Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινές ευρυτανικές συνάξεις

Με πολλή χαρά και ευρυτανική υπερηφάνεια πήρα τις δύο καλαίσθητες προσκλήσεις των ευρυτανικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και της Πανευρυτανικής Ένωσης, δύο εκ των πολλών που αμιλλώνται γαι την πολιτιστική αναβάθμιση της Ευρυτανίας. Τους συγχαίρουμε δημοσίως, τους προβάλλουμε ευχαρίστως και τους ευχαριστούμε εγκαρδίως. Μπορεί βέβαια ο σκοπός να είναι ο ίδιος, αλλά καλόν είναι, με συνεννόηση, να μη συμπίπτουν οι ημερομηνίες.
Μας έχει συνηθίσει πλέον το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης με το δραστήριο πρόεδρο κ. Κώστα Παπαδόπουλο στα επιτυχημένα συνέδρια και επομένως «ύμνος άπας ηττάται». Με τα κατά τόπους συνέδρια και με παρεμφερή θέματα για την ιστορία και τον πολιτισμό ευρυτανικών περιοχών, όπως και το πρόσφατο για την περιοχή της Δομνίστας, ευελπιστούμε ότι θα συγκεντρωθεί πλούσιος αμητός, αξιόλογο υλικό, το οποίο αξιοποιούμενο εν καιρώ θα αποτελέσει πηγή για τη συγγραφή της ιστορίας τής Ευρυτανίας.
Αφ’ ετέρου το φετινό Πανευρυτανικό Αντάμωμα, που διοργανώνεται κατ’ έτος από την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έστειλε πολλά μηνύματα. Μας διαμήνυσε ευγλώττως ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει την πορεία της και μάλιστα ξεκίνησε το νέο Δ.Σ. με την καταξιωμένη δικαστή και άοκνη πρόεδρο κ. Ελευθερία Φραγκάκη με θεαματικό τρόπο. Η εκδήλωση του Μαΐου και η επιτυχία του ανταμώματος, προοιωνίζουν καλλίκαρπη θητεία.
Οι Ευρυτάνες, καθαρόαιμοι και καθαρόψυχοι Έλληνες, γεννημένοι με τους χιονάδες και τους αγέρηδες, μεγαλωμένοι με τα προϊόντα πέτρα, στέρηση και εγκαρτέρηση, πρέπει να συνδράμουν το πολύτιμο έργο των ευρυτανικών Σωματείων, να μάθουν στα παιδιά τους τις ρίζες τους, την ιστορία τους. Γιατί η ιστορία δεν γκρεμίστηκε στην Ευρυτανία κι ούτε χάθηκε. Την κρατάνε φυλαγμένη στις ευαίσθητες ψυχές τους οι όπου γης Ευρυτάνες και διαλαλούν με κάθε τρόπο ότι δεν καταχωνιάστηκε μέσα στη βιοπάλη.
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και η συνένωση των Δήμων πρέπει να γίνει αφορμή και ευκαιρία για σμίκρυνση της ψυχικής μας απόστασης, για ταύτιση των επιδιώξεών μας, για ένωση των αιτημάτων μας και των δυνάμεών μας, για τη γιγάντωση των φωνών μας και της αλληλεγγύης.

kostasmitsios@yahoo.gr