Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πράσινο φως από Eurogroup για 110 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια


Ενεργοποιήθηκε και επίσημα από τους ηγέτες του Eurogroup την Παρασκευή (07/05), η ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνης του ευρώ.
Τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Σήμερα η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πρώτη δόση των 110 δισ. ευρώ θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτησε τα μέτρα που ενέκρινε το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα οποία είναι κατάλληλα, κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο κ. Τρισέ χαιρέτησε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε "σημαντική" τη ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους της.
Ο κ. Ρεν επέδειξε ένα σχεδιάγραμμα με τους "φιλόδοξους" στόχους μείωσης του ελληνικού χρέους στο πέρασμα του χρόνου και προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη από το 2012.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας,για την επίτευξη των στόχων του τριετούς προγράμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες.
"Ξέρουμε ότι δεν θα είναι ένα εύκολο πρόγραμμα για τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα", δήλωσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" για να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και επεσήμανε και την αντίστοιχη δέσμευση της Ευρωζώνης να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρώ.
Τα κράτη της Ευρωζώνης, θα συνεισφέρουν 80 δισ.ευρώ την τριετία, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010, που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τώρα έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές.
'Eκτακτη σύνοδος Ecofin την Κυριακή
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε αρχική συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής "προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας", το εργαλείο που περιορίζει τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα διαφορετικών χωρών, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή. Ο μηχανισμός κρίθηκε σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός υπό το φως της κρίσης.

Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο υποστήριξης απέναντι στην κρίση προκειμένου να βοηθηθούν οι απειλούμενες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή (09/05), για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της ΕΕ να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους, δήλωσαν την Παρασκευή πηγές της ΕΕ.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση προτού ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα (10/05).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στη Σύνοδο πως η ζώνη του ευρώ είναι "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και πως πρέπει "να ληφθούν αποφάσεις" για την υπεράσπισή της.

Πριν τη συνεδρίαση

"Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποφασισμένος να αλλάξει μονοπάτι", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής (7/5).

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε", επισήμανε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας, υποστηρίζοντας θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες αδυνατούν να το εκπληρώσουν.

Την Παρασκευή (7/5) όλες οι χώρες της ευρωζώνης επικύρωσαν στα εθνικά τους κοινοβούλια τα δάνεια που θα δώσουν στην Ελλάδα.


Τηλεδιάσκεψη των G7

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκεή (7/5) οι υπουργοί Οικονομικών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για την οικονομική κρίση που μαστίζει τις διεθνείς αγορές.

Η διάσκεψη αυτή, που δεν είχε προγραμματιστεί, ανακοινώθηκε το πρωί από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο Καν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση", δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

cosmo.gr