Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου η γιορτή Νεολαίας των Ευρυτάνων Φθιώτιδας


Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Λαμία η γιορτή Νεολαίας του Συλλόγου Ευρυτάνων Φθιώτιδας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτήμα ΠΑΣΙΑΚΟΥ στις 9 μ.μ.

Άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου Γυναικών


ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιηθήκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της μεγάλης ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής και αγιογραφίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την «Gallery El Greco» Τρικάλων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει αυτή την εποχή ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας.
Τις πόρτες της άνοιξε η έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας στην αίθουσα «Ευγένιος ο Αιτωλός» στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.
Στα εγκαίνια παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς, ο οποίος εκφώνησε λόγω και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καρβέλης. Ακόμη τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ο κ. Τσαντίλας Χρήστος καλλιτεχνικός Διευθυντής της Gallery El Greco του οποίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και ανακυρήχθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών επίτιμο μέλος. Στην ομιλία του ο κ. Τσαντίλας ανέφερε “Η τέχνη είναι η έκφραση του καλού και του ωραίου που μέσα από την δημιουργία έργων προκαλούν αισθητική συγκίνηση. Οι καλλιτέχνες με την τέχνη έγιναν δάσκαλοι όλων των ανθρώπων γιατί έδωσαν νοήματα ίδια με αυτά που έδωσε η επιστήμη και η φιλοσοφία. Δίδαξαν την αγάπη στα μεγάλα ιδανικά και τις άλλες αξίας καθώς και την αγάπη για τον συνάνθρωπο”
Ο κ. Τσαντίλας στις δηλώσεις του στον Ευρυτανικό Παλμό τόνισε: «Φέτος, σε αυτή την ωραία εκδήλωση προσπάθησα να ροδίσω τις κουρασμένες καρδιές των Καρπενησιωτών με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως του Βασίλη Ζενετζή, της Φώφης Μουρατίδου, του Νίκου Παπαδόπουλου, της κ. Ροδάκη, του κ. Αντώνογλου καθώς και ξένων καλλιτεχνών και αγιογραφίες από ιερείς και μοναχούς αγιορείτικης τέχνης. Όπως βλέπετε έγινε μία έκθεση που σπανίζει στα δρώμενα του Καρπενησίου να διοργανωθεί.».
Ευχαρίστησε, τον σύλλογο γυναικών και ανταπόδωσε τις ευχαριστίες σε όλους τους Καρπενησιώτες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έρθουν όλοι να δουν την έκθεση, γιατί ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα φιλοξενηθεί στην πόλη. Τέλος, ευχαρίστησε την εφημερίδα μας που τίμησε με την παρουσία της την ωραία αυτή έκθεση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Λίτσα Πετροπούλου δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση τουριστών στην έκθεση, κλείνοντας έργα τα οποία διανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Στα έργα τέχνης γίνεται έκπτωση 40 % και ευκολίες πληρωμής με αφορμή την συνταξιοδότηση του κ. Τσαντίλα, ο οποίος διάλεξε να κάνει την τελευταία του επίδειξη στην πόλη του Καρπενησίου, ενώ δώρισε πίνακες κατόπιν κλήρωσης. Καλούν όλον τον κόσμο να προσέλθει στην έκθεση γιατί είναι δύσκολο να ξαναέρθει η τέχνη στο Καρπενήσι.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά για όλους από 10:00π.μ. - 13:00μ.μ. και 17:00μ.μ - 22:00μ.μ. μέχρι τις 28 Ιουνίου.
Άλλες Δραστηριότητες του
Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας
Στις 7 Ιουνίου του 2010 το Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας. Ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά όπου και έτυχαν θερμής υποδοχής. Ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε με δώρα και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους και διανομή ρουχισμού.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Γρανίτσας που με την βοήθεια της διευθύντριας κ. Κοντοζήση Ελένης, συζήτησαν τα προβλήματα των νέων και είχαν εποικοδομητική επαφή με τους νέους και τους καθηγητές τους. Διανεμήθηκαν αναμνηστικά μπλουζάκια του συλλόγου. Τέλος, διανεμήθηκε ρουχισμός σε οικογένειες της περιοχής.
Στις 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδρομή 24 μελών και φίλων του Συλλόγου στα Άγραφα. Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν στο Μάραθο, γενέτειρα του Κατσαντώνη, καθώς και στο ομώνυμο μουσείο. Προσκήνυμα στο Μάραθο στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, στην Παναγία Στάνας στα Επινιανά, στην Αγία Παρασκευή στο Βαλάρι Βραγγιανών και επίσκεψη στο Τροβάτο. Η διαδρομή ήταν ονειρική και προκάλεσε στους εκδρομείς δέος, το άγριο και παρθένο τοπίο. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με άριστη οδική ασφάλεια, λόγω δυσβατότητας χάρη στον επαγγελματισμό του κ. Σταλίκα και των οδηγών της Treccing, τους οποίους ευχαριστεί θερμά ο Σύλλογος.
Επίσης, ο Σύλλογος θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Αγράφων κ. Χρήστο Μπούρα για την θερμή υποδοχή και την ξενάγησή του στο Μουσείο, αλλά και στους κατοίκους που χάρηκαν ιδιαίτερα τη παρουσία του Συλλόγου στα απομακρυσμένα χωριά τους.
Σκοπός του συλλόγου είναι να γνωρίσει και να επισκεφθεί όλες τις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της Ευρυτανίας. Ρ.

Μεγάλο όνομα από το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αγράφων


Τη διάταξη του στελεχικού του δυναμικού με στόχο τον Δήμο Αγράφων μελετούν το τελευταίο διάστημα για τα καλά στο ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν φυσικό οι αυτοπροτάσεις και οι ετεροπροτάσεις που κατατέθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, δεν δίνουν πολλά περιθώρια νίκης στον Δήμο Αγράφων και για το λόγο αυτό οι του κομματικού μηχανισμού ξεκίνησαν ήδη τις πρώτες τους κινήσεις στην αναζήτηση ενός μεγάλου ονόματος που θα μπορέσει να κερδίσει τον δύσκολο νεοσύστατο Δήμο Αγράφων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε κομματικό επίπεδο αποφασίστηκαν οι στόχοι των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο για τον Δήμο Αγράφων, όσο και για τον Δήμο Καρπενησίου.
Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τον νεοσύστατο Δήμο Αγράφων καθότι στον Δήμο Καρπενησίου η υποψηφιότητα του Βασίλη Καραμπά, θεωρείται δεδομένη αφού ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, είναι ένα στέλεχος που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αυτοδιοίκηση και θεωρείται ιδανική λύση. Στον Δήμο λοιπόν Αγράφων, δρομολογείται ειδικός σχεδιασμός, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης, ώστε να βρεθεί το «αντίδοτο» στους Τσιαμάκη – Τάτση που φαίνονται μέχρι στιγμής ως σίγουροι υποψήφιοι.
Εδώ λοιπόν αναζητείται μια πολύ δυναμική υποψηφιότητα, ένα μεγάλο όνομα ή αν θέλετε ένα «βαρύ χαρτί» που θα μπορέσει να κερδίσει τον Δήμο.
Μέχρι στιγμής η επιστολή του Πολιτευτή Νάσου Γεωργαλή στην ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος παρότι ετεροπροτάθηκε, δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα αναφερόμενες υποψηφιότητες δεν μπορούν να κερδίσουν τον Δήμο για πολλούς και διάφορους λόγους, τότε η αναζήτηση ενός μεγάλου ονόματος θεωρείται σίγουρη.
Ποιος όμως μπορεί να είναι ο υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κάνει την διαφορά στον Δήμο Αγράφων; Υπάρχει τέτοιο πρόσωπο; Έχει το ΠΑΣΟΚ την λύση;
Απ΄ ότι έχουμε καλά πληροφορηθεί η περίπτωση του Κώστα Τσιγαρίδα έπεσε στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχει περπατήσει παραπέρα μέχρι στιγμής. Οι περιπτώσεις του Ν.Σ. Ταξ. Σκλαπάνη και του νυν Δημάρχου Φραγκίστας Θωμά Μπόνια είναι από τις καλές, δεν είναι όμως τα μεγάλα ονόματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι ίδιες έγκυρες πηγές μάλιστα λένε ότι έγινε κίνηση και προς τους δυο με τον κ. Μπόνια να δηλώνει ότι δέχεται να κατέβει μόνο στην περίπτωση που επανέλθει η έδρα στην Δυτ. Φραγκίστα.
Σταυρόλεξο λοιπόν μεγάλο για δύσκολους λύτες η υπόθεση του υποψηφίου στον Δήμο Αγράφων μέχρι στιγμής. Παρά ταύτα όμως το μεγάλο όνομα που καλοβλέπουν και μπορούν να κατεβάσουν από το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει είναι ενε ενεργεία Δικηγόρος, αλλά η υπόθεση θέλει πολύ δρόμο ακόμη.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ξεκίνησε χθες το ΤΟΥΡΝΟΥΑ «summer cup 2010»


Για 8η χρονιά διοργανώνεται στο Καρπενήσι το τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου “summer cup”. Το αγωνιστικό πρόγραμμα, όπως φαίνεται στον διπλανό πίνακα ξεκίνησε χθες 22 Ιουνίου (φωτο από τον αγώνα ΟΦ ΧΟΛΑΡΧΟΥ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 5-2) θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010. Συνολικά θα συμμετάσχουν 17 ομάδες και θα αποτελούνται από πέντε (5) κατηγορίες (εφηβικό, παιδικό, παμπαιδικό, τζούνιορ, προτζούνιορ). Κατά τη διάρκεια του Τουρνουά, που θα λάβει χώρα στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, θα γίνουν διάφορα happenings, ενώ θα μοιραστούν και δώρα στους συμμετέχοντες και όχι μόνο.

Στις καλένδες ο Παραμεγδόβιος


Με ρυθμούς χελώνας προχωράνε οι μελέτες που θα είναι έτοιμες τέλος του 2011 !!!



Σε ... περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει η κατασκευή του πιο σημαντικού οδικού άξονα της κεντρικής Ελλάδας του πολυθρύλητου Παραμεγδόβιου δρόμου, μετά τα όσα ακούστηκαν και συζητήθηκαν στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Νεράιδα του Δήμου Ιτάμου με θέμα την πορεία των μελετών και εργασιών για τον οδικό άξονα ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ και τις οδικές συνδέσεις ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ και ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.
Από την πλευρά του Δήμου Φουρνάς έχουν γίνει αρκετά βήματα όσον αφορά την οδική σύνδεση«Σαραντάπορο-Μαυρόλογγος-Τριφύλλα», ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και το έργο «τουριστική οδική διαδρομή της Πίνδου: «Καρπενήσι-Βελούχι-Φουρνά-Νεραΐδα-Φαράγγι Μέγδοβα Ποταμού - Λίμνη Πλαστήρα -Μουζάκι - Πύλη Τρικάλων - Πετρούλι-Μετέωρα». Ωστόσο όμως μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην εκπόνηση των μελετών του εν λόγω έργου που προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, καθότι σύμφωνα με τους Μηχανικούς – Μελετητές, αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του 2011. Επειδή όμως οι χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών, έχουν μειωθεί στο 1/3, υπάρχει κίνδυνος να μην χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους, με αυτό να σημαίνει πρακτικά ότι ένα από τα κορυφαία έργα που θα έδινε πνοή στην κεντρική Ελλάδα, παραπέμπεται ουσιαστικά....στις ελληνικές καλένδες.
Να θυμίσουμε ότι από την πλευρά της Καρδίτσας και κυρίως από τον Δήμαρχο Ιτάμου Βασίλη Τσαντήλα, εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας δρόμου για να περπατήσει αυτό το έργο, που δικαιολογημένα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη κεντρική Ελλάδα αφού είναι εκείνος ο οδικός άξονας που μπορεί να συνδέσει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος!
Όμως παρά τις προσπάθειες και τον μεγάλο αγώνα του Δημάρχου, το εγχείρημα αυτό, δεν προχωράει όπως θα έπρεπε. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρξε μεγάλη αδιαφορία από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνήσεων και όχι μόνο.
Το όραμα λοιπόν του Χαριλάου Τρικούπη που εδώ και ένα αιώνα κρατά τη φλόγα του ζωντανή, κοντεύει να σβήσει, αν οι αρμόδιοι φορείς δεν πράξουν άμεσα τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του δρόμου Καρδίτσα - Αγρίνιο.
«Γρηγορείτε και όλοι μαζί ενωμένοι» ήταν η απαίτηση των κατοίκων της παραμεγδόβιας γης προς τους κρατούντες, για να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Στην ημερίδα του διοργάνωσε ο Δήμος Ιτάμου στο ΤΔ Νεράιδας στόχος των διοργανωτώνήταν, μέσω συζήτησης και συγκεκριμένων τεκμηριωμένων προτάσεων, να γνωστοποιηθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα του παραμεγδόβιου δρόμου, αλλά και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε το μεγάλο αυτό όραμα να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά
Τα προβλήματα μεγάλα, η θέληση όμως μεγαλύτερη. Αυτό φάνηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής ημερίδας. Στις τοποθετήσεις τους οι επίσημοι παρευρισκόμενοι τόνισαν πως ο Παραμεγδόβιος Δρόμος, δεν είναι δρόμος για τους 50 κατοίκους της Μαυρομάτας και της Νεράϊδας, αλλά διαπεριφερειακός δρόμος, που θα «ανοίξει το δρόμο» για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. (Τάδε έφη ο αγωνιστής Πρόεδρος της Νεράιδας κ. Πλατσούρης)
Τόσο ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Βασίλης Τσαντίλας, όσο και ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, εξέφρασαν την αγωνία τους για την προθεσμία χρόνου ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, εάν μέχρι την άνοιξη του 2011 η μελέτη για το τμήμα Νεράιδα – Μαυρομάτα και κυρίως για την περιβόητη γέφυρα, δεν είναι έτοιμη, δυστυχώς θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ένταξής του σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση,κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, ο δρόμος να παραμείνει ένα απραγματοποίητο όραμα.
Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπεύθυνη του έργου, κ. Βάσω Πετσιά, η μελέτη πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς δημοπράτηση το Δεκέμβριο του 2011. Αν γίνει αυτό, όπως καταλαβαίνουμε, το έργο θα βγει εκτός χρονικής προθεσμίας, καθότι όσες μελέτες δεν ενταχθούν μέχρι το Πάσχα στο Δ΄ ΚΠΣ, δεν θα χρηματοδοτηθούν!!!
Μέχρι στιγμής για το δρόμο Νεράιδα – Γέφυρα έχουν ήδη εγκριθεί δύο μελέτες, από την πλευρά της Καρδίτσας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει στάσιμο. Αυτή τη φορά, όμως, οι υπεύθυνοι μηχανικοί, σχεδιάζουν τη μελέτη χωρίς λάθη, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους και ήδη έχει γίνει η προέγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου στις 27 Μαΐου 2010. Συνολικά η μελέτη θα κοστίσει 200.000,00 ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής του έργου θα ανέλθει στα 15.000.000,00 ευρώ περίπου και της γέφυρας 700.000,00 ευρώ.
Στόχος όλων είναι να πιέσουν τα πράγματα. Η υπεύθυνη μηχανικός να παραδώσει ολοκληρωμένη τη μελέτη, τουλάχιστον μόνο της γέφυρας, μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει, δηλαδή το αργότερο μέχρι το Πάσχα, ούτως ώστε να προλάβουν την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και οι τοπικοί άρχοντες με τη σειρά τους να τρέξουν για να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται.
Ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Βασίλης Θεοδωρόπουλος, κατά την ομιλία του τόνισε πως από την πλευρά της Ευρυτανίας όλα είναι έτοιμα και το τμήμα που απομένει είναι μόνο 12 χλμ, από Μαυρομάτα μέχρι τη γέφυρα. Εδώ προφανώς θα έχει γίνει κάποιο λάθος διότι κανένα οδικό τμήμα από την πλευρά της Ευρυτανίας δεν είναι έτοιμο, εκτός και αν από την πλευρά της Ν.Α. «έτοιμο» θεωρείτε ο υπάρχων δρόμος που διέρχεται από την Γέφυρα της Τατάρνας. Ο πραγματικός ΠΑΡΑ-ΜΕΓΔΟΒΙΟΣ, παρά τον Μέγδοβα Ποταμό, είναι αυτός που διέρχεται δια μέσω Βίνιανης – Γέφυρας Επισκοπής – Αμπέλια – Αγρίνιο και αυτόν το οδικό άξονα δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν να τον υποβαθμίσουν έτσι ώστε να μην μπορεί να ενταχθεί σε Πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Στην αξία αυτού του δρόμου και στην ανάπτυξη που μπορεί να φέρει στην Ευρυτανία και γενικότερα στην κεντρική Ελλάδα, μίλησαν οι Δήμαρχοι Ιτάμου, Αγράφων και Φραγκίστας κ.κ. Βασίλης Τσαντήλας, Χρήστος Μπούρας και Θωμάς Μπόνιας, όπως και ο Αντιδήμαρχος Βίνιανης Βασίλης Κολλημένος. Η Μηχ/ικός της Δ/νσης Δημ. Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Βάσω Πετσιά αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των μελετών του οδικού άξονα «ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ», κάνοντας γνωστό ότι οι τελικές μελέτες του έργου δεν μπορούν να είναι έτοιμες πριν τον Δεκέμβριο του 2011. Ο Δήμαρχος Ιτάμου στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην σημαντικότερη τουριστική οδική διαδρομή της Πίνδου:«Καρπενήσι-Βελούχι-Φουρνά-Νεραΐδα-Φαράγγι Μέγδοβα Ποταμού-Λίμνη Πλαστήρα-Μουζάκι-Πύλη Τρικάλων-Πετρούλι-Μετέωρα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον αείμνηστο Βασίλη Μαντούζα που τόσο πολύ αγωνίστηκε για την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο Δήμαρχος Φουρνάς κο Ηλίας Παπουτσόπουλος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η αποπεράτωση της οδού Σαραντάπορο - Μαυρόλογγος - Τριφύλλα, ως τμήμα της οδικής σύνδεσης ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» και ο Αντιδήμαρχος Βίνιανης Βασίλης Κολλημένος μίλησε για το οδικό τμήμα Μαυρομάτα Ευρυτανίας- Όρια Ν. Καρδίτσας. Τέλος η Αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνα Φιρφιρή, ανέπτυξε το θέματης «Η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού «Μέγα γιοφύρι» στον ποταμό Μέγδοβα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Βουλευτή Ευρυτανίας ΗλίαΚαρανίκα, που τόνισε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι από την πλευρά του θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να βρεθεί ο τρόπιος χρηματοδότησής του. Για το όλο θέμα και την αναγκαιότητα κατασκευής του Παραμεγδόβιου δρόμου, που πρέπει επιτέλους να γίνει, μίλησε η δυναμική Πρόεδρος του Συλλόγου Μαυρομάτας κ. Νίκη Ρέκκα, που βρέθηκε με τον σύζυγό της κ. Τ. Τζανάκο στην Νεράιδα, λαμβάνοντας επί της ουσίας μέρος σε μια ακόμη εκδήλωση για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Επισκοπιωτών κ. Βαγγέλη Βασιλόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. «Αν δεν επιθυμούν κάποιοι να γίνει αυτός ο δρόμος που θα ενώσει το πλατυγιάλι με το λιμάνι του Βόλου, να μας το πουν να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, γιατί χωρίς αυτό τον δρόμο η κεντρική Ελλάδα μοιραία θα οδηγηθεί στο μαρασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το θέμα όμως είναι, έστω κι τώρα να γίνουν επιτέλους εκείνες οι ενέργειες που πρέπει, για να προχωρήσει το έργο τουλάχιστον μέχρι την Μαυρομάτα και να αποφασίσει να «μπει» γερά στο θέμα και η Αιτ/νια που μέχρι στιγμής είναι θεατής στην υπόθεση αυτή.
Δεν απομένει τίποτε άλλο από το να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο Νομαρχίες Ευρυτανίας – Καρδίτσας, οι Περιφέρειες Στερεάς και Θεσσαλίας, αλλά και οι όμοροι Δήμοι, με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε να δρομολογηθούν ουσιαστικές κινήσεις για την ολοκλήρωση του έργου, γιατί αυτό τον δρόμο δεν τον χρωστάμε στα παιδιά μας, αλλά τον χρωστάμε στην Ιστορία.

Ηλίας Καρανίκας:


Για την αλλαγή της έδρας

“Ο κ. Ραγκούσης και οι συνεργάτες του
για το θέμα της έδρας στάθμισαν και νέους παράγοντες που στο χρόνο της πρώτης πρότασης δεν είχαν υπ’ όψιν τους”.


Η επιλογή της έδρας ήταν απόφαση των τεχνοκρατών και μάλιστα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, έγινε συνάντηση και του Δημάρχου Φραγκίστας και μελώντων Δ.Σ. με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση ώστε και από κοντά να του καταθέσουν το αίτημά τους για το Δήμο”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωσή του που απέστειλε χθές στα ΜΜΕ, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, σχετικά με την έδρα του Δήμου Αγράφων. Ο κ. Καρανίκας στην δήλωσή του αυτή ξεκαθαρίζει ότι προσωπικά δεν είχε καμία πρόθεση να διακρίνει τους συμπολίτες του, ενώ για τους εις βάρος του χαρακτηρισμούς τύπου persona non grata, τονίζει ότι ανήκουν σε άλλες εποχές και ότι δεν χαρακτηρίζουν τους ίδους τους συμπολίτες του με τους οποίους σύντομα ξανά θα κληθεί να συζητήσεικαι να αποφασίσει για ζητήματα του τόπου.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Καρανίκα έχει ως εξής:
“Το θέμα της έδρας και του «Καλλικράτη» δαιμονοποιήθηκε σαν εγώ προσωπικά να είχα οποιαδήποτε πρόθεση να διακρίνω μεταξύ των συμπολιτών μου. Η επιλογή της έδρας ήταν απόφαση των τεχνοκρατών και μάλιστα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, έγινε συνάντηση και του Δημάρχου Φραγκίστας και μελών των Δ.Σ. με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση ώστε και από κοντά να του καταθέσουν το αίτημά τους για το Δήμο. Ο ίδιος τους διαβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες είδαν το θέμα της έδρας και στάθμισαν και νέους παράγοντες που στο χρόνο της πρώτης πρότασης δεν είχαν υπ’ όψιν τους.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Φραγκίστας ξέρουν ότι κατά πρόσωπο πήγα και τους συνάντησα για να υπερασπιστώ την εντιμότητα του λόγου και την ειλικρίνειά μου.
Οι χαρακτηρισμοί τύπου persona non grata ανήκουν σε άλλες εποχές και πιστεύω ότι δεν χαρακτηρίζει τους ίδιους τους συμπολίτες μου με τους οποίους σύντομα ξανά θα κληθούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μαζί για ζητήματα του τόπου μας”.

Παραδοσιακή μουσική πανδαισία


στη συναυλία των μαθητών της Σχολής Παραδοσιακών μουσικών οργάνων, της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα η συναυλία των μαθητών της Σχολής Παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου, επί τη λήξη των μαθημάτων.
Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του υπευθύνου της Σχολής κ. Σεραφείμ Μαλάτου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στο σημαντικό έργο που επιτελείται στη Σχολή.
Η υπέροχη αυτή παραδοσιακή μουσική πανδαισία ξεκίνησε με την Ελένη Δαράβαλη, που έπαιξε στο Σαντούρι, τα τραγούδια «Η μάνα μου στην Ξενιτιά» και «Έχε γειά πάντα γειά». Ακολούθησαν οι Δημήτριος Γώγος και Άρης Γυφτομήτρος, στο Μπουζούκι, με την «Φραγκοσυριανή και «Οι Θαλασσινοί». Η Γεωργία Σταματελοπούλου και ο Ανδρέας Κελέσης έπαιξαν με Βιολί τα τραγούδια «Είναι καρδιές όπου γελούν» και «Από ξένο τόπο».
Στην συνέχεια του προγράμματος ο Κώστας Πολονύφης με Λαούτο έπαιξε το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», τραγούδι που ερμηνεύτηκε θαυμάσια από την Μαριάννα Πολονύφη με τον δάσκαλο μουσικής Δημ. Λόζο στο βιολί. Ο Γιάννης Χαλαστάνης με Λαούτο και συνοδεία βιολιού έπαιξε το «Σηκώστε να χορέψουμε» και ακολούθησαν, ο Κλεάνθης Κουτσοκώστας στην Ηλεκ. Κιθάρα, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα το «Για ένα κομμάτι ψωμί», τραγούδι των Κατσιμίχα) και το «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά» (Υπόγεια Ρεύματα).
Ο μαθητής της Σχολής Νίκος Ζιάκας έπαιξε Κιθάρα «Αχ θάλασσά μου σκοτεινή» (Ν. Πορτοκάλογλου) και το «Δεν θα δακρύσω πια για σένα» (Πυξ-Λαξ).
Ο Σταύρος Φυσέκης με Ηλεκ. Κιθάρα, έπαιξε τα τραγούδια, Ελάφι και τον Ύμνο του ΠΑΟ. Η Σοφία Τσακνιά του Αθανασίου, ο Θανάσης Κοντοκώστας, η Δέσποινα Βονόρτα και ο Κωνσταντίνος Σαπούνης με την Κιθάρα τους έπαιξαν τα τραγούδια, Romance,Wayfaring Stranger, Τάνγκο της Νεφέλης, Νοσταλγικό Βαλς, Ελάφι και Φεγγαράκι μου λαμπρό, Vilano, Se io makorgo, Ντουέτα: Sarabande, Μικρή Ραλλού.
Ακολούθησε μια υπέροχη παρουσίαση σπουδαίων τραγουδιών του ελληνικού πενταγράμμου με μαέστρο και συνοδό την καθηγήτρια Γεωργία Πουλοπούλου – Ανδρεάκη από τους μαθητές Μαρία Γυφτομήτρου στο «Σήκω χόρεψε συρτάκι» (Γ. Ζαμπέτας), Δέσποινα Βουτσέλη, στο «Άπονη ζωή» (Στ. Ξαρχάκος), Φωτεινή Γκρίζη, στο «Συννεφούλα» (Δ. Σαββόπουλος), Κατερίνα Ανδρεάκη, στο «Σ’ έβλεπα στα μάτια» (Δ. Μούτσης), Κώστα Μπίστα, στο «Άσπρα- Κόκκινα» (Δ. Μούτσης), Μαρία Γυφτομήτρου, στο «Δίχως την καρδούλα μου» ( Στ. Κουγιουμτζής), Δέσποινα Βουτσέλη, στο «Μίλησέ μου» (Μ. Χατζιδάκης), Φωτεινή Γκρίζη, στο «Άσπρα θα φορέσω» (Γ. Κατσαρός), Κατερίνα Ανδρεάκη, στο «Η γοργόνα» (Μ. Λοϊζος), Κώστα Μπίστα» στο «Απόψε στις ακρογιαλιές» (Β. Τσιτσάνης) και στο «Να με πάρεις μακριά» (Δ. Σαββόπουλος)
Στο Β΄ μέρος της Συναυλίας η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας παρουσίασε επίσης ένα υπέροχο πρόγραμμα, με τους μαθητές Χριστόφορο Κανάκη (Μπάσο), Μιχάλη Καζανά (Αρμόνιο), Αργύρη Βάϊο: (Ακουστική Κιθάρα), Τριανταφυλλιά Τσαλαφούτα (Ακορντεόν), Άρη Γυφτομήτρο (Μπουζούκι), Γιάννη Λυμπέρη (Μπουζούκι), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (Μπουζούκι), Παναγιώτη Λαδά (Μπαγλαμά), Δημήτρη Λαδά ( Τζουρά), Δημήτρη Ανδρεαδάκη (Κρουστά) και Δημήτρη Ρούσκα (Κρουστά), να δίνουν ρεσιτάλ παίζοντας με μοναδική δεξιοτεχνία τα μεγάλα τραγούδια «Που’ σαι Θανάση», «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», «Πληγωμένο χελιδόνι», «Παποράκι του Μπουρνόβα».
Να επισημάνουμε ότι η Διδασκαλία των οργάνων: Παραδοσιακό Βιολί, Λαούτο, Σαντούρι και Μπουζούκι στην Σχολή γίνεται από τον Καθηγητή Μουσικής κ. Δημήτριο Λόζο, η Διδασκαλία των Οργάνων: Αρμόνιο και Ακορντεόν από την Καθηγήτρια Μουσικής κ. Γεωργία Πουλοπούλου- Ανδρεάκη και η Διδασκαλία της Κιθάρας από τον Καθηγητή Μουσικής κ. Ιωάννη Συγγούνη.
Μετά το πέρας του προγράμματος ο κ. Μαλάτος συνεχάρη τους δασκάλους και τους μαθητές για την ωραία συναυλία που παρουσιάστηκε, ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και φυσικά τους συντελεστές αυτής.
Ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, Πρόεδρος και ιδρυτής της Σχολής, εφημέριος της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων, όπου στεγάζεται και λειτουργεί η Σχολή αλλά και εμπνευστής της διοργάνωσης της συναυλίας, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου για την καθοριστική συμβολή του στην δημιουργία της Σχολής αυτής πριν από πέντε χρόνια και στο σημαντικό έργο που επιτελείται. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στην Δημοτική αρχή Καρπενησίου όπως και στον κ. Μαλάτο που τον χαρακτήρισε ως ψυχή της Σχολής ενώ ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους δασκάλους για το εν γένει έργο τους, συγχαίροντας τέλος γονείς και μαθητές για την προσπάθειά τους καθώς και τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου την αμέριστη συμπαράσταση τους.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Σχολής, δίνοντας βαρύτητα, στην πνευματική διάσταση και την παιδεία, που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε μαθητής με την ενασχόλησή του με την μουσική.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Λ. Παπαδόπουλος, Κ. Καρβέλης, Ε. Καρφής και Παπαροϊδάμης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κώστας Χονδρός που ήταν και ο χορηγός της συναυλίας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας κ. Νίκος Παυλέτσης, ο Προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. ο Υπ/ντης Γιάννης Κατσαρός,ο Δ/ντης Δασών κ. Καραγεώργος, αρκετοί πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και πλήθος κόσμου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΓΓΟΥΛΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ


Σε μια εποχή που σπανίζουν οι άνθρωποι της προσφοράς στο πολιτισμό μας, ο εκ της Ανατολικής Φραγκίστας καταγόμενος, γνωστός επιχειρηματίας Κώστας Πανουργιάς, με την γενναία του δωρεά, ύψους 100.000,00$ στο ΙΔΡΥΜΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ», απέδειξε εμπράκτως ότι ακόμη και σε τούτες τις δύσκολες μέρες, υπάρχουν ανάμεσά μας σπουδαίοι Έλληνες – Ευρυτάνες που νοιάζονται για τον τόπο μας και για την διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Μέσα από αυτή τη στήλη εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, στον μεγάλο ευπατρίδη Κώστα Πανουργιά για την σπουδαία του αυτή ενέργεια.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 408

* Πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία του μεγάλου έργου που λέγεται ΠΑΡΑΜΕΓΔΟΒΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ήταν η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιτάμου Βασίλη Τσαντίλα την περασμένη Κυριακή στην Νεράϊδα. Για άλλη μια φορά ο σπουδαίος αυτός αυτοδιοικητικός της γειτονικής Καρδίτσας, απέδειξε εμπράκτως, ότι θεωρεί αυτό το έργο, ως το βασικότερο για την ανάπτυξη της κεντρικής Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτήν την Ημερίδα, και οι «δικοί» μας αυτοδιοικητικοί και βάλε, θα αποφασίσουν επιτέλους να ασχοληθούν επί της ουσίας με το έργο αυτό.

* Δεν ξέρω αν κάποιοι χαίρονται με τα όσα διαδραματίζονται σε κυβέρνηση και κόμμα, ξέρω όμως καλά ότι το συντριπτικό ποσοστό όλων εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και είναι ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ απογοητευμένοι και πώς να μην είναι άλλωστε. Και εξηγούμαστε γιατί: Αυτό το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ο λαός; Να του πετσοκόψει το μισθό, να του κατακρεουργήσει την σύνταξη, να του αφανίσει το εφάπαξ; Θα μου πείτε πως εδώ έχουμε πρόβλημα και η Ελλάς κινδυνεύει γιατί δεν έχει χρήματα και εσύ λες ότι θέλεις. Εγώ λέω ότι θέλω η ο Πρωθυπουργός που μας έλεγε προεκλογικά και μετεκλογικά ότι χρήματα υπάρχουν. Που είναι τα χρήματα κ. Παπανδρέου; Που πήγαν τα λεφτά από τα ταμεία; Στην Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν καλά ότι περιθώρια για νέα «μέτρα» δεν υπάρχουν. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί ο Σεπτέμβρης που έρχεται θα είναι πολύ καυτός.

* Τώρα για τα τεκταινόμενα στο κόμμα. Ούτε και εδώ πάνε καλά τα πράγματα. Αποφάσεις εξπρές για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, κινήσεις ίσα - πέρα και πολλάκις ανεξήγητες από βουλευτές και στελέχη. Αρκετοί Υπουργοί βρίσκονται σε άλλο κόσμο και ότι παραξενιά θέλεις την βρίσκεις στο ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τις υποψηφιότητες ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ!!! Που είναι ρε συντρόφια τα μεγάλα ονόματα της παράταξης που θα ασχολούνταν με την Αυτοδιοίκηση στον Νομό μας; Με ποια κριτήρια, εκτός 1-2 περιπτώσεων, έγιναν οι αυτοπροτάσεις και οι προτάσεις για αξιολόγηση;

* Άλλαξαν οι εποχές είπε προ ημερών Βουλευτής του Κινήματος, δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ των κομμάτων, γι΄ αυτό κι εγώ έκανα αυτό που έκανα χωρίς κομματικό κριτήριο (απάντηση σε στέλεχος του Κινήματος για την κίνηση του Βουλευτή που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια) . Ναι φίλε μου και σύντροφε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι Βουλευτής βγήκες με το ΠΑΣΟΚ, όχι ως ανεξάρτητος…

* Αυτό πάλι με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δεν έχει πλέον όρια. Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν οδηγήσει πολλά βενζινάδικα σε κλείσιμο. Στα ποτά, οι μειώσεις στην κατανάλωση είναι τέτοιες που τελικά η είσπραξη φόρων είναι μικρότερη απ ότι πριν από τις αυξήσεις. Στα τσιγάρα, οι περιπτεράδες βρίσκονται σε απόγνωση, το λαθρεμπόριο ετοιμάζεται για «λαμπρές σελίδες δόξας» και τα ποσά που καταλήγουν στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστα. Πόσο καιρό πρέπει να πάρει για να καταλάβουν ότι αυτός ο τρόπος επιβολής φόρων είναι λάθος; Θα το καταλάβουν άραγε οι κρατούντες;

* Καλή και μάλιστα αποτελεσματική αποδείχτηκε η κίνηση του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου να εφαρμόσει «Ημέρα Καταναλωτών –Χαμηλών τιμών». Σε μια εποχή που το ευρώ δύσκολα κινείται, όπως φάνηκε την περασμένη Πέμπτη στην πόλη του Καρπενησίου, τα ταμεία των εμπόρων ζεστάθηκαν για τα καλά. Μπράβο στον Σύλλογο και στον εμπνευστή αυτής της κίνησης.

* Πληροφορήθηκα ότι ιδρύεται Όμιλος που θα δραστηριοποιηθεί για την αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την πολύ σπουδαία αυτή κίνηση εμπνεύστηκε και στηρίζει ποικιλοτρόπως ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο μοναδικός ίσως από τους πολιτικούς του τόπου μας που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει όραμα και πρόγραμμα για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, ενός πραγματικά κοιμώμενου τουριστικού γίγαντα που κάποιοι τον θέλουν ακόμα να κοιμάται…

* Διάβασα κάπου ότι ο Ευρυτανικής καταγωγής Βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης που το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στην Ανατ. Φραγκίστα στα εγκαίνια του ιδρύματος ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ετοιμάζεται να … μετακινηθεί προς την μεριά της Ντόρας. Για εκείνους που κατά καιρούς γράφουν ότι τους καπνίσει, θέλω να τους πληροφορήσω ότι ο Κώστας Καραγκούνης, είναι ένας νέος πολιτικός που διδάσκει με το ήθος και το ύφος του. Ας μην βιάζονται λοιπόν τόσο πολύ κάποιοι για τις επόμενες κινήσεις του γιατί θα σκοντάψουν…

* Στα Άγραφα βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Τσιγαρίδας. Στα καφενεία που βγήκε για καφέ, δέχθηκε μεταξύ των άλλων και το ερώτημα τι προτίθεται να κάνει ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθότι το όνομά του ακούγεται ως ένα από αυτά που θα θέσουν υποψηφιότητα για τον Δήμο Αγράφων. Ο έμπειρος πολιτικός και έγκριτος Νομικός όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Όμως ως «παλιά καραβάνα» της πολιτικής, έβαλε πολλούς σε σκέψη με τα λεγόμενά του, «ότι περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις άλλων και μετά θα κινηθεί ανάλογα»…

* Στην Νότια Αφρική όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Νομάρχης, προκειμένου να δει από κοντά την Εθνική μας ομάδα που αγωνίστηκε απέναντι στην Νιγηρία. Με βάση το νικηφόρο αποτέλεσμα της ομάδας μας, η παρουσία του Κώστα Κοντογεώργου κρίνεται πέρα για πέρα ευεργετική για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, γεγονός που επιβεβαιώνει όλους εκείνους που λένε ότι ο Νομάρχης είναι γενικά γουρλής…

ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΗΤΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΕΕΙ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ UFO! ΕΥΤΧΩΣ ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ... (ΑΧ-ΚΥΡ)

Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στην σήραγγα


Πυρκαγιά ξέσπασε σε φορτηγό αυτοκίνητο την στιγμή που διέρχονταν μέσα από την Σήραγγα ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, χθες το μεσημέρι ευτυχώς χωρίς θύματα. Άμεση και αποτελεσματική η επέμβαση της Π.Υ.
Η πυρκαγιά προκλήθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από βραχυκύκλωμα στην μηχανή του αυτοκινήτου που δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από τον οδηγό. Όταν όμως το αυτοκίνητο μπήκε στη σήραγγα, οι πυκνοί καπνοί που έβγαιναν από την μηχανή, ανησύχησαν τον οδηγό, ο οποίος κατέβηκε να δει τι συμβαίνει.
Δυστυχώς γι΄ αυτόν βγαίνοντας από το αυτοκίνητο διαπίστωσε ότι αυτό είχε τυλιχθεί στις φλόγες και έτρεξε να βγάλει
Σε χρόνο ρεκόρ, οι εργαζόμενοι, που έγιναν μάρτυρες του συμβάντος, από τις κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στη σήραγγα, ενημέρωσαν την Π.Υ. και οι ίδιο έφτασαν στο σημείο για να παράσχουν κάθε βοήθεια στον άτυχο οδηγό.
Η δύναμη της Πυροσβεστικής, φτάνοντας στη Σήραγγα, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων και κατέσβησε την πυρκαγιά, η οποία δυστυχώς κατέστρεψε ολοκληρωτικά το μικρό φορτηγάκι. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο οδηγός και ιδιοκτήτης του μικρού φορτηγού έρχονταν στο Καρπενήσι για το μεροκάματο.

Πνευματικό Κέντρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ»

Τα προσφάτως τελεσθέντα εγκαίνια του πνευματικού Κέντρου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ» στο Δήμο Φραγκίστας μάς ενισχύουν την άποψη ότι ένας λαός αποκαλύπτει τον εαυτό του όχι μόνο από τους ανθρώπους που παράγει, αλλά και από τους ανθρώπους που τιμά, από τους ανθρώπους που θυμάται.
Ο Δήμος Φραγκίστας έχει τη μεγάλη κληρονομιά και την τιμή να αποτελεί τη γενέτειρα του διαπρεπούς πολιτικού, του υπέροχου ρήτορα, του σθεναρού αγωνιστή της δημοκρατίας, του ακούραστου κήρυκα της εθνικής συμφιλίωσης, του αείμνηστου πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη.
Είναι προς τιμήν του δημάρχου του Δήμου Φραγκίστας κ. Θ. Μπόνια, του Δημοτικού Συμβουλίου και του προέδρου του κ. Κ. Κωστόπουλου που έδωσαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου το όνομα του μεγάλου πολιτικού με πανελλήνια εμβέλεια και προσφορά, Γεωργίου Καφαντάρη.
Ευελπιστούμε ότι ακόμη και σήμερα ο Γεώργιος Καφαντάρης διδάσκει στους πολιτικούς μας ήθος και αξίες και εμπνέει ξεχασμένες ιδέες και αρχές. Αλλά και ότι το Πνευματικό Κέντρο της Φραγκίστας θα προβάλλει στο διηνεκές τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, με οδηγό τον Γεώργιο Καφαντάρη, θα ενεργοποιεί τις λανθάνουσες δυνάμεις των συμπατριωτών μας και θα αποτελεί καύχημα και σημείο αναφοράς στην Ευρυτανία.
Αισιοδοξούμε ότι το εγκαινιασθέν Πνευματικό Κέντρο στη Φραγκίστα, σε μια περιοχή της Ευρυτανίας που σφύζει από ζωή και κίνηση και έχει μια αξιοζήλευτη παράδοση, θα μετατραπεί σύντομα σε κυψέλη εργασίας. Δεν θα το φθείρει ο πανδαμάτορας χρόνος, δεν θα μείνει νεκρή και αραχνιασμένη η αίθουσα. Θα προσφέρει πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στον ευρυτανικό λαό που διψά για πρόοδο.
Είμαστε ακόμα πεπεισμένοι ότι το Πνευματικό Κέντρο που εγκαινιάστηκε θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ακτινοβολίας με πανελλήνια εμβέλεια. Η απόφαση δε να ονομαστεί «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ» δεν συνδέεται με προσωπικά ή πολιτικά κριτήρια. Αποτελεί απόδοση διακεκριμένης τιμής της γενέτειρας σε μια πρώτου μεγέθους φυσιογνωμία, η οποία πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα.

kostasmitsios@yahoo.gr

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ» από το Φιλολογικό Φροντιστήριο «λέξη»


Το Φιλολογικό Φροντιστήριο «Λέξη» και η «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους μαθητές να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις σπουδές τους, διοργανώνουν την εκδήλωση: «Συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου»
Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή 4ωρου σεμιναρίου και θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
* Πώς συμπληρώνω το μηχανογραφικό δελτίο
* Παρουσίαση ομάδων σχολών 1ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
* Παρουσίαση ομάδων σχολών 3ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης & Στρατιωτικές σχολές
* Παρουσίαση ομάδων σχολών 5ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
* Παρουσίαση ομάδων σχολών 2ου & 4ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010, στις 11:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Καρπενησίου, απευθύνεται σε μαθητές γ’ γυμνασίου, Α’, Β’ κ’ Γ’ Λυκείου, γονείς μαθητών και εκπαιδευτικούς της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, που επιθυμούν ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα τμήματα του μηχανογραφικού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχει ως εξής:
11:00 έναρξη εκδήλωσης
11:15-11:30 Πώς συμπληρώνω το μηχανογραφικό δελτίο
11:30-12:30 Παρουσίαση ομάδων σχολών 1ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
12-30:13:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13:00 - 13:15 Διάλειμμα
13:15-13:45 Παρουσίαση ομάδων σχολών 3ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
13:45-14:45 Παρουσίαση ομάδων σχολών 5ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης & Στρατιωτικές σχολές
14:45-15:30 Παρουσίαση ομάδων σχολών 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου και προοπτικές απασχόλησης
15:30-15:45 Πως συμπληρώνων το μηχανογραφικό δελτίο
15:45-16:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέας του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο 2010»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Ποιό είναι το με΄γάλο όνομα που θέλει να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αγράφων

Στις καλένδες ο Παραμεγδόβιος δρόμος

Τι συζητήθηκε στην Ημερίδα που έγινε στον Δήμο Ιτάμου και κάλυψε ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Ποιό είναι το Μεγάλο όνομα που θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αγράφων

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Χρήστος Μπούρας “Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των Αγράφων”


Ο Χρήστος Μπούρας στην τελευταία του συνέντευξη στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, αναφερόμενος στο όνομα του νέου Δήμου που θα προκύψει από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να νοηθεί Δήμος πέραν του Μέγδοβα που να μη φέρει το όνομα των Αγράφων.
Τελικά ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, δεν «χάλασε»το χατίρι του κ. Μπούρα και ονόμασε τον ένα εκ των δυο Δήμων της Ευρυτανίας, που θα προκύψει από την συνένωση των Δήμων Αγράφων, Βίνιανης, Φραγκίστας, Απεραντίων και Ασπροποτάμου, πολύ ορθά ως Δήμο Αγράφων.
Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Ε.Π. και πάλι τον Δήμαρχο Αγράφων, ο οποίος με περίσσια ευγένεια μας παραχώρησε την παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Ο Χρήστος Μπούρας, βαθύτατος γνώστης της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προβλημάτων του τόπου μας, στα χρόνια που διακονεί την Τ.Α., έχει προσφέρει σημαντικό έργο ενώ είναι και από κείνους τους Αγραφιώτες που έχει μάθει στην ζωή του να αγωνίζεται και να διεκδικεί, μέχρι να φτάσει στην επιτυχία.
Κάπως έτσι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Αγράφων και έτσι δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο Δήμος αυτός να έχει κάνει σημαντικά αναπτυξιακά βήματα σε όλους τους τομείς.
Τούτες τις μέρες και μετά τον κουρνιαχτό που κατάκατσε από το γεγονός ότι πλέον ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έγινε νόμος του κράτους και μετά τα όσα διαδραματίστηκαν για την έδρα του νέου Δήμου Αγράφων, ο Χρήστος Μπούρας μας άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας για όλους και για όλα.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Βάσω Φεγγούλη, απαντά στα ερωτήματά μας για το τι περιμένει από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, για την απόφαση του Δ.Σ. Αγράφων, που αφορούσε την έδρα του νέου Δήμου, για τα μεγάλα έργα που έγιναν στον Δήμο και φυσικά για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.



κ. Μπούρα ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πλέον νόμος του κράτους. Τι περιμένετε εσείς ως ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός από τη νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση;
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πλέον νόμος του Κράτους. Το παρελθόν μπορεί να μας απασχολήσει μόνο σας οδηγός για το μέλλον, και πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα.


Η υπόθεση του Δήμου Αγράφων και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση στο μέλλον δεν θα είναι μια πολύ απλή υπόθεση. Πρέπει να δούμε την υπάρχουσα κατάσταση και κυρίως την οικονομική και να μην αγνοήσουμε αυτές τις παραμέτρους αν θέλουμε να προκόψουμε. Έχουμε έναν νέο δήμο, νέα δεδομένα και πιστεύω ότι ο μελλοντικός άρχον θα έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο και οι κινήσεις που θα γίνουν, πρέπει να γίνουν σωστά και μελετημένα, αλλιώς θα αποβούν εις βάρους του τόπου.
Κυρίως, όμως, πρέπει να προσέξουμε και να εμπεδώσουμε την δημοτική συνείδηση στο δήμο. Πλέον δεν υπάρχουν ούτε «απεράντιοι», ούτε «φραγκιστιανοί», είμαστε όλοι «αγραφιώτες». Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ σοβαρά γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να χωρίσουμε τους δημότες. Δεν έχουν σημασία τα θέλω ων αυτοδιοικητικών, αλλά τα θέλω των πολιτών. Και όποιος αγνοήσει αυτή την παράμετρο πιστεύω ότι θα αδικήσει τον εαυτό του, αλλά και τον λαό.

Θεωρείτε ορθή την απόφαση του Υπουργείου για την δημιουργία δυο Δήμων στην Ευρυτανία;
Από την αρχή υποστήριξα ότι στη Δυτική Ευρυτανία έπρεπε να γίνουν δύο δήμοι. Και είχα πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο μικρός δήμος δεν είναι αυτός που έχει μικρή έκταση, αλλά αυτός που δεν παρέχει υπηρεσία στον πολίτη. Συνεπώς το πληθυσμιακό δεν είναι το τεκμήριο ή της βιωσιμότητας ή της παροχής καλών υπηρεσιών. Το τεκμήριο είναι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος του Δήμου. Από τι στιγμή που έγινε ένας δήμος στη Δυτική Ευρυτανία θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτό.

Σε παλιότερη συνέντευξή σας στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ είχατε πει «ότι δεν μπορεί να εννοηθεί Δήμος πέρα του Μέγδοβα που να μην φέρει την ονομασία Δήμος Αγράφων» Τελικά αυτό έγινε όπως προφανώς το επιθυμούσατε και λογικό είναι να είστε ευχαριστημένος. Το ίδιο ευχαριστημένος είστε και με το γεγονός ότι τελικά ως έδρα του νέου Δήμου επιλέχτηκε το Κερασοχώρι έναντι της Δυτικής Φραγκίστας που είχε αρχικά επιλεγεί;

Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση που μου κάνετε. Όσον αφορά την ονομασία, πιστεύω ότι δεν ήταν καθαρά υπόθεση μόνο των Αγραφιωτών, αλλά όλων των Ευρυτάνων. Η ονομασία των Αγράφων ήταν ένα καθολικό αίτημα και κατάκτηση της Ευρυτανίας. Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ευρυτάνες και όλους εκείνους που βοήθησαν να κρατήσουμε την ονομασία Άγραφα, ένα τόσο βαρύ όνομα. Και φυσικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Με την ανακοίνωση του χωροταξικού και με την ανακοίνωση ότι η έδρα θα είναι στη Φραγκίστα κάποιοι είπαν ότι ο Δήμαρχος Αγράφων τα κανόνισε όπως ήθελε. Πήρε το όνομα και έδωσε την έδρα εκεί που ήθελε. Καταρχάς αυτό μου περιποιεί τιμή αν μπορώ εγώ ως Δήμαρχος να καταφέρω αυτό το πράγμα και να είμαι υπεράνω υπουργών και κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ αυτό το οποίο είπα είναι ότι δεν πρέπει να κοιτάμε προσωπικά συμφέροντα, αλλά τη λειτουργία του νέου Δήμου, εκφράζοντας έστι και την άποψη των δημοτών μου. Κι με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον συνάδελφο τον Θωμά τον Μπόνια. Ο Δήμαρχος Φραγκίστας έκανε μια πολύ καλή κίνηση, με πολύ προεργασία, και υποστήριξε τα συμφέροντα του τόπου του.
Εγώ, όμως, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μπορείτε να μου βρείτε κάποιον, εκτός της Φραγκίστας, που ήθελε η έδρα να είναι η Δυτική Φραγκίστα; Θέλω να μου βρείτε ένα είτε από το Δήμο Απεραντίων, είτε από το Δήμο Απσορποτάμου, είτε από το Δήμο Αγράφων. Επομένως, η επιλογή της έδρα είναι κάτι που έχει επιλεγεί όχι σε τοπικό επίπεδο, αλλά ήταν θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης.

Πόσο ρόλο έπαιξε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων που πρότεινε για διάφορους λόγους ως έδρα το Κερασοχώρι;Και πάλι σας λέω ότι πιστεύω πως είναι μεγάλη τιμή για μας να θεωρούν ότι το δημοτικό συμβούλιο Αγράφων άλλαξε όλα τα δεδομένα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς εκφράσαμε μια άποψη και τίποτα περισσότερο.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την αλλαγή της έδρας και για εμπλοκή» του Βουλευτή στην υπόθεση αυτή. Έτσι έχουν τα πράγματα;
Δεν έχω να πω τίποτα, γιατί δεν γνωρίζω τίποτα!

Είναι γεγονός ότι είστε από τους Δημάρχους εκείνους που έχετε κάνει ουσιαστικό έργο στον Δήμο πετυχαίνοντας μάλιστα υψηλή απορροφητικότητα στα περισσότερα προγράμματα. Παρά ταύτα όμως υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι έργα μπορεί να έγιναν, ο Δήμος όμως είναι χρεωμένος. Τι τους απαντάτε;

Χωρίς να θέλω να αποδώσω ευθύνες, εγώ βρήκα κάποια χρέη στο Δήμο Αγράφων. Και επειδή ο δήμος έχει συνέπεια και επειδή δεν είχα την πολυτέλεια, όταν ανέλαβα, να βγάλω αυτές τις υποχρεώσεις και μετά να ξεκινήσω το δικό μου έργο, προσπάθησα να ισορροπήσω ανάμεσα στις εξυπηρέτηση των χρεών και στη λειτουργία του Δήμου. Τα χρέη του Δήμου, σας πληροφορώ ότι δεν είναι κανένα μεγάλο ποσό. Μέχρι τις 31/12 να είναι 200.000 ευρώ. Όμως, ότι το έργο που έγινε και όπως εξελίχθηκε η κατάσταση δεν είναι τίποτα σε ότι αφορά ένα δήμο.

Να επανέλθουμε στα έργα και στο κορυφαίο αυτών που αφορά τον Δήμο Αγράφων και κατ΄ επέκταση την Δυτική Ευρυτανία, που είναι η ολοκλήρωση του Δρόμου Κρέντη – Άγραφα. Έχουμε ακούσει και επ΄ αυτού πολλά. Πως έχει ακριβώς το θέμα;

Έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στο πρώτο μέρος Κρέντη – Βαρβαριάδα. Είχα πιστέψει και το έλεγα ότι αυτή η ανάδοχος εταιρεία δεν πρόκειται να τελειώσει το έργο και όπως έγινε. Αυτή τη στιγμή έχει κηρυχθεί έκπτωτη, το εργοτάξιο έχει σταματήσει να λειτουργεί και είναι υπόθεση εργασίας 20 ημερών για να ολοκληρωθεί το έργο. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το έργο αυτό έχει γίνει γέφυρα με το ΕΠΣΑ, ότι έστω και αργά θα τελειώσει. Το δεύτερο κομμάτι Βαρβαριάδα – Άγραφα δημοπρατείται στις 19 Ιουλίου και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα σ’ αυτό το κομμάτι και μέσα σε μια 3ετία, το πολύ, να έχει ολοκληρωθεί.

Τι δεν μπορέσατε να κάνετε στην θητεία σας για τον Δήμο Αγράφων που θα θέλατε πάρα πολύ να κάνετε μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και αλίμονο αν ένας αυτοδιοικητικός αναπαυθεί σε αυτά που έχει κάνει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύει ότι έκανε όσα ήθελε να κάνει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Αγράφων ήταν ένας Δήμος με μηδαμινές υποδομές και με χρόνια προβλήματα. Πολλές φορές κι εγώ έλεγα, ότι παρά τις οποίες προσπάθειες και αν έχουμε κάνει δεν φαίνεται αυτό το έργο. Και δεν φαίνεται γιατί δεν βοηθάει και ο τόπος. Πιστεύω ότι όσες δυνάμεις είχα τις κατανάλωσα, ότι ήταν να κάνω το έκανα και με το παραπάνω. Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη ότι το πάλεψα, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω κατά τη γνώμη μου, πετύχαμε πολλά πράγματα πιθανώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε και περισσότερα, αλλά και τα Άγραφα δεν είναι και το κέντρο της Ελλάδας. το γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτό βέβαια θα το κρίνει η ιστορία, θα το κρίνουν οι δημότες κάποια στιγμή τι κάναμε και τι δεν κάναμε. Σε ότι με αφορά επαναλαμβάνω ότι τη συνείδηση μου την έχω καθαρή.

Αμέσως μετά την ψήφιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ακούστηκαν και τα πρώτα ονόματα που θα διεκδικήσουν τον Δημαρχιακό θώκο του νέου Δήμου. Μεταξύ αυτών και αυτό του Χρήστου Μπούρα. Θα είστε υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, θα συμμετάσχετε σε κάποιο σχηματισμό, ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Κα. Φεγγούλη η απάντηση αυτή δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά. Δεν είναι ένα ναι ή ένα όχι, αν θα είσαι ή δεν θα είσαι υποψήφιος. Έχω κάποιες αρχές. Το πρώτο πράγμα που θέλω και το οποίο σκέφτομαι καθημερινά και για το οποίο βάζω τον εαυτό μου στη βάσανο του ελέγχου, επί καθημερινής βάσεως, είναι μήπως και εγώ ο ίδιος, ο δήμαρχος Αγράφων, έχω κουράσει. Δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω τους ψηφοφόρους μεταφέροντας τα δικά μου. Εάν το εκλογικό σώμα είναι έτοιμο να με αποδεχτεί, και ξέρει πως μπορεί να το πει αυτό, τότε ναι θα είμαι στη διάθεσή του.
Το δεύτερο που είπα και στην αρχή, ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδος και πρέπει τον κόσμο να τον ενώσουμε και όχι να τον χωρίσουμε. Τα μηνύματα του κόσμου είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο κόσμος θέλει τη συνένωση και όχι τον καταμερισμό των δυνάμεων. Συνεπώς ναι μεν θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση της τοπικής κοινωνίας των Αγράφων, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαι έτοιμος για δυο πράγματα και στο σπίτι μου να πάω, αλλά και να υπηρετήσω και τον τόπο μου!

Πιστεύετε ότι ήλθε η ώρα για υπερκομματικές υποψηφιότητες προσωπικοτήτων που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο;

Είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος και γι’ αυτό σας επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω το εκλογικό σώμα με τα θέλω τα δικά μου. Εάν δω ότι η κοινωνία με αποδέχεται τότε πλέον θα είμαι υποψήφιος. Δεν θα ξεκινήσω έναν αγώνα, ο οποίος πιθανώς θα είναι ατέρμων και ο οποίος θα βάλει σε περιπέτειες τον τόπο μας.

Και κάτι τελευταίο. Αν τελικά θέσετε υποψηφιότητα και εκλεγείτε Δήμαρχος του διευρυμένου πλέον Δήμου Αγράφων, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στον Δήμο;

Οι πρώτες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για το δήμο είναι οι εξής, να συνενώσουμε τα πέντε κομμάτια που αποτελούν το νέο Δήμο Αγράφων και να τους εμπεδώσουμε τη δημοτική συνείδηση. Το δεύτερο και βασικό είναι να στήσουμε δήμο εξ’ αρχής. Πρέπει να δημιουργήσουμε υπηρεσίες. Τρίτον, πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά την οικονομική συγκυρία να μην είμαστε προκατειλημμένοι για όλα όσα λέγονται σε ότι αφορά την οικονομική προίκα του νέου δήμου και τι θα ισχύσει. Τέταρτο και σημαντικότερο. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη του τόπου και κατά τη γνώμη μου δύο το πολύ τρία είναι αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα. Για να γίνουν, όμως, δεν φτάνουν μόνο οι δυνάμεις τις δημοτικής αρχής, πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση του βουλευτή, του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη. Τα ζητήματα αυτά που πρέπει να ανοίξουν είναι τα εξής: Ένωση της Λίμνης Πλαστήρα με τη Λίμνη Κρεμαστών, να γίνουν πόλος έλξης. Δεύτερον είναι ο παραλίμνιος δρόμος, γιατί για να ενώσεις μόνο τις δυο λίμνες δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνει παραλίμνιος δρόμος, δηλαδή το αντίστοιχο που έγινε στην λίμνη Πλαστήρα πρέπει να γίνει στη λίμνη των Κρεμαστών, αν θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά. Το τρίτο ζήτημα αυτόν τον περιβόητο δρόμο, τον Παραμεγδόβιο. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να θιχθούν ευθύς εξαρχής. Εάν στο παιχνίδι δεν μπουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και εάν δεν γίνουν αυτά δεν θα υπάρχει ανάπτυξη στη Δυτική Ευρυτανία.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Ευρυτάνες;

Πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής και του πολίτη. Ο λαός έχει κουραστεί από τα μεγάλα ψέματα. Να πούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει και είναι στις δυνάμεις μας. Ο λαός δεν θέλει μεγάλες κουβέντες. Θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Άρα λοιπόν πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ αρχής και λαού και γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω και στο μέλλον αυτά τα οποία θα ρωτάτε να είναι σκληρά και να περνάνε από την βάσανο του ελέγχου επί καθημερινής βάσης και να δώσουμε στον κόσμο τον εαυτό μας τον πραγματικό και να μην προσποιούμαστε και να μην δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε.
Εγώ σε ότι με αφορά θα είμαι αυτός που είμαι. Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Πολλοί με ρωτάνε αν θα συμμετάσχω σε κάποιο συνδυασμό. Δεν πρόκειται να το κάνω! Αν θα είμαι επικεφαλής έχει καλώς, αν η κοινωνία μου δώσει αυτή την ευθύνη καλώς, αλλά να συμμετάσχω σε άλλο συνδυασμό δεν πρόκειται να το κάνω για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θέλω να είμαι εντάξει απέναντι στους μελλοντικούς ψηφοφόρους μου και δεύτερον επειδή η οικογένεια μου, η δουλειά μου, τα συμφέροντα μου είναι στην Αθήνα, τα οποία τα έχω παρατήσει, δεν θέλω να θυσιάσω τον τόπο μου για τα προσωπικά μου, οικογενειακά συμφέροντα και επαγγελματικά.

Ωφελούμενη τιμή στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ


Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του ιδρύματος στην Ανατ. Φραγκίστα



Με λαμπρότητα και την παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην ιστορική Ανατολική Φραγκίστα τα εγκαίνια του «Πνευματικού Κέντρου Γεώργιος Καφαντάρης» που ίδρυσαν οι συμπατριώτες του πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του.

Μετά την τελετή των εγκαινίων όλοι ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του ιδρύματος Κώστα Κωστόπουλο στα γραφεία και στις συλλογές που στεγάζονται στη διώροφη παραδοσιακή κατοικία στο κέντρο του χωριού όπου στο ισόγειό της είχε το γραφείο του ο πατέρας του ευρυτάνα πρωθυπουργού, Κώστας Καφαντάρης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Αγραίων στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σε αυτό το χώρο στεγάστηκε το λαογραφικό υλικό και η έκθεση φωτογραφίας του χωριού ενώ στον πάνω όροφο θα εκτίθεται το αρχείο του Γεωργίου Καφαντάρη το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων στο Ίδρυμα καθώς επίσης και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα που θα διαθέσουν οι συγγενείς του.

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα θα ήταν ακόμα στις σκέψεις αν δεν ενίσχυε με 100.000 δολάρια την ωραία πρωτοβουλία ο ομογενής επιχειρηματίας Κώστας Πανουργιάς ο οποίος μοιράζεται το χρόνο του πλέον ανάμεσα στη γενέτειρά του Ανατολική Φραγίστα και τη Νέα Υόρκη και αναγνωρίζεται απ’ όλους ως μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας του.

Πανάξια Πρωταθλήτρια η Βαλαώρα


ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ - ΔΟΞΑ 4-0
Εκεί, εκεί στην Δ΄ Εθνική


Πανάξιος Πρωταθλητής Ευρυτανίας αναδείχθηκε ο Απερανταικός συντρίβοντας την Δόξα Ραπτοπούλου με σκορ 4-0 στον 3ο και τελευταίο τελικό που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στο γήπεδο Καρπενησίου. Το συγκρότημα του Δημήτρη Τσιγαρίδα ανώτερο σε όλους τους τομείς και παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, σκόρπισε στα 4 σημεία του ορίζοντα μια ομάδα που στον πιο καθοριστικό αγώνα της χρονιάς, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, δείχνοντας το χειρότερο φετινό της πρόσωπο. Η τελική επικράτηση της Βελαώρας ήταν πέρα για πέρα δίκαιη και αποδείχθηκε ότι ήταν η ομάδα που ήθελε πολύ να πάρει το πρωτάθλημα και φυσικά το Σωματείο που θα μας εκπροσωπήσει επάξια στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα στην νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Το θέμα τώρα είναι η επόμενη μέρα και επ΄ αυτού θα πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις έτσι ώστε η πρωταθλητές να μπορέσουν να σταθούν αλλά και να πορευτούν αξιοπρεπώς στον δύσκολο μαραθώνιο της Δ΄ Εθνικής. Η ομάδα θα χρειαστεί ενίσχυση με καλούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές και νέα πρόσωπα στην Διοίκηση που να έχουν όρεξη και χρήμα για προσφορά και έργο. Ο Προπονητής που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, είναι βαθύτατος γνώστης του ευρυτανικού ποδοσφαίρου και έχει πολλές δυνατότητες να κοουτσάρει τον Απεραντιακό και στην Δ΄ Εθνική. Εξάλλου ο Δημήτρης Τσιγαρίδας, είναι από τους ανθρώπους εκείνους που όταν αναλαμβάνει κάποια αποστολή ξέρει να την φέρει εις πέρας. Θεωρούμε λοιπόν ότι με λίγες και ουσιαστικές κινήσεις ο πρωταθλητής μπορεί να γυρίσει σελίδα, κάτι που δεν μπορούν να το τολμήσουν άλλες ευρυτανικές ομάδες στην παρούσα χρονική περίοδο!!! Η ΕΠΣ Ευρυτανίας θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια του Απεραντιακού και να δρομολογήσει εκείνες τις διαδικασίες που χρειάζονται έτσι ώστε η Δυτική Ευρυτανία και τώρα ο νεοσύστατος Δήμος Αγράφων να αποκτήσει το δικό του γήπεδο με χόρτο. Να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας της Βελαώρας ευχόμενοι κάθε επιτυχία στην δύσκολη συνέχεια. Ο 3ος τελικός ήταν ένας αγώνας με ένα πρωταγωνιστή και αυτός δεν ήταν άλλος από την θριαμβεύτρια ομάδα του Απεραντιακού. Οι φιλοξενούμενοι ήταν σαν να μην υπήρχαν στο γήπεδο. Η ομάδα του Δημήτρη Τσιγαρίδα μπήκε στον αγώνα δυνατά και από τα πρώτα λεπτά αναζήτησε το γκολ που θα έλυνε τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Με την έναρξη του παιχνιδιού και πριν ακόμη συμπληρωθεί το 2ο λεπτό της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ, όμως το δυνατό σουτ του Γαλανού σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Ρεσίτη. Η πίεση των γηπεδούχων είχε και συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυο ακόμη καλές στιγμές στο δίλεπτο 15,16΄. Δέκα λεπτά όμως αργότερα ο Γαλανός άνοιξε το σκορ, ανοίγοντας ουσιαστικά και τον δρόμο για την μεγάλη νίκη της ομάδας του. Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν οι φιλοξενούμενοι και στο 30΄ο Γαλανός με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι διπλασίασε τα γκολ των γηπεδούχων, δίνοντας έτσι μεγάλο προβάδισμα στον Απεραντιακό. Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε το πρώτο 45λεπτο της αναμέτρησης. Με την έναρξη της επανάληψης και για ένα 15λεπτο οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πίεσαν για ένα γκολ που θα τους έβαζε και πάλι στο παιχνίδι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αντίθετα 3ο γκολ πέτυχε ο Απεραντιακός με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Παππά και κάπου εκεί η υπόθεση νίκη – πρωτάθλημα έγειρε οριστικά υπέρ των γηπεδούχων. Λίγο αργότερα ο ίδιος παίχτης διαμόρφωσε με πλασέ το τελικό 4-0, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην μεγάλη νίκη του Απεραντιακού επί της Δόξας, που δεν έδειξε ικανή να αντισταθεί στις άγριες ορέξεις των παιχτών του Δημήτρη Τσιγαρίδα. Στο 78΄ η Δόξα πλησίασε στο γκολ της τιμ.ης, όμως το πέναλτι του Μπισμπίκη πέρασε ανεκμετάλλευτο. Καλύτεροι των γηπεδούχων, οι σκόρερ και οι Κουτσοθανάσης, που κατάπιε πολλά χιλιόμετρα, Κονιαβίτης και Ανδρεάκης. Διασώθηκαν από την Δόξα ο Ρεσίτης παρά τα 4 γκολ που δέχθηκε και οι Τσιαμάκης, Γούλας. Μελανό σημείο του τελικού η αποβολή των Μπαστάνη και Ανδρεάκη στο τέλος του αγώνα. Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Απεραντιακός τιμήθηκε και με το Κύπελλο Ήθους ως η καλύτερη ομάδα, ενώ ο Γαλανός ανακηρύχτηκε ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος και βραβεύτηκε με το χρυσό παπούτσι.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
2’ Σούτ – φάουλ του Γαλανού βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά της ο Μπισμπίκης στόχευσε και πάλι το δοκάρι του Ρεσίτη. 15’ σουτ του Μπισμπίκη, έδιωξε σε κόρνερ ο τερματοφύλακας της Δόξας. 16’ εκτέλεση φάουλ του Μπισμπίκη έδιωξε στη γραμμή του τέρματος αμυντικός της Δόξας και στην επαναφορά το σουτ του Παππά σταμάτησε στα σώματα των αμυντικών των φιλοξενουμένων. 26’ ατομική ενέργεια του Γαλανού, δυνατό σουτ από αριστερά και το 1-0 30’ κέρδισε πέναλτι ο Μπισμπίκης, μετά από επικίνδυνη έξοδο του τερματοφύλακα. Εκτέλεσε εύστοχα ο Γαλανός 2-0. Β’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ 59’ Μετά από εκτέλεση φάουλ του Θ. Μπαστάνη, ο Μ. Μπισμπίκης με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι 62’ Ο Παππάς, με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και μετά στο βάθος της εστίας του Ρεσίτη κάνοντας το 3-0 66’ Ο Παππας με ατομική ενέργεια σουτ από τα δεξιά διαμόρφωσε το τελικό 4-0. 78’ Η Δόξα έχασε την ευκαιρία να μειώσει, όταν ο Μπισμπίκης έχασε πέναλτι. 89’ Αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Μάριος Μπαστάνης της Δόξας και ο Ανδρεάκης του Απεραντιακού για ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ: Μεριγκούνης, Αρκουμάνης, Μπισμπίκης, Κουτσοθανάσης, Ανδρεάκης, Μπουμπουρής, Γαλανός, Κονιαβίτης (68’ Χρυσαφόπουλος), Παππάς, Κορέντζελος, Γούλας.
ΔΟΞΑ: Ρεσίτης, Παπατζίμας, Γεωργαλής, Τσιαμάκης, Μπισμπίκης, Ρηγόπουλος, Γούλας, Μπαστάνης Μ., Τζίμας Γ., Μπαστάνης Θ., Τζίμας Θ.