Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

«Καλλικράτης», ώρα μηδέν Ο «χάρτης» των αντιδράσεων στην Ευρυτανία


Με την ανακοίνωση του χάρτη των νέων δήμων για το Νομό μας άρχισε και ο χορός των αντιδράσεων από δήμους που χάνουν την αυτονομία τους.
Όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα η κατάσταση, στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στους σύνολό τους οι αυτοδιοικητικοί του Νομού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», στο νομό Ευρυτανίας δημιουργούνται δύο Δήμοι. Ο Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται και ο Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 και στην οποία συμμετείχαν τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και ο Νομάρχης με τον Βουλευτή αλλά και φορείς του τόπου, κατά πλειοψηφία από το σύνολο των Αυτοδιοικητικών, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η πρόταση του Υπουργείου για δυο Δήμους και αντιπροτάθηκε η δημιουργία 4 Δήμων, όπως προβλέπονταν από την Μελέτη του Ι.Τ.Α.

Τέσσερις Δήμους
η κατά πλειοψηφία πρόταση

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο Καρπενήσι, σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 και ώρα 18:30, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας, οι Δήμαρχοι: Καρπενησίου κ. Βασίλειος Καραμπάς, Ασπροποτάμου κ. Χρήστος Τριαντάφυλλος, Απεραντίων κ. Δημήτριος Τάτσης, Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας, Βίνιανης κ. Νικόλαος Γεωργίου, Φραγκίστας κ. Θωμάς Μπόνιας, Κτημενίων κ. Γρηγόριος Χαλκιάς, Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, Δομνίστας κ. Ιωάννης Σταμάτης, Ποταμιάς κ. Ιωάννη Ίβρο, Προυσού η κα. Φωτεινή Φλώρου (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), ο Βουλευτής κ. Ηλίας Καρανίκας, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος πολιτών με μοναδικό θέμα συζήτησης:
“Πρόγραμμα Καλλικράτης”
Μετά από διαλογική συζήτηση και αφού εξετάσθηκαν σε βάθος τα νέα δεδομένα του προγράμματος “ Καλλικράτης”, μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση και των γεωγραφικών ορίων για την σύσταση και συγκρότηση Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα.
1. Η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, αρκεί η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος “Καλλικράτης”.
2. Βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η ότι η νέα διοικητική δομή, να λάβει υπόψη της τον πραγματικό ή νόμιμο πληθυσμό κάθε Νομού της χώρας και όχι τον μόνιμο, διότι δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία ιδιαίτερα της περιφερειακής Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.
3. Για την συγκρότηση του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) και για λόγους αντικειμενικής λειτουργίας της Περιφερειακής Δημοκρατίας, πρέπει να διασφαλιστεί η ελάχιστη αντιπροσώπευση κάθε Νομού της χώρας, στον αριθμό πέντε (5) Περιφερειακών Συμβούλων και με βάση το μικρότερο πληθυσμιακά Νομό. Η δε εκλογή όλων των οργάνων να γίνεται απευθείας από τους πολίτες με σταυρό προτίμησης.
4. Για την συγκρότηση των νέων Δήμων στο Νομό Ευρυτανίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη:
• Η ορεινή διαμόρφωση και το δυσχερές ανάγλυφο στο σύνολο της Ευρυτανίας.
• Η προβληματική προσβασιμότητα και τα δίκτυα συγκοινωνίας και επικοινωνιών.
• Ο Δυισμός της τοπικής οικονομίας.
• Το σύνολο των υποδομών και η απομόνωση της περιοχής
και να γίνει δεκτή η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία τεσσάρων (4) τουλάχιστον Δήμων.
5. όλοι οι νέοι Δήμοι να χαρακτηριστούν ορεινοί, όπως και στην πραγματικότητα είναι.
Καρπενήσι 30-4-2010


Ο Προεδρεύων Η Γραμματέας
Κωνσταντίνος Κοντογεώργος Παναγιώτα Ντίνη
Νομάρχης Ευρυτανίας

Τέσσερις (4) Δήμους για την Ευρυτανία αποφάσισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ

Για τέσσερις Δήμους στο Νομό Ευρυτανίας ψήφισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ που συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 30 Απριλίου 2010, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και του Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου.
Οι 11 Δήμαρχοι του Νομού μας μετά από διαλογική συζήτηση και αφού ακούστηκαν οι θέσεις όλων των Αυτοδιοικητικών του τόπου μας για το μείζον αυτό ζήτημα, κατά πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει δυο Δήμους στον Νομό Ευρυτανίας.
Στη διαβούλευση όπως προαναφέραμε παραβρέθηκαν πέραν των Δημαρχών της Ευρυτανίας, ο πρώην βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, που θα είναι όπως δήλωσε υποψήφιος Δήμαρχος με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέττα Καρφή, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημ. Καρατσίκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τους δημάρχους να γίνουν τελικά 4 δήμοι στο Νομό με την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως προέβλεπε και η Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτής της πρότασης της ολομέλειας της ΤΕΔΚ, διαφοροποιήθηκε, ο Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Υπουργείου που μιλάει για 2 Δήμους. Επίσης με την απόφαση της ΤΕΔΚ, διαφοροποιήθηκε και ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Σταμάτη, ο οποίος πρότεινε να γίνουν 5 δήμοι, αν αυτό μπορεί να γίνει με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο.
Υπέρ των δυο Δήμων ο Βουλευτής
Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε ο Βουλευτής Ευρυτανίας. Ο κ. Καρανίκας υποστήριξε ότι τα κριτήρια της διαίρεσης του νομού τέθηκαν στα συνέδρια της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων τονίζοντας ότι η πρόταση των δυο δήμων είναι η καλύτερη δυνατή για να έχουν διάρκεια στο χρόνο και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τον δήμαρχο Καρπενησίου και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Βασίλη Καραμπά ο οποίος έριξε ευθύνες σε κομματικούς παράγοντες, κυρίως για το πώς διαχειρίστηκαν το πολύ σημαντικό αυτό θέμα . Απαντώντας στον Δήμαρχο Καρπενησίου ο βουλευτής, σε δηλώσεις του είπε, ότι «ο κ. Καραμπάς για τον χωροταξικό σχεδιασμό δεν είναι άμοιρος ευθυνών».
Τώρα ποιες είναι οι ευθύνες του Καραμπά και ποιες των υπολοίπων εμπλεκομένων, θα φανούν πολύ σύντομα…

ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΙΛΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα τοπικά στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για έναν «Καλλικράτη» που «κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ» και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Ι. Ραγκούσης ξόδεψε δεκάδες ώρες σε συσκέψεις με τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να δει πολλούς εκπροσώπους των δήμων που ζήτησαν συνάντηση αλλά δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα για τον Νομό μας, θα έπρεπε να συμμετέχουν όλα τα κόμματα, οι Αυτοδιοικητικοί και οι φορείς του τόπου, επί της ουσίας για το όλο ζήτημα και όχι σε συγκεντρώσεις για το «θεαθήναι» …

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ – ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ
Έντονη υπήρξε η αντίδραση των Δημάρχων Ασπροποτάμου και Απεραντίων καθώς και φορέων των Δήμων αυτών, όσον αφορά την δημιουργία δυο Δήμων στην Ευρυτανία. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση – συζήτηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, την περασμένη Παρασκευή 30 Απριλίου το απόγευμα. Σε αυτή συμμετείχαν οι Δήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Τριαντάφυλλος και Δημήτρης Τάτσης, ο πρώην Βουλευτής Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Αρβανίτης και κάτοικοι της περιοχής. Μετά το πέρας της συζήτησης αυτής εξεδόθη το παρακάτω κοινό – ομόφωνο ψήφισμα:

Ναι στην συνένωση των Δήμων
Απεραντίων – Ασπροποτάμου
Εκλεγμένων εκπροσώπων, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων από την περιοχή των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας λαμβάνοντας υπόψη:
Α. Τα καθολικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας.
Β. Tις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά μας Συμβούλια και οι διοικήσεις όλων των λοιπών φορέων και Συλλόγων του τόπους μας.
Πραγματοποιήσαμε σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, μια πρώτη κοινή σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του αγώνα μας προκειμένου να πείσουμε την κεντρική εξουσία για την ορθότητα των απόψεών μας και τη δημιουργία ενός νέου Δήμου που θα συμπίπτει με τα όρια των ήδη υφισταμένων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων – προτάσεων αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η δικαίωση και ευόδωση μιας αρκούντως τεκμηριωμένης και απόλυτα δικαιολογημένης ομόφωνης απόφασης της τοπικής κοινωνίας.
2. Καλούμε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους και παράγοντες της ευρυτανικής κοινωνίας (Βουλευτή, Νομάρχη, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακές Επιτροπές Κομμάτων κλπ) να λάβουν σοβαρά υπόψη την εύλογη απαίτηση της Τοπικής μας Κοινωνίας και να πάρουν θέση με σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση.
3. Αξιώνουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και προοπτικές του ευρυτανικού χώρου και ειδικότερα της ΒΔ Ευρυτανίας, την ομοιογένεια του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής, τις ανάγκες, τα κοινά βιώματα τις ταυτόσημες πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές των υφιστάμενων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου και να αποφασίσει το αυτονόητο: τη συνένωση τους. Διευκρινίζουμε ότι η συνένωση των δύο δήμων περιλαμβανόταν και στην πρόταση του ΙΤΑ. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση από πληθυσμιακής απόψεως (με βάση τα απογραφικά στοιχεία ή του αναφερόμενο ως πραγματικό πληθυσμό) υπερπληρώντας τα ελάχιστα πληθυσμιακά κριτήρια όπως αυτά προσδιορίστηκαν από πλευράς Υπουργείου.
4. Αξιώνουμε να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση της Ευρυτανίας η ίδια ευαισθησία που ενεργοποιήθηκε ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας (νησιωτικές, ορεινές και όχι μόνο).
5. Προβαίνουμε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής την οποία εξουσιοδοτούμε να συγκεκριμενοποιήσει και να προγραμματίσει την περαιτέρω πορεία του διεκδικητικού μας αγώνα.
Δημήτρης τάτσης – Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Τριαντάφυλλος Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Αρβανίτης Νομαρχιακός Σύμβουλος
Κώστας Καρδαμπίκης Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Χρ. Δημητρόπουλος Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Θωμάς Τσιαμάκης Πρ. Συλλόγου Απεραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Και ενώ για την έδρα του Δήμου Καρπενησίου δεν τίθεται λόγος, για την προτεινόμενη έδρα του Δήμου Αγράφων, την Δυτική Φραγκίστα, υπήρξαν αντιδράσεις και μάλιστα δυναμικές.
Στις τοποθετήσεις των, κατά την διάρκεια της συζήτησης την περασμένη Παρασκευή, τόσο ο Δήμαρχος Βίνιανης Νίκος Γεωργίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Β. Κολλημένος, αναφέρθηκαν ότι η πρόταση του προσχεδίου που προβλέπει ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων την Δυτ. Φραγκίστα είναι λάθος, καθότι έδρα αυτού του Δήμου θα πρέπει να είναι το Κεράσοβο για ιστορικούς λόγους και διότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενώ από πλευράς κτιριακών υποδομών, διαθέτει Δημαρχείο 600 τ.μ. στο οποίο μπορούν να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Για το ίδιο ζήτημα ο Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, κατέθεσε τις δικές του απόψεις για τα προτερήματα της Δυτικής Φραγκίστας, με κυρίαρχα αυτών, το ότι στην Δυτ. Φραγκίστα υπάρχει και λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο Δημαρχείο καθώς και το Κέντρο Υγείας.
Για το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, που καλείται σήμερα να τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δήμος Αγράφων, θα προτείνει ως έδρα του νέου Δήμου, το Κερασοχώρι.

Πενταετής η θητεία των Δημάρχων
Οι 1023 δήμοι και κοινότητες της χώρας περιορίζονται δραστικά σε 333-343, σε 13 αιρετές περιφέρειες ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Η εφαρμογή των κριτηρίων για τους νέους Δήμους έγινε με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, όπως στην δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγράφων, δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι. - Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους. - Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού. Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους. Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις. Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Κέρδος 1,8 δισ. ευρώ από τις συνενώσεις
Το δημόσιο θα γλιτώνει κάθε χρόνο 1,8 δισ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής: Το 60% της μισθοδοσίας 910 δημάρχων, 124 προέδρων κοινοτήτων, 57 νομαρχών, 19 επάρχων, 13 νυν περιφερειαρχών, 195 αντινομαρχών, 1.496 νομαρχιακών συμβούλων, 703 περιφερειακών συμβούλων και 25.000 ατόμων που αποτελούν σήμερα το πολιτικό προσωπικό των δήμων. Το 80% από τα λειτουργικά έξοδα των 6.000 ΝΠΔΔ και των 1.200 δημοτικών επιχειρήσεων που καταργούνται. Το 90% από τις δαπάνες μισθοδοσίας περίπου 60.000 μελών των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Το 100% των λειτουργικών εξόδων (κτιριακές εγκαταστάσεις) από την κατάργηση των 57 νομαρχιών. Το 30% της δαπάνης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των υπό κατάργηση ΝΠΔΔ και των υπηρεσιών των νομαρχιών, απόλυση συμβασιούχων, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων και την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Το 90% από την εξυπηρέτηση ανεξέλεγκτων δανείων των υπερχρεωμένων δήμων.
Που θα βρεθούν τα χρήματα
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη μεταρρύθμιση. Παρά ταύτα, στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ με 4 δισ. ευρώ, αλλά παραπέμπεται σε εξουσιοδοτικές διατάξεις. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πολλοί φοβούνται ότι το κράτος θα αφήσει τα νέα διοικητικά σχήματα στην τύχη τους.