Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ




Του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη Πρωτοπρεσβυτέρου - Θεολόγου

Στις φωτογραφίες ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης με τον Χρήστο Ευθυμίου και άλλα μέλη Συλλόγου ΤΗΘΥΣ στις 2 Μάη 2008, πάνω στην Γέφυρα Επισκοπής.
Έτσι ξεκίνησε η ενημέρωση των δυτών και όχι από τον «ΞΕΡΞΗ» της περιοχής. Στη άλλη φωτό οι δυο δύτες πριν "βουτήξουν" για τον βυθισμένο Ναό και δίπλα τους ο γράφων, που ήταν συνεχώς κοντά στην ομάδα των δυτών, δίνοντάς του κουράγιο για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που Δόξα την Μεγαλόχαρη, επετεύχθη.
Δημοσιεύω επίσης και ένα άρθρο ντοκουμέντο για τον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής και τις σπάνιες τοιχογραφίες του, του 1965 ...


Πριν κάμποσο καιρό, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ - ευχαριστώ για την φιλοξενία την Δ/ντρια της εφημερίδας – είχα κάνει μια αναφορά στο θέμα της ιστορικής Εκκλησίας της Επισκοπής που βρίσκεται στον βυθό της Λίμνης Κρεμαστών, ΟΡΘΙΑ εδώ και 45 χρόνια.
Ως γνωστόν, ο Ναός αυτός, είναι ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της χώρας, έχοντας μια μεγάλη ιστορία πέραν των 1200 χρόνων και εκτός αυτού, είναι η εκκλησία εκείνη στην οποία βαπτίστηκε, παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο αείμνηστος παππούς μου, Παναγιώτης Φεγγούλης, πρώτος εξάδελφος του μακαριστού π. Γεωργίου Σιούρτου, Επισκοπιώτη ιερέα, είναι η εκκλησιά που βαπτίστηκε ο μακαρίτης πατέρας μου και παντρεύτηκαν οι γονείς μου και η εκκλησία που βαπτιστήκαμε εγώ και ο αδελφός μου Παναγιώτης.
Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για το γεγονός, ότι στο κοιμητήριο της παλιάς Επισκοπής, βρίσκονται μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης, τα οστά του παππού και της γιαγιάς μου, αλλά και των προγόνων μου - γιατί δεν μας άφησε τότε το Τάγμα του Μακρυγιάννη, ούτε τους νεκρούς μας να πάρουμε, όταν αποφάσισαν να μας ξεριζώσουν άρον – άρον από την γενέθλια γη, - πήρα την απόφαση να γράψω τούτες τις λίγες συμπληρωματικές αράδες, πρώτον για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για όσα έχουν γραφεί τελευταία για το θέμα της εκκλησιάς μας και δεύτερον να κάνω άτυπα, ένα ελάχιστο μνημόσυνο τιμής, με το παρόν κείμενο στην μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων.
Γράφτηκε λοιπόν σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα ότι ως άλλος Ξέρξης, κάποιος κάτοικος της περιοχής, παρακολουθούσε από το βουνό και μέσω... κινητού τηλεφώνου κατηύθυνε την ψαρόβαρκα, την ημέρα της κατάδυσης, όταν προ 3 ετών ήλθαν στην Επισκοπή μέλη του Συλλόγου Δυτών ΤΗΘΥΣ, για να ερευνήσουν τον βυθό και φυσικά για να δουν αν υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας μας. Δυστυχώς για τους γράφοντες δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, γιατί απλά κανένας «Ξέρξης» , δεν έλαβε ποτέ μέρος στην «επιχείρηση». Εκεί, σε αυτή την προσπάθεια ήταν τα μέλη του ΤΗΘΥΣ, ο συντάξας το παρόν, που ενήργησε τα πάντα για να έλθουν στην Επισκοπή τα μέλη του Συλλόγου και να ερευνήσουν για την Εκκλησία, όπως και ο ψαράς Κώστας Σερπάνος. Επίσης διάβασα κάπου αλλού, πικρόχολα σχόλια, ανώνυμου «σχολιαστή» ότι το ιστορικό και συγκλονιστικό αυτό εγχείρημα έγινε για να βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός που βρίσκεται πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας και ακόμη, άκουσα, ανιστόρητο καταστηματάρχη της περιοχής να δηλώνει ότι η Επισκοπή, πριν σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης είχε 1200 κατοίκους και ότι τώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η περιοχή γιατί αυτός διαθέτει στην περιοχή … καλή ταβέρνα!!! Είναι ντροπή να λέγονται τέτοιες αναλήθειες για θησαυρούς και λύρες. Είναι ασέβεια στην μνήμη των προπατέρων και παπούδων μας, τα ιερά κόκκαλα των οποίων βρίσκονται εκεί θαμμένα. Επαναλαμβάνω και στην σημερινή μου παρέμβαση ότι ως Επισκοπιώτη και κληρικό της ευλογημένης αυτής μικρής μας πατρίδας, με πονάει η ψυχή όταν λέγονται και γράφονται όλα αυτά. Κανένας θησαυρός δεν υπήρξε στην Εκκλησία, γιατί απλά θησαυρός ανεκτίμητος είναι ο ίδιος ο Ναός και θαύμα το γεγονός ότι είναι ακόμη όρθιος μετά από 45 ολόκληρα χρόνια στον βυθό της λίμνης Κρεμαστών!!!
Προ ημερών και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, ο άνθρωπος που έχει δώσει την ψυχή του για την ιστορική αυτή εκκλησία, με έρευνες και συγγραφή σπουδαίων βιβλίων, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, των έγκριτων δημοσιογράφων Δ. Καμπουράκη και Ν. Οικονομέα, έκανε με μοναδικό τρόπο, γνωστό στο πανελλήνιο, το θέμα του Ναού της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, δίνοντας μια νέα διάσταση στην υπόθεση αυτή.
Θέλω να πιστεύω ότι μετά και από αυτή την παρέμβαση αλλά και από κάποιες πολύ σημαντικές κινήσεις που έγιναν, ήλθε επί τέλους το πλήρωμα του χρόνου και σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις για την εκκλησία του πνιγμένου χωριού μας.
Επανήλθα για να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες, για να μην γράφει ο καθένας ότι θέλει για τον ιστορικό μας αυτό Ναό και κυρίως να μην διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η λίμνη Κρεμαστών για πολλούς και διάφορους λόγους θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Καλό θα είναι και αυτό το καταθέτω προς κάθε αρμόδιο, να δουν τόσο την περίπτωση της τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης μέσα από ένα οργανωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με πολύ σοβαρότητα και γιατί όχι όπως διάβασα στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, να δουν επίσης με την ίδια σοβαρότητα και το ενδεχόμενο δημιουργίας υδατοδρομίου στην Λίμνη.
Ο εναλλακτικός τουρισμός και δη ο θρησκευτικός, μπορούν να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων στην περιοχή και όσοι νοιάζονται ουσιαστικά για την εκκλησιά μας, ας προσέλθουν ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ