Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μια πρόταση με πολλούς αποδέκτες Φιλορθόδοξο κίνημα

Με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιορτή του χριστιανικού εορτολογίου μας, που είναι αφιερωμένη η πρώτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής και την είδηση ότι η Ε.Ε. κυκλοφόρησε ημερολόγιο χωρίς να αναφέρει τις χριστιανικές εορτές (παραθέτει μόνο τις γιορτές του Ισλάμ, του Ινδουισμού και άλλων θρησκειών), επιθυμούμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας και την πρότασή μας.
Είναι ανάγκη σήμερα και επειγόντως να θυμίσουμε στους φίλους μας και εταίρους της Ευρώπης ότι η βασανιστική θητεία τους στον ορθολογισμό, η ανεπάρκεια της ψυχολογίας, η αποτυχία των πολιτικών μεσσιανισμών και πολλά άλλα είδωλα πέφτουν, έστω και με κάποια ευπρέπεια. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη συνοχής δημιουργούν τριγμούς στην Ευρώπη. Η υπέρβαση της ηθικής είναι το μεγάλο μάθημα της Ορθοδοξίας στη σημερινή Ευρώπη και ο Θεός να μας αξιώσει να είμαστε εμείς, οι Έλληνες, που θα της το προσφέρουμε.
Επείγει επομένως η πανελλήνια πνευματική αφύπνιση, η άρθρωση αυτοδύναμου πολιτικού λόγου, που να απορρέει από το ρεύμα του σύγχρονου προβληματισμού στον ορθόδοξο χώρο. Σήμερα, που βιώνουμε όλοι μας την πλήρη κατάρρευση των αξιών, ένα δυναμικό φιλορθόδοξο νεανικό κίνημα (εξάλλου πολλά κινήματα αναφύονται εσχάτως) είναι σε θέση να αποτελέσει την αφετηρία συγκρότησης αυτής της άλλης πρότασης κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού βίου.
Επισημαίνουμε την ευκαιρία για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς νέους μας να κάνουν την επανάστασή τους, να απαλλάξουν την ορθόδοξη παράδοση από κάποια φαινόμενα, όπως τον καριερισμό, την πλεονεξία, την επιδίωξη της φιλίας των ισχυρών, τη δειλία, τον αυταρχισμό, την υποκρισία. Είναι καιρός οι Χριστιανοί να αφήσουν τις κερκίδες και να κατεβούν στο στάδιο των αγώνων. Να μην εξαντλούμε τις απαιτήσεις μας μόνο στην απόλαυση ορθοδόξων αναγνωσμάτων, αλλά να σπεύδουμε κοντά στον ενδεή αδελφό, πρόθυμοι να του αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.
Απομένει η ένταξη και δραστηριοποίηση στο φιλορθόδοξο κίνημα κάθε νέου φοιτητή, θεολόγου, εκπαιδευτικού, προβληματισμένου ανθρώπου, επιστήμονα και εργάτη, που επιθυμούν να προσφέρουν και να ενσταλάξουν στις καρδιές του προδομένου και απογοητευμένου λαού και ιδίως στη νέα γενιά την αισιοδοξία, την αγωνιστικότητα, την Ορθοδοξία.
kostasmitsios@yahoo.gr