Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Εντυπωσίασε η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου στην παράσταση του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα»


Με απόλυτη επιτυχία παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου την παράσταση του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη με τίτλο «Παραμύθι χωρίς όνομα». Η δραστήρια καθηγήτρια Βασιλική Σταμάτη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πέτυχε στο ακέραιο τον στόχο της, που ήταν η επιτυχής παρουσία του έργου, με μοναδικές ερμηνείες από τα παιδιά του Σχολείου, που καταχειροκροτήθηκαν.
Φέτος συμμετείχαν συνολικά τριάντα τέσσερις μαθητές. Τριάντα τέσσερα σπουδαία παιδιά του τόπου μας. “Όλοι και όλες, αναφέρει η κ. Σταμάτη, παρά το βαρύ καθημερινό τους πρόγραμμα, αφοσιώθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση του κοινού μας στόχου και επέδειξαν τέτοια συνέπεια, αγωνιστικότητα και πάθος που δύσκολα συναντά κανείς σε ομαδικές δημιουργικές προσπάθειες σαν τη δική μας. Πέντε μήνες κοντά τους έζησα τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη που υπάρχει στις νεανικές καρδιές τους. Για τη συμμετοχή σε αυτές τις τόσο σπάνιες στον κόσμο των ενηλίκων αξίες θα τους θυμάμαι και θα τους αγαπώ παντοτινά”
Η υπόθεση του έργου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ επίκαιρη καθότι αφορούσε μια ανώνυμη χώρα, στην οποία τα πάντα έχουν παραλύσει εξαιτίας της ανικανότητας και ηλιθιότητας των αρχόντων και της αδιαφορίας του λαού. Όταν έφτασαν στο έσχατο όριο της φτώχειας, ζήτησαν από συγγενικό κράτος ένα νέο δάνειο. Ο ηγεμόνας, αντί για δάνειο, τους έστειλε… μια γαϊδουροκεφαλή. Αυτή η προσβολή κινητοποίησε το φιλότιμο του λαού κι έτσι εκστράτευσαν ενάντια στον εχθρό. Ο πόλεμος, αυτό το συγκλονιστικό γεγονός, δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να αναδείξει τα προβλήματα που αυτός προκαλεί, να ειρωνευτεί, να σαρκάσει…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επέστρεψε στην Αθήνα μετά την κράτησή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν από τους Γερμανούς, άρχισε να παρακολουθεί από κοντά τις παραστάσεις του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ του Κ. Κουν. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: “εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου. Γράφει πια θεατρικά έργα με σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης. Το Παραμύθι χωρίς Όνομα θεωρείται από τα καλύτερα έργα του Νεοελληνικού Ρεαλισμού”.
Λίγα λόγια για το έργο: Το Παραμύθι χωρίς όνομα στηρίζεται στο ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο γράφτηκε μετά την ήττα του 1897 και την εξέγερση στο Γουδί. Στη διασκευή του Καμπανέλλη παρουσιάζονται τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο έργο ο συγγραφέας δε σκοπεύει να αναδείξει θεατρικούς ήρωες, αλλά να διαγράψει καταστάσεις. Τα τραγούδια, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, δίνουν ύφος λαϊκής όπερας στο έργο και συμπληρώνουν την υπόθεση. Τα τραγούδια της παράστασης τα ερμήνευσαν οι ίδιοι οι μαθητές
Εμφανίστηκαν με αλφαβητική σειρά:
Βασιλιάς :Αναγνώστου Παύλος
Θεόδωρος :Αναστασοπούλου Δέσποινα
Πρίγκιπας :Γρυπάρης Μάριος
Κουμπάρος :Δροσίνη Αλεξάνδρα
Βασίλισσα :Κατή Μαρία
Παράνομος :Κεραμάρη Νικολέτα
Λαός :Κοπάνου Πένυ
Κουτσός :Κότσαρη Θεοδώρα
Ταβερνιάρης :Κούρτέλης Κων/νος
Λαός :Λέρης Γιάννης
Σιδεράς :Λιάγκας Ηλίας
Δικαστής :Μαργαρίτη Κατερίνα
Ναύαρχος :Μαυραγάνης Δημήτρης
Λαός :Μποτονάκη Αλεξάνδρα
Μουγκός :Μπουμπουρή Βαρβάρα
Μαρία :Νείλα Δανάη
Φτωχομάνα :Νταβαρίνου Νίκη
Λαός :Οικονόμου Βάσω
Πρωτομάστορας :Παναγιωτόπουλος Σταύρος
Παράνομος :Παναγιωτοπούλου Μαγδ.
Ανδριάνα :Παπαδή Ευαγγελία
Φωτεινή :Πεταρούδη Μιχαέλα
Μιχάλης :Σαμαρά Ιωάννα
Φίλιππος :Σκοτίδα Ελευθερία
Πολύκαρπος :Σουλιώτης Φώτης
Δάσκαλος :Τσέλος Ιάσονας
Γιάννης :Τσιάμη Βασιλική
Λαός :Τσουκαλά Ελένη
Παράνομος :Τσουκαλά Ευαγγελία
Σπύρος :Χουσίαδα Βάσω
Η παράσταση δόθηκε την περασμένη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, στις 9 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Σταμάτη, Μουσική επιμέλεια του Τάσου Ηλιόπουλου και συνεργάτιδα την καθηγήτρια Ευθαλία Δενδρινού.
Να σημειωθεί πως η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που πήγαν να παρακολουθήσουν τους μαθητές και να τους χειροκροτήσουν αλλά και να τους συγχαρούν για την προσπάθειά τους. Οι μαθητές και όλοι οι συντελεστές της παράστασης δέχτηκαν με ικανοποίηση τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και του δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, που παρακολούθησαν την παράσταση με πολύ ενδιαφέρον.