Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

«Συνωστισμός» υποψηφίων στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου

Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογικές αναμετρήσεις είναι αυτή που θα βιώσουμε στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, τον ερχόμενο Μάιο. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, περίπου τρεις μήνες πριν τις εκλογές, την ίδια ώρα που το προεκλογικό σκηνικό είναι ρευστό και όλα τα σενάρια πιθανά. Είναι από τις λίγες φορές που είναι τόσοι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για το δημαρχιακό θώκο κυρίως στο Δήμο Αγράφων, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια και οι οικονομικοί πόροι περιορισμένοι.


Τον Μάιο θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές από τώρα όμως κάποιοι ετοιμάζονται. Ορισμένοι έχουν ήδη ανακοινώσει την κάθοδό τους άλλοι… περιμένουν στη γωνία! Ένα είναι το σίγουρο. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Τέτοιο «συνωστισμό» υποψηφίων, κυρίως στο Δήμο Αγράφων δεν είχαμε την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. 

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 
Στο Καρπενήσι ως γνωστόν ο Κώστας Μπακογιάννης, «άφησε» στο πόδι του τον για τρία χρόνια στενό του συνεργάτη Νίκο Σουλιώτη για να δώσει δυναμικό παρών στην πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι στιγμής ο πρώτος τη τάξει Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί, όμως πολλά θα εξαρτηθούν στις επόμενες μέρες όπου θα γνωστοποιηθούν και οι έτεροι διεκδικητές του θρόνου. Αναμφίβολα κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της παράταξής του. Ήδη η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε Δημοτική κίνηση 30 προσωπικοτήτων που θα διεκδικήσει τον Δήμο. Η Δημοτική παράταξη του Βαγγέλη Καρφή, δηλώνει και αυτή «παρών» με τον Γιάννη Σταμάτη να εκφράζει την επιθυμία να ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο της.
Για τον Δήμο Καρπενησίου ακούγεται και ο Βασίλης Καραμπάς, για τον οποίον όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι παίζει και για την Περιφέρεια. Το τι θα πράξει ο νυν Αντιπεριφερειάρχης θα ξεκαθαρίσει στις επόμενες μέρες όπου αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Κώστα Μπακογιάννη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του στην Ευρυτανία.   
Αναλυτικά οι "δεδομένοι" υποψήφιοι για το Δήμο Καρπενησίου, σύμφωνα με την έρευνα του Ε.Π. είναι οι εξής:
1) Ο νυν Αντιδήμαρχος Νίκος Σουλιώτης θα διεκδικήσει τη θητεία του Δημάρχου στην Ευρυτανική πρωτεύουσα, έχοντας τόσο την στήριξη του Κώστα Μπακογιάννη, όσο και των περισσότερων Δημοτικών Συμβούλων. 
2) Με ξεχωριστή δυναμική, όπως όλα δείχνουν θα κατέβει στις εκλογές αυτές και η Δημοτική κίνηση των 30 προσωπικοτήτων που στηρίζονται και από το ΣΥΡΙΖΑ, για να διεκδικήσει τον Δήμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την συγκεκριμένη ομάδα την έχουν πλαισιώσει και άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις επόμενες μέρες αναμένεται ανοιχτή συγκέντρωση προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός σχηματισμός της κίνησης αυτής.   
3)Δεν θα είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Καρφής, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου ο οποίος δήλωσε κώλυμα λόγω εργασίας. Στη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικεφαλής πλέον της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου όπως προαναφέραμε, θα κατέβει ο πρώην Δήμαρχος Δομνίστας Γιάννης Σταμάτης, έχοντας την στήριξη του πρώην Δημάρχου Γιάννη Ίβρου, της Βέττας Καρφή και άλλων προσώπων του μεσαίου λεγόμενου χώρου.  
4) Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Βασίλη Παπαροϊδάμη με την στήριξη του ΚΚΕ. Δημοσκοπήσεις μάλιστα του δίνουν και πιθανότητες να περάσει στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ 
ΑΓΡΑΦΩΝ 
Ιδιαίτερα ρευστό φαντάζει και το όλο προεκλογικό κλίμα στον Δήμο Αγράφων, όπου μέχρι στιγμής έχουμε κυριολεκτικά «συνωστισμό» υποψηφίων. 
1)Ο νυν Δήμαρχος δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο. Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο κ. Τάτσης κάνοντας μέχρι τώρα συγκεκριμένες κινήσεις έχει ήδη ανατρέψει το όποιο αρνητικό κλίμα είχε διαμορφωθεί εις βάρος του και ετοιμάζει ψηφοδέλτιο ισχυρό στο οποίο μάλιστα θα συμμετάσχουν νέα πρόσωπα αλλά και αρκετοί από τους λεγόμενους παλιούς της ομάδας του.  
2)Έτοιμος καθόλα δηλώνει και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Όπως τονίζεται από το επιτελείο του, ο Θοδωρής Μπαμπαλής έχει ήδη διαμορφωμένο το ψηφοδέλτιό του και του απομένουν οι τελευταίες πινελιές για να προβεί στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο πολλοί λένε ότι η μη συμμετοχή σημαντικών στελεχών της ομάδας στην νέα κίνηση, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό καθότι μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που αποχώρησαν πολύ πιθανόν είναι να βρεθούν σε άλλο στρατόπεδο. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα στηρίξει τον κ. Μπαμπαλή αν δεν απομακρύνει από την ομάδα συγκεκριμένα κομματικά στελέχη, τότε σίγουρα δημιουργείται θέμα, το οποίο όμως μπορεί και να ξεπεραστεί. 
3) Σίγουρος και έχοντας σχεδόν έτοιμο το ψηφοδέλτιό του δηλώνει και ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πλευρά του ο Χρήστος Δημητρόπουλος, τονίζει ότι ήλθε η δική του ώρα στον Δήμο και πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα με την εμπιστοσύνη που θα δείξει στο πρόσωπό του ο αγραφιώτικος λαός στις εκλογές του Μάη. Μάλιστα λέγεται ότι τον αγώνα του τον στηρίζουν αρκετοί εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι και ισχυρές προσωπικότητες τόσο από τους πρώην Δήμου Ασπροποτάμου και Απεραντίων, όσο και από την περιοχή των Αγράφων. Σε όλα αυτά «παίζει» και το σενάριο ότι ο κ. Δημητρόπουλος τα έχει βρει με τον Τάτση και θα κατέβουν μαζί στις εκλογές!!! 
4)Ανυποχώρητος δηλώνει και ο Θύμιος Μιχόπουλος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αρχηγός των ανεξάρτητων, έχει «δέσει» πολύ γερά ονόματα στους πρώην Δήμους Αγράφων, Βίνιανης και Φραγκίστας και ότι πάει πολύ καλά και σε Απεράντιο και Ασπροπόταμο. Ωστόσο όμως και για τον κ. Μιχόπουλο ακούγεται ότι στην πορεία μπορεί να συμμετάσχει σε συνεργασίες. 
5) Μεταξύ των υποψηφίων, ξεχωριστή δυναμική έχει όπως δηλώνει ο ίδιος και η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γκορόγια, εν ενεργεία Δημοτικού Συμβούλου της ομάδας Μπαμπαλή. Ο κ. Γκορόγιας τονίζει ότι αφουγκράστηκε πολύ καλά τους Αγραφιώτες και για το λόγο αυτό αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Όπως τονίζει μάλιστα, έχει σχεδόν έτοιμο και αυτός το ψηφοδέλτιό του και στις επόμενες μέρες θα προβεί στην ανακοίνωση ονομάτων που θα κάνουν αίσθηση. 
6) Έντονα ακούγεται τις τελευταίες μέρες και το όνομα του νυν Περιφερειακού Συμβούλου Ταξιάρχη Σκλαπάνη, που φαίνεται πως έρχεται να αλλάξει πολλά στο προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Αγράφων. Παρότι δεν έχει κάνει ακόμη καμία επίσημη κίνηση, ο Ταξιάρχης Σκλαπάνης, έχοντας την στήριξη σημαντικών ισχυρών προσωπικοτήτων του τόπου, ετοιμάζεται να κατέβει στον Δήμο δυναμικά δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, τις προηγούμενες μέρες ο κ. Σκλαπάνης είχε μια σημαντική σειρά επαφών με παράγοντες του Δήμου αλλά και ξεχωριστά πρόσωπα που τον παρότρυναν να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές για να «αλλάξει» τα πράγματα όπως χαρακτηριστικά του είπαν. Και εδώ στις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν πολλά για το τι θα πράξει ο κ. Σκλαπάνης. 
Την ίδια ώρα οι δημότες των Αγράφων φέρονται να αναζητούν για δήμαρχο έναν άνθρωπο μακριά από κομματικές ταμπέλες, αλλά με "φρέσκες" ιδέες και ενδιαφέρον για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από διάφορα "στρατόπεδα" δείχνουν ότι οι πολίτες αναζητούν ανθρώπους νέους, με εμπειρία στα διοικητικά του Δήμου, μακριά από κόμματα και με όρεξη για πολύ δουλειά.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα ρευστό σκηνικό στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, τρεις σχεδόν μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, με τους υποψηφίους αλλά και τους ενδιαφερόμενους γενικότερα για την «καρέκλα» να είναι μέχρι στιγμής αρκετοί και έχει ο Θεός… 
Πάντως, με τέτοιο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, και την πληθώρα των υποψηφιοτήτων, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις στις φετινές δημοτικές εκλογές αλλά και νέα πρόσωπα που θα έρθουν στο προσκήνιο διαταράσσοντας ισορροπίες.