Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Μετά από 557 χρόνια θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία;


Πολλά ερωτήματα παρουσιάζει το εγχείρημα και η βεβαιότητα του προέδρου της "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας" Κρις Σπύρου , ότι τον Σεπτέμβριο θα τελεστεί Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, μετά από 557 χρόνια. Και αυτό γιατί δεν έχει ενημερωθεί ούτε η Ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά το πιο βασικό η Αγία Σοφία λειτουργεί σαν μουσείο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τη σχετική άδεια η τουρκική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο κ. Σπύρου έκανε γνωστό ότι η θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών.

Όπως είπε, η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΠΕΞ, για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι δεν είναι θέμα πολιτικό και ότι ο οργανισμός εδρεύει στις ΗΠΑ.

"Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει ιερείς και ιεράρχες και να προσδιορίζει την αμφίεση ιερέων και λειτουργών θρησκειών", είπε ο κ. Σπύρου.

Επίσης ο κ. Σπύρου, δεν γνωστοποίησε αν έλαβε απάντηση από τον κ. Ερντογάν , ενώ τόνισε ότι δεν έχει ενημερώσει σχετικά τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Επισήμως η τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφία τελέστηκε πριν 557 χρόνια, όμως στις 19 του Ιανουαρίου του 1919, όμως τελέστη λειτουργία από τον παπά Λευτέρη Νουφράκη και μερικούς άνδρες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Κριμαίας.