εργασίας, των ανέργων, της περίθαλψης, της πρόνοιας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.  Άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, με έλεγχο των τιμών στις πηγές διαμόρφωσης του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, κατάργηση όλων των ρυθμίσεων και κρατικών δομών έκτακτης ανάγκης, αυταρχικά και κατασταλτικά νομοθετήματα,  αναδιοργάνωση σε βάθος του πολιτικού συστήματος. Ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιερώνοντας τη δημοκρατία, την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία ελέγχοντας τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις.
Η εφαρμογή  του  προγράμματος  οικονομικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης,  θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.
Οι προτάσεις αυτές,  δεν εξαντλούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν όμως  κεντρικές επιλογές και  βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του. Αφορούν επίσης κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα όπως είναι ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και του κράτους, ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, η άμεση ανακούφιση των θυμάτων της ολοένα εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
  Αποτελεί κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η συνεχής προσπάθεια να συνδιαμορφώνει τις προτάσεις του με τους πολίτες, να συντονίζει το πρόγραμμα του με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε αυτή σύντομα να γίνει υπόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα  επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, μια πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν μπορούμε βέβαια  να περιμένουμε  μέχρι να κατανοηθεί η ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης.  Δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής.
Απευθύνουμε πρόσκληση στην εργατική τάξη και τα διευρυνόμενα κοινωνικά στρώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου που δοκιμάζονται από την κρίση, σε όσους και όσες ζουν στη χώρα μας ή αποτελούν τον απόδημο ελληνισμό, να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής, που θα κάνει πραγματικότητα την Κυβέρνηση της Αριστεράς, θα σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή της χώρας και θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάκτησης των εργασιακών, ασφαλιστικών κοινωνικών και ατομικών  και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ