Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Aισιοδοξία ανάπτυξης με τον «Καλλικράτη»

Γράφει ο Καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης Γιαννακόπουλος
Αισιοδοξία ανάπτυξης με τον «Καλλικράτη» στην Ευρυτανια.Μέσα στις ριζικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, είναι και εκείνες που αφορούν το Νομό μας.
Ο αριθμός των Δήμων της χώρας από 1034 που είναι σήμερα μειώνονται στους 330-340 περίπου και στην Ευρυτανία σε δύο.Ο ένας «δώθε» από το ποτάμι και ο άλλος «πέρα» .Ο ένας είναι ο Δήμος Καρπενησίου και ο άλλος δήμος Αγράφων. Ιστορικές ονομασίες που ικανοποιούν την ιστορία του τόπου.Η δημιουργία των δύο δήμων αποτελεί άλμα ανάπτυξης για την Ευρυτανία παίρνοντας υπόψη τη σημερινή πληθυσμιακή κατάσταση του Νομού ,αλλά και τις υπηρεσίες που ξεκινούν και τελειώνουν στο Καρπενήσι. Παίρνοντας υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα που ο Νομός τελικά «κόπηκε» από τη Δυτική Ελλάδα. Για όλα λοιπόν τα προβλήτα της καθημερινότητας επίσκεψη στο Καρπενήσι. Αυτό το ζουν και το γνωρίζουν όλοι.Ακόμη, και οι Ευρυτάνες της διασποράς πολλές φορές αναφέρουν όχι το χωριό τους,αλλά το Καρπενήσι ως τόπο καταγωγής.
Οι δύο Δήμοι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό δίπολο τόσο στον Τουρισμό- μοναδικός σήμερα πόρος για το Νομό μας- όσο και στην πράσινη ανάπτυξη.Οι βοσκότοποι και τα χέρσα χωράφια στις σημερινές συνθήκες οικονομίας περιμένουν την εκμετάλλευση τους.Το κλειδί της επιτυχίας για το κάθε δήμο βρίσκεται στη χωροταξία των οικισμών του.Εχω τη γνώμη, ότι με την απαραίτητη κατασκευή των δρόμων στην περιφέρεια του κάθε Δήμου, αλλά και με η σύνδεση του Νομού με Αγρίνιο και Λαμία, οι πόλοι-Δήμοι θα λειτουργήσουν ως πραγματικά κέντρα ανάπτυξης και δημιουργίας.Θα μεταφερθούν,σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» στον κάθε Δήμο υπηρεσίες Υγείας,Παιδείας και Πρόνοιας. Δηλαδή, με άλλα λόγια θα υπάρχει κέντρο Υγείας,Γυμνάσιο κτλ. Ακόμη στον κάθε Δήμο και κυρίως σε εκείνο των Αγράφων δίνεται η ευκαιρία να ανάπτυξης τη πρωτογενούς παραγωγή κυρίως της Κτηνοτροφίας.Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν μελέτες για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων των Αγράφων.Μάλιστα μελέτες που αποτέλεσαν πρότυπα και παρουσιαστήκαν και στην Ακαδημία Παρθενώνα λοιπόν μια ευκαιρία για την ίδρυση ενός βιολογικού πάρκου βοσκότοπων στα Αγραφα.Για τον ίδιο Δήμο υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών (Μπακογιάννη) και ανάταξης θρησκευτικού τουρισμού.Η επιλογή της Φραγκίστας ως πρωτεύουσας του Δήμου Αγράφων, θεωρώ ότι ανταποκρίνεται καλύτερα ως θέση στις σημερινές απαιτήσεις.
Σε ότι αφορά το Δήμο Καρπενησίου, εδώ το μοντέλο ανάπτυξης θα είναι περισσότερο εκείνο του Τουρισμού και της αξιοποίησης τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους π.χ. Πανταβρέχει.Ο Δήμος βρισκόμενος στη πρωτεύουσα του Νομού έχει και συγκριτικό πλεονέκτημα στην «εκκίνηση» λειτουργίας των νέων δήμων.Ελπιζω να βοηθήσει και τον αδελφό Δήμο Αγράφων.Η ανάπτυξη του τελευταίου είναι προς όφελος του.Αν αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στη Δυτική Ευρυτανία θα γίνεται και στάση στο Καρπενήσι. Αν αντίθετα, αυξηθεί στο Καρπενήσι, πρέπει να υπάρξουν δρόμοι και υπηρεσίες στο Δήμο Αγράφων για να γίνονται επισκέψεις και στο Δήμο Αγράφων. Γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Το τέλος θα είναι καλό αν οι ίδιοι ευρυτάνες το υπηρετήσουν.