Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΒΕΛΟΥΧΙ – ΚΡΕΝΤΗ 5-0 - Πεντάσφαιρο και … πρώτο ΜΥΡΙΚΗ – ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 2-2 - Χρυσή ισοπαλία για την ομάδα του Αναστασόπουλου


Εύκολο απόγευμα πέρασε το Βελούχι, επικρατώντας της Κρέντης με 5-0. Οι πρωτοπόροι του βαθμολογικού πίνακα χωρίς να πιάσουν μεγάλη απόδοση, πέτυχαν μια σχετικά άνετη νίκη, επί της ομάδας του Χρήστου Καλαμπάκα, που δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να φέρει αντίσταση.
Μετά από αυτό το παιχνίδι, οι γηπεδούχοι εξασφάλισαν την πρωτιά στην κανονική διάρκεια του τοπικού μας πρωταθλήματος οι φιλοξενούμενοι, όπως όλα δείχνουν μετά την ήττα τους αυτή από το Βελούχι, δύσκολα θα ξεκολλήσουν από την προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος για τους γηπεδούχους που ήταν κυρίαρχοι στο μεγαλύτερο διάστημα και κυρίως στην επανάληψη, όπου πέτυχαν και τα 4 από τα 5 γκολ της αναμέτρησης.
ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΦΑΣΕΙΣ 13΄ Ο Κουτσουπιάς πάσαρε ωραία στον Τσιλίκα αυτός σούταρε από κοντά απέκρουσε ο τερματοφύλακας και στην επαναφορά ο Γενιτσαρόπουλος Α επιχείρησε γυριστό σουτ στέλνοντας την μπάλα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
19΄ Ο Συγκελόπουλος έκανε πάσα στον Μπόνια αυτός δοκίμασε ψηλοκρεμαστό σουτ από το ύψος του πέναλτι με την μπάλα να περνάει άουτ λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
32΄ Ο Μπόνιας με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Ντάλλα Α ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους
Β΄ Ημίχρονο
60΄ Ο Μπόνιας εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά βρήκε τον Κουτσουπιά ο οποίος από κοντά με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-0
70΄ Ο Νικολάου πάσαρε στον Γαλανό αυτός σούταρε από την περιοχή της Κρέντης στην δεξιά γωνία 3-0
75΄ Ο Γενιτσαρόπουλος Α μπήκε στην περιοχή της Κρέντης έβγαλε παράλληλη σέντρα και βρήκε τον Φλωράκη αυτός σούταρε από κοντά με τον Ντάλλα Α να αποκρούει και στην συνέχεια Ο Γαλανός από το ύψος του πέναλτι σούταρε στο αριστερό παραθυράκι κάνοντας το 4-0
79΄ Ο Φλωράκης με ωραία ατομική ενέργεια πέρασε δυο αμυντικούς της Κρέντης μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε τον Ντάλλα Α στην αριστερή γωνία κάνοντας έτσι το 5-0
81΄ Ο Κόκκοτος εκτέλεσε απευθείας φάουλ μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Ρεσίτης
90΄ Ο Γαλανός σούταρε από μακριά έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Ντάλλας Α
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ Βελούχι: Ρεσίτης, Νικολάου, Συγκελόπουλος, Γενιτσαρόπουλος Κ, Πασσάς, Ντουφεκιάς, Μπόνιας (Γαλανός), Τσιλίκας (Φλωράκης), Κουτσουπιάς, Πάτρου, Γενιτσαρόπουλος Α (Μαυρογόνατος)
Κρέντη: Ντάλλας Α, Μπύρος Ε, Μπύρος Σ, Κόκκοτος, Περούλας, Μάκκας Ε, Μπισμπίκης (Καζάκος), Καστάνης, Τσιγαρίδας (Μάκκας Κ), Βούρτσας, Κωστόπουλος (Ντάλλας Σ)

ΣΕ ΛΙΓΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΥΡΙΚΗ – ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 2-2

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ




Του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη Πρωτοπρεσβυτέρου - Θεολόγου

Στις φωτογραφίες ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης με τον Χρήστο Ευθυμίου και άλλα μέλη Συλλόγου ΤΗΘΥΣ στις 2 Μάη 2008, πάνω στην Γέφυρα Επισκοπής.
Έτσι ξεκίνησε η ενημέρωση των δυτών και όχι από τον «ΞΕΡΞΗ» της περιοχής. Στη άλλη φωτό οι δυο δύτες πριν "βουτήξουν" για τον βυθισμένο Ναό και δίπλα τους ο γράφων, που ήταν συνεχώς κοντά στην ομάδα των δυτών, δίνοντάς του κουράγιο για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που Δόξα την Μεγαλόχαρη, επετεύχθη.
Δημοσιεύω επίσης και ένα άρθρο ντοκουμέντο για τον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής και τις σπάνιες τοιχογραφίες του, του 1965 ...


Πριν κάμποσο καιρό, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ - ευχαριστώ για την φιλοξενία την Δ/ντρια της εφημερίδας – είχα κάνει μια αναφορά στο θέμα της ιστορικής Εκκλησίας της Επισκοπής που βρίσκεται στον βυθό της Λίμνης Κρεμαστών, ΟΡΘΙΑ εδώ και 45 χρόνια.
Ως γνωστόν, ο Ναός αυτός, είναι ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της χώρας, έχοντας μια μεγάλη ιστορία πέραν των 1200 χρόνων και εκτός αυτού, είναι η εκκλησία εκείνη στην οποία βαπτίστηκε, παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο αείμνηστος παππούς μου, Παναγιώτης Φεγγούλης, πρώτος εξάδελφος του μακαριστού π. Γεωργίου Σιούρτου, Επισκοπιώτη ιερέα, είναι η εκκλησιά που βαπτίστηκε ο μακαρίτης πατέρας μου και παντρεύτηκαν οι γονείς μου και η εκκλησία που βαπτιστήκαμε εγώ και ο αδελφός μου Παναγιώτης.
Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για το γεγονός, ότι στο κοιμητήριο της παλιάς Επισκοπής, βρίσκονται μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης, τα οστά του παππού και της γιαγιάς μου, αλλά και των προγόνων μου - γιατί δεν μας άφησε τότε το Τάγμα του Μακρυγιάννη, ούτε τους νεκρούς μας να πάρουμε, όταν αποφάσισαν να μας ξεριζώσουν άρον – άρον από την γενέθλια γη, - πήρα την απόφαση να γράψω τούτες τις λίγες συμπληρωματικές αράδες, πρώτον για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για όσα έχουν γραφεί τελευταία για το θέμα της εκκλησιάς μας και δεύτερον να κάνω άτυπα, ένα ελάχιστο μνημόσυνο τιμής, με το παρόν κείμενο στην μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων.
Γράφτηκε λοιπόν σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα ότι ως άλλος Ξέρξης, κάποιος κάτοικος της περιοχής, παρακολουθούσε από το βουνό και μέσω... κινητού τηλεφώνου κατηύθυνε την ψαρόβαρκα, την ημέρα της κατάδυσης, όταν προ 3 ετών ήλθαν στην Επισκοπή μέλη του Συλλόγου Δυτών ΤΗΘΥΣ, για να ερευνήσουν τον βυθό και φυσικά για να δουν αν υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας μας. Δυστυχώς για τους γράφοντες δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, γιατί απλά κανένας «Ξέρξης» , δεν έλαβε ποτέ μέρος στην «επιχείρηση». Εκεί, σε αυτή την προσπάθεια ήταν τα μέλη του ΤΗΘΥΣ, ο συντάξας το παρόν, που ενήργησε τα πάντα για να έλθουν στην Επισκοπή τα μέλη του Συλλόγου και να ερευνήσουν για την Εκκλησία, όπως και ο ψαράς Κώστας Σερπάνος. Επίσης διάβασα κάπου αλλού, πικρόχολα σχόλια, ανώνυμου «σχολιαστή» ότι το ιστορικό και συγκλονιστικό αυτό εγχείρημα έγινε για να βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός που βρίσκεται πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας και ακόμη, άκουσα, ανιστόρητο καταστηματάρχη της περιοχής να δηλώνει ότι η Επισκοπή, πριν σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης είχε 1200 κατοίκους και ότι τώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η περιοχή γιατί αυτός διαθέτει στην περιοχή … καλή ταβέρνα!!! Είναι ντροπή να λέγονται τέτοιες αναλήθειες για θησαυρούς και λύρες. Είναι ασέβεια στην μνήμη των προπατέρων και παπούδων μας, τα ιερά κόκκαλα των οποίων βρίσκονται εκεί θαμμένα. Επαναλαμβάνω και στην σημερινή μου παρέμβαση ότι ως Επισκοπιώτη και κληρικό της ευλογημένης αυτής μικρής μας πατρίδας, με πονάει η ψυχή όταν λέγονται και γράφονται όλα αυτά. Κανένας θησαυρός δεν υπήρξε στην Εκκλησία, γιατί απλά θησαυρός ανεκτίμητος είναι ο ίδιος ο Ναός και θαύμα το γεγονός ότι είναι ακόμη όρθιος μετά από 45 ολόκληρα χρόνια στον βυθό της λίμνης Κρεμαστών!!!
Προ ημερών και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, ο άνθρωπος που έχει δώσει την ψυχή του για την ιστορική αυτή εκκλησία, με έρευνες και συγγραφή σπουδαίων βιβλίων, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, των έγκριτων δημοσιογράφων Δ. Καμπουράκη και Ν. Οικονομέα, έκανε με μοναδικό τρόπο, γνωστό στο πανελλήνιο, το θέμα του Ναού της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, δίνοντας μια νέα διάσταση στην υπόθεση αυτή.
Θέλω να πιστεύω ότι μετά και από αυτή την παρέμβαση αλλά και από κάποιες πολύ σημαντικές κινήσεις που έγιναν, ήλθε επί τέλους το πλήρωμα του χρόνου και σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις για την εκκλησία του πνιγμένου χωριού μας.
Επανήλθα για να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες, για να μην γράφει ο καθένας ότι θέλει για τον ιστορικό μας αυτό Ναό και κυρίως να μην διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η λίμνη Κρεμαστών για πολλούς και διάφορους λόγους θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Καλό θα είναι και αυτό το καταθέτω προς κάθε αρμόδιο, να δουν τόσο την περίπτωση της τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης μέσα από ένα οργανωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με πολύ σοβαρότητα και γιατί όχι όπως διάβασα στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, να δουν επίσης με την ίδια σοβαρότητα και το ενδεχόμενο δημιουργίας υδατοδρομίου στην Λίμνη.
Ο εναλλακτικός τουρισμός και δη ο θρησκευτικός, μπορούν να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων στην περιοχή και όσοι νοιάζονται ουσιαστικά για την εκκλησιά μας, ας προσέλθουν ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ενημέρωση για την 3η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2011. Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν οι εξής:
-Στη διαδικασία των ερωτήσεων προς το Δήμαρχο. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα για τα αναγραφόμενα στον τοπικό τύπο για τις αλλαγές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Καρπενησίου. Δε μπορεί να κυκλοφορούν διάφορα, να υπάρχουν επιστολές φορέων και δημοτών και το θέμα να μην έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην υπάρχει καν υπεύθυνη ενημέρωση. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δημάρχος ήταν ότι αυτή τη στιγμή απλώς μελετάνε την ανάπλαση και την κυκλοφοριακή διάσταση, και ότι παρακολουθεί και ο ίδιος τα όσα αναγράφονται στον τύπο. Στην ουσία δηλαδή η δημοτική αρχή συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη και να αρνείται υπεύθυνη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα τόσο προς τους φορείς και τους δημότες όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θέσαμε επίσης το ζήτημα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι. Στη συνεδρίαση της 24 Φλεβάρη 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επανέλαβε τη συναίνεσή του στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που καρατομεί το πρόγραμμα υποτριπλασιάζοντας τους δικαιούχους και παραδίδει το πρόγραμμα σε ιδιώτες από το 2012. Η Λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε εάν η Δημοτική Αρχή καταδικάζει τη στάση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και της κυβέρνησης, εάν σκοπεύει να ενημερώσει τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους για τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και εάν σκοπεύει να καταγγείλει. Δεν λάβαμε καμία απάντηση ή σχόλιο από τη Δημοτική Αρχή. Ενημερωτικά το 2010 οι δικαιούχοι ήταν μόλις 90.000 όταν ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 2.500.000 με το 27% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από 1 εκατομμύριο να ζουν εντελώς μόνοι.
- Σε σχέση με την αντιπαράθεση Καρφή-Φέγγου αναφορικά με την αμμοληψία από τον Κλαρωτό. Είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή επαγγελματικών και υπηρεσιακών δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία όλων, καθώς η ενέργεια στηρίχθηκε σε μια ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής χωρίς τεχνική μελέτη και στοιχεία. Το γεγονός αναδείχνει σε μικρογραφία το τι σημαίνει η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων και εργολάβων με το δημόσιο.
- Για την πρόσληψη 8μηνητών συμβασιούχων για την καθαριότητα. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση και καταγγέλλει τις 3 παρατάξεις που την υπερψήφισαν γιατί διαιωνίζουν το αίσχους της ομηρίας των συμβασιούχων. Προτείναμε, από τη στιγμή που κρίνονται απαραίτητοι, το ΔΣ να πάρει ομόφωνη απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση ή σχέση αορίστου χρόνου.
- Για τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψήφισε. Βασίζεται στον αντιδημοκρατικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Καλλικράτη που έχει συγκεκριμένο ταξικό χαρακτήρα. Το σχέδιο του κανονισμού έχει και αυτό τα παραπάνω στοιχεία. Στοχεύει στον περιορισμό της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέση του γραμματέα του ΔΣ παραμένει εντελώς διακοσμητική. Θυμίζουμε ότι όταν η Λαϊκή Συσπείρωση αρνήθηκε τη θέση για το λόγο αυτό δέχτηκε επίθεση από τις παρατάξεις του δικομματισμού, και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωνε τότε ότι αρμοδιότητες θα δοθούν μέσω του κανονισμού. Καταθέσαμε ωστόσο συγκεκριμένες προτάσεις: να μειωθεί το διάστημα για απάντηση σε ερωτήσεις και αιτήσεις πολιτών προς το ΔΣ (έγινε εν μέρει δεκτό, μειώθηκε από 50 μέρες σε 1 μήνα). Να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής θέματος στην ημερήσια διάταξη όλες οι παρατάξεις και οι μαζικοί φορείς του δήμου (απορρίφθηκε). Να δημοσιεύονται όλα τα υλικά και οι εισηγήσεις για τη συνεδρίασης 3 μέρες πριν στο διαδίκτυο (απαράδεκτο να είναι διαθέσιμος ο φάκελος μόλις 1 μέρα πριν) και άλλες ήσσονος σημασίας. Οι όποιες αλλαγές έγιναν δεν μεταβάλλουν την εκτίμησή μας για το χαρακτήρα του κανονισμού.
- Για την ενοποίηση των σχολικών επιτροπών και την κατανομή πιστώσεων. Θέσαμε το μεγάλο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Ήδη η πρώτη δόση του 2011 είναι πανελλαδικά κατά 10 εκατομμύρια μικρότερη από την τελευταία του 2010 (περικοπή άνω του 20%). Οι πιστώσεις που διανεμήθηκαν δεν διασφαλίζουν τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες όχι μόνο ως κυβερνήσεις για την υποχρηματοδότηση των σχολείων και την παρακράτηση πόρων που αφαιρούνται από τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας για αυτό το σκοπό, αλλά και ως δημοτικές αρχές γιατί δέχτηκαν την ευθύνη των σχολείων και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα καταδίκης και καταγγελίας των νέων περικοπών, παρά την αγωνία που εκφράσανε γονείς και εκπαιδευτικοί. Αντίθετα, με τις ψήφους όλων των υπόλοιπων παρατάξεων επιλέχθηκε η..πεπατημένη της αύξησης του δημοτικού φόρου.
- Για την συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης. Είναι θεσμός χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητα. Πρόκειται για επίφαση δημοκρατίας και όχημα για την προώθηση της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική
- Για την εκπροσώπηση του Δήμου στο ΔΣ της Τριχωνίδας ΑΕ. Ψηφίσαμε Παρών. Οι δήμοι δεν έχουν καμία δουλειά ούτε να λειτουργούν ούτε να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.
- Για τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας και το ΤΑΠ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση.

Πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων και την ερχόμενη Κυριακή 13/03


Μαρούσι, Πέμπτη 10 Μαρτίου 7.30 πμ προσυγκέντρωση στο σταθμό ΗΣΑΠ για παρέμβαση στις 8.00 πμ “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ” στα δημοτικά λεωφορεία
Μαρούσι, Πέμπτη 10 Μαρτίου 8.00μμ , Ανοιχτή συνέλευση στο καφε ΘΕΩΡΕΙΟ Κονδύλη 3, Έναντι ΗΣΑΠ Μαρούσι, παραπλεύρως GOODY’S
Μενίδι, Πέμπτη 10 Μαρτίου 7:00 μμ,Ανοιχτή συνέλευση στο καφέ 50-50.
Υμηττός, Παρασκευή 11 Μαρτίου 7:30 μμ, Ανοιχτή συνέλευση στο Δημαρχείο Υμηττού.
Διόδια Ισθμού, Κυριακή 13 Μαρτίου 11 πμ.
Διόδια Μαλγάρων, Κυριακή 13 Μαρτίου 3 μμ, Προσυγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 2 μμ.
Διόδια Αγ. Τριάδα Μώλου, Κυριακή 13 Μαρτίου 3 μμ.
Διόδια Θεσσαλίας, Κυριακή 13 Μαρτίου 3 μμ, Προσυγκέντρωση Δημαρχείο Βόλου στις 2:20 μμ.
Διόδια Θήβας, Κυριακή 13 Μαρτίου 3 μμ, Αναχώρηση επιτροπής Ευβοίας από τον Βούρκο στις 2:15 μμ.
Διόδια Αφιδνών, Κυριακή 13 Μαρτίου 4 μμ.
Καματερό, Δευτέρα 14 Μαρτίου 8:15 μμ, Αίθουσα Συλλόγου Οικιστών Εργατικών κατοικιών Γεροβουνού.
Βόρεια Προάστια, Τρίτη 15 Μαρτίου 6.00μμ συγκέντρωση στο ΚΑΤ για παρέμβαση ενάντια στην πληρωμή εισιτηρίου.
Βόλος, Τετάρτη 16 Μαρτίου 6:30 μμ, Ανοιχτή συνέλευση στο Χώρο Κινημάτων, Ιωλκού 33.
Κάτω Πατήσια, Παρασκευή 18 Μαρτίου 8:30 μμ, Μουσική, σπιτικό φαγητό (ρεφενέ), κουβεντούλα & ποτό.

Προμήθεια 10 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Περιφέρεια Στερεάς


Ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 700.000 €, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με νέα ασθενοφόρα, θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας.
Τη σχετική απόφαση ένταξης υπέγραψε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, εντάσσοντας στο Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Στερεά Ελλάδα» το έργο που αφορά στην «Προμήθεια 10 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Δικαιούχος του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιου Ανοικτού Διαγωνισμού, είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
Συγκεκριμένα το έργο αφορά στην προμήθεια 10 ασθενοφόρων, πλήρως εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων, για την ενίσχυση του στόλου του Ε.Κ.Α.Β. στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προνοσοκομειακής φροντίδας.

ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ


Από τις αρχές του 2011 η διοίκηση του ΟΑΕΔ προχώρησε στο διπλασιασμό του ημερήσιου επιδόματος προς τις επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των μαθητών επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑ.Σ – Μαθητείας), από 6 σε 12 € και τον καθορισμό της αμοιβής των ασκούμενων μαθητών στο 70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η αμοιβή των πρωτοετών ασκούμενων μαθητών (70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) ισχύει και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης. Μέχρι σήμερα οι μαθητές αμείβονταν με το 50% του κατώτατου μισθού το α΄ εξάμηνο, με 60% το β΄ εξάμηνο, με 80% το γ΄ και με 100% το τελευταίο εξάμηνο.
Οι συνεχείς αλλαγές στο ύψος της αμοιβής των εκπαιδευόμενων αύξαναν τη γραφειοκρατία για τους εργοδότες και δημιουργούσαν προστριβές ειδικά κατά το τελευταίο εξάμηνο. Η νέα ρύθμιση που προώθησε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ απλοποιεί τη σχετική διαδικασία και καθιστά εκ των προτέρων γνωστές τις υποχρεώσεις των δυο μερών.
Ταυτοχρόνως, η αύξηση του ποσού της επιδότησης των επιχειρήσεων από 6 σε 12 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση και να ενισχύσει το θεσμό της Μαθητείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης παρέμενε αμετάβλητο την τελευταία δεκαετία.

Η παρούσα κατάσταση

Ο ΟΑΕΔ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας, ο οποίος εφαρμόζει στη χώρα μας το κεντροευρωπαϊκό σύστημα της Μαθητείας που συνδυάζει την επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Όσοι φοιτούν στις 52 ΕΠΑ.Σ - Μαθητείας του ΟΑΕΔ αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ασκούμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας . Στις ΕΠΑ.Σ-Μαθητείας φοιτούν κάθε χρόνο 12.000 έως 14.000 μαθητές, ηλικίας 16-23 ετών, που είναι απόφοιτοι της Α΄ τάξης Λυκείου. Η φοίτηση διαρκεί δύο σχολικά έτη (τέσσερα εξάμηνα) στη διάρκεια των οποίων ασκούνται έξι ώρες την ημέρα. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί καταδεικνύουν ότι το σύστημα Μαθητείας παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των ασκούμενων μαθητών που απασχολείται μετά το πέρας των σπουδών ανέρχεται στο 70%, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες αγγίζει το 90% του συνολικού αριθμού των μαθητών.
Η πρακτική άσκηση των μαθητών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Μέτρα βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης

Ο σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνει:
1. Τη δημιουργία Γραφείων Διασύνδεσης στις ΕΠΑ.Σ, που αναμένεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τον κόσμο των επιχειρήσεων,
2. Την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων της Μαθητείας, με στόχο την τοποθέτηση μεγαλύτερου αριθμού αποφοίτων των σχολών σε θέσεις απασχόλησης,
3. Την επιτάχυνση στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των υφιστάμενων εργαστηρίων των σχολών.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ, εκτός της Μαθητείας, δραστηριοποιείται και στον τομέα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά 31 ΙΕΚ μεταλυκειακού επιπέδου στα οποία φοιτούν 2.600 σπουδαστές, σε 28 σύγχρονες ειδικότητες.
Οι σπουδαστές των ΙΕΚ αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που βελτιώνουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και ενισχύουν την απασχολησιμότητά τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Ο σχεδιασμός για την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνει :
• Την εισαγωγή του συστήματος Μαθητείας στα ΙΕΚ
• Την ενίσχυση της συμπληρωματικότητας των δράσεων της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου για την δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας.

ΤΑ "ΨΕΛΝΕΙ" ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ



† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΟΣΜΑΣ


Αρ. Πρωτ. 40
Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου τή 8ῃ Μαρτίου 2011

Προς τον Τηλεοπτικόν Σταθμόν Σκάι
Εθν. Μακαρίου και Φαληρέως 2
Εις Νέο Φάληρο.

Κύριε Διευθυντά,
Την Τρίτη 01-03-2011 προεβλήθη από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΣΚΑΪ» ένα επεισόδιο της σειράς «1821» το οποίο ανεφέρετο μεταξύ άλλων και στην Έξοδο του Μεσολογγίου.
Ως επίσκοπος της Ιεράς και ηρωϊκής Πόλεως του Μεσολογγίου και της ιστορικής Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εκτός από πολλές απορίες για την ιστορική γνησιότητα γεγονότων και λεχθέντων κατά την παρουσίασι του επεισοδίου, εκφράζω την λύπη μου και την έντονη διαμαρτυρία μου διότι απεσιωπήθη πλήρως η προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας όπως και η προσφορά και η θυσία του ορθοδόξου ιερού κλήρου με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ.
Ζούμε στο Μεσολόγγι, πατάμε το ίδιο χώμα που εκείνοι έβαψαν με το μαρτυρικό τους αίμα, βλέπουμε τις ντάπιες στις οποίες έστεκαν όρθιοι, αλύγιστοι, γενναίοι και εμψύχωναν τους μαρτυρικούς αγωνιστές της Εξόδου.
Υπάρχουν οι Ιεροί Ναοί στους οποίους συγκέντρωναν τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου, διασώζονται ο Τίμιος Σταυρός με τον οποίο ευλογούσε ο Ρωγών Ιωσήφ τους εξοδίτες και τα άγια Ποτήρια με τα οποία τους κοινωνούσε.
Ο Ιωσήφ, Επίσκοπος Ρωγών και Κοζύλης, ήταν η ψυχή του Αγώνος. Λειτουργούσε, εξομολογούσε και μετέδιδε τα Άχραντα Μυστήρια στους Ελεύθερους Πολιορκημένους μαζί με τους αγωνιστές κληρικούς και συμμάρτυρές του. Αυτός κατέστρωσε το αναλυτικό σχέδιο της Εξόδου, όπως μαρτυρεί ο αυτόπτης μάρτυς Νικόλαος Κασομούλης.
Ο επίσκοπος Ιωσήφ ανατινάχθηκε ηρωικά στον Ανεμόμυλο κατά την είσοδο των Τουρκοαιγυπτίων. Οι εισβολείς τον βρήκαν ημιθανή μετά την έκρηξη και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο.
Ελάτε να δείτε τον τόπο του μαρτυρίου του, αλλά και τον τόπο της θυσίας του μεγάλου εθνομάρτυρος του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη.
Τέτοιες μορφές και τόσο μεγάλη θυσία, θα έπρεπε να προβάλλονται στην εποχή μας κατά την οποία ηθελημένα η αθέλητα, στερούμε τους νέους μας από αληθινά πρότυπα, αξίες και ιδανικά.
Γιατί άραγε οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΪ και μάλιστα πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για τις μαρτυρικές μορφές του Ρωγών Ιωσήφ και των άλλων κληρικών;
Η ηρωική αντίσταση των Ελευθέρων Πολιορκημένων και η Έξοδος του Μεσολογγίου ήταν αποτέλεσμα του ελληνορθοδόξου ήθους το οποίο καλλιέργησαν κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ο μεγάλος μας συντοπίτης Ισαπόστολος, Εθναπόστολος και Ιερομάρτυς Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και όλοι οι κληρικοί και μοναχοί του δούλου Γένους μας.
Δόξα τω Θεώ. Μιλάνε για την αλήθεια αυτή εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος.
Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, στο δοκίμιο το οποίο συνοδεύει το ποιήμά του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», γράφει εμπνεόμενος από το Μεσολόγγι ότι τα δύο μεγάλα ιδανικά για κάθε άνθρωπο είναι η Πίστη στον Χριστό και η Πατρίδα.
Αυτά χρειάζεται ο λαός μας για να ορθοποδήσει σε περίοδο πνευματικής κρίσεως, πάντα και σήμερα.
Κύριε Διευθυντά,
Η άρνηση της πίστεως στον Σωτήρα Χριστό, η άρνηση της Ορθοδόξου Πίστεως και της Εκκλησίας μας, η περιφρόνηση των ιδανικών και των αξιών, η διαστρέβλωση της γνησίας Ιστορίας και της γνησίας φιλοπατρίας, βλέπουμε που μας οδηγεί.
Ας μην εθελοτυφλούν μερικοί…
Ας αφήσουν το ηρωικό Μεσολόγγι να ζη την γάργαρη Ιστορία του, να κρατάει ανόθευτη την ορθόδοξη και την εθνική του Παράδοση, να διδάσκει και να μεταλαμπαδεύει τα γεγονότα της Εξόδου, όπως ακριβώς έγιναν, στους νέους βλαστούς μας, να ευγνωμονεί τον ελευθερωτή Κύριο και Θεό μας και να δέχεται την Χάρι Του.
Σας ευχαριστώ πολύ, Διατελών,

Μετ εὐχῶν
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Ε.Ο.Σ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Διοργάνωση Π.Α.Χ. Π1-Κ1 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο


Το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Μαρτίου ο Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου θα διοργανώσει σε συνεργασία με την Ε.Ο.Χ. τους Πανελληνίους Αγώνες Χιονοδρομίας τεχνικής SL & γιγαντιαίας κατάβασης GS, κατηγορίας Π1Κ1 (1998-1999). Οι αγώνες αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στον Λαΐλιά Σερρών, αλλά λόγω μη επαρκούς χιόνωσης μεταφέρθηκαν στο Βελούχι.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών θα σφυρίξει η Ντίνα η Μπουμπουρή


Αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος των εθνικών ομάδων γυναικών κάτω των 17 ετών, που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στην Τσεχία θα διευθύνει η διεθνής ρέφερι Κωνσταντίνα Μπουμπουρή. Στην σημαντική αυτή διοργάνωση θα λάβουν μέρος 16 ομάδες και οι 4 νικητές των ομίλων θα προκριθούν στην τελική φάση, που θα πραγματοποιηθεί στην Νιόν της Ελβετίας.
Να ευχηθούμε στην ικανότατη διαιτητή και εκπρόσωπο του ευρυτανικού ποδοσφαίρου κάθε επιτυχία στην διοργάνωση αυτή.

Γιώργος Τάσιος: Τό "περίσσευμα" Ο δημιουργός μιας σπουδαίας ευρυτανικής ιστοσελίδας, ιδιαίτερα χρήσιμης σε όλους, τους όπου γης Ευρυτάνες


Ο Γιώργος Τάσιος, ο γνωστός φωτογράφος με την περιποιημένη γενειάδα του, είναι ένας σπουδαίος Ευρυτάνας, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και κυρίως με περίσσια και έμπρακτη αγάπη γι΄ αυτόν.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που από καιρό τώρα, μας έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και να συνεργαστούμε μαζί του, επ΄ ωφελεία τω ν ξωμάχων κατοίκων της γενέθλιας γης μέσα από το μετερίζι της ενημέρωσης.
Ο Γιώργος Τάσιος, με πολύ μεράκι και αρκετή δουλειά, εδώ και κάμποσα χρόνια δημιούργησε μια σπουδαία ιστοσελίδα , στην οποία φιγουράρει η άγνωστη Ευρυτανία μας με τα μη καταγεγραμμένα κάστρα της, τους αρχαίους οικισμούς, αρχαίους ναούς, παλιά χριστιανικά μνημεία, φαράγγια και πολλά - πολλά άλλα! Μάλιστα μερικά από αυτά, όπως ο ίδιος αναφέρει, υψίστης σημασίας για τα αρχαία δρώμενα της Ευρυτανίας.


Είσαστε στην «Ανεπίσημη ιστοσελίδα της Ευρυτανίας», στο "περίσσευμα" του Νομού, μιας και σε τούτον τον τόπο, όλοι είναι ευτυχείς, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πολιτικού μας πολιτισμού...
Λέγομαι Γιώργος Τάσιος, φωτογράφος στο επάγγελμα. Οι γονείς μου, κατάγονται από τα Σελλά Ευρυτανίας και υπήρξαν μετανάστες στην Αυστραλία, όπου και γεννήθηκα. Από το 1991, ζω μόνιμα στο Καρπενήσι. Είμαι περήφανος, που είμαι Ευρυτάνας και ζω εδώ ψηλά σε τούτα τα ατίθασα βουνά, στα βουνά, που κοχλάζουν καθάρια την αλήθεια. Σε τούτα τα βουνά, τα αμόλυντα από το "Lifestyle" του σωρού και του μαντριού, όπου περισσεύει η φανατήλα, το όπλο φύλακας, το τερατούργημα της κομματικής εξουσίας, που τρέφει με αρρώστια τους φόβους των καταγωγίων του σύγχρονου ραγιαδισμού.
Δεν εκπροσωπώ καμιά Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, καμία Δ.Ε.Π.Α. Δήμου, κανέναν Πολιτιστικό ή Καλλιτεχνικό Σύλλογο, μήτε κανέναν άλλο Φορέα. Αηδιάζω τον ξενόφερτο παρδαλό χαλκά του γαλάζιου, του πράσινου και του κόκκινου. Αηδιάζω και αυτούς που τον υπηρετούν, φορώντας τον με περίσσια χάρη και που τον ασπάζονται δουλοπρεπώς, από έλλειψη πολιτισμού, ανικανότητα, αδυναμία πολιτικής αντίληψης και προσανατολισμού. Το έκτρωμα αυτής, είναι ένα αλισβερίσι πελατειακό και εκβιαστικό, μια φαινομενική δημοκρατία, αλλά άκρως καταστροφική για τον τόπο και μια αυτοκρατορική συμπεριφορά, που απορρέει από τη σήψη κι από την παρακμή του πολιτικού βίου. Η τοπική (αυτο)διοίκηση, δυστυχώς, αποδεικνύει πανηγυρικά την ανυπαρξία στόχων και πολιτικής. Στηρίζεται στην άστοχη ανάπτυξη "απομίμησης" μέσω της "παραδοσιακής" επαιτείας, όχι μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού, αλλά γενικά, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές, την ανάπτυξη στη βάση του Ευρυτανικού γίγνεσθαι.
Η ιστοσελίδα τούτη, είναι μια προσωπική προσπάθεια αγάπης, μόχθου και πόνου για την προβολή του τόπου μου και όχι μιας ανούσιας εργολαβικής ανάθεσης. Είναι μια προσπάθεια να παρουσιάσω την εικόνα της Ευρυτανίας δικτυακά, γιατί, ουσιαστικά, λείπει. Πρόκειται για μια πολυετή προσπάθεια, που απαίτησε πολύ χρόνο, πολλές θυσίες, πολλά έξοδα και πολύ ιδρώτα και που αποτελεί προσφορά σ' όλους αυτούς, που θέλουν να γνωρίσουν το μεγαλείο της και να την επισκεφτούν. Όμως, γιατί όχι, ας μάθουν και οι τοπικοί άρχοντες την ιστορία και την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, που υποτίθεται πως υπηρετούν, αλλά που, στον οποίο, ποτέ τους δεν πίστεψαν. Είναι επίσης και μια ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ προς αυτούς, ιδίως προς το Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργο Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δήμαρχο Απεραντίων κ. Τάτση Δημήτριο, και τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Καραμπά Βασίλειο. Οι ιθαγενείς, Κύριοι, όπως βλέπετε, μπορούν και τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από τους ξένους, που εισπράττουν παχυλές αμοιβές και υπέρογκες αποζημιώσεις, μιας και τους εμπιστεύεστε την ...προβολή του τόπου μας. Μπορούν, γιατί και γνώσεις έχουν και αγάπη για τη γη τους διαθέτουν και τυχοδιώκτες δεν είναι. Πάντως, αν κάποιος φταίει για την κοντόφθαλμη και παθητική σας στάση, αυτός δεν είμαι εγώ.
Από το 1991 έως το 2004 που φωτογράφιζα, δημιούργησα μια μεγάλη θα έλεγα σειρά (συλλογή) φωτογραφιών. Φωτογραφίες μου, κατά καιρούς, εκδόθηκαν, σε πολλά έντυπα, όπως αφίσες του Δασαρχείου Καρπενησίου, Cart Postal της Οικολογικής ομάδας Καρπενησίου, σε πολλά εντός και εκτός Ελλάδας περιοδικά, σε ένθετα πολλών Αθηναϊκών εφημερίδων με αναφορά τους στην Ευρυτανία, όπως και στο διαδίκτυο, www.karpenissi.gr, και αλλού. Συμμετείχα σε εκθέσεις φωτογραφίας και έκανα πολλές προβολές "Slide shows" σε τουριστικά περίπτερα, σε διάφορα ξένα και Ευρυτανικά συνέδρια, σε συλλόγους κ.α. Επίσης, φωτογραφίες μου, περιείχαν και πολλά προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων του Νομού!!!
Η παρούσα "εργασία" μου για την Ευρυτανία, («μικρή» για αρχή, έπεται, όμως, συνέχεια), είναι αποτέλεσμα μελέτης, αλλά και προσωπικής έρευνας. Φάρος μου, ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός, που μας άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος Δάσκαλος της Ευρυτανίας, ο αλησμόνητος Ευρυτάνας Πάνος Ι. Βασιλείου.
Έτσι, φόρτωνα στην enduro μου αντίσκηνο, υπνόσακο και τροφή και με τον αγαπημένο μου φωτογραφικό εξοπλισμό εξορμούσα για δυο-τρεις μέρες, μέχρι και δυο-τρεις εβδομάδες ακόμη, αφήνοντας σώμα, μυαλό και ψυχή στη μητρική Ευρυτανική αγκαλιά, στην άγρια από περήφανα βουνά απεραντοσύνη της, στα βουερά της ποτάμια, στα μεθυστικά της χρώματα και αρώματα, στις μελωδίες των φτερωτών αγγέλων της. Έτρεχα στα όμορφα χωριά της, με τους απλούς, μα αληθινούς ανθρώπους της. Αποθανάτιζα εκατοντάδες πολιτιστικά της γενόμενα, σφραγίδα παρουσίας αιώνων, ακολουθώντας μονοπάτια, απ' όπου διάβηκε λαμπρή και περήφανη η Ιστορία.
Το Χειμώνα του 2004, έκανα απολογισμό του φωτογραφικού μου αρχείου. Ως γνωστόν, το διαδίκτυο, είναι ένα απ' τα ισχυρότερα εργαλεία πληροφόρησης και βρίσκεται σε ραγδαία εξέλιξη. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει, ότι οποιαδήποτε "σαβούρα" πλασάρεται παίρνει και "αξία''. Χρόνια στο μυαλό μου η ιδέα κατασκευής μιας πλούσιας σε φωτογραφίες Ευρυτανικής ιστοσελίδας. "Σερφάροντας" στο διαδύκτιο, δεν εύρισκες κάτι της προκοπής. Συναντούσες πολλά "αναμασήματα" με διαφορετική γαρνιτούρα και πολλά λάθη. Τα έβλεπα όλα αυτά, θυμόμουνα πολλά και "φοβερά" μέρη, μέρη με μεγάλη προοπτική τουριστικής άνθησης, αλλά και μέρη, που αξίζουν το κόπο να δει ο κάθε φυσιολάτρης επισκέπτης, να μένουν στην αφάνεια και την πήρα την απόφαση. Η πρόκληση μεγάλη, αλλά με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος. Δεν το έβαλα, όμως, κάτω. Έμαθα προγραμματισμό κατασκευής ιστοσελίδων, για να χτίσω μόνος μου την ιστοσελίδα, μιας και δεν έχω την οικονομική "πολυτέλεια" να πληρώσω web Designer και Developer. Ωστόσο είχα "φωτογραφικά κενά", που έπρεπε να καλύψω. Έτσι, λοιπόν, από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο του 2005, παράτησα δουλειές και πελάτες και εξόρμησα και πάλι με στόχο να αποθανατίσω περιοχές και να αποκτήσω φωτογραφικό υλικό. Μοτοσικλέτα, σκηνή, υπνόσακος, κονσέρβες, απλυσιά, αλλά πίστη στη δουλειά μου και αγάπη στον τόπο μου. Διήνυσα, περίπου, 6.500 χιλιόμετρα, με φθορά σε έντεκα ελαστικά, εφτά κλαταρίσματα, φωτογράφηση απ' το πρωί ως το βράδυ χωρίς διακοπή, (αν βοηθούσαν και λίγο οι συνθήκες...). Δεν έχω, βλέπετε, την πολυτέλεια στήριξης της Νομαρχίας, ''με τζιπ και οδηγό'' και πακτωλό χρημάτων, όπως έχουν άλλοι.
Έφτιαξα αυτό που βλέπετε, με γνωστά μέρη του Νομού, αλλά στην πλειοψηφία και κατά κύριο λόγο, τόπους και μέρη που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αρχικά σκεφτόμουν να ονομάσω την ιστοσελίδα μου "Η Άγνωστη Ευρυτανία", αλλά σκέφτηκα, πως είχα ηθική υποχρέωση, ως Ευρυτάνας, να μνημονεύσω τον ιχνηλάτη της Ευρυτανίας Πάνο Ι. Βασιλείου, μιας και ξεχάστηκε από τις αρχές του τόπου... Βλέπετε, δεν ήταν πολιτικός φωστήρας, για να στήσουν και σ' αυτόν μνημείο.
Η άγνωστη Ευρυτανία, που φιγουράρει στην ιστοσελίδα μου, περιλαμβάνει μη καταγεγραμμένα κάστρα, αρχαίους οικισμούς, αρχαίους ναούς, παλιά χριστιανικά μνημεία, φαράγγια και πολλά - πολλά άλλα! Μερικά από αυτά, υψίστης σημασίας για τα αρχαία δρώμενα της Ευρυτανίας, για ευνόητους λόγους, είναι στη διάθεση μόνο σε όσους ενδιαφέρονται ερευνητικά. Είναι αλήθεια, ότι είμαστε στην αρχή ακόμη. Αν και είμαι μόνος μου, θα υπάρξει συνέχεια, μιας και θα ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με την εξερεύνηση και την προβολή της Ευρυτανίας. Για το λόγο αυτό, απευθύνω παράκληση στους συμπατριώτες μου, όπου κι αν βρίσκονται, να με ενημερώσουν για τυχόν λάθη και παραλήψεις της ιστοσελίδας, αλλά και για πληροφορίες, που θα δώσουν μια πληρέστερη εικόνα της Ευρυτανίας και που, εν τέλει, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προβολή της. Τα σχέδια, λοιπόν, και εντός και εκτός διαδικτύου, πολλά, αρκεί... αρκεί, να βρω συμπαράσταση από ιδιώτες, συλλόγους κι απ' όποιον θέλει να συμβάλει στην προσπάθειά μου.
Κλείνοντας, ΔΕΝ ευχαριστώ το Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, ΔΕΝ ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Δημήτριο Τάτση, ΔΕΝ ευχαριστώ το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλειο Καραμπά και γενικά, ΔΕΝ ευχαριστώ εκείνους της εξουσίας, που αδιαφόρησαν στη προσπάθειά μου αυτή. Σε όλους αυτούς, ζητώ συγνώμη, που ΕΙΜΑΙ Ευρυτάνας και δεν είμαι " in " αστός ή καλλιτέχνης του "μέσου" και της αρεσκείας τους. Κύριοι της Εξουσίας, συγγνώμη, που ΔΕΝ είμαι κομματικό στοιχείο ή ραγιάς της "γλωσσικής" σας τέχνης. Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, όμως, που μου γυρίσατε έγκαιρα τη πλάτη, ώστε ελεύθερα και αμόλυντα να εκφραστώ μέσα από την περιήγησή μου. Επιτρέψτε μου, ακόμη, και μία επισήμανση. Αν επανακαπηλευτείτε ιδέες μου για τα προεκλογικά σας τσίρκα, σας προειδοποιώ, δεν θα σας τη χαρίσω (αυτό ισχύει και για κάποιους συνεργάτες σας κι ας τους χαμογελώ...).
Ευχαριστώ, για το ενδιαφέρον τους, τους Δημάρχους: Δομνίστας κ. Γιάννη Σταμάτη, Κτημενίων κ. Γρηγόρη Χαλκιά, Βίνιανης κ. Κώστα Καράνη, Αγράφων κ. Χρήστο Μπούρα και Προυσού κ. Θανάση Φέγγο. Ευχαριστώ τον φίλο και συνεργάτη μου εκπαιδευτικό Γιώργο Στ. Αθανασιά. Η ποικιλόμορφη βοήθειά του, υπήρξε πλούσια και ανεκτίμητη στην κατασκευή της ιστοσελίδας. Το μεγάλο ευχαριστώ, το ευχαριστώ της καρδιάς και της ψυχής, φυσικά το οφείλω στους αμέτρητους ορεσίβιους συμπατριώτες μου. Ειλικρινά, χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους, δεν θα ήταν εφικτή η παρούσα ιστοσελίδα. Πόσες φορές άκουσα από τα χείλη τους: «...Τι...; Όχ'... Δε θα μείν'ς όξου του βράδ'... Τίπουτα... Θα να 'ρθεις στου σπίτ', να κ'μηθούμε κι να βάλ'ς κι νια "χαψιά" στου στόμα σ'...», αθάνατο Ευρυτανικό μεγαλείο!!!
Τέλος καλό, όλα καλά, χάρη στους χορηγούς της ιστοσελίδας. Τους κ.κ. Στέφανο Γ. Κωστούλα, Γεώργιο Σ. Χόντο και Κωνσταντίνο Γ. Λιάπη. Τούτος ο ιστότοπος της Ευρυτανίας, είναι και δικός σας. Σας ευχαριστώ. *Χωρίς την συμβουλή και προσφορά τους, η ιστοσελίδα τούτη, απλά δεν θα υπήρχε.
EDIT: 14/4/08. Τον Μάρτιο (2008), μετά από επαφές μου και συζητήσεις με την Τ.Ε.Δ.Κ του νομού, μου προσφέρθηκε μια συνεργασία μαζί της. Η ιστοσελίδα στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της, έγινε πολύ γνωστή σε πολύ κόσμο. Αυτό απέδειξε ότι όλος αυτός ο κόπος δεν πήγε χαμένος. Πολλά τα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ιδιαίτερα μεταξύ των Ευρυτάνων, οι οποίοι έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές της ιστοσελίδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μιας "άτυπης συνθήκης" θα έλεγα, μεταξύ της Τ.Ε.Δ.Κ. και εμού. Εύχομαι, τα όσα μου υποσχέθηκαν, να τα τηρήσουν... Βέβαια ο χρόνος θα το δείξει. Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. και δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά και όλο το συμβούλιο http://www.evrytania.eu/
Φιλικά Γιώργος Τάσιος

ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Η είδηση, για Μικρό Πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει στο Δήμο Καρπενησίου, ζωντάνεψε μνήμες μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας που πέρασαν από τον τόπο μας. Μνήμες για την Πρώτη μικρή, Πρώτη μεγάλη του τότε Δημοτικού Σχολείου, πριν περάσουν οι μαθητές τις τάξεις του και φθάσουν στο Σχολαρχείο.
Δεν γνωρίζω γιατί προτιμήθηκε η λέξη Μικρό και όχι Λαϊκό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από άλλους Δήμους της Επικράτειας.Με την ονομασία Μικρό δηλώνεται ότι το Πανεπιστήμιο έχει την ιδιότητα του μικρού όπως αυτή ερμηνεύεται από το Λεξικό του Μανώλη Τριανταφυλλίδη. Όποιο και αν είναι το σκεπτικό, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί, κατά τη γνώμη μου, τους Ευρυτάνες που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο τόπο μας. Μιας Σχολής, χωρίς πρώτο συνθετικό. Έτσι, η ονομασία θα μείνει, ξένη, φαντάζομαι στους Ευρυτάνες Πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους ακαδημαϊκούς που γεννήθηκαν στον τόπο μας, τους επιστήμονες που τον υπηρετούν, αλλά και στους πολίτες του τόπου.
Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πανεπιστήμιο.Υπάρχει μόνο Πανεπιστήμιο καθώς και Ανοικτό πανεπιστήμιο.Στην κατηγορία αυτή φοιτούν οι φοιτητές, σπουδάζουν την επιστήμη τους, μετά από εξετάσεις .
Στην άλλη κατηγορία που ανήκει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, δηλαδή πανεπιστήμιο κοντά στο λαό, παρακολουθούν διαλέξεις πολίτες ενός δήμου, μιας περιοχής σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.Τα θέματα μπορεί να αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό κτλ. Και στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα αλλά και στο Νομό το Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει, αν αρχίσει με την ενημέρωση για την αξιοποίηση των πηγών πλούτου της ευρυτανικής γης.

Υδατοδρόμιο στη λίμνη Κρεμαστών



Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, το οποίο και θα έλθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο.
Έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρησης στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομικού πλαισίου, που οδήγησε επενδυτές σε απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική εξόντωση, το υπουργείο Υποδομών εκπόνησε το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, ενσωματώνοντας απόψεις που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την ίδρυση υδατοδρομίων από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από μεικτά σχήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, με την πλέον κρίσιμη, αυτή της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περνάει πλέον από την Καλλικρατική περιφέρεια και ειδικότερα από τους Δήμους. Κεντρικός φορέας διεκπεραίωσης θα είναι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών.
Μέσα από την δημιουργία υδατοδρομίων, στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η προώθηση του τουρισμού και η τοπική ανάπτυξη πρωτίστως του «πονεμένου» νησιωτικού χώρου, αλλά και η παροχή εναλλακτικής μεταξύ πλοίου και αεροπλάνου στους επιβάτες.
Οι χώροι δημιουργίας υδατοδρομίων θα είναι πλησίον ή εντός λιμένων και οι απαιτούμενες επενδύσεις θα είναι μικρού οικονομικού μεγέθους, δηλαδή, δεν θα απαιτείται η συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων, όπως στις «βαριές» υποδομές.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μετά την εφαρμογή του νόμου να εισέλθουν τα υδροπλάνα στην μεταφορική δραστηριότητα, όπου θα μπορούν να αξιοποιηθούν αντί πλοίων ή αεροπλάνων στην άγονη γραμμή ή στις διανησιωτικές συνδέσεις, ενώ θα δύνανται να καταστούν χρήσιμα και σε παραλίμνιες περιοχές, υπέρ του τουρισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το θέμα αυτό έχει γίνει πριν δυο χρόνια σχετική έρευνα από χειριστές - πιλότους υδροπλάνων και το αποτέλεσμα αυτής έδειξε ότι η λίμνη Κρεμαστών, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία υδατοδρομίου. Το θέμα είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο υδατοδρόμιο και πως θα υλοποιηθεί επί της ουσίας αυτή η κίνηση. Πάντως αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην προκειμένη περίπτωση οι Δήμοι Αγράφων και Αγρινίου και κατ΄ επέκταση και ο Δήμος Καρπενησίου, δουν το θέμα με πολύ σοβαρότητα, μέσα από μια συγκροτημένη διαδημοτική συνεργασία, ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, με γενικότερο όφελος, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Σύμφωνα με στοιχεία, έχει καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια από τους φορείς του τουρισμού και του νησιωτικού χώρου, ενώ ισχυρά ονόματα της αγοράς έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εγχείρημα και μάλιστα σε λίμνες και μεταξύ αυτών και για την λίμνη Κρεμαστών.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υδροπλάνα – πλην ενός που βρίσκεται σε μουσείο - παρά μόνο τρία υπερελαφρά αμφίβια, εκ των οποίων πετούν τα δύο, καλύπτοντας ανάγκες αναψυχής και αθλητισμού.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΝΑ



Ο γνωστός επιχειρηματίας Βιτάλ Γατένιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης, του μεγαλυτέρου ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Ευρυτανίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ε.Π., από τις 18/2/2011, καταχωρήθηκαν στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αριθμ. 54, Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης και Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας «MONTANA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» και HOTEL CLUB MONTANA A.E.», από τα οποία προκύπτει ότι εκλέχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εταιρεία με πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο τον Αβραάμ Γατένιο έμπορο, κάτοικο Λάρισας, που γεννήθηκε στην Λάρισα, Αντιπρόεδρο τον κ. Βιτάλ Γατένιου του Αβραάμ και μέλος την κ. Λουίζα Γατένιου, επίσης κατοίκοι Λάρισας.
Η Εταιρεία θα εκπροσωπείτε από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο κ. Αβραάμ Γατένιο ή τον Αντιπρόεδρο κ. Βιτάλ Γατένιο.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, η οικογένεια Γατένιου δραστηριοποιείται στον χώρο των παιδικών ειδών και διαθέτει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε η δημιουργία ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών και του real estate. Διαθέτει, επίσης, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων στη Λάρισα και τη Λαμία, δύο ψυχιατρικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δύο πολυκλινικές σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση έγινε το 2007 όταν αγόρασε το ξενοδοχείο «Ionian Blue Spa» της Λευκάδας.
Στο επόμενο φύλλο μας, θα αναφερθούμε, με εκτενές ρεπορτάζ, στην οικογένεια ΣΤΡΑΓΑΛΗ και στην μεγάλη προσφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΝΑ
Το ΜΟΝΤΑΝΑ που ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Αλκη Στραγάλη το 1989, είναι ένα πολυτελές καταφύγιο βρίσκεται στις πλαγιές του Βελουχιού και σε υψόμετρο 1.200μ. Διαθέτει 3 τραπεζαρίες και πιάνο μπαρ, ενώ στο χώρο του ξενοδοχείου υπάρχει ελικοδρόμιο.
Το πιστοποιημένο σπα του Montana, που εγκαινίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 2006, ως Υπουργός Τουρισμού, διαθέτει 2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες. Οι εγκαταστάσεις του σπα περιλαμβάνουν επίσης τζακούζι, σάουνα και αίθουσες μασάζ.
Τα ιδιαίτερα φινετσάτα ρουστίκ δωμάτια διαθέτουν ξύλινα δοκάρια στην οροφή και χειροποίητα φωτιστικά. Στις σύγχρονες ανέσεις περιλαμβάνεται η δορυφορική τηλεόραση, το μίνι μπαρ και η σύνδεση στο internet.
Το Spa Montana διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και 2 γυμναστήρια.
Το ξενοδοχείο διαθέτει εσωτερικό χώρο στάθμευσης με χωρητικότητα 150 αυτοκινήτων και άμεση πρόσβαση στα δωμάτια μέσω ανελκυστήρα.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Όλγα Οικονόμου: Μια δυναμική γυναίκα στο χώρο της Υγείας


Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, η γυναίκα τιμάται ιδιαιτέρως! Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου, η γυναίκα της καριέρας, η νοικοκυρά και η άνεργη. Ανήμερα αυτής της γιορτής, είθισται σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται, να τιμούνται κάποιες ξεχωριστές γυναίκες για την δράση, την προσφορά και το έργο τους.
Στα πλαίσια αυτής της εορτής, εμείς σήμερα μέσα από τις στήλες του ΕΠ θα αφιερώσουμε λίγες αράδες για μια ξεχωριστή ευρυτάνισσα, για μια γυναίκα που έχει προσφέρει πολλά στο χώρο της Υγείας, που έχει αγωνιστεί για τα πολιτικά της πιστεύω, που έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, αλλά που ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα της, την γενέθλια γη, την Ευρυτανία.
Μιλάμε για την κ. Όλγα Οικονόμου, την Dr Φαρμακολογίας, τη Διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, την Πολιτευτή του Νομού Ευρυτανίας, μια αεικίνητη γυναίκα, που ειλικρινά είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων.
Το τελευταίο 1,5 χρόνο η κ. Οικονόμου τελεί χρέη Διοικητή στο Σισμανόγλειο Γεν.Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στις αρμοδιότητές της και η Διοίκηση του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθήνας.
Τα προηγούμενα χρόνια η κ. Οικονόμου, για όσους δεν γνωρίζουν, διατέλεσε Διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΓΝ Αλεξάνδρα και είναι από τα σημαντικά εκείνα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που διατηρεί από χρόνια προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Το 2004 έθεσε υποψηφιότητα για Βουλευτής Ευρυτανίας με το ΠΑΣΟΚ, και παρότι κατήλθε στο στίβο της πολιτικής για πρώτη φορά και η προεκλογική της εκστρατεία κράτησε μόνο λίγες ημέρες, η ανταπόκριση του ευρυτανικού κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που τις έστειλε το μήνυμα ότι τη χρειάζεται και πως τη θέλει κοντά του.
Η κ. Οικονόμου πάντα είχε ανοιχτεί την πόρτα του γραφείου της για τους Ευρυτάνες, και για όσους την χρειάζονταν. Κάποιος που την γνωρίζει καλά, θα την παρομοίαζε ως ένα κομμάτι μάλαμα, ως μια γυναίκα θησαυρό, η οποία θέλει και έχει να δώσει ακόμα πολλά και στο χώρο της Υγείας και γιατί όχι και στην Πολιτική.
Να της ευχηθούμε υγεία, μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της.

Λίγα λόγια για την Όλγα Οικονόμου
Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών.
Αντιπρόεδρος και Προεδρεύουσα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (2001-2004)
Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης στην Έδρα των Οικονομικών Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας),
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας, Πρόνοιας (2001-2004), Πρόεδρος Ασφαλιστικού Ταμείου Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε. (1995) και Μέλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (1995- 2003).
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (1993-2003), Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα (1994). Εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρ.Ένωση για την φαρμακευτική εκπαίδευση. Mέλος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ασφάλεια των ασθενών Eunetpass και μέλος της European Society of oncology pharmacy και της European association of hospital pharmacists. Μέλος της Επιτροπής Συγγραφής Νοσοκομειακού Συνταγολογίου του Υπουργείου Υγείας. Ανακοινώσεις και ομιλίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια - συνέδρια (ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή), που αφορούν θέματα φαρμάκου, φαρμακοοικονομίας και διοίκησης υγείας.

Νίκος Σερετάκης Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου: “Το θέμα της «μείωσης» των τελών θυμίζει την καλύβα του Χότζα”


Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με τους αυτοδιοικητικούς του τόπου μας, σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας, αποκλειστική συνέντευξη του κ. Νικολάου Σερετάκη, Δημοτικού Συμβούλου Καρπενησίου με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τι λέει ο κ. Σερετάκης στην Βάσω Φεγγούλη για την νέα Δημοτική, Αρχή, τον Κώστα Μπακογιάννη, τα νέα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Καρπενησίου, για το μνημίνιο, τον Καλλικράτης, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.


Είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπείται η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου; Τι μπορούμε να περιμένουμε από σας;
Αυτό που είπαμε και προεκλογικά. Θα συμβάλλουμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τον ένοχο για αυτά, για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και η πάλη, να διεκδικήσουμε λύσεις σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Πως κρίνετε τη νέα Δημοτική αρχή Καρπενησίου, 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων;
Όπως την περιμέναμε: χωρίς καμία διάθεση κινητοποίησης και αντίστασης, δεσμευμένη στην αντιλαϊκή πολιτική, βοηθητική στην κυβέρνηση. Το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά για τα λαϊκά δικαιώματα στο νέο τοπίο που δημιούργησε ο Καλλικράτης στους Δήμους θα φανεί πολύ γρήγορα.

Τον επικεφαλής της και Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη;
Συνεπής εκφραστής των κομμάτων και δυνάμεων που τον στήριξαν και της πολιτικής τους.

Στο τελευταίο Δ.Σ, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η μείωση των τελών σε ποσοστό 7%. Με ανακοίνωση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αναφέρετε όμως ότι αποτελούν πρόκληση οι συμβολικές αυτές μειώσεις των τελών που προτάθηκαν όταν οι ίδιες παρατάξεις στηρίζουν την πολιτική που έχει ληστέψει πάνω από το 30% του εισοδήματός μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων, χαρακτηρίζοντάς τα αντιλαϊκά γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική οικονομική δυνατότητα των δημοτών. Δεν θεωρείται δηλ. ότι έχουμε μείωση τελών;
Το θέμα της «μείωσης» θυμίζει την καλύβα του Χότζα, χώρια που ορισμένοι δημότες θα δουν και απόλυτη αύξηση. Δεν ξεχνάμε ότι, εκτός από τα παραπάνω, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χαρίσανε δισεκατομμύρια που όφειλαν οι κυβερνήσεις στους δήμους και ανέχονται την παρακράτηση πόρων. Δεν ξεχνάμε ότι το 12% της φοροληστείας του ΦΠΑ πηγαίνει στους δήμους. Ότι προεκλογικά ο κ. Μπακογιάννης μας καλούσε να δεχτούμε «τη στενότητα του Κεντρικού Κράτος», δηλαδή τις άγριες περικοπές που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τώρα στέλνει και αυτός το λογαριασμό στους δημότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα σχολεία: αποδέχονται τις περικοπές στις σχολικές επιτροπές και αυξάνουν, με την ψήφο όλων των 3 άλλων παρατάξεων, το δημοτικό φόρο για να τις ...χρηματοδοτήσουν.
Τι είναι τα ανταποδοτικά; Είναι έμμεσοι φόροι, δηλαδή η πιο άδικη και πιο επαχθής μορφή φορολογίας. Έχουμε μείωση της έμμεσης φορολογίας; Όχι. Έχουμε έστω αναλογική ελάφρυνση των δημοτών; (με βάση του τι χάνουν αλλά και με βάση του τι από αυτά καταλήγουν στο δήμο) Επίσης όχι.

Ποιες οι δικές σας προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα;
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Διεκδικούμε την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Η διάθεσή τους αλλού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει συγκεκριμένη τοποθέτηση για το σύνολο των φόρων, τελών, δικαιωμάτων που επιβάλλει ο Δήμος με κριτήρια: αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, ελάφρυνση για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, μείωση της έμμεσης φορολογίας στην προοπτική της κατάργησής. Στη βάση αυτή προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο:
- Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, φτωχούς συνταξιούχους και μισθωτούς, πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 €
- Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας των κατοικιών τουλάχιστον όση είναι και η απώλεια εισοδήματος (30%)
- Διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των μικρών καταστημάτων. Αντίθετα αύξηση τελών για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υποκαταστήματα αλυσίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία 4* και 5*, νυχτερινά κέντρα, μεγάλες αποθήκες, τέλος 15 φορές του τέλους των κατοικιών.

Ποιες είναι επίσης οι προτάσεις σας για ένα σωστό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρυτανία;
Είναι από τα κατ’ εξοχήν θέματα που απαιτούν εθνικό σχεδιασμό, αλλά και που αναδείχνουν τις εγκληματικές ευθύνες των δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (που σήμερα προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την επικίνδυνη καύση) σε όλη τη χώρα, και το νομό μας.
Είναι χαρακτηριστική η στάση όλων των 3 άλλων παρατάξεων, και αυτών που επικαλούνται «οικολογικό» προφίλ, στο θέμα του ΧΑΔΑ. Αποφάσισαν να κρατήσουν «προσωρινά» ανοικτό το ΧΑΔΑ Καρπενησίου και να στέλνουν εκεί όλα τα σκουπίδια με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος. Στα ερωτήματα που θέσαμε για το ποια είναι η στρατηγική για μετά, αν υπάρχει κίνδυνος για υπόγεια ύδατα ή πυρκαγιά δεν λάβαμε απάντηση. Απορρίφθηκε ακόμη και το στοιχειώδες, να γίνει έστω συγκριτική μελέτη μεταξύ των υφιστάμενων ΧΑΔΑ και η προσωρινή λύση να επιλεγεί με αυτά τα κριτήρια (δημόσια υγεία – ασφάλεια).
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα μόνο από Ενιαίο Κρατικό Φορέα μέσα από Εθνικό Σχέδιο με προτεραιότητες: Την πρόληψη παραγωγής, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μίγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την χωροθέτηση των σχετικών υποδομών σε υπερτοπικό επίπεδο.

Τι προτείνετε να γίνει για να έχουμε ένα βιώσιμο και κερδοφόρο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καρπενήσι;

Ακόμα και αν ένα χιονοδρομικό κέντρο – επιχείρηση είναι κερδοφόρο για τον επιχειρηματία, αυτό δε σημαίνει και όφελος για τη ζωή του τόπου. Μπάνσκο, Μπόροβετς και Παμπόροβο μπορεί να κερδοφορούν στη Βουλγαρία, δέστε όμως την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Δέστε επίσης ποιοι τα χρησιμοποιούν. Εμείς διεκδικούμε όλες οι αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις να υπηρετούν τις τεράστιες και αυξανόμενες ανάγκες για μαζική άθληση και φυσική αγωγή. Προϋπόθεση είναι να γίνουν δημόσια-λαϊκή περιουσία υπό κεντρικό σχεδιασμό.

Πως μπορεί να υπάρξει αφύπνιση της εργατικής τάξης και της νεολαίας τόσο στον Δήμο Καρπενησίου, όσο και στον Δήμο Αγράφων;
Να συναντηθούν οι αγωνιστικές παραδόσεις με τις ανάγκες του σήμερα. Τα βήματα σε ορισμένους χώρους πρέπει να ολοκληρωθούν. Να αναδειχθούν φορείς με αγωνιστικό προσανατολισμό, να συγκροτηθεί γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση ψήφισε το μνημόνιο με την αιτιολογία «ή το ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε». Συμφωνείτε με αυτό το δίλημμα;
Το μνημόνιο περιέχει μέτρα που έχουν αποφασιστεί εδώ χρόνια στην ΕΕ, περιέχονται στα προγράμματα των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Στόχο έχουνε τη συμπίεση της μισθωτής εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και δεν έχουν τέλος. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη συζητούν νέα εφιαλτικά μέτρα: νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, νέα μείωση συντάξεων, δραστική μείωση μισθών, θεσμοθέτηση λιτότητας διαρκείας.
Οι λαϊκές οικογένειες ήδη οδηγούνται στη χρεωκοπία όταν πρόσφατα τα δημοσιεύματα αποκάλυπταν τα 600 δις καταθέσεων των ελλήνων καπιταλιστών στις Ελβετικές τράπεζες.
Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι χρεοκοπία του λαού ή της πλουτοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Δεν «τα φάγανε μαζί». Να αρνηθούν να ζήσουν στην ανέχεια και την ανασφάλεια για να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Να αρνηθούν να πληρώσουν την κρίση και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Να στείλουν το λογαριασμό σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τα στηρίγματά τους.

Θεωρείτε ότι σήμερα φτάσαμε σε αδιέξοδο και αν ναι πως μπορούμε να βγούμε από αυτό;

Η κρίση είναι διεθνής κρίση του καπιταλισμού και όχι αποτέλεσμα της μιας ή της άλλης διαχείρισης, ή της ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Η μόνη έξοδος από την κρίση βρίσκεται στην έξοδο από το σύστημα.
Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών: Αμφισβήτηση των νόμων και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κοινωνία: από τη βουλή μέχρι το συνδικάτο, το δήμο, τον πολιτιστικό σύλλογο. Οργάνωση του λαού στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα. Απόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ.

Πώς βλέπετε τον θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
Η περιφερειακή τοπική διοίκηση έχει οικοδομηθεί με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε όρο του «μνημονίου», αποτελεί μοχλό για την εφαρμογή του. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη συγκεκριμένη συζήτηση σήμερα για τις περιφέρειες είναι για το πως θα γίνουν μοχλοί της φοροεπιδρομής, πως θα δημιουργήσουν εισπρακτικούς μηχανισμούς για το ΦΠΑ.

Κλείνοντας, τι θα θέλατε άλλο να προσθέσετε;

Καμιά αναμονή, καμία ανοχή. Δράση τώρα για τα προβλήματα. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για τη ζωή που μας αξίζει.

ΧΑΝΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΠΑΛΜΟΥ


Τι έρωτας είναι κι αυτός του Μιχάλη και της Ζέτας; Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν φωνάζουν τα παιδιά ότι είναι ερωτευμένα και καλά κάνουν! Κι εγώ μαζί τους είμαι! Για το Μιχάλη Χατζηγιάννη και για την Ζέτα Μακρυπούλια λέω καλέ, που τα παιδιά ήρθαν στο Καρπενήσι για να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης και να γλυτώσουν για λίγο και από τους παπαράτσι. Αμ δε! Τους εγώ τους είδα που πήγα με παρέα για φαγητό στη ταβέρνα του φίλου μου του Νασιόπουλου «ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ» στο Μικρό Χωριό (φωτο). Κι εκεί που παραγγέλναμε τα φαγητά μας, νάτα και τα πιτσουνάκια πιασμένα χέρι-χέρι, ήρθαν και κάθισαν στο δίπλα τραπεζάκι και φάγανε. Ευχαριστημένοι μείνανε κι από την φιλοξενία και από τα λαχταριστά εδέσματα που γεύτηκαν και αφού χαιρέτισαν τους ιδιοκτήτες που τους ξέρουν καλά, αναχώρησαν για το ξενώνα τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ





Πωλείται το σπίτι που φαίνεται στις φωτογραφίες σε τιμή ευκαιρίας.
Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα 130 περίπου τ.μ. σε νεόδμητη οικοδομή που βρίσκεται δίπλα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου.
Διαθέτει 3 κρεβατοκάμαρες, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, βεράντα και έτοιμη κουζίνα με τις ηλεκτρικές συσκευές.
Στην πάνω φωτο η πίσω εξωτερική πλευρά του διαμερίσματος, στην μεσαία το σαλόνι με το τζάκι και στην κάτω η μπροστινή πλευρά. Η είσοδος του οροφοδιαμερίσματος είναι στην κάτω δεξιά μεριά της φωτό, όπου φαίνονται οι μαρμάρινες σκάλες.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6956481200 και 6981174073

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νέο ΔΣ για την ιστορική ομάδα ΑΠΟΔ Φραγκίστας Κατεβαίνει στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας


Στην ανασυγκρότησή της προχώρησε η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα της Δυτικής Φραγκίστας, η οποία μετά από 3 χρόνια απουσίας από τα ευρυτανικά γήπεδα, σκοπεύει να επιστρέψει δριμύτερη την νέα αγωνιστική σεζόν.
Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στη Δυτική Φραγκίστα φίλοι και παλιά μέλη της ομάδας συγκεντρώθηκαν προκειμένου να προχωρήσουν σε εκλογές και να αναδείξουν νέο διοικητικό συμβούλιο.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και με κοινό τους στόχο να ξαναζωντανέψουν την ομάδα του χωριού τους, οι συμμετέχοντας στη συνεδρίαση εξέλεξαν πρόεδρο του νεοσύστατου ΔΣ τον Αντώνη Κολοκύθα, (ΦΩΤΟ) αντιπρόεδρο τον Χρήστο Γαλανό, γραμματέα τον Βαγγέλη Λαθύρη, ταμεία τον Δημήτρη Γαλανό και μέλος τον Γιώργο Μάκκα.
Το νέο ΔΣ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κάνει τις πρώτες κινήσεις τους για να ενισχυθεί η ομάδα, ούτως ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί στο Β’ Τοπικό Πρωτάθλημα, προκειμένου να ανεβεί στην Α’ Κατηγορία.

Εντυπωσίασε η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου στην παράσταση του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα»


Με απόλυτη επιτυχία παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου την παράσταση του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη με τίτλο «Παραμύθι χωρίς όνομα». Η δραστήρια καθηγήτρια Βασιλική Σταμάτη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πέτυχε στο ακέραιο τον στόχο της, που ήταν η επιτυχής παρουσία του έργου, με μοναδικές ερμηνείες από τα παιδιά του Σχολείου, που καταχειροκροτήθηκαν.
Φέτος συμμετείχαν συνολικά τριάντα τέσσερις μαθητές. Τριάντα τέσσερα σπουδαία παιδιά του τόπου μας. “Όλοι και όλες, αναφέρει η κ. Σταμάτη, παρά το βαρύ καθημερινό τους πρόγραμμα, αφοσιώθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση του κοινού μας στόχου και επέδειξαν τέτοια συνέπεια, αγωνιστικότητα και πάθος που δύσκολα συναντά κανείς σε ομαδικές δημιουργικές προσπάθειες σαν τη δική μας. Πέντε μήνες κοντά τους έζησα τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη που υπάρχει στις νεανικές καρδιές τους. Για τη συμμετοχή σε αυτές τις τόσο σπάνιες στον κόσμο των ενηλίκων αξίες θα τους θυμάμαι και θα τους αγαπώ παντοτινά”
Η υπόθεση του έργου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ επίκαιρη καθότι αφορούσε μια ανώνυμη χώρα, στην οποία τα πάντα έχουν παραλύσει εξαιτίας της ανικανότητας και ηλιθιότητας των αρχόντων και της αδιαφορίας του λαού. Όταν έφτασαν στο έσχατο όριο της φτώχειας, ζήτησαν από συγγενικό κράτος ένα νέο δάνειο. Ο ηγεμόνας, αντί για δάνειο, τους έστειλε… μια γαϊδουροκεφαλή. Αυτή η προσβολή κινητοποίησε το φιλότιμο του λαού κι έτσι εκστράτευσαν ενάντια στον εχθρό. Ο πόλεμος, αυτό το συγκλονιστικό γεγονός, δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να αναδείξει τα προβλήματα που αυτός προκαλεί, να ειρωνευτεί, να σαρκάσει…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επέστρεψε στην Αθήνα μετά την κράτησή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν από τους Γερμανούς, άρχισε να παρακολουθεί από κοντά τις παραστάσεις του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ του Κ. Κουν. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: “εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου. Γράφει πια θεατρικά έργα με σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης. Το Παραμύθι χωρίς Όνομα θεωρείται από τα καλύτερα έργα του Νεοελληνικού Ρεαλισμού”.
Λίγα λόγια για το έργο: Το Παραμύθι χωρίς όνομα στηρίζεται στο ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο γράφτηκε μετά την ήττα του 1897 και την εξέγερση στο Γουδί. Στη διασκευή του Καμπανέλλη παρουσιάζονται τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο έργο ο συγγραφέας δε σκοπεύει να αναδείξει θεατρικούς ήρωες, αλλά να διαγράψει καταστάσεις. Τα τραγούδια, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, δίνουν ύφος λαϊκής όπερας στο έργο και συμπληρώνουν την υπόθεση. Τα τραγούδια της παράστασης τα ερμήνευσαν οι ίδιοι οι μαθητές
Εμφανίστηκαν με αλφαβητική σειρά:
Βασιλιάς :Αναγνώστου Παύλος
Θεόδωρος :Αναστασοπούλου Δέσποινα
Πρίγκιπας :Γρυπάρης Μάριος
Κουμπάρος :Δροσίνη Αλεξάνδρα
Βασίλισσα :Κατή Μαρία
Παράνομος :Κεραμάρη Νικολέτα
Λαός :Κοπάνου Πένυ
Κουτσός :Κότσαρη Θεοδώρα
Ταβερνιάρης :Κούρτέλης Κων/νος
Λαός :Λέρης Γιάννης
Σιδεράς :Λιάγκας Ηλίας
Δικαστής :Μαργαρίτη Κατερίνα
Ναύαρχος :Μαυραγάνης Δημήτρης
Λαός :Μποτονάκη Αλεξάνδρα
Μουγκός :Μπουμπουρή Βαρβάρα
Μαρία :Νείλα Δανάη
Φτωχομάνα :Νταβαρίνου Νίκη
Λαός :Οικονόμου Βάσω
Πρωτομάστορας :Παναγιωτόπουλος Σταύρος
Παράνομος :Παναγιωτοπούλου Μαγδ.
Ανδριάνα :Παπαδή Ευαγγελία
Φωτεινή :Πεταρούδη Μιχαέλα
Μιχάλης :Σαμαρά Ιωάννα
Φίλιππος :Σκοτίδα Ελευθερία
Πολύκαρπος :Σουλιώτης Φώτης
Δάσκαλος :Τσέλος Ιάσονας
Γιάννης :Τσιάμη Βασιλική
Λαός :Τσουκαλά Ελένη
Παράνομος :Τσουκαλά Ευαγγελία
Σπύρος :Χουσίαδα Βάσω
Η παράσταση δόθηκε την περασμένη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, στις 9 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Σταμάτη, Μουσική επιμέλεια του Τάσου Ηλιόπουλου και συνεργάτιδα την καθηγήτρια Ευθαλία Δενδρινού.
Να σημειωθεί πως η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που πήγαν να παρακολουθήσουν τους μαθητές και να τους χειροκροτήσουν αλλά και να τους συγχαρούν για την προσπάθειά τους. Οι μαθητές και όλοι οι συντελεστές της παράστασης δέχτηκαν με ικανοποίηση τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και του δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, που παρακολούθησαν την παράσταση με πολύ ενδιαφέρον.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 445

* Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του χορευτικού του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτ/νιας. Η παρουσία του στον ετήσιο χορό του Συλλόγου, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο ήταν εντυπωσιακή και δικαιολογημένο το χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

*Η παρουσίαση μιας εκδήλωσης δεν είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα από τον επικεφαλή του κάθε Δ.Σ., ως εξ΄ οφίτσιο δικαίωμα. Καλόν είναι η παρουσίαση να γίνεται από κάποιον που να μπορεί να χειρίζεται και τον λόγο καλά και τον χαρακτήρα της εκδήλωσης…

*Δεν φαίνεται πως πέτυχε η απόφαση του Δήμου Αγράφων να διοργανώσει τα φετινά κούλουμα στον ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ, καθότι αρκετοί Δημότες προτίμησαν να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα στα χωριά τους και να μην μετακινηθούν στον Τριπόταμο. Αυτό ας προσεχτεί ιδιαίτερα καθότι εδώ και χρόνια διοργανώνονται με επιτυχία ανάλογες εκδηλώσεις στην Δυτ. Φραγκίστα, στην Κρέντη, στο Ραπτόπουλο κ.ά και επομένως για πολλούς και διάφορους λόγους είναι δύσκολο να σταματήσουν να γίνονται.

*Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να σταθώ στην ωραία εκδήλωση που διοργάνωσαν και φέτος οι καρναβαλιστές της Κρέντης. Πάνω από 20 άτομα, ανήμερα της Κυριακής πέρασαν από τα καταστήματα και την πλατεία του χωριού, δημιουργώντας μια υπέροχη εορταστική ατμόσφαιρα που καταχειροκροτήθηκε από τους κατοίκους. Αυτή την ωραία προσπάθεια θα πρέπει ο Δήμος να την προσέξει πολύ καθότι αν υποστηριχτεί ανάλογα μπορεί να γίνει μια μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση με παρελάσεις και άλλα, πραγματικό σημείο αποκριάτικης αναφοράς στο νεοσύστατο Δήμο Αγράφων.

* Σε κάποιους, υποτίθεται «Δημοκρατικούς Πολίτες» της ευρυτανικής χώρας, ενοχλεί πολύ όπως αποδείχτηκε, το γεγονός ότι στα τοπικά μας έντυπα κατά καιρούς προβάλλονται και γάμοι συμπολιτών μας. Απ΄ ότι παρακολουθώ, κατά διαστήματα αρκετοί γάμοι, έχουν προβληθεί μέσα από τις σελίδες του Ε.Π., όπως το περασμένο καλοκαίρι γάμος στην Κρέντη, πέρυσι στην Επισκοπή, φέτος στο Καρπενήσι κλπ. Το θέμα όμως και το ερώτημα είναι γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ αυτοί οι «Δημοκρατικοί» «συμπολίτες» μας και στέλνουν μέχρι και ανώνυμες επιστολές διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους, για την προβολή κάποιου γάμου. Γιατί ρε παλικάρια κάνετε έτσι. Μήπως θέλετε να δημοσιευτεί και ο δικός σας γάμος; - παρότι πέρασαν εδώ που τα λέμε κάμποσα χρονάκια – Αν θέλετε στείλτε φωτογραφίες και εμείς εδώ είμαστε και στο επόμενο φύλλο θα σας έχουμε στο σαλόνι. Όμως αν ψάχνετε για κάτι άλλο, ευθαρσώς σας γνωστοποιώ ότι ψάχνετε λάθος… καθώς και λάθος πόρτα χτυπήσατε. Μπορεί να έχετε συνηθίσει με αυτό τον άκομψο τρόπο να επικοινωνείτε συνεχώς «ανωνύμως» και κρυπτόμενοι, όμως πρέπει να ξέρετε ότι αυτή σας η «ανωνυμία» είναι τουλάχιστον επιεικώς ατυχής…

* Αν στα ανωτέρω λάβω υπόψη και κάποιες άλλες αντίστοιχες τέτοιες «κινήσεις» αυτών των τόσο «δημοκρατικών συμπολιτών» μας, τότε μπορώ να πω με σιγουριά ότι «γιατρειά» σε αυτό που τους ενοχλεί προς το παρόν δεν βλέπω...

*Τα απορρίμματα θα κάνουν και πάλι το γνωστό τους δρομολόγιο, εκμυστηρεύτηκε κορυφαίο στέλεχος του Δήμου Αγράφων, σε φίλο προχτές το απόγευμα. Δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και με το νέο Δήμο θα έχουμε μια από τα ίδια…

* Έδωσα μάχη στις περασμένες εκλογές, μου έλεγε καλός συντοπίτης και ψήφισα τον καλύτερο για την Ευρυτανία. Η επιλογή του σημερινού Βουλευτή, για να μας εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο για μια ακόμη τετραετία, ήταν κατά την γνώμη μου, όπως και για την γνώμη 9000 Ευρυτάνων, η καλύτερη. Μετά όμως από ενάμισι χρόνο δεν μπορώ να πω τα ίδια, καθότι χωρίς να καταλάβω πως, διαπιστώνω ότι η Ευρυτανία από κεί που είχε 1 Βουλευτή, τώρα παρουσιάστηκαν άλλοι 4 που δίνουν «μάχη» για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Ερώτηση, από το Ηράκλειο για τα Σχολεία, ερώτηση από την Εύβοια για την σήραγγα, ερώτηση από Βοιωτία για το ΚΤΕΛ και βάλε. Πως η Ευρυτανία από μονοεδρική, έγινε ξαφνικά πολυεδρική δεν το κατάλαβα και μαζί μου παρά πολλοί Ευρυτάνες…

*Ρε παιδιά είναι αλήθεια αυτό που έμαθα, ότι και καλά οι αποκριάτικες γιορτές του δήμου Καρπενησίου κόστισαν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που είχε στην άκρη ο δήμος; Αααα αν είναι έτσι, τότε δεν μας τα λένε καλά τα πράγματα και κάπου αρχίζω να ανησυχώ.

* Προσπάθησα να βρω κάποια στοιχεία από το τρίπτυχο «Δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, εξορθολογισμός», της Δημοτικής Αρχής Καρπενησίου όσον αφορά τα Δημοτικά Τέλη και σε κάποια χωριά του πρώην Δήμου Φουρνάς και παραλίγο να μου κοπεί η ανάσα. Στη Βράχα λοιπόν και στο Κλειστό, οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και φτάνουν σε ποσοστό αλλά και σε αξία, στα σπίτια 313,80% και στα καταστήματα σε 541,38% . Μια οικία δηλ. 80 τμ που μέχρι τώρα πλήρωνε ετήσια 80 χ 0,29 = 23,20 ευρώ, για το 2011 θα πληρώσει 80 χ 1,20 = 96 ευρώ, ενώ ένα κατάστημα 80 τμ που πλήρωνε 80 χ 0,29 = 23,20 ευρώ ετήσια, τώρα θα πληρώσει 80 χ 1,86 = 148,80 ευρώ ετήσια. Μήπως κάποιοι βιάστηκαν να γράψουν τα όσα έγραψαν περί μειώσεως των τελών και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται το σύνηθες των «κλασικών» ρεπόρτερ, να γράφουν όσα γράφουν, χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για το ρεπορτάζ…

* Πολλές και βαριές είναι οι καταγγελίες της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καρπενησίου για αμμοχάλικα, φορτηγά, έργα, προσλήψεις κλπ. Αν πράγματι συμβαίνουν τα καταγγέλλοντα που και εγώ διάβασα σε ανακοίνωση της Δημοτικής Ομάδας του Βαγγέλη Καρφή, θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει γρήγορα να διορθωθεί, πριν αλέκτωρ λαλήσει…

* Καταργείται το επίδομα ανεργίας αν ο άνεργος διαθέτει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, λέει η Κομισιόν αμφισβητώντας ευθέως το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το θέμα αυτό αναφέρει ότι η παροχή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων (!!!) και προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγηση τους. Μπράβο αδέλφια Ευρωπαίοι, δώστε στους ανέργους και αυτό το «δώρο» για να καταλάβουμε πόσο πολύ μας συμπαθείτε.

*Δεν υπάρχει καμία διάσπαση της ΝΔ στην Ευρυτανία, δήλωσε ο πολιτευτής Χρήστος Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστοι όσοι διαχώρισαν τη θέση τους και ακολούθησαν την Ντόρα Μπακογιάννη στην δική της πολιτική διαδρομή.
Απ΄ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Όταν θα ανοίξει γραφείο στην Ευρυτανία η Ντόρα, τότε θα μπορώ κι εγώ να σας πω αν θα έχουμε διάσπαση ή όχι. Προς το παρόν πάντως κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνω δεν φαίνεται.

*Ίσως μια γυναίκα καταφέρει να νοικοκυρέψει την χώρα δήλωσε από την Λαμία η Ντόρα Μπακογιάννη, όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματος της. Μακάρι να νοικοκυρευτεί η χώρα και ας είναι και από γυναίκα. Έτσι όμως που την κατάντησαν, οι μεγάλοι πατεράδες του Έθνους, δεν βλέπω νοικοκυριό πολύ εύκολα…

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΣΣΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


ΤΑ ΟΓΔΟΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΠΟΥΛΟΥ

Μέσα σε όλα τ’ αδέλφια της η Βιργινία είναι πρώτη
και με τους δυο αδελφούς έχει ένα στρατιώτη,
που μες τον στίβο της ζωής βοήθεια προσφέρει
σε αυτόν που αγωνίζεται, σε αυτόν που υποφέρει.

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από την γέννησή της,
την αγαπούν τ’ αδέλφια της και όλοι οι δικοί της.
Μαζί με τον Γρηγόρην την σε όλα αυτά τα χρόνια,
απέχτησαν τρία παιδιά, επίσης πέντε εγγόνια.

Είναι μεγάλη προσφορά μέσα στην κοινωνία
απ’ τον Γρηγόρη αδέλφια μου κι από την Βιργινία.
Ειρηνικοί, φιλότιμοι, με τον σταυρό στο χέρι,
στην εκκλησιά ανάβουνε αγάπης αγιοκέρι.

Χορός μεγάλος σήμερα εις την Ευρυτανία
και μέρος παίρνει στο χορό και η Αιτωλοακαρνανία.
Οι οικογένειες κρατούν στον στίβο την σκυτάλη,
οι άνθρωποί της δωρηταί άξιοι και μεγάλοι.

Μέσα εις την Κοινότητα, πρωτοστατούν, προσφέρουν
και προσπαθούν την πρόοδο σε αυτήν να μεταφέρουν.

Γι’ αυτό αδέλφια σήμερα όλοι μας να χαρούμε
κι έτσι την Βιργινία μας όλοι να συγχαρούμε.

Δίπλα εις τον Γρηγόρην της με στόχο την ελπίδα
την εκκλησία μας τιμούν, καθώς και την πατρίδα.
Εφέτος μήνα Μάιο, με τέκνα με εγγόνια,
του γάμου τους εορτάζουμε πενήντα πέντε χρόνια.

Ας ευχηθούμε όλοι μας μαζί στην Βιργινία
να ζει με τον Γρηγόρη της με αγάπη κι αρμονία.

Πρεσβύτερος Αναστάσιος Διακοβασίλης usa

Η κ. Βιργινία Πούλου - Ζαχαροπούλου, είναι σύζυγος του γνωστού Ελληνοαμερικάνου Επιχειρηματία Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, που κατάγεται από την Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας. Εγκρίνουμε και επαυξάνουμε τα όσα ποιητικώς αναφέρει για την κ. Βιργινία ο π. Αναστάσιος Διακοβασίλης, που υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο παραπάνω πόνημά του, ευχόμενοι εκ βάθους καρδιάς, χρόνια πολλά και ευλογημένα τόσο στην συμπεθέστατη κ. Βιργινία όσο και στον εξαίσιο σύζυγό της κ. Γργηγόρη Ζαχαρόπουλο, εκλεκτό και πολύ αγαπητό φίλο και συντοπίτη.

Αποκριάτικος χορός και εορτασμός της Γυναίκας από το Σύλλογο Γυναικών Δυτικής Φραγκίστας


Την περασμένη Κυριακή το βράδυ 6 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Δυτ. Φραγκίστας πραγματοποίησε τον αποκριάτικο χορό του στο χώρο του Ξενώνα του χωριού, γιορτάζοντας και ταυτοχρόνως την Γιορτή της Γυναίκας.
Με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και παρουσία αρκετών χωριανών, αλλά και φίλων του συλλόγου, οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Πρόεδρος κ. Ειρήνη Φλέγκα και τα μέλη του Συλλόγου διοργάνωσαν μια άψογη εκδήλωση και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Την ωραία αυτή γιορτή άνοιξε το χορευτικό του Δημοτικού και Γυμνασίου Δυτ. Φραγκίστας με τους μαθητές να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, ενώ δεν άργησε να ανάψει το κέφι και να σύρουν το χορό και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι, διασκεδάζοντας με την ψυχή τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Νίκος Φούκας, ο πρώην Δήμαρχος Φραγκίστας κ. Θωμάς Μπόνιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βάσω Φεγγούλη και κ. Λεωνίδας Τελώνης, ο πρόεδρος του χωριού κ. Θύμιος Κολοκύθας, ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Δημήτρης Ματσούκας ο πρώην Δ.Σ. Βίνιανης Ηλίας Μάκκας, κ.α.

Παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη τα εγκαίνια των γραφείων της ΔΗΣΥ στη Λαμία


Τα γραφεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ εγκαινίασε στις 3/3/2011 η Πρόεδρος του Κινήματος κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη Λαμία. Τα γραφεία βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας (είσοδο από Ρ. Φεραίου 1).

Το χώρο των γραφείων της ΔΗ.ΣΥ. κατέκλυσε πλήθος πολιτών, οι οποίοι ευχήθηκαν στην Ντόρα Μπακογιάννη και τη συντονιστική επιτροπή του κινήματος καλή επιτυχία. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την εικόνα των γραφείων και συνεχάρη όσους εργάσθηκαν για την ολοκλήρωσή της. Μετά το πέρας των εγκαινίων είχε σύντομη συζήτηση με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και έδωσε οδηγίες για το παραπέρα άνοιγμα του κινήματος στους πολίτες της Φθιώτιδας. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του κινήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «από αυτό εδώ το γραφείο θα βγει ο πρώτος Βουλευτής της ΔΗΣΥ στη Φθιώτιδα».
Λίγο πριν τα εγκαίνια η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε η ομάδα πολιτών Λαμίας στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ», όπου αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα μας. Στην ομιλία της κ. Μπακογιάννη παρευρέθησαν ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Οικονόμου, ο Περιφερειακός Διευθυντής του κόμματος κ. Θάνος Κούβελος και ο αναπληρωτής του κ. Αθανάσιος Τσόβολος, καθώς και τα στελέχη της ΔΗΣΥ, στη Λαμία, Ηλίας Χορμόβας και Ταξ. Ζαλοκώστας. Την κ. Μπακογιάννη τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Καββαδία, ο πρώην Δήμαρχος Δαφνουσίων κ. Κώστας Πάσσας και άλλοι.

Νέος Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας ο Νίκος Στασινός Αποστρατεύτηκαν οι Νάνης, Παυλέτσης, Κυριαζόπουλος και Αντζάς



Ο κ. Νικόλαος Στασινός, (ΦΩΤΟ) μέχρι πρότινος Υποδιευθυντής, είναι ο νέος Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας.
Μετά τις κρίσεις που έγιναν στο Σώμα την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο κ. Νίκος Παυλέτσης, αστυνομικός διευθυντής Ευρυτανίας, αποστρατεύτηκε αφού συμπλήρωσε 35 χρόνια υπηρεσίας. Υποδιευθυντές της Αστυνομικής Διεύθνσης Ευρυτανίας αναλαμβάνουν οι κ.κ. Νίκος Πολύζος και Παναγιώτης Παπαρούπας.
Επίσης αποστρατεύτηκαν οι Αριστείδης Κυριαζόπουλος αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας, Βασίλης Αντζάς αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας καθώς και ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Παναγιώτης Νάνης. Ο ίδιος με επιστολή του αποχαιρετά τους πολίτες της Στερεάς και όλους τους συναδέλφους του.
Νέος Διευθυντής στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς αναλαμβάνει ο κ. Απόστολος Κασκάνης, που αποσπάστηκε από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής με πολυετή δράση στον τομέα της δίωξης ναρκωτικών.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ
Παραμένει στη θέση του ο υπαρχηγός της αστυνομίας Γιάννης Ραχοβίτσας, για τον οποίο υπήρξε έντονη φημολογία παραίτησης μετά τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή Ρέντη. Το ανώτατο συμβούλιο της αστυνομίας, με το οποίο άρχισαν οι ετήσιες κρίσεις σήμερα, αποφάσισε να διατηρήσει ως έχει την κορυφή της αστυνομίας.
Έτσι, παραμένει στη θέση του ο αρχηγός, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, ο υπαρχηγός κ. Ραχοβίτσας και ο επιτελάρχης κ. Παπαγιαννόπουλος. Την ίδια ώρα αποστρατεύεται ο Επιθεωρητής Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ υποστράτηγος Γ. Καμαρινόπουλος, ενώ προάγεται στο βαθμό του υποστράτηγου ο μέχρι σήμερα αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Γ. Χαλάτσης, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να αναλάβει τη θέση του επιθεωρητή Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ.
Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Ελευθέριου Οικονόμου τοποθετήθηκαν οι τέσσερις Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
Ιωάννης ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ ως Υπαρχηγός του Σώματος
Νικόλαος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας
Νικόλαος ΣΕΡΕΤΗΣ, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και
Γρηγόριος ΜΠΑΛΑΚΟΣ, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Μετά την κρίση των Υποστρατήγων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Ελευθέριου Οικονόμου και τη συμμετοχή του Υπαρχηγού του Σώματος Αντιστρατήγου Ιωάννη Ραχωβίτσα και του Προϊσταμένου Επιτελείου Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου.

Πολικές θερμοκρασίες στην Ευρυτανία Πρόβλημα δημιουργήθηκε στο δρόμο Βελούχι Αγία Τριάδα, με ασθενή που έπρεπε να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο


Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας όλη τη χώρα. Χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού.
Πυκνή χιονόπτωση το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ παρέμειναν κλειστά τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε αρκετές περιοχής της υπόλοιπης επικράτειας.
Σε θερμοκρασίες κάτω από το 0 παρέμεινε ο υδράργυρος τις προηγούμενες 2 μέρες στην Ευρυτανία, προκαλώντας προβλήματα λόγω του παγετού σε πολλά σημεία των επαρχιακών οδών. Την Τρίτη το πρωί τόσο οι εργάτες της ΔΕΣΕ όσο και οι επιχειρήσεις αποχιονισμού των δήμων, «πάλεψαν» με τον πάγο για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό αλλά και το κεντρικό οδικό δίκτυο. Κλειστός λόγω του χιονιού ο δρόμος Καρπενήσι Φουρνά και Προυσσός-Αγρίνιο. Κλειστός παρέμεινε και ο δρόμος Βελούχι – Αγ. Τριάδα με αποτέλεσμα κάτοικος του χωριού να αποκλειστεί, καθώς μετέφερε τον γιο του άρρωστο στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου και Φουρνάς, καθώς και Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ευρυτανίας βρέθηκαν στη θέση «Βράχος» προκειμένου να απεγκλωβίσουν πατέρα και γιο, οι οποίοι έμειναν στο σημείο αυτό για αρκετή ώρα, επειδή δεν στάλθηκε εκχιονιστικό μηχάνημα να καθαρίσει το δρόμο.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή “ΒΡΑΧΟΣ” , εξέφρασαν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι έκλεισε ένας κεντρικός οδικός άξονας, που συνδέει την Ευρυτανία με την Καρδίτσα, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμοδίους.
Τα σχολεία του νομού παρέμειναν κλειστά χθες Τρίτη, ενώ σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αύριο Πέμπτη το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει, ανεβάζοντας θερμοκρασία κα θυμίζοντας λίγο Άνοιξη.