Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Aισιοδοξία ανάπτυξης με τον «Καλλικράτη»

Γράφει ο Καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης Γιαννακόπουλος
Αισιοδοξία ανάπτυξης με τον «Καλλικράτη» στην Ευρυτανια.Μέσα στις ριζικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, είναι και εκείνες που αφορούν το Νομό μας.
Ο αριθμός των Δήμων της χώρας από 1034 που είναι σήμερα μειώνονται στους 330-340 περίπου και στην Ευρυτανία σε δύο.Ο ένας «δώθε» από το ποτάμι και ο άλλος «πέρα» .Ο ένας είναι ο Δήμος Καρπενησίου και ο άλλος δήμος Αγράφων. Ιστορικές ονομασίες που ικανοποιούν την ιστορία του τόπου.Η δημιουργία των δύο δήμων αποτελεί άλμα ανάπτυξης για την Ευρυτανία παίρνοντας υπόψη τη σημερινή πληθυσμιακή κατάσταση του Νομού ,αλλά και τις υπηρεσίες που ξεκινούν και τελειώνουν στο Καρπενήσι. Παίρνοντας υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα που ο Νομός τελικά «κόπηκε» από τη Δυτική Ελλάδα. Για όλα λοιπόν τα προβλήτα της καθημερινότητας επίσκεψη στο Καρπενήσι. Αυτό το ζουν και το γνωρίζουν όλοι.Ακόμη, και οι Ευρυτάνες της διασποράς πολλές φορές αναφέρουν όχι το χωριό τους,αλλά το Καρπενήσι ως τόπο καταγωγής.
Οι δύο Δήμοι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό δίπολο τόσο στον Τουρισμό- μοναδικός σήμερα πόρος για το Νομό μας- όσο και στην πράσινη ανάπτυξη.Οι βοσκότοποι και τα χέρσα χωράφια στις σημερινές συνθήκες οικονομίας περιμένουν την εκμετάλλευση τους.Το κλειδί της επιτυχίας για το κάθε δήμο βρίσκεται στη χωροταξία των οικισμών του.Εχω τη γνώμη, ότι με την απαραίτητη κατασκευή των δρόμων στην περιφέρεια του κάθε Δήμου, αλλά και με η σύνδεση του Νομού με Αγρίνιο και Λαμία, οι πόλοι-Δήμοι θα λειτουργήσουν ως πραγματικά κέντρα ανάπτυξης και δημιουργίας.Θα μεταφερθούν,σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» στον κάθε Δήμο υπηρεσίες Υγείας,Παιδείας και Πρόνοιας. Δηλαδή, με άλλα λόγια θα υπάρχει κέντρο Υγείας,Γυμνάσιο κτλ. Ακόμη στον κάθε Δήμο και κυρίως σε εκείνο των Αγράφων δίνεται η ευκαιρία να ανάπτυξης τη πρωτογενούς παραγωγή κυρίως της Κτηνοτροφίας.Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν μελέτες για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων των Αγράφων.Μάλιστα μελέτες που αποτέλεσαν πρότυπα και παρουσιαστήκαν και στην Ακαδημία Παρθενώνα λοιπόν μια ευκαιρία για την ίδρυση ενός βιολογικού πάρκου βοσκότοπων στα Αγραφα.Για τον ίδιο Δήμο υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών (Μπακογιάννη) και ανάταξης θρησκευτικού τουρισμού.Η επιλογή της Φραγκίστας ως πρωτεύουσας του Δήμου Αγράφων, θεωρώ ότι ανταποκρίνεται καλύτερα ως θέση στις σημερινές απαιτήσεις.
Σε ότι αφορά το Δήμο Καρπενησίου, εδώ το μοντέλο ανάπτυξης θα είναι περισσότερο εκείνο του Τουρισμού και της αξιοποίησης τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους π.χ. Πανταβρέχει.Ο Δήμος βρισκόμενος στη πρωτεύουσα του Νομού έχει και συγκριτικό πλεονέκτημα στην «εκκίνηση» λειτουργίας των νέων δήμων.Ελπιζω να βοηθήσει και τον αδελφό Δήμο Αγράφων.Η ανάπτυξη του τελευταίου είναι προς όφελος του.Αν αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στη Δυτική Ευρυτανία θα γίνεται και στάση στο Καρπενήσι. Αν αντίθετα, αυξηθεί στο Καρπενήσι, πρέπει να υπάρξουν δρόμοι και υπηρεσίες στο Δήμο Αγράφων για να γίνονται επισκέψεις και στο Δήμο Αγράφων. Γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Το τέλος θα είναι καλό αν οι ίδιοι ευρυτάνες το υπηρετήσουν.

Πράσινο φως από Eurogroup για 110 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια


Ενεργοποιήθηκε και επίσημα από τους ηγέτες του Eurogroup την Παρασκευή (07/05), η ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνης του ευρώ.
Τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Σήμερα η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πρώτη δόση των 110 δισ. ευρώ θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτησε τα μέτρα που ενέκρινε το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα οποία είναι κατάλληλα, κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο κ. Τρισέ χαιρέτησε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε "σημαντική" τη ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους της.
Ο κ. Ρεν επέδειξε ένα σχεδιάγραμμα με τους "φιλόδοξους" στόχους μείωσης του ελληνικού χρέους στο πέρασμα του χρόνου και προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη από το 2012.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας,για την επίτευξη των στόχων του τριετούς προγράμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες.
"Ξέρουμε ότι δεν θα είναι ένα εύκολο πρόγραμμα για τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα", δήλωσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" για να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και επεσήμανε και την αντίστοιχη δέσμευση της Ευρωζώνης να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρώ.
Τα κράτη της Ευρωζώνης, θα συνεισφέρουν 80 δισ.ευρώ την τριετία, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010, που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τώρα έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές.
'Eκτακτη σύνοδος Ecofin την Κυριακή
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε αρχική συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής "προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας", το εργαλείο που περιορίζει τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα διαφορετικών χωρών, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή. Ο μηχανισμός κρίθηκε σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός υπό το φως της κρίσης.

Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο υποστήριξης απέναντι στην κρίση προκειμένου να βοηθηθούν οι απειλούμενες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή (09/05), για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της ΕΕ να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους, δήλωσαν την Παρασκευή πηγές της ΕΕ.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση προτού ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα (10/05).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στη Σύνοδο πως η ζώνη του ευρώ είναι "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και πως πρέπει "να ληφθούν αποφάσεις" για την υπεράσπισή της.

Πριν τη συνεδρίαση

"Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποφασισμένος να αλλάξει μονοπάτι", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής (7/5).

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε", επισήμανε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας, υποστηρίζοντας θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες αδυνατούν να το εκπληρώσουν.

Την Παρασκευή (7/5) όλες οι χώρες της ευρωζώνης επικύρωσαν στα εθνικά τους κοινοβούλια τα δάνεια που θα δώσουν στην Ελλάδα.


Τηλεδιάσκεψη των G7

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκεή (7/5) οι υπουργοί Οικονομικών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για την οικονομική κρίση που μαστίζει τις διεθνείς αγορές.

Η διάσκεψη αυτή, που δεν είχε προγραμματιστεί, ανακοινώθηκε το πρωί από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο Καν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση", δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

cosmo.gr

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Μετά από 557 χρόνια θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία;


Πολλά ερωτήματα παρουσιάζει το εγχείρημα και η βεβαιότητα του προέδρου της "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας" Κρις Σπύρου , ότι τον Σεπτέμβριο θα τελεστεί Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, μετά από 557 χρόνια. Και αυτό γιατί δεν έχει ενημερωθεί ούτε η Ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά το πιο βασικό η Αγία Σοφία λειτουργεί σαν μουσείο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τη σχετική άδεια η τουρκική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο κ. Σπύρου έκανε γνωστό ότι η θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών.

Όπως είπε, η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΠΕΞ, για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι δεν είναι θέμα πολιτικό και ότι ο οργανισμός εδρεύει στις ΗΠΑ.

"Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει ιερείς και ιεράρχες και να προσδιορίζει την αμφίεση ιερέων και λειτουργών θρησκειών", είπε ο κ. Σπύρου.

Επίσης ο κ. Σπύρου, δεν γνωστοποίησε αν έλαβε απάντηση από τον κ. Ερντογάν , ενώ τόνισε ότι δεν έχει ενημερώσει σχετικά τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Επισήμως η τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφία τελέστηκε πριν 557 χρόνια, όμως στις 19 του Ιανουαρίου του 1919, όμως τελέστη λειτουργία από τον παπά Λευτέρη Νουφράκη και μερικούς άνδρες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Κριμαίας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης



Αμέσως μετά την διαγραφή της από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.
Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας υλοποίησης του ΕΣΠΑ Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ στην Στερεά Ελλάδα

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου συμμετείχε χθες 6 Μαΐου 2010 στη 2η Συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας υπό την προεδρεία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη. Μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2010 από την Υπουργό και τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η κα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα και επίσημα πλέον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας. Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό που είπε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη , ότι μπορούμε σε 3 χρόνια το ελληνικό πρόβλημα να το έχουμε μετατρέψει σε ελληνικό θαύμα, για το οποίο θα μιλούν οι εταίροι μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, όπου εισακούστηκαν τα αιτήματά μας και μας εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα.
Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου για τη στήριξή του στις προσπάθειές μας, εγώ και οι συνεργάτες μου, οι άνθρωποι της Περιφέρειας έχουμε βάλει ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης. Ο εθνικός μέσος όρος απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ σήμερα κινείται στο 6%, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όμως έχει καταφέρει να βρίσκεται στο 12,2% που αντιστοιχεί σε 20 εκ. € (πληρωμές-δαπάνες) και προχωράμε δυναμικά, για να δίνουμε συνεχώς κονδύλια σε αναπτυξιακούς στόχους(μεγάλα οδικά δίκτυα, λιμάνια, περιβαλλοντικά έργα, σχολεία, ΧΥΤΑ, έργα τουρισμού και πολιτισμού).»

Αναβολή Σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗ 103 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ Τ.Κ. 36100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΦΑΞ : 22370 23986
Ε-MAIL: ekpeevrytanias@yahoo.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ , ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
THΛ. 6937810060 ΤΗΛ. 676616362
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ
ΗΜΕΡ: 06-05-2010 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 68 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ


ΘΕΜΑ: « Αναβολή Σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης».
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
Λόγω των έκτακτων εξελίξεων, επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού την προσεχή Τρίτη στη Βουλή και κήρυξη νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τις μέρες συζήτησης και ψήφισης (Τετάρτη - Πέμπτη, όπως μας ενημέρωσε η ΑΔΕΔΥ), η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ της Δ.Ο.Ε. αναβάλλεται.
Λόγω των εξελίξεων η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου 2010 και ώρα 7.30 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου αναβάλλεται.
Για την νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα ενημερωθείτε σύντομα με νέο δελτίο τύπου.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ποιος είναι ο «θείος» οεο ;;;;;;


Σάλος έχει προκληθεί από νωρίς σήμερα το πρωί στο Καρπενήσι, με τα χαρτάκια που έχουν γεμίσει κάθε γωνιά της πόλης και αναφέρονται στον «θείο – βιαστή» που ασελγούσε πάνω στην ανηψιά του. Όπως αναγράφεται στα χαρτάκια, σε λίγες μέρες το όνομα του «εγκληματία» θα γνωστοποιηθεί, προκαλώντας μεγάλο σοκ στην τοπική μας κοινωνία.
Πολλοί κάνουν λόγο για μορφή στυγνού εκβιασμού προς τον «θείο», ενώ άλλοι θεωρούν πως πρόκειται για φάρσα.
Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα και σε όλους δημιουργείται το εξής ερώτημα. Πρόκειται για αληθινό γεγονός που όταν αποκαλυφθεί θα μας σοκάρει ή για μια κακόγουστη φάρσα;
Πάντως αν πρόκειται για φάρσα, οι υπεύθυνοι που έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία με τα «χαρτάκια» αυτά, θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους!!!

Εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου


O Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου διοργανώνει εκδήλωση με επίδειξη
παραδοσιακών χορών της πατρίδας μας με τη συμμετοχή παιδιών - μελών όλων των
Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου στις 12 Μαΐου 2010 και
ώρα 07.00 μ.μ.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου


Με κύρια θέματα συζήτησης την αίτηση των καταστηματαρχών για χρήση της κεντρικής πλατείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τον καθορισμό οικόσιτων ζώων στο Καρπενήσι και στις Κοινότητες του Νομού, συνεδριάζει αυτή την ώρα το δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Τιμές πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 4 Μαΐου 2010


Επωνυμία Πρατηρίου Διεύθυνση Εταιρεία καυσίμων Τιμή Αμόλυβδης
Κλ. Ι. Ευαγγελοδήμου Ο.Ε. Καρπενήσι Β.Ρ. 1,566
Τσιώνης Σπύρος Καρπενήσι Β.Ρ. 1,565
Γκιόλιας Θεοφάνης Γρανίτσα Ε.Κ.Ο. 1,482
Κων. Κολοκύθας και ΣΙΑ Ο.Ε. Δ. Φραγκίστα Ε.Κ.Ο. 1,530
Αθ. και Κων. Νικόπουλος Ο.Ε. Καρπενήσι Ε.Κ.Ο. 1,483
Νικόπουλος Χρίστος Καρπενήσι Ε.Κ.Ο. 1,564
Χορμόβας Θωμάς Καρπενήσι Ε.Κ.Ο. 1,479
Εμ. Τσιγαρίδας και ΣΙΑ Ο.Ε. Κρέντης AEGEAN 1,480
Πιπέρας Παν. και Νικόλαος ΟΕ Ραπτόπουλο Ε.Κ.Ο 1,580
Μάκκας Λάμπρος Παλαιοκατούνα ELIΝOIL 1,483
Τρίκκας Κων/νος Καρπενήσι JETOIL 1,478
Ντότσικας Γεώργιος Καρπενήσι SHELL 1,475
Χονδρός Κων/νος ΑΤΕΕ Καρπενήσι AVIN 1,430

«Καλλικράτης», ώρα μηδέν Ο «χάρτης» των αντιδράσεων στην Ευρυτανία


Με την ανακοίνωση του χάρτη των νέων δήμων για το Νομό μας άρχισε και ο χορός των αντιδράσεων από δήμους που χάνουν την αυτονομία τους.
Όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα η κατάσταση, στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στους σύνολό τους οι αυτοδιοικητικοί του Νομού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», στο νομό Ευρυτανίας δημιουργούνται δύο Δήμοι. Ο Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται και ο Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 και στην οποία συμμετείχαν τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και ο Νομάρχης με τον Βουλευτή αλλά και φορείς του τόπου, κατά πλειοψηφία από το σύνολο των Αυτοδιοικητικών, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η πρόταση του Υπουργείου για δυο Δήμους και αντιπροτάθηκε η δημιουργία 4 Δήμων, όπως προβλέπονταν από την Μελέτη του Ι.Τ.Α.

Τέσσερις Δήμους
η κατά πλειοψηφία πρόταση

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο Καρπενήσι, σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 και ώρα 18:30, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας, οι Δήμαρχοι: Καρπενησίου κ. Βασίλειος Καραμπάς, Ασπροποτάμου κ. Χρήστος Τριαντάφυλλος, Απεραντίων κ. Δημήτριος Τάτσης, Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας, Βίνιανης κ. Νικόλαος Γεωργίου, Φραγκίστας κ. Θωμάς Μπόνιας, Κτημενίων κ. Γρηγόριος Χαλκιάς, Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, Δομνίστας κ. Ιωάννης Σταμάτης, Ποταμιάς κ. Ιωάννη Ίβρο, Προυσού η κα. Φωτεινή Φλώρου (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), ο Βουλευτής κ. Ηλίας Καρανίκας, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος πολιτών με μοναδικό θέμα συζήτησης:
“Πρόγραμμα Καλλικράτης”
Μετά από διαλογική συζήτηση και αφού εξετάσθηκαν σε βάθος τα νέα δεδομένα του προγράμματος “ Καλλικράτης”, μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση και των γεωγραφικών ορίων για την σύσταση και συγκρότηση Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα.
1. Η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, αρκεί η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος “Καλλικράτης”.
2. Βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η ότι η νέα διοικητική δομή, να λάβει υπόψη της τον πραγματικό ή νόμιμο πληθυσμό κάθε Νομού της χώρας και όχι τον μόνιμο, διότι δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία ιδιαίτερα της περιφερειακής Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.
3. Για την συγκρότηση του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) και για λόγους αντικειμενικής λειτουργίας της Περιφερειακής Δημοκρατίας, πρέπει να διασφαλιστεί η ελάχιστη αντιπροσώπευση κάθε Νομού της χώρας, στον αριθμό πέντε (5) Περιφερειακών Συμβούλων και με βάση το μικρότερο πληθυσμιακά Νομό. Η δε εκλογή όλων των οργάνων να γίνεται απευθείας από τους πολίτες με σταυρό προτίμησης.
4. Για την συγκρότηση των νέων Δήμων στο Νομό Ευρυτανίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη:
• Η ορεινή διαμόρφωση και το δυσχερές ανάγλυφο στο σύνολο της Ευρυτανίας.
• Η προβληματική προσβασιμότητα και τα δίκτυα συγκοινωνίας και επικοινωνιών.
• Ο Δυισμός της τοπικής οικονομίας.
• Το σύνολο των υποδομών και η απομόνωση της περιοχής
και να γίνει δεκτή η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία τεσσάρων (4) τουλάχιστον Δήμων.
5. όλοι οι νέοι Δήμοι να χαρακτηριστούν ορεινοί, όπως και στην πραγματικότητα είναι.
Καρπενήσι 30-4-2010


Ο Προεδρεύων Η Γραμματέας
Κωνσταντίνος Κοντογεώργος Παναγιώτα Ντίνη
Νομάρχης Ευρυτανίας

Τέσσερις (4) Δήμους για την Ευρυτανία αποφάσισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ

Για τέσσερις Δήμους στο Νομό Ευρυτανίας ψήφισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ που συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 30 Απριλίου 2010, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και του Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου.
Οι 11 Δήμαρχοι του Νομού μας μετά από διαλογική συζήτηση και αφού ακούστηκαν οι θέσεις όλων των Αυτοδιοικητικών του τόπου μας για το μείζον αυτό ζήτημα, κατά πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει δυο Δήμους στον Νομό Ευρυτανίας.
Στη διαβούλευση όπως προαναφέραμε παραβρέθηκαν πέραν των Δημαρχών της Ευρυτανίας, ο πρώην βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, που θα είναι όπως δήλωσε υποψήφιος Δήμαρχος με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέττα Καρφή, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημ. Καρατσίκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τους δημάρχους να γίνουν τελικά 4 δήμοι στο Νομό με την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως προέβλεπε και η Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτής της πρότασης της ολομέλειας της ΤΕΔΚ, διαφοροποιήθηκε, ο Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Υπουργείου που μιλάει για 2 Δήμους. Επίσης με την απόφαση της ΤΕΔΚ, διαφοροποιήθηκε και ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Σταμάτη, ο οποίος πρότεινε να γίνουν 5 δήμοι, αν αυτό μπορεί να γίνει με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο.
Υπέρ των δυο Δήμων ο Βουλευτής
Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε ο Βουλευτής Ευρυτανίας. Ο κ. Καρανίκας υποστήριξε ότι τα κριτήρια της διαίρεσης του νομού τέθηκαν στα συνέδρια της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων τονίζοντας ότι η πρόταση των δυο δήμων είναι η καλύτερη δυνατή για να έχουν διάρκεια στο χρόνο και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τον δήμαρχο Καρπενησίου και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Βασίλη Καραμπά ο οποίος έριξε ευθύνες σε κομματικούς παράγοντες, κυρίως για το πώς διαχειρίστηκαν το πολύ σημαντικό αυτό θέμα . Απαντώντας στον Δήμαρχο Καρπενησίου ο βουλευτής, σε δηλώσεις του είπε, ότι «ο κ. Καραμπάς για τον χωροταξικό σχεδιασμό δεν είναι άμοιρος ευθυνών».
Τώρα ποιες είναι οι ευθύνες του Καραμπά και ποιες των υπολοίπων εμπλεκομένων, θα φανούν πολύ σύντομα…

ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΙΛΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα τοπικά στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για έναν «Καλλικράτη» που «κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ» και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Ι. Ραγκούσης ξόδεψε δεκάδες ώρες σε συσκέψεις με τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να δει πολλούς εκπροσώπους των δήμων που ζήτησαν συνάντηση αλλά δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα για τον Νομό μας, θα έπρεπε να συμμετέχουν όλα τα κόμματα, οι Αυτοδιοικητικοί και οι φορείς του τόπου, επί της ουσίας για το όλο ζήτημα και όχι σε συγκεντρώσεις για το «θεαθήναι» …

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ – ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ
Έντονη υπήρξε η αντίδραση των Δημάρχων Ασπροποτάμου και Απεραντίων καθώς και φορέων των Δήμων αυτών, όσον αφορά την δημιουργία δυο Δήμων στην Ευρυτανία. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση – συζήτηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου το απόγευμα. Σε αυτή συμμετείχαν οι Δήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Τριαντάφυλλος και Δημήτρης Τάτσης, ο πρώην Βουλευτής Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Αρβανίτης και κάτοικοι της περιοχής. Μετά το πέρας της συζήτησης αυτής εξεδόθη το παρακάτω κοινό – ομόφωνο ψήφισμα:

Ναι στην συνένωση των Δήμων
Απεραντίων – Ασπροποτάμου
Εκλεγμένων εκπροσώπων, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων από την περιοχή των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας λαμβάνοντας υπόψη:
Α. Τα καθολικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας.
Β. Tις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά μας Συμβούλια και οι διοικήσεις όλων των λοιπών φορέων και Συλλόγων του τόπους μας.
Πραγματοποιήσαμε σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, μια πρώτη κοινή σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του αγώνα μας προκειμένου να πείσουμε την κεντρική εξουσία για την ορθότητα των απόψεών μας και τη δημιουργία ενός νέου Δήμου που θα συμπίπτει με τα όρια των ήδη υφισταμένων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων – προτάσεων αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η δικαίωση και ευόδωση μιας αρκούντως τεκμηριωμένης και απόλυτα δικαιολογημένης ομόφωνης απόφασης της τοπικής κοινωνίας.
2. Καλούμε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους και παράγοντες της ευρυτανικής κοινωνίας (Βουλευτή, Νομάρχη, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακές Επιτροπές Κομμάτων κλπ) να λάβουν σοβαρά υπόψη την εύλογη απαίτηση της Τοπικής μας Κοινωνίας και να πάρουν θέση με σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση.
3. Αξιώνουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και προοπτικές του ευρυτανικού χώρου και ειδικότερα της ΒΔ Ευρυτανίας, την ομοιογένεια του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής, τις ανάγκες, τα κοινά βιώματα τις ταυτόσημες πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές των υφιστάμενων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου και να αποφασίσει το αυτονόητο: τη συνένωση τους. Διευκρινίζουμε ότι η συνένωση των δύο δήμων περιλαμβανόταν και στην πρόταση του ΙΤΑ. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση από πληθυσμιακής απόψεως (με βάση τα απογραφικά στοιχεία ή του αναφερόμενο ως πραγματικό πληθυσμό) υπερπληρώντας τα ελάχιστα πληθυσμιακά κριτήρια όπως αυτά προσδιορίστηκαν από πλευράς Υπουργείου.
4. Αξιώνουμε να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση της Ευρυτανίας η ίδια ευαισθησία που ενεργοποιήθηκε ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας (νησιωτικές, ορεινές και όχι μόνο).
5. Προβαίνουμε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής την οποία εξουσιοδοτούμε να συγκεκριμενοποιήσει και να προγραμματίσει την περαιτέρω πορεία του διεκδικητικού μας αγώνα.
Δημήτρης τάτσης – Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Τριαντάφυλλος Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Αρβανίτης Νομαρχιακός Σύμβουλος
Κώστας Καρδαμπίκης Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Χρ. Δημητρόπουλος Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Θωμάς Τσιαμάκης Πρ. Συλλόγου Απεραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Και ενώ για την έδρα του Δήμου Καρπενησίου δεν τίθεται λόγος, για την προτεινόμενη έδρα του Δήμου Αγράφων, την Δυτική Φραγκίστα, υπήρξαν αντιδράσεις και μάλιστα δυναμικές.
Στις τοποθετήσεις των, κατά την διάρκεια της συζήτησης την περασμένη Παρασκευή, τόσο ο Δήμαρχος Βίνιανης Νίκος Γεωργίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Β. Κολλημένος, αναφέρθηκαν ότι η πρόταση του προσχεδίου που προβλέπει ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων την Δυτ. Φραγκίστα είναι λάθος, καθότι έδρα αυτού του Δήμου θα πρέπει να είναι το Κεράσοβο για ιστορικούς λόγους και διότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενώ από πλευράς κτιριακών υποδομών, διαθέτει Δημαρχείο 600 τ.μ. στο οποίο μπορούν να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Για το ίδιο ζήτημα ο Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, κατέθεσε τις δικές του απόψεις για τα προτερήματα της Δυτικής Φραγκίστας, με κυρίαρχα αυτών, το ότι στην Δυτ. Φραγκίστα υπάρχει και λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο Δημαρχείο καθώς και το Κέντρο Υγείας.
Για το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, που καλείται σήμερα να τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δήμος Αγράφων, θα προτείνει ως έδρα του νέου Δήμου, το Κερασοχώρι.

Πενταετής η θητεία των Δημάρχων
Οι 1023 δήμοι και κοινότητες της χώρας περιορίζονται δραστικά σε 333-343, σε 13 αιρετές περιφέρειες ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Η εφαρμογή των κριτηρίων για τους νέους Δήμους έγινε με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, όπως στην δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγράφων, δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι. - Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους. - Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού. Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους. Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις. Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Κέρδος 1,8 δισ. ευρώ από τις συνενώσεις
Το δημόσιο θα γλιτώνει κάθε χρόνο 1,8 δισ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής: Το 60% της μισθοδοσίας 910 δημάρχων, 124 προέδρων κοινοτήτων, 57 νομαρχών, 19 επάρχων, 13 νυν περιφερειαρχών, 195 αντινομαρχών, 1.496 νομαρχιακών συμβούλων, 703 περιφερειακών συμβούλων και 25.000 ατόμων που αποτελούν σήμερα το πολιτικό προσωπικό των δήμων. Το 80% από τα λειτουργικά έξοδα των 6.000 ΝΠΔΔ και των 1.200 δημοτικών επιχειρήσεων που καταργούνται. Το 90% από τις δαπάνες μισθοδοσίας περίπου 60.000 μελών των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Το 100% των λειτουργικών εξόδων (κτιριακές εγκαταστάσεις) από την κατάργηση των 57 νομαρχιών. Το 30% της δαπάνης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των υπό κατάργηση ΝΠΔΔ και των υπηρεσιών των νομαρχιών, απόλυση συμβασιούχων, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων και την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Το 90% από την εξυπηρέτηση ανεξέλεγκτων δανείων των υπερχρεωμένων δήμων.
Που θα βρεθούν τα χρήματα
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη μεταρρύθμιση. Παρά ταύτα, στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ με 4 δισ. ευρώ, αλλά παραπέμπεται σε εξουσιοδοτικές διατάξεις. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πολλοί φοβούνται ότι το κράτος θα αφήσει τα νέα διοικητικά σχήματα στην τύχη τους.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΤΟ ΦΥΛΑΚΤΟ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ


Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος
Ήταν μια συνήθεια που διατηρούσαν από την αυγή της γεωργίας οι αγρότες της Θεσσαλίας να πηγαίνουν το πρωί της Πρωτομαγιάς στα χωράφια με τα χλωρά δημητριακά, να κόβουν μερικά μακριά στάχια και να πλέκουν με αυτά ένα σταυρό που τον έλεγαν ψαθίτσα. Αυτό το μικρό κομψοτέχνημα το οποίο λειτουργούσε σαν φυλακτό για τη σοδειά, το κρεμούσαν στην πόρτα του σπιτιού και το διατηρούσαν κατόπιν σε ένα τοίχο όλο το χρόνο.
Αν και η σπουδαία αυτή συμβολική πράξη γίνονταν την Πρωτομαγιά, το γεγονός δεν είχε να κάνει σε τίποτα με την τρέχουσα έννοια του εορτασμού των λουλουδιών ή των εργατικών αγώνων αλλά απλά συνέπιπτε με την πρώτη ημέρα του Μάη που τα γαλατωμένα (λέγονται έτσι γιατί οι χυμοί στους χλωρούς καρπούς των δημητριακών μοιάζουν σαν το γάλα) και είχαν σκοπό την ευλογία για την ευνοϊκή πορεία μέχρι την ωρίμανση και τη συγκομιδή.
Μέχρι λίγα χρόνια πριν, την ημέρα αυτή που τα σχολεία σε κάθε χωριό πήγαιναν εκδρομή σε κάποιο όμορφο μέρος, οι δάσκαλοι έβαζαν τα παιδιά που ήδη ήξεραν λίγα πράγματα από τα σπίτια τους για τη συνήθεια, να πλέκουν ψαθίτσες και επαινούνταν η καλύτερη.
Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας οι ψαθίτσες σχεδόν ξεχάστηκαν και μόνο λίγοι ηλικιωμένοι αγρότες την θυμούνται. Σε αυτούς απευθύνθηκε ο Μπάμπης Τσιχτής από το χωριό Καλογριανά της Καρδίτσας οποίος προσπαθεί να αναβιώσει τη συνήθεια για να συμπληρώσει τις πληροφορίες και να βελτιώσει την τεχνική του ώστε αύριο να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στο αίτημα της ημέρας που θέλει την αναβίωση της συνήθειας.
Γι’ αυτό το λόγο προχθές πήγαμε μαζί στο χωράφι του Βάϊου Απάλα, στη Μαραθέα όπου τα στάχια ήταν ήδη αρκετά ψηλά και δίδαξε στους μικρούς Αλέξανδρο και Ορέστη Γρίβα αλλά και σε όσους τον παρακολουθούσαμε πως πλέκουν την ψαθίτσα για να μη ξεχάσουν οι επόμενες γενιές πως η σοδειά δε σημαίνει μόνο γεμάτο αμπάρι αλλά και ζωής ευλογία.
Στη φωτογραφία, οι "μαθητές" Αλέξανδρος και Ορέστης Γρίβας, ο "δάσκαλος" Μπάμπης Τσιχτής, ο Χρήστος Γρίβας και ο Βάϊος Απάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Δραστηριότητες του πολιτευτή Ευρυτανίας Σεραφείμ Γ.Λιάπη


Ο πολιτευτής Ευρυτανίας Σεραφείμ Γ. Λιάπης την Κυριακή 25 Απριλίου συμμετείχε στις εκλογές της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων στην Αθήνα, στην οποία υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ειδικός Γραμματέας της εταιρείας.

Την Τρίτη 27 Απριλίου παρέστη στην εκδήλωση που διεξήγαγε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης για τα ''Πεπραγμένα'' του Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη 29 Απριλίου ο κ.Λιάπης επισκέφτηκε το περίπτερο τουριστικής προβολής της Ευρυτανίας στο Τουριστικό Πανόραμα που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τέλος την Παρασκευή μετέβη στις Βρυξέλλες. Το ταξίδι αυτό δεν του επέτρεψε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του νομάρχη για διερεύνηση δυνατότητας διαμόρφωσης ενιαίας θέσης για το πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' εν όψει του χωροταξικού σχεδιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εορτασμός Πρωτομαγιάς


Εορτασμός Πρωτομαγιάς
Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεπέρασε το συνήθη επετειακό χαρακτήρα, αποτελώντας για τα συνδικάτα την απαρχή νέων κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ και ΕΕ. Σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου, πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία, ενώ προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις για τη επόμενη εβδομάδα, με πιθανή ημερομηνία της επόμενης 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 12 Μαΐου.
Στην Ευρυτανία μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Ευρυτανίας, ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς έλαβε χώρα στην Πλατεία της Καρίτσας του Δήμου Ποταμιάς.
Στην εκδήλωση – εορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Κώστας Χούπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ κ. Νίκος Μαρούλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Πάνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων και αρκετοί εργαζόμενοι.
Λόγω των τελευταίων γεγονότων (εξαγγελίες – απεργίες), ο Ευρυτάνας Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στον εορτασμό της πρωτομαγιάς στην Ευρυτανία.

Λαμπρή παρουσία της Ευρυτανίας στο 15ο Τουριστικό Πανόραμα


Η 15η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» η οποία τελούσε υπό την αιγίδα και την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2010 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πλέον καταξιωμένο βήμα προβολής του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος και τυγχάνει μεγάλης επισκεψιμότητας από πλήθος επισκεπτών.
Η Ευρυτανία φέτος έδωσε σημαντικό παρόν με έντονη παρουσία σε αυτή την επιτυχημένη Διεθνής Έκθεση. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Νομού Ευρυτανίας διέθετε το δικό της περίπτερο πλήρως στελεχωμένο από τους: τον κ. Αριστείδη Τασιό (Υπεύθυνο Τουριστικής Προβολής), τη κα. Γιαννιώτη Ουρανία του Τμήματος Τουρισμού της ΝΑ Ευρυτανίας, τη κα. Τσούκα Κατερίνα του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Καρπενησίου, τον κ. Ζαρμακούπη Νίκο Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ευρυτανίας και τον Ιωάννη Μαντζούφα ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ΕΛΒΕΤΙΑ ως εκπρόσωπο των Ξενοδόχων Ευρυτανίας.
Την έκθεση και το περίπτερο της Ευρυτανίας τίμησαν με τη παρουσία τους η κα Διώτη Όλγα Νομαρχιακός Σύμβουλος, η κα. Πάζιου Μαρία πρόεδρος της ΚΕΠΠΑΔΗΚ, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λιάπης Σεραφείμ, όλα τα μέλη του συμβουλίου της Πανευρυτανικής Ένωσης και πλήθος ευρυτάνων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κος Γερουλάνος Παύλος.
Στο περίπτερο της ΝΕΤΠ Ευρυτανίας καθ' όλη την διάρκεια της έκθεσης, προβάλλονταν, με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό το τουριστικό προϊόν του Νομού, ενώ σημαντική ήταν και η προβολή των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού μας οι οποίες διέθεσαν στο περίπτερο οπτικοακουστικό υλικό και πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων για την άμεση ενημέρωση του κοινού.
Φέτος, ενισχύοντας μια νέα προσπάθεια προβολής, προσφέρθηκε στους επισκέπτες σπιτικό λικέρ (προσφορά από την Αγραφιώτισσα και ιδιοκτήτρια του καταστήματος Konstantino κα Παναγίτσα Κούλα) δίνοντας έτσι σε όλους τη δυνατότητα να γευτούν ένα τοπικό προϊόν του Νομού και ιδιαίτερα το αγραφιώτικο μεράκι.

Επίσημη επίσκεψη της Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς


σε Καρπενήσι, Δομνίστα, Ποταμιά και Προυσού
Σημαντικές συναντήσεις με τον Νομάρχη, τον Πρόεδρο της και Δήμαρχο Καρπενησίου και τους Δημάρχους Δομνίστας, Ποταμιάς και Προυσού
Στο Καρπενήσι βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, η Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Νομάρχη Κώστα Κοντογεώργο, τον Μητροπολίτη κ.κ. Νικόλαο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά και τους Δημάρχους Δομνίστας, Ποταμιάς και Προυσού.

Συνάντηση στη Νομαρχία με τον Νομάρχη
Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν η Νομαρχία Ευρυτανίας. Ο Νομάρχης κ. Κώστας Κοντογεώργος υποδέχτηκε την κ. Διαμαντοπούλου και τους συνεργάτες της και παρουσία του Βουλευτή του Νομού κ. Ηλία Καρανίκα συζήτησαν για τα φλέγοντα θέματα του νομού, ενώ έθεσαν και στόχους για ζητήματα που άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Η κ. Διαμαντοπούλου δεν ήρθε με «άδεια χέρια» στο Καρπενήσι, καθώς μαζί της έφερε την οριστική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την Κατασκευή ΧΥΤΑ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο Νομό μας. Όπως δήλωσε η ίδια για το θέμα αυτό έγιναν εντατικές προσπάθειες και σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, έτσι ώστε το έργο να μπει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Νομαρχία, συζητήθηκαν ακόμη η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου –παρόν στην συνάντηση ήταν και ο νέος Διοικητής κ. Χαλιάσος - αλλά και η συνέχιση έργων ενταγμένων σε διαφορετικά προγράμματα, των οποίων είχαν μπλοκαριστεί οι χρηματοδοτήσεις και με ενέργειες της Περιφέρειας έχουν «ξεμπλοκάρει».
Συζητήθηκε, επίσης, η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και το μεγάλο ζήτημα των φυσικών καταστροφών που έπληξε το περασμένο διάστημα το Νομό Ευρυτανίας. Επ΄ αυτού έγινε ιδιαίτερη μνεία στα δύο σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις κατολισθήσεις τον περασμένο Φλεβάρη, τόσο στο δρόμο Προυσός – Αγρίνιο όσο και σε πολλά σημεία του Εθνικού δικτύου από τη Σήραγγα Τυμφρηστού μέχρι τη Γέφυρα Επισκοπής.
Τέλος, όσον αφορά το δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, προτάθηκε να δημοπρατηθούν τα τμήματα του δρόμου για τα οποία υπάρχουν μελέτες, ούτως ώστε να ξεκινήσει και αυτό το τόσο σπουδαίο έργο για την Ευρυτανία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης στην Νομαρχία, στην οποία παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, η κ. Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη εποικοδομητική συζήτηση.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ
και Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Β. Καραμπά

Ακολούθησε η επίσκεψη της Περιφερειάρχης σ το Δημαρχείο Καρπενησίου.
Η κ. Διαμαντοπούλου στην συνάντησή τους με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Καραμπά, συζήτησαν για τα έργα του Δήμου που πρέπει να γίνουν και αφορούν το περιβάλλον και την αστική ανάπλαση, η πορεία των οποίων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ακόμη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές του Δήμου με βασικότερο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κόμβο.
Μετά το πέρας της σύσκεψης οι δυο πλευρές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα όσα συζητήθηκαν και όπως τόνισε ο κ. Καραμπάς υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Περιφέρειας.

Επίσκεψη στους Δήμους Δομνίστας, Ποταμιάς
και στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Η κ. Διαμαντοπούλου συνοδευόμενη από το Βουλευτή του Νομού κ. Καρανίκα επισκέφτηκαν το Δήμο Δομνίστας και συζήτησαν με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταμάτη για έργα που αφορούν το Δήμο και για την υποβολή τους στο ΕΣΠΑ, αλλά και για τα κατολισθητικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Κατά την επιστροφή της στο Καρπενήσι η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου, όπου είδε από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και γενικότερα σε όλο το Αθλητικό Κέντρο. Επειδή το Α.Κ. Καρπενησίου είναι για την Ευρυτανία, ένας από τους βασικότερους πόλους έλξης κορυφαίων ομάδων και αθλητών της Ευρώπης και όχι μόνο, θα πρέπει τόσο η Περιφέρεια όσο και το αρμόδιο Υπουργείο να κινηθούν άμεσα έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις πριν είναι αργά.
Τελευταίος σταθμός της κ. Διαμαντοπούλου και των συνεργατών της, ήταν ο Δήμος Ποταμιάς, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Ίβρο και φορείς του τόπου, με τους οποίους συζήτησε σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο.
Την επομένη, Σάββατο 1 Μαΐου 2010, η κ. Διαμαντοπούλου συνοδευόμενη από συνεργάτες της και στελέχη της Περιφέρειας, επισκέφτηκε τον Δήμο Προυσού. Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Φέγγος αφού ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα για θέματα του Δήμου την οδήγησε στο σημείο της κατολίσθησης.
Εκεί η κ. Διαμαντοπούλου διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την μεγάλη καθίζηση που υπέστη τόσο το οδόστρωμα όσο και η εν γένει περιοχή στα βόρεια του χωριού.
Όπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, άμεσα θα ξεκινήσουν από την Περιφέρεια οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου να αποκατασταθεί. Μάλιστα για να εκπονηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι σχετικές τεχνικές μελέτες για το έργο αυτό, τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας τόσο με το Δήμο όσο και με τη Νομαρχία Ευρυτανίας.
Αντιδράσεις από Δημάρχους και φορείς γιατί η κ. Διαμαντοπούλου δεν επισκέφτηκε την κεντροδυτική Ευρυτανία. Πολύ σημαντική και ουσιαστική χαρακτηρίστηκε και ήταν η επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην Ευρυτανία. Ωστόσο όμως οι αυτοδιοικητικοί της κεντροδυτικής Ευρυτανίας εξέφρασαν την δυσφορία τους, για το γεγονός ότι η κ. Διαμαντοπούλου, στην πρώτη της επίσκεψη στην Ευρυτανία, δεν προγραμμάτισε να συναντηθεί με τους Δημάρχους Βίνιανης, Φραγκίστας, Αγράφων, Απεραντίων και Ασπροποτάμου. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται η επίσκεψη αυτή να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα διότι οι προαναφερόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και γενικότερα να δρομολογηθούν προγράμματα ανάπτυξης σε μια περιοχή από τις καλύτερες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Αν λοιπόν δεν δει από κοντά τους Δημάρχους και δεν περιδιαβεί αυτόν τον υπέροχο τόπο η κ. Διαμαντοπούλου, πως θα μπορέσει να έχει άποψη για τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΑΓΡΑΦΑ – ΚΡΕΝΤΗ 1-0


Πρώτοι με γκολ του Ζωχάκη στο τέλος

Το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος αλλά η ομάδα που βάζει γκολ. Κάπως έτσι λοιπόν συνέβη και το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Κερασοχώρι, όπου τα πρωτοπόρα στον βαθμολογικό πίνακα Άγραφα, παρότι δεν έπαιξαν καλύτερα από την Κρέντη, πήραν σπουδαία νίκη με γκολ του Παναγιώτη Ζωχάκη στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.
Βέβαια μπορούμε να πούμε ότι οι γηπεδούχοι στον αγώνα αυτό κατέβηκαν χωρίς τους Ηλιάδη και Κατή, δυο από τα βασικότερα στελέχη της ομάδας, όμως και η Κρέντη είχε πολλές απουσίες, αλλά παρόλα αυτά έπαιξε κατά διαστήματα πολύ μπάλα και μόνο από ατυχία δεν πήρε κάτι παραπάνω από αυτή την αναμέτρηση.
Παρόλα αυτά όμως ηττήθηκε γιατί, δεν μπόρεσε να μετατρέψει σε γκολ τις 3-4 κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε με κορυφαία αυτή του δοκαριού με το φάουλ του Σερπάνου στις αρχές του Β΄ ημιχρόνου.
Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο με τις δυο ομάδες να παίζουν προσεκτικά δίνοντας πολύ βάρος στις άμυνές τους. Οι φάσεις που δημιουργήθηκαν μπροστά στις δυο εστίες ήταν ελάχιστες με καλύτερη, ένα καλό σουτ του Κ. Μάκκα που εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακας των Αγράφων.
Στην επανάληψη είδαμε πολύ καλύτερη μπάλα και από τις δυο πλευρές.
Μόλις στο 48΄ οι φιλοξενούμενοι έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ, όμως το καλοζυγισμένο φάουλ του σπεσιαλίστα στο είδος Σερπάνου, βρήκε την ρίζα της κάθετης δοκού και στην συνέχεια απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τους αμυντικούς των Αγράφων.
Στο 62΄ η σέντρα σουτ του Καλύβα στην καρδιά της άμυνας της Κρέντης πέρασε ανεκμετάλλευτη. Στο 68΄ ο έμπειρος Γιάννης Ντάλλας έδιωξε την τελευταία στιγμή την μπάλα πριν αυτή φτάσει σε πόδια των επιθετικών των Αγράφων. Στο 78΄ ο Κ. Μάκκας αστόχησε από καλή θέση να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Καλύβα. Στο 82΄ φάουλ του Σερπάνου πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι των Αγράφων και στο 85΄ σουτ του Σ. Ντάλλα βρήκε στα σώματα των αμυντικών.
Τελικά και αφού σπαταλήθηκαν αρκετές ευκαιρίες από τους φιλοξενούμενους, στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, ο Παναγιώτης Ζωχάκης, που έξυπνα είχε πλασαριστεί στην καρδιά της άμυνας της Κρέντης, από πολύ κοντά με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στους ουρανούς των Αγράφων.
Ξεχώρισαν από τους γηπεδούχους ο σκόρερ, που είχε και καλή παρουσία στα αμυντικά του καθήκοντα και ο Γ. Καλύβας με πολύ καλές αποκρούσεις στο ενεργητικό του.
Από την Κρέντη, διακρίθηκαν οι Μπισμπίκης, Γιάννης Ντάλλας, Λάμπρος Μάκκας και ο Μπύρος που σε ένα ακόμη αγώνα ήταν πολύ καλός ως αμυντικός μέσος.
Υψηλού επιπέδου διαιτησία από τον Αν. Δουδούμη και τους Βοηθούς του.
ΑΓΡΑΦΑ: Γ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Π. ΖΩΧΑΚΗΣ, Λ. ΣΒΕΡΩΝΗΣ, Ι. ΤΣΙΩΛΗΣ, Δ. ΓΑΤΗΣ (89΄ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗΣ), ΦΥΚΑΣ, Π. ΜΑΡΚΗΣ (60΄ Β. ΓΑΤΗΣ), Η. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Α. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ, Κ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Σ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ (75΄ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ).
ΚΡΕΝΤΗ: Α. ΝΤΑΛΛΑΣ, Γ. ΠΕΡΟΥΛΑΣ, Π. ΚΑΖΑΚΟΣ (46΄Ε. ΜΑΚΚΑΣ), Π.ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ (61΄ Σ. ΝΤΑΛΛΑΣ) , Ι. ΝΤΑΛΛΑΣ, Λ. ΜΑΚΚΑΣ, Ι. ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, Γ. ΒΟΥΡΤΣΑΣ, ΜΑΚΚΑΣ, Σ. ΜΠΥΡΟΣ, Δ. ΣΕΡΠΑΝΟΣ.

ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ – ΑΙΟΛΟΣ 3-1


Καθαρή νίκη με ωραία μπάλα

Πολύ σημαντική και άνετη νίκη σημείωσε ο Απεραντιακός, επικρατώντας του Αίολου με σκορ 3-1. Οι Απεράντιοι, ανώτεροι σε όλους τους τομείς και παίζοντας καλή μπάλα για μια ώρα, κατέκτησαν απόλυτα δίκαια τους τρεις βαθμούς της νίκης από το συγκρότημα του Κώστα Πασσά που στα τελευταία ματς παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.
Το παιχνίδι στα πρώτα 30 λεπτά ήταν ντέρμπυ με τους γηπεδούχους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα απειλητικοί μπροστά από την εστία του Κόκκοτου. Αν εξαιρέσουμε την καλή στιγμή με το πλασέ του Παππά που μπλόκαρε ο πορτιέρο των φιλοξενούμενων στο 17΄, το υπόλοιπο διάστημα του πρώτου ημιώρου κύλησε με δυνατό παιχνίδι στο κέντρο και λίγες φάσεις. Στο 32΄ όμως ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ Ανδρεάκης, άνοιξε το σκορ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Κόκκοτου, βάζοντας έτσι την ομάδα του σε θέση οδηγού.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε για τους γηπεδούχους με το καλύτερο τρόπο, καθότι στις καθυστερήσεις ο Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος, επίσης με εκτέλεση φάουλ, έκανε το 2-0. Το 3ο γκολ για τους γηπεδούχους σημείωσε στο 58΄ ο Γαλανός και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 84΄ με τον Χρυσικό σε 3-1, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.
Α΄ Ημίχρονο
17΄ Ο Ζήκας μπαλιά στον Παππά αυτός πλάσαρε αλλά μπλόκαρε ο τερματοφύλακας
32΄ Ο Ανδρεάκης εκτέλεσε απευθείας φάουλ στην δεξιά γωνία 1-0
45+2΄ Ο Χρυσαφόπουλος με δυνατό απευθείας φάουλ στην δεξιά γωνία 2-0
Β΄ Ημίχρονο
58΄ Ο Μπισμπίκης σέντραρε από δεξιά βρήκε τον Παππά αυτός κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο Γαλανός σε κενή εστία κεφαλιά 3-0
62΄ Ο Γαλανός από κοντά πλασέ, μπλόκαρε ο τερματοφύλακας
68΄ Ο Μπουμπουρής, επιχείρησε διαγώνιο σουτ από αριστερά που έφυγε άουτ δίπλα από το αριστερό δοκάρι
78΄ Ο Μπισμπίκης έδωσε ωραία στον Παππά αυτός σούταρε από το ύψος του πέναλτι με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι της εστίας του Αίολου
84΄ Ο Χρυσικός εκμεταλλευόμενος το λάθος της άμυνας του Απεραντιακού με ψηλοκρεμαστό σουτ έκανε το τελικό 3-1
Απεραντιακός: Μεριγκούνης, Τσάκνης, Μπισμπίκης, Κουτσοθανάσης (Καντούνης), Ανδρεάκης, Χρυσαφόπουλος (Κονιαβίτης), Γαλανός, Μπουμπουρής, Παππάς, Κορέντζελος, Ζήκας
Αίολος: Κόκκοτος, Ζαχαρόπουλος, Νικολάου Ν, Τριανταφυλλόπουλος Χ, Σιταράς, Κατσαρής (Χρυσικός), Μπούκας Κ, Ράϊκος, Νούλας (Λιάγκος), Νικολάου Κ (Τριανταφυλλόπουλος Ν), Μπούκας

ΒΕΛΟΥΧΙ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ 1-1


Και τώρα, όλα για όλα στην «μητέρα των μαχών»
την Κυριακή με το Μουζάκι.


Δυσκολεύει για τα καλά η υπόθεση παραμονή για το Βελούχι μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο Σπερχειάδας. Τρείς μόνο αγωνιστικές πριν φτάσουμε και στο τέλος του φετινού μαραθωνίου, η ομάδα μας με πολύ άγχος και χωρίς τον Μπακαλίδη δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη νίκη που θα της έδινε μεγάλο αβαντάζ για την συνέχεια.
Όταν σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, έχεις της ατυχία να μην αγωνίζεται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής σου και να χάνεις πέναλτι σε ένα πολύ κομβικό σημείο του αγώνα, τότε όλα στην συνέχεια σου πάνε στραβά. Πάλι καλά δηλ. που μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τόσο το σοκ της απώλειας του πέναλτι όσο και το γκολ που ήλθε για τους φιλοξενούμενους δυο λεπτά αργότερα.
Το θέμα όμως είναι τι γίνεται από δω και πέρα και κυρίως τι θα γίνει την ερχόμενη αγωνιστική με το Μουζάκι στο Α.Κ. Καρπενησίου. Με νίκη σε αυτό τον αγώνα φτάνομαι τους 35 βαθμούς, και ξαναμπαίνουμε για τα καλά στη υπόθεση παραμονή. Με κάθε άλλο αποτέλεσμα «κλαύτα Χαράλαμπε»…
Στον αγώνα το Βελούχι μπήκε δυνατά και από τα πρώτα λεπτά πίεσε για το γκολ που θα του έδινε άλλο αέρα για την συνέχεια. Με την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου, δημιούργησε δυο καλές επισκέψεις στα καρέ του Καρανάσιου με κυριότερη αυτή του 10ου λεπτού όταν ο γκολκίπερ του Ατρόμητου είπε όχι στο καταχτυπημένο φάουλ του Παπαδόπουλου.
Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και στην φάση που ίσως έκρινε και τον αγώνα. Στο 26΄ το Βελούχι κέρδισε πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει ο Μπόνιας. Ο μέσος του Βελουχιού δεν κατάφερε να χρηστεί σκόρερ καθότι ο Καρανάσιος έδιωξε την μπάλα αποσοβώντας το γκολ για την ομάδα του.
Σαν να μην έφτανε αυτό για το Βελούχι, δυο λεπτά αργότερα ο Παπανάγνος με πλασέ έβαζε μπροστά την Σπερχειάδα κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των ποδοσφαιριστών του Γιάννη Φλωράκη για την συνέχεια.
Παρά ταύτα όμως το Βελούχι βρήκε το κουράγιο, έφτασε στην ισοφάριση και θα μπορούσε να πάρει και την νίκη αν ήταν πιο τυχεροί οι παίχτες του στην τελική προσπάθεια. Η μητέρα των μαχών την Κυριακή με το Μουζάκι στο Α.Κ. το οποίο θα πρέπει να είναι κατάμεστο προκειμένου να στηρίξουμε την ομάδα μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει να παραμείνει στην κατηγορία γιατί το αξίζει.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
10΄ Ο Παπαδόπουλος απευθείας εκτέλεση φάουλ μπλόκαρε ο τερματοφύλακας
26΄ Ο Μπόνιας εκτέλεση πέναλτι απέκρουσε με τα πόδια ο Καρανάσιος
28΄ Ο Παπανάγνος ύστερα από πάσα συμπαίκτη του πλάσαρε σε κενή εστία ανοίγοντας το σκορ για του φιλοξενούμενους 0-1
32΄ Ο Επίσκοπος εκτέλεσε απευθείας φάουλ με την μπάλα να περνάει άουτ λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ευαγγελόπουλου
Β΄ Ημίχρονο
57΄ Ο Λέντας σέντραρε από αριστερά βρήκε τον Μπούσια ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ
58΄ Ο Παπαδόπουλος με ωραία ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή των φιλοξενούμενων από αριστερά και με σουτ ισοφάρισε για την ομάδα του Βελουχιού
84΄ Ο Παπαδόπουλος επιχείρησε σέντρα σουτ από δεξιά με την μπάλα να περνάει άουτ λίγα εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
90+4΄ Η ομάδα της Σπερχειάδας έχασε ευκαιρία να προηγηθεί στο σκορ με τον Αλατά να σουτάρει από την περιοχή του Βελουχιού με την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικό και να καταλήγει κόρνερ λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
Βελούχι: Ευαγγελόπουλος, Βλάχος, Συγγελόπουλος, Κρασιάς (Ράϊκος), Κατσάνος, Ντουφεκιάς, Μπόνιας, Παπαδόπουλος, Ζαραβέλης (Κουτσουπιάς Κ), Γεωργακόπουλος, Σκαρλάτος (Ρουμελιώτης)
Ατρόμητος Σπερχειάδας: Καρανάσιος, Μπελαλής, Ζαροδήμος, Παπανάγνος (Νάτσης), Παπαϊωάννου, Βέλιος, Αλεξίου, Αδάμ, Λέντας (Αλατάς), Επίσκοπος, Μπούσιος (Γεροκώστας)