Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ανοικτή Επιστολή Βασίλη Φακίτσα υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου με τον Κώστα Μπακογιάννη

Με επιστολή του στο ΕΠ ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Φακίτσας απαντά στην "Προγραμματική Συμφωνία με τους Ευρυτάνες" του Κωνσταντίνου Μπακόλα. Χαρακτηρίζει ανέφικτες τις υποσχέσεις του και εξηγεί με νούμερα γιατί το "ευχολόγιο" Μπακόλα είναι ανεφάρμοστο. Καλεί, αυτούς που πολιτεύονται και ειδικά τους νέους να αφήσουν πίσω τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος και να λένε την αλήθεια στους Ευρυτάνες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, σε αυτές τις εκλογές κατέρχομαι, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης  ευχολόγια και προεκλογικές φανφάρες δεν έχουν θέση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ο συνδυασμός μας τουλάχιστον αυτό πρεσβεύει και για αυτό με πρωτεργάτη τον Κώστα Μπακογιάννη. έχουμε συντάξει και δημοσιεύσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα έργων και δράσεων για όλους τους νομούς της περιφέρειας και φυσικά για την Ευρυτανία, το οποίο και έχουμε θέσει και για διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας μας (www.allazoume2014.gr).
Δυστυχώς όμως διαπιστώνω ότι αυτό δεν ισχύει και για τους αντιπάλους μας. Συγκεκριμένα στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας Ευρυτανικός Παλμός, νεαρός υποψήφιος με τον συνδυασμό του κου  Γιαννόπουλου, δημοσίευσε, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Προγραμματική συμφωνία με τους Ευρυτάνες», ένα μακροσκελέστατο ευχολόγιο για την Ευρυτανία, χωρίς απλά να λέει ότι αυτά είναι τα όνειρά του για τον τόπο μας -τα οποία και εγώ ως όνειρα εν μέρει συμμερίζομαι. Αντιθέτως ξεκαθαρίζει ότι εφόσον εκλεγεί και δεν τα πραγματοποιήσει, οφείλει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση. Οφείλω λοιπόν να εξηγήσω το ανέφικτο των υποσχέσεων του με απλά μαθηματικά.
1.Τα κονδύλια τα οποία θα διαχειριστεί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την επόμενη προγραμματική περίοδο των πέντε χρόνων, θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 1,6δις € (όσα πήρε και το προηγούμενο διάστημα), ποσό στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και στο debate της Δευτέρας.
2.Από τα κονδύλια αυτά πολύ μικρό ποσοστό (υποθετικά το πολύ της τάξης του 30% περίπου) θα διατεθεί για έργα υποδομής, καθώς τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ θα στοχεύουν κυρίως στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεπώς:  30%x 1,6δις = 480εκ €
3.Τα περιφερειακά έργα προσβασιμότητας και μόνο που προτείνει και δεσμεύεται να υλοποιήσει ή να  εκκινήσει (αν και σε επίπεδο δημοσίων έργων αυτό δεν έχει διαφορά, καθώς πρέπει πρώτα να υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση και στην συνέχεια δημοπρατούνται τα έργα) έχουν ως εξής: α) Καρπενήσι – Αγρίνιο: 108χλμ x 2,5εκ/χλμ* = 270εκ. € β) Λαμία- Καρπενήσι: 50χλμ (μετά το πέρας των προγραμματισμένων τμημάτων) x 2εκ/χλμ= 100εκ. γ) Νεράιδα-Μαυρομμάτα 18χλμ  x 1εκ/χλμ =18εκ συν 2εκ. το κόστος της γέφυρας σύνολο 20εκ €. δ) Τριφύλλα- Μαυρόλογγος 6χλμ x 300χιλ/χλμ = 1,8εκ €. Τελικό Σύνολο έργων:  391,8εκ €.
Συνεπώς θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση στους συντοπίτες μας για το πώς θα εξασφαλιστεί το 81,62% των κονδυλίων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για έργα που θα αφορούν κυρίως την Ευρυτανία. Εάν υπάρξει τέτοια  δέσμευση εκ μέρους του κου Γιαννόπουλου δηλώνω την άμεση παραίτηση μου από υποψήφιος και τους προσφέρω την αμέριστη στήριξη μου. Ειδάλλως κάποιοι μας κοροϊδεύουν και αντί ως νέοι να πρεσβεύουν τον νέο πολιτικό πολιτισμό της αλήθειας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Βασίλης Φακίτσας
Πολ. Μηχανικός ΤΕ

*:Τα ποσά ανά χιλιόμετρο προκύπτουν από τα μέσα προϋπολογισθέντα κόστη των τμημάτων που έχουν δημοπρατηθεί τελευταία ανά άξονα.