Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια οικονομική κρίση ή μια ευκαιρία για Πράσινη ανάπτυξη;

Μια πρόταση εφαρμογής στο Νομό Ευρυτανίας

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα δείχνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για τη "βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development)". Σύμφωνα με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (CED) για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, "βιώσιμη" χαρακτηρίζεται η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Ο όρος αυτός, που είναι ο περισσότερο δημοφιλής, επεκράτησε διεθνώς το 1992, μετά την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας. Στα πλαίσια μιας τέτοιας λογικής, στρατηγικές οικοανάπτυξης, που βασίζονται στις αρχές της ενδογενούς ανάπτυξης, της αειφορικής χρήσης των πόρων, της διατήρησης των οικοσυστημάτων και των συμμετοχικών διαδικασιών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή τους, ιδιαίτερα σε περιοχές της περιφέρειας, που ακόμη δεν έχουν θιγεί από τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ευρυτανίας, που αποτελεί τον πλέον ορεινό νομό της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της χώρας μας. Είναι ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που προσεγγίζει το 100% του ορεινού γεωμορφολογικού ανάγλυφου και ο οποίος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και τα αξιολογικά κριτήρια της οικοανάπτυξης και του οικοτουρισμού. Κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής είναι το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον που διακρίνεται για την ποικιλότητα του τοπίου, των τύπων οικοσυστημάτων, των ποταμών και των γεώτοπων-γεωμορφών, σε βαθμό που ο γνωστός λόγιος και ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου να χαρακτηρίζει την Ευρυτανία "κοσμογονία τοπίου και συμφωνία βουνών". Με όλα αυτά συνδυάζονται και οι διάσπαρτοι "αλόβητοι" από τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, οικισμοί και χωριά που αποτελούν στο μεγαλύτερο ποσοστό "κλειστές" παρθένες κοινωνίες, έτοιμες να ξεδιπλώσουν τις υψηλές έννοιες της παράδοσης.
Πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, όπως τα μονότοξα της "Βίνιανης" και του "Μανώλη", στήριξαν κατά το παρελθόν την επικοινωνία ανάμεσα στις κοινότητες και σήμερα περιμένουν τους περιπατητές οικοτουρίστες να χαρούν τις ομορφιές της περιοχής μέσα από το "διεθνές ορειβατικό μονοπάτι - Ε4".
Ο νομός Ευρυτανίας ξεχωρίζει για το πολυσχιδές, ποικίλο, αντικειμενικά άγριο ανάγλυφο και συνάμα όμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον, από την πληθώρα των ορεινών όγκων που ξεπερνούν τα 2.000 m, χιονοσκεπή κατά κανόνα το χειμώνα, τα πολυάριθμα φαράγγια και το εκτεταμένο υδρογραφικό δίκτυο με ποτάμια και παραποτάμους που "μαιανδρίζοντας" παρασύρουν βράχια και κροκάλες για να διαμορφώσουν στα πεδινά της Αιτωλοακαρνανίας, τους πλούσιους υγρότοπους του Δέλτα. Οι πηγές και τα πλούσια σε νερό ρεύματα, συνέπεια του μεγάλου ύψους βροχής που δέχεται η περιοχή, τροφοδοτούν με υψηλές ποσότητες νερού την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, του Καστρακίου χαμηλότερα και του Στράτου κοντά στο Αγρίνιο. Το γεωλογικό υπόθεμα της περιοχής, πολύμορφο και ποικίλο, παραπέμπει σ`ένα πραγματικό φυσικό γεωλογικό εργαστήρι.
Οι ιδιότυπες κλιματικές συνθήκες και η παρουσία ευπαθών πετρωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, ευνοούν την εμφάνιση ακραίων γεωλογικών διεργασιών και φαινομένων. Τα δάση και γενικότερα οι δασικές εκτάσεις αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο του νομού και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πλούτου και ομορφιάς. Από τα δάση τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνουν τα ελατοδάση, ενώ από τις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνουν τα ορεινά και ψευδαλπικά λιβάδια των ορεινών όγκων που διακρίνονται για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα τους. Στην Ευρυτανία συναντώνται διάφοροι τύποι οικοτόπων που διακρίνονται για τη βιοποικιλότητα τους. Από αυτούς δυστυχώς μόνο 4 περιοχές έχουν μελετηθεί και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Οι περιοχές του δικτύου NATURA στην Ευρυτανία καταλαμβάνουν μόνο το 15,4 % της συνολικής έκτασης του νομού, ποσοστό που δε μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό σε σχέση με την έκταση των ενδιαφερόντων φυσικών οικοσυστημάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μεταξύ των επιμέρους τοποθεσιών, αξίζει να αναφέρουμε το φαράγγι Πανταβρέχει του Κρικελλοπόταμου που έχει προταθεί για μνημείο της φύσης, τη θέση Μαύρη σπηλιά (λέγεται και αποκλείστρα), τοποθεσία με οικολογική και ιστορική αξία, το φαράγγι της Ιεράς Μονής Προυσού και τα απόκρημνα βραχώδη πρανή στην τοποθεσία πατήματα της Παναγίας με θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά και οι μαγευτικές δυσπρόσιτες περιοχές των Αγράφων όπως η λεκάνη του Ασπρορέμματος, παραποτάμου του Αγραφιώτη, που έχει προταθεί για αισθητικό δάσος.Η απομακρυσμένη θέση της Ευρυτανίας από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα μεγάλα εθνικά δίκτυα μεταφορών, αλλά και οι μέχρι σήμερα εφαρμοσμένες αναπτυξιακές πολιτικές δεν ευνόησαν πολύ ακόμη, ευτυχώς για την περιοχή, την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού και την εκτεταμένη και άναρχη οικιστική ανάπτυξη.

Δρ. Παπαδόπουλος Ανδρέας, ΚαθηγητήςΔρ. Μερτζάνης Αριστείδης, Επίκουρος ΚαθηγητήςΤμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Παράρτημα Καρπενησίου - ΤΕΙ Λαμίας

Νέες θέσεις εργασίες σε Δασαρχείο, ΕΛΤΑ και ΚΕΠΠΑΔΗΚ

Νέες θέσεις εργασίας έχουν ανακοινωθεί από το Δασαρχείο Καρπενησίου, τα ΕΛΤΑ Κατάστημα Γρανίτσας, από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αλληλεγγύης του Δήμου Καρπενησίου και από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.
Οι θέσεις εργασίες αφορούν πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, το Δασαρχείο Καρπενησίου έχει ανακοινώσει την πρόσληψη συνολικά έξι (6) ατόμων για την κάλυψη εποχιακών αναγκών της Δασοπροστασίας του Δασαρχείου.
Αναλυτικά, οι θέσεις αφορούν ειδικότητες ΠΕ Δασολόγων, ΤΕ Δασοπόνων, δύο Εργατών/τριων Εκτροφείων (χειρώνακτων), Εργατών/τριών Δασεργατών/τριών (χειρώνακτων), ΔΕ οδηγών αυτοκινήτων.
Η σύμβαση εργασίας θα διαρκέσει 8 μήνες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ολόκληρη την ανακοίνωση από την Γραμματεία του Δασαρχείου Καρπενησίου και από την αρμόδια υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαίωάννου.
Τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ενός ατόμου ειδικότητας ΔΕ Διανομέα, για την κάλυψη εποχιακών ή παροδικών αναγκών, για τις Υπηρεσιακές Λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε. Ν. Ευρυτανίας.
Η ΚΕΠΠΑΔΗΚ ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός Πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής, προκειμένου να υλοποιήσει το Πρόγραμμα «Άθληση για όλους μεγάλης διάρκειας περιόδου 2010-2011».
Η σύμβαση θα διαρκέσει 38 εβδομάδες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΚΕΠΠΑΔΗκ της εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Τέλος, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός ατόμου ειδικότητας ΠΕ Ιστορίας Αρχαιολογίας, για την καθημερινή λειτουργία του Μουσείου, συνολικής διάρκειας ενός (1) έτους.
Όλες οι προαναφερθείσες ανακοινώσεις έχουν δημοσιευθεί στο σημερινό φύλλο του Ε.Π. και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τα στοιχεία στις περιλήψεις ανακοινώσεων, αλλά κυρίως θα πρέπει να απευθυνθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Κώστας Μπακογιάννης: «Σήμερα έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός κι ελπίζω κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια».




Ποιο είναι το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την πολιτική; Η προσφορά στην Ευρυτανία και στον νέο δήμο Καρπενησίου αναμφισβήτητα είναι ένα όνειρο ζωής, διατηρώ πολύ στενούς και ισχυρούς δεσμούς με την Ευρυτανία και τον νέο δήμο Καρπενησίου, δεσμούς αγάπης. Δεν το κρύβω ότι αισθάνομαι κρίκος μιας αλυσίδας και ότι είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά να έχω την ευκαιρία να επιστρέψω στις ρίζες μου και να κάνω κι εγώ ότι μπορώ με την σειρά μου για να προσφέρω στον νομό μας και στον νέο δήμο. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση, η οποία μαστίζει όλη την Ελλάδα και η κρίση αυτή δυστυχώς δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον εδώ στην Ευρυτανία, ιστορικά, όταν η Αθήνα φτερνίζεται εμείς παθαίνουμε πνευμονία, έχουν την τάση οι κυβερνώντες να μας ξεχνούν. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και κάτι θετικό, αυτό το θετικό είναι ο Καλλικράτης, μία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει, ανοίγει μάλλον ένα πολύ μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Δυστυχώς, εγώ δεν θέλω να κρίνω, να κατακρίνω κανέναν, η τελευταία δεκαετία ήταν όμως για τον δήμο Καρπενησίου μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών. Δεν το αντέχουμε άλλο πια κι αυτό φαίνεται καθημερινά σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε με τους συμπολίτες μας. Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός κι ελπίζω κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια.

Να φύγει κάποιος από μία μεγάλη πόλη και να πάει στην επαρχία να εγκατασταθεί σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα χρειάζεται στήριξη της οικογένειάς του πρώτα απ’ όλα.
Η εγκατάσταση μου στο Καρπενήσι σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και πόσο μάλλον όταν αυτή η απόφαση συνδέεται με την απόφαση να μπει κάποιος στην πολιτική, η οποία ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνεται με ελαφρά την καρδία. Η πολιτική έχει πιο πολλά αρνητικά από ότι θετικά. Θα έλεγε κανείς όμως ότι η εγκατάσταση μας είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η γυναίκα μου η Κάλλια κι εγώ έχουμε δυο μικρά παιδάκια, ο γιος μας είναι τριών και η κόρη μας ενός και μισού έτους και είναι πολύ σπουδαίο πράγμα ότι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε εδώ, να μεγαλώσουν τα παιδιά μας στον καθαρό αέρα, σε μια κοινότητα ανθρώπων με αρχές κι αξίες. Νομίζω μόνο κερδισμένα θα είναι τα παιδιά μου.

Τρία βαριά ονόματα: Παύλος Μπακογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κων/νος Μητσοτάκης. Μιλάμε για αβαντάζ, για όπλο στα χέρια σας, ή ίσως για μεγάλη ευθύνη;
Η αλήθεια είναι ότι κανείς κληρονομεί πολλούς φίλους, όχι όλους από την οικογένειά του, αλλά σίγουρα κληρονομεί και όλους τους εχθρούς μαζί. Σε κάθε περίπτωση θυμάμαι μια πολύ ωραία φράση που είχε πει ένας ποιητής κάποτε «Την ζωή σου σαν να είσαι άλλος κάνε» ή όπως λένε ο άντρας κάνει την γενιά και όχι η γενιά τον άντρα. Το στοίχημα λοιπόν είναι για εμάς το σήμερα και το τι μπορούμε να κάνουμε αύριο.
Υπάρχουν πάντα τα καλύτερα κι εμείς πρέπει πάντα να στοχεύουμε ψηλά. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από το εξωτερικό. Υπάρχουν πολλές ορεινές περιοχές στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες έχουν ανάλογη γεωγραφία με εμάς. Εμείς οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα έξω, να είμαστε εξωστρεφείς και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές και καλά παραδείγματα.

Πόσο εφικτό μπορεί να είναι σήμερα μία ανεξάρτητη και υπερκομματική συμμαχία πολιτών.

Οι περιστάσεις και η πραγματικότητα επιβάλλουν μία ανεξάρτητη, υπερκομματική συμμαχία πολιτών. Η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Πάρτε παράδειγμα το νέο δήμο Καρπενησίου, τον Καλλικρατικό δήμο, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και τεράστιες προκλήσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, με όραμα και αν είμαστε τυχεροί και με λίγη έμπνευση σε όλα τα επίπεδα: στον τουρισμό και στον πολιτισμό, στα έργα και στις υποδομές, στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια να αφήνουμε κανέναν στην άκρη. Πρέπει όλοι μαζί να αφήσουμε τις κομματικές παρωπίδες, να εγκαταλείψουμε τις κομματικές σκοπιμότητες και να εστιάσουμε στο πώς να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε και ζητώ να βάλουμε όλοι λίγο πλάτη. Όταν βγαίνω στα χωριά αλλά και μέσα στην πόλη και συνομιλώ, δεν βλέπω απλούς ψηφοφόρους, αυτή είναι μια παθητική άποψη για την πολιτική, αλλά εν δυνάμει συνεργάτες. Όλοι μαζί μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε την Ευρυτανία μπροστά. Παραδείγματος χάριν όλοι συμφωνούμε ότι η πρόσβαση και το οδικό δίκτυο είναι ένα τεράστιο ζήτημα, η υπόθεση της ανατολικής πρόσβασης είναι μια ντροπή για το ελληνικό κράτος. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να πιέσουν, να πιέσουν ασφυκτικά τους κυβερνώντες στην Αθήνα. Είναι σκάνδαλο τόσα χρόνια μετά να υπάρχει αυτή η κατάσταση.

Οι νέοι άνθρωποι που έχουν βγει στην αγορά εργασίας να μείνουν εδώ και γιατί όχι να επιστρέψουν.Όπως επιστρέφω εγώ, καλή ώρα, μπορούν να επιστρέψουν και πολλοί άλλοι. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένας, να μην εξαναγκαστεί ποτέ ξανά έστω και ένας Ευρυτάνας να εγκαταλείψει την πατρογονική του εστία λόγω ανάγκης.

Πρέπει να περιμένουμε καινούργια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο;
Το ψηφοδέλτιο και ο συνδυασμός είναι πρωταρχικό μου μέλημα γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα είναι ο πρώτος κύκλος συνεργατών, αύριο το πρωί η ομάδα κρούσης που θα προσχωρήσει μπροστά τον τόπο. Έχω τρία κριτήρια ανάδειξης και κατάρτισης του συνδυασμού. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η ικανότητα και η αξιοσύνη. Στόχος είναι την επόμενη μέρα, την 1/1/2011, αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να προσφέρουν χωρίς υστεροβουλία, όχι για την καρέκλα αλλά γιατί κι αυτοί μοιράζονται ένα κοινό όνειρο και ένα κοινό σκοπό. Το δεύτερο κριτήριο είναι να εκπροσωπείται όλος ο δήμος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού εμείς έχουμε γεωγραφικές ιδιομορφίες. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό θα μας στοιχίσει εφόσον θέλουμε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές. Και το τρίτο είναι να μπούνε μέσα στην πολιτική νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Βεβαίως πάντα θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στο παλαιό, το οποίο έχει και ωριμότητα κι εμπειρία και το δυναμισμό του καινούργιου. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό και είναι το ζητούμενο της Ευρυτανίας, να έρθουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία να μπορούν να προσφέρουν.

Έρχεστε να υπηρετήσετε έναν τόπο τον οποίον δεν γνωρίζετε, δεν μένετε εδώ, δεν ξέρετε τα προβλήματά του, τους ανθρώπους του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα τόσο καλά όσο αυτοί που τα δημιούργησαν. Αυτό πρέπει να το παραδεχτώ, δηλώνω ένοχος. Από εκεί και πέρα όλοι νομίζω γνωριζόμαστε εδώ και όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι διατηρώ ένα πάρα πολύ ισχυρό δεσμό με την Ευρυτανία και το Καρπενήσι και ότι ποτέ δεν απομακρύνθηκα. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι γνωρίζω τα προβλήματα, ότι έχω την πλήρη εικόνα. Από εκεί και πέρα κακά τα ψέματα ο νέος δήμος, ο Καλλικρατικός δήμος είναι πάρα πολύ μεγάλος και η νέα δημοτική αρχή, και μιλώ για νέα δημοτική αρχή γιατί ένα πρόσωπο μόνο δεν αρκεί, θα πρέπει να σκύψει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στα προβλήματα και να τα δούμε με έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση, έναν νέο τρόπο σκέψης. Και ο νέος τρόπος σκέψης πολλές φορές περνάει μέσα από το Καρπενήσι, άλλες φορές όμως περνάει από την Αθήνα και άλλες από τις Βρυξέλες.

Ποια θα είναι η τύχη του Καλλικράτη;
Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει να μιλήσει κανείς σοβαρά για την τύχη του «Καλλικράτη». Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια, είμαστε στην αρχή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες, πάρα πολλές μαύρες τρύπες, ακόμα και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για εμάς, εδώ στην Ευρυτανία, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο «Καλλικράτης». Δεν θα είναι εύκολο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν έχουμε να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Πρέπει να πάρουμε την τύχη και το μέλλον μας στα χέρια μας.


Τον νέο Δήμο Καρπενησίου πως τον οραματίζεστε να υπηρετήσετε;
Οραματίζομαι έναν νέο δήμο Καρπενησίου, που περιλαμβάνει όλους τους δήμους που γνωρίζουμε σήμερα, έναν νέο δήμο ισχυρό, έναν νέο δήμο δυνατό, ο οποίος θα στέκεται με αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που οι κάτοικοι του θα έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδος, και θα αποτελεί ένα πρότυπο για την Ελλάδα ολόκληρη.

Σημεία Συνέντευξης υποψηφίου Δημάρχου για τον νέο Δήμο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη στο Ράδιο Καρπενήσι

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Έγινε το πρώτο βήμα για τη Σχολή Διαιτησίας από την ΕΠΣ Ευρυτανίας


Το είπε και το έκανε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ κ. Δημήτρης Πεταρούδης. Μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων, δεσμεύτηκε ότι θα κινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται έτσι ώστε στο Νομό μας να λειτουργήσει Σχολή Διαιτησίας, όπου θα μπορούν να διδάσκονται τα μυστικά της διαιτησίας νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.
Η δέσμευση του Προέδρου υλοποιήθηκε εν μέρει το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010, το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καρπενησίου, όπου και πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο διαιτησίας.
Παρουσία του Προέδρου και μελών της ΕΠΣ, νέοι διαιτητές που έχουν δώσει δείγματα γραφής και έχουν περάσει τα «τεστ» εντός των γηπέδων, αλλά και παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την διαιτησία, παρακολούθησαν το σεμινάριο, αποκτώντας σωστές και χρήσιμες γνώσεις.
Βασικός ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο διαιτητής και νυν καθηγητής Διαιτησίας της ΕΠΟ κ. Μάνθος, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιδιαιτητής Νίκος Λαθύρης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα ακολουθήσει και νέο σεμινάριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από την ΕΠΣΝΕ.

Απεραντιακός: Σημαντικές και ουσιαστικές μεταγραφές


Σπουδαία μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε ο Απεραντιακός εντάσσοντας στο δυναμικό του τον ευρυτανικής καταγωγής 19χρονο Α. Νταβαρίνο, που πέρσι αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Σμύρνης. Μάλιστα ο νεαρός ποδοσφαιριστής, έπαιξε σε αρκετά ματς πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής αλλά και Κυπέλου, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση της ανόδου της ιστορικής ομάδας της Ελαφράς Ταξιαρχίας στη Γ" Εθνική. Ακόμη από τους πρωταθλητές, όπως αναφέρουμε και σε άλλο ρεπορτάζ για τις καλοκαιρινές μεταγραφικές μετακινήσεις στα ευρυτανικά Σωματεία, αποκτήθηκαν ο Παύλος Κεφαλίδης με εμπειρία από την Δ΄Εθνική καθότι πέρσι έπαιζε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Κύπριος Παναγιώτης Λοντού, ο 30χρονος Νίκος Κωστής, ο Τάκης Σαϊτης και ο Βασίλης Ντότσικας από τη Μυρίκη.
Όλες οι μεταγραφές είναι πολύ καλές και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον εκπρόσωπό μας στο δύσκολο μαραθώνιο της Δ΄ Εθνικής.

Σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το μεταγραφικό πάρε – δώσε των ομάδων της Α’ ΕΠΣ Ευρυτανίας, με το πέρας της μεταγραφικής περιόδου.
Λίγο πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, οι ομάδες είναι έτοιμες να ριχτούν στη μάχη της διεκδίκησης του τίτλου, ενώ ο Απεραντιακός με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζεται να μας εκπροσωπήσει στα σαλόνια της Δ΄ Εθνικής.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τον πίνακα με τα τελευταία ονόματα των παιχτών, από πού έφυγαν και σε ποιες ομάδες ενσωματώθηκαν.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ … ΠΗΓΑΝ
ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΡΩΠΙ ΑΟ ΑΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΟΚ ΑΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΧΡΥΣΑΦΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΙΟΛΟΣ ΑΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΒΕΛΑΩΡΑΣ ΗΛΙΑΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΕΚ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΑΜ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ
ΜΠΑΣΤΑΝΗΣ ΘΕΟΦ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ
ΜΥΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ
ΜΠΡΑΖΙΑΣ ΠΑΝ.Σ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ
ΧΑΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΕΚ ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΑΡΚΟΥΜΑΝΗΣ ΚΩΝ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ
ΣΙΑΚΑΜΠΕΤΗΣ Γ. ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ
ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΡΕΝΤΗ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ
ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜ. ΜΥΡΙΚΗ ΑΠΟΚ
ΛΙΑΓΚΟΣ ΠΟΛ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΑΙΟΛΟΣ
ΛΑΠΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΕΚ ΑΙΟΛΟΣ
ΠΑΠΑΡΟΪΔΑΜΗΣ Κ. ΑΕΚ ΑΙΟΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡ. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΧΡΥΣΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΚΤ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΑΙΟΛΟΣ
ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ ΣΤΕΦ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΑΙΟΛΟΣ
ΣΚΟΤΙΔΑΣ ΘΩΜΑΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΝΤΟΤΣΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΥΡΙΚΗ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΚΟΥΡΛΟΣ ΔΗΜ. ΑΝΑΓ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΣΑΊΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΙΚΗ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΠΑΧΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΚ ΜΥΡΙΚΗ
ΔΟΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΜΥΡΙΚΗ
ΚΟΛΟΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΟ ΒΡΑΧΑΣ ΜΥΡΙΚΗ
ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ ΒΑΣ. ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ ΜΥΡΙΚΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΣ ΜΑΡΚΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ
ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΟΣ ΑΝΔ. ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ ΚΕΡΑΣΟΒΟ
ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩ. ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΑΙΟΛΟΣ
ΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΑΦΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΝΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΡΑΦΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΧΑΛΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΚΑΛΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΚΟΡΕΝΤΖΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΙΟΛΟΣ
ΦΥΚΑΣ Γ. ΑΓΡΑΦΑ ΑΠΟΚ
ΤΣΙΛΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΡΙΚΗ ΑΠΟΚ
ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚ

Χαρακώματα και σκοπιμότητες

Οι κίνδυνοι που περιζώνουν τη χώρα μας, τα μαύρα σύννεφα που εμφανίζονται απειλητικά στον ορίζοντα, η εσωτερική κατάσταση της χώρας, συνιστούν μια ιστορική στιγμή. Υπαγορεύουν εθνική εγρήγορση. Επιβάλλουν ανάδειξη των προτερημάτων μας. Απαιτούν ομόνοια και ομοψυχία.
Αν οι σημερινοί μας πολιτικοί ταγοί βρίσκονται στα ατομικά, κομματικά χαρακώματα και οι πράξεις ή ενέργειές τους ενέχουν ανάλογες σκοπιμότητες και επιδιώξεις, τότε η σήψη είναι επικίνδυνη. Η δραματική έκκληση του Πρωθυπουργού μας να αφήσουν οι πολιτικοί τα χαρακώματα και τις σκοπιμότητες σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, αποκαλύπτει το μέγεθος της ευθύνης τους.
Επαληθεύεται και σήμερα ότι «ουχ οι επόμενοι αίτιοι αλλ’ οι άγοντες επί τα μη ορθώς έχοντα» και «οι άγοντες επί τα μη ορθώς έχοντα» όχι μόνον «τυρβάζουν περί πολλά...» αλλά και «άδουν των οικιών μας εμπιπραμένων».
Υπάρχουν ώρες ευθύνης, επαγρύπνησης και χρέους. Και είναι οι στιγμές αυτές οι οποίες δεν επιτρέπουν, ιδιαίτερα στους πολιτικούς μας ταγούς, ατομικά ή κομματικά χαρακώματα και σκοπιμότητες. Έχει κουραστεί ο ελληνικός λαός να ακούει αλληλοκατηγορίες των πολιτικών μας, να βλέπει την Ελλάδα με απλωμένη τη χείρα της επαιτείας, να καταρρακώνονται οι ηθικές αξίες στον τόπο που γεννήθηκαν.
Τα τελευταία χρόνια διαταράχθηκαν σε επικίδυνο βαθμό η εθνική μας συνοχή, παρασυρθήκαμε σε μια τεχνητή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, δείξαμε στα μάτια των συμμάχων μας ότι οι Έλληνες είναι των Ελλήνων οι μεγαλύτεροι εχθροί. Είχε δίκιο ο Περικλής όταν έλεγε «περισσότερο φοβάμαι τις δικές μας αμαρτίες παρά την επιβουλή των εχθρών μας». Η ιστορία και η σύγχρονη πραγματικότητα μάς το επιβεβαιώνουν.
Είναι καιρός να αρχίσει η εξυγίανση απο τους πολιτικούς μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη ζύμη και παράδειγμα προς μίμηση. Θεωρούμε κατάλληλη τη στιγμή να αρχίσουν οι πολιτικοί μας να ενδιαφέρονται περισσότερο για το Έθνος μας, τους Έλληνες, την Ελλάδα και λιγότερο για το κόμμα, τον εαυτό τους, το συμφέρον τους.

kostasmitsios@yahoo.gr

Ευρυτάνες και Κύπριοι τίμησαν τον αείμνηστο Πάνο Γεωργίου




Γκολ βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν οι παλαίμαχοι του Βελουχιού και ομάδας Κυπρίων παλαιμάχων, που αγωνίστηκαν την περασμένη Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010, στο Α.Κ. Καρπενησίου σε μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική αναμέτρηση, αφιερωμένη στον αείμνηστο ποδοσφαιράνθρωπο της Ευρυτανίας και αγνό φίλαθλο του ΑΠΟΚ, Παναγιώτη Γεωργίου, γνωστότερο ως ΠΑΝΟΥΛΑ.
Πριν τον αγώνα οι αρχηγοί των δυο ομάδων αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά, ενώ την ωραία αυτή ποδοσφαιρική γιορτή, τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς και παράγοντες του τοπικού μας ποδοσφαίρου.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Α΄ Ημίχρονο
17΄ Ο Μαργαριτης σούταρε από την περιοχή και από πλάγια αριστερά απέκρουσε ο τερματοφύλακας
26΄ Ο Σερπάνος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην αριστερή πλευρά της εστίας των φιλοξενούμενων ανοίγοντας το σκορ για τους Ευρυτάνες.
Β΄ Ημίχρονο
36΄ Ο Αντωνίου από δεξιά σούταρε στην αριστερή γωνία ισοφαρίζοντας σε 1-1
48΄ Ο Παπαδημητρίου επιχείρησε σουτ από πλάγια θέση μπλόκαρε με υπερένταση ο τερματοφύλακας.

Είχε άγιο!!!


Άγιο είχε οδηγός μικρού φορτηγού Ι.Χ. (Κλούβας), όταν χθες το απόγευμα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέφυγε της πορείας του και βρέθηκε, εκτός δρόμου, στην διασταύρωση κοντά στον κόμβο, προς Προυσό. Αμέσως στο σημείο του συμβάντος έφτασε το ΕΚΑΒ, όπου μετέφερε τον ελαφρώς τραυματισμένο οδηγό στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για τις πρώτες βοήθειας. Ανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Καρπενησίου.

Κοσμοσυρροή στο Παζάρι της Σωτήρας


Η πολιτιστική ζωή της Ανατ. Φραγκίστας, δεν διαφέρει απ' αυτή της περισσότερης Ευρυτανίας. Το κομβικό της σημείο βέβαια, σαφώς και διαμόρφωσε ένα πιό ανοιχτό χαρακτήρα και σε σύγκριση με κάποια άλλα χωριά, βοηθούντος δε και του γεγονότος της επιρροής που τύχαινε από τους αποδήμους της, την καθιέρωσε σαν ένα χωριό που έκανε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κεντρικής Ελλάδας. Στην καρδιά του καλοκαιριού, για ένα τριήμερο η Σωτήρα γινόταν για μερικές ημέρες το κέντρο της εμπορικής ζωής όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πήγαιναν να πουλήσουν τα αγροτοκτηνοτροφικά κυρίως προίόντα τους όλοι οι Ευρυτάνες και νομάδες κτηνοτρόφοι των Αγράφων, να γλεντήσουν και να «κλείσουν». δουλειές Φυσικά στις ημέρες μας, το παζάρι δεν μοιάζει με το παλιό. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο εμπόριο έχουν παραμερίσει τις παραδοσιακές συνήθειες και το αλλοίωσαν. Πάραυτα όμως, το παζάρι συγκεντρώνει ακόμα ένα σεβαστό αριθμό προσκυνητών και εμπόρων και κάθε χρόνο στις 17-18-19 Αυγούστου γίνεται εξαιρετικό πανηγύρι κάτω από τα πλατάνια της πανέμορφης Σωτήρας.
Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος στο ιστορικό Παζάρι του Σωτήρα, με την διαφορά ότι τούτη τη χρονιά, παρά τα ΔΝΤ και τα οικονομικά προβλήματα, ο κόσμος ήταν περισσότερος, όπως και τα εμπορικά που στήθηκαν στην πανέμορφη αυτή τοποθεσία. Υπήρχε αφθονία ντόπιων ψητών, απολαυστικοί μεζέδες, με το σουβλάκι και το κοκορέτσι να έχουν την τιμητική τους. Ένα τέτοιο παζάρι, που είναι πολιτισμικό γεγονός για την περιοχή της κεντροδυτικής Ευρυτανίας και όχι μόνο, θα πρέπει να προστατευτεί και να υποστηριχθεί αναλόγως. Ας ελπίσουμε τέλος ότι του χρόνου, οι αρμόδιοι, θα δώσουν λύση και στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης με την έλλειψη WC στην περιοχή.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ.Υ. Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ)


“Οι κατηγορίες εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου μας μπορεί να είναι εύκολες, συνήθως όμως είναι και άδικες και ανυπόστατες”.

Να “βάλει τα πράγματα” στη θέση τους επιθυμεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ευρυτανίας, με το παρακάτω Δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με αυτό, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. της, η ΕΙΝΚΥΕ καλεί “τους συντάκτες να μη βασίζονται στις ύποπτες και ανεύθυνες πληροφορίες από άτομα που επιζητούν τον ρόλο του «ανώνυμου παρασκηνιακού παντογνώστη και πολιτικάντη», αλλά να απευθύνονται κατ’ ευθείαν στην Ένωση για διασταύρωση των πληροφοριών τους και για υπεύθυνη ενημέρωση”.

Δελτίο Τύπου
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο τα οποία επιτίθενται στο νοσοκομείο και ευθέως σε μέλη της Ένωσής μας. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν φέρουν υπογραφή, γεγονός που σημαίνει ότι όποιοι τα προκάλεσαν επιθυμούν να δρουν καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των άρθρων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τροφοδότης των δημοσιευμάτων είναι άτομο ή άτομα που έχουν άμεση σχέση με το νοσοκομείο, αλλά παράλληλα δεν αντέχουν να δρουν στο φως και προτιμούν τις παρασκηνιακές δραστηριότητες, ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Επειδή, ο βασικός σκοπός του ανώνυμου υποκινητή είναι προφανώς η διαβολή ιατρών και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης που ο πληθυσμός της Ευρυτανίας τρέφει προς το προσωπικό του νοσοκομείου μας, αλλά και γενικότερα η συκοφάντηση του έργου του νοσοκομείου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας επιθυμεί να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» με το παρόν δελτίο τύπου, στο οποίο τοποθετείται υπεύθυνα, ευθαρσώς και ενυπογράφως, σε αντίθεση με ανώνυμους «πληροφοριοδότες», των οποίων τα ελατήρια ούτε αγνά ούτε καθαρά είναι.
Η «περίεργη σιωπή» του «συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών του νοσοκομείου» στις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς εναντίον του γιατρού νεφρολόγου κ. Β. Κοτσίεβ που αναφέρεται στο δεύτερο από τα δημοσιεύματα, έχει μια πολύ απλή εξήγηση στο αίτημα του ίδιου του θιγόμενου προσωπικά γιατρού να καθυστερήσει η απάντηση της ΕΙΝΚΥΕ, ώστε να προλάβαινε ο ίδιος να έχει και την άποψη του Διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος απουσίαζε σε κανονική άδεια. Το αίτημα του γιατρού, σε συνδυασμό με τη νόμιμη απουσία μελών του ΔΣ της Ένωσης λόγω των θερινών κανονικών αδειών, αλλά και το γεγονός ότι ο τοπικός τύπος είναι εβδομαδιαίος, δεν ευνοεί τις γρήγορες απαντήσεις. Αυτό αναγκαστικά οδηγεί σε ανεπιθύμητες καθυστερήσεις, τις οποίες φυσικά και εντέχνως λαμβάνουν υπόψη τους οι συστηματικά ανώνυμοι πληροφοριοδότες των τοπικών εντύπων… Να σημειωθεί επίσης, ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΕ είναι όλα «μάχιμοι» γιατροί και την θερινή περίοδο δίνουν τη μέγιστη προτεραιότητα στο καθήκον της περίθαλψης των προσερχόμενων ασθενών, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τους οποίους μήνες διάλεξαν οι ανώνυμοι «καλοθελητές» για να εξαπολύσουν τις κακοήθεις επιθέσεις τους, προφανώς γιατί οι ίδιοι έχουν τον απαιτούμενο χρόνο και την άνεση…
Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν τα πράγματα, έστω και με την πάροδο μερικών εβδομάδων η ΕΙΝΚΥΕ δηλώνει επώνυμα και ευθαρσώς τα εξής:
1. Η Ένωση τιμά και καλύπτει όλα τα μέλη της, τα οποία στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που εργάζονται, (παρά τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων), κατορθώνουν να διατηρούν υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας, τιμούν τις Ιπποκρατικές αρχές και διασφαλίζουν την υγεία του λαού και των επισκεπτών της Ευρυτανίας. Υπενθυμίζεται ότι, η πλειοψηφία τους δεν κατάγεται από το νομό, γεγονός που καταδεικνύει την προσήλωσή τους στο καθήκον και την προσφορά τους ακόμα περισσότερο. Ένας τέτοιος γιατρός είναι και ο νεφρολόγος κ. Β. Κοτσίεβ και η ΕΙΝΚΥΕ τον υποστηρίζει σε όλα τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά του.
2. Το δεύτερο δημοσίευμα, υπαινίσσεται – άστοχα – ότι, η σύζυγος του κ. Κοτσίεβ δεν προσλήφθηκε στην κενή θέση Επιμελητή Α΄ ή Β΄ του Κέντρου Υγείας Δ. Φραγκίστας προς χάριν «μόνιμης γιατρού» του νοσοκομείου. Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης του αρθρογράφου σκοπίμως διαστρεβλώνει και παραπλανεί πάνω στο θέμα. Η επιλογή και πρόσληψη των γιατρών γίνεται από Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής με βάση κριτήρια που θέτει ο νόμος και όχι με βάση τις επιθυμίες των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων ή οιουδήποτε άλλου ... που ειδικεύεται σε πολιτικαντισμό και διαπλοκή. Να σημειώσουμε ότι για τη θέση αυτή οι υποψήφιοι ήταν 4-5 και επιλέχθηκε η υποψήφια με τα καταφανώς περισσότερα προσόντα διορισμού. Εδώ ο ανώνυμος πληροφοριοδότης του αρθρογράφου υπαινίσσεται ότι το Συμβούλιο Επιλογής και το Νοσοκομείο θα έπρεπε να δράσουν παρασκηνιακά και πέραν του νόμου!
3. Τονίζουμε ότι, η ΕΙΝΚΥΕ επιθυμεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού και τη λειτουργία του Νοσοκομείου να διέπονται από νομιμότητα, διαφάνεια και ισονομία. Αποκηρύσσει σταθερά και έντονα κάθε παρασκηνιακή δραστηριότητα και κάθε ενέργεια που κινείται έξω από τα όρια του νόμου και της δεοντολογίας. Ακόμα τονίζουμε ότι, η χρονίζουσα έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο μας, δεν μπορεί να αποδίδεται στους εργαζόμενους ιατρούς. Η μη επαρκής στελέχωση με γιατρούς του νοσοκομείου, βαρύνει κυρίως προγενέστερες διοικήσεις, και όχι τόσο την νέα (σημερινή) διοίκηση, η οποία μένει να επαληθευτεί άμεσα από τα αποτελέσματα των προσπαθειων και ενεργειών της στο φλέγον θέμα της ανεπαρκούς στελέχωσης του νοσοκομείου.
4. Η ανώνυμη παροχή ανακριβών πληροφοριών στα ΜΜΕ αποτελεί κτύπημα στα θεμέλια της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και βρίσκει την ΕΙΝΚΥΕ κατηγορηματικά αντίθετη. Επειδή όμως, κάποιοι νομίζουν ότι η ανωνυμία τους είναι εξασφαλισμένη, ας έχουν υπόψη τους ότι αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο….
5. Το Νοσοκομείο μας αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια σειρά προβλημάτων (κοινών με τα προβλήματα πολλών άλλων επαρχιακών νοσοκομείων της χώρας). Τα προβλήματα αυτά θα μειωθούν σημαντικά, αν γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού (αλλά και νοσηλευτικού) προσωπικού, όπως τις έχει αιτηθεί η ΕΙΝΚΥΕ και έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ταχεία πλήρωση των κενών αυτών θέσεων, είναι καθήκον τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής Διοίκησης και η ΕΙΝΚΥΕ ήταν, είναι και θα είναι αρωγός (αλλά και κριτής) σε αυτή την προσπάθεια.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας καλεί τους συντάκτες του τοπικού τύπου να μη βασίζονται στις ύποπτες και ανεύθυνες πληροφορίες από άτομα που επιζητούν τον ρόλο του «ανώνυμου παρασκηνιακού παντογνώστη και πολιτικάντη», αλλά να απευθύνονται κατ’ ευθείαν στην Ένωση για διασταύρωση των πληροφοριών τους και για υπεύθυνη ενημέρωση. Οι κατηγορίες εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου μας μπορεί να είναι εύκολες, συνήθως όμως είναι και άδικες και ανυπόστατες.

Για την ΕΙΝΚΥΕ
Ο Πρόεδρος Κ. Β. Τσιρώνης
Ο Γενικός Γραμματέας Απ.-Γ. Ι. Σοφός

Το χορταριασμένο κρεβάτι


Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος

Λέμε συνήθως ότι «χορτάριασε» η αυλή, η πόρτα, το μνήμα, ακόμα και το μυαλό ορισμένων και εννοούμε πως για διάφορους λόγους το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρουμε υπολείπεται της παρουσίας, της χρήσης και της φροντίδας από τον άνθρωπο. Δεν έχω ακούσει όμως ποτέ να λέμε πως «χορτάριασε το κρεβάτι» κάποιας ή κάποιου γιατί σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε άλλες πιο καίριες εκφράσεις...

Έτσι η έκφραση αυτή είναι άχρηστη μπροστά σε ένα αληθινά χορταριασμένο κρεβάτι όπως αυτό της φωτογραφίας που είδα πριν μέρες κάτω από μια μεγάλη δρυ στην περιοχή Βουλωμένη στα βοσκοτόπια της τέως κοινότητας Αμύριανης (Μαραθιάς) στην κεντρική Ευρυτανία.
Το σιδερένιο κρεβάτι δεν είχε ποτέ θέση εκεί και η παρουσία του οφείλεται στον Κώστα Λάμπρου (Τραγδάρα) που εκεί κοντά έχει μαντρί με αιγοπρόβατα και σκύλους να τα φυλάνε. Απαιτείτο όμως κάποιες βραδιές του καλοκαιριού συνήθως να βρίσκεται και ο ίδιος εκεί και γι’ αυτό εγκατέστησε κάποτε αυτό το παλιό κρεβάτι κάτω από το δέντρο και κοιμόταν και ήταν απόλαυση όπως ομολογεί ν’ ακούει μέσα στη νύχτα το κοπάδι να βόσκει και τα νυχτοπούλια να σκούζουν και να βλέπει τον γαλαξία και τα αστέρια να πέφτουν στη γη τον Αύγουστο. Από τους πιο τακτικούς δε επισκέπτες του κρεβατιού ήταν οι λαγοί που γνωρίζοντας καλά πως η περιοχή όπου βρίσκονταν η εγκατάσταση ήταν καταφύγιο θηραμάτων πολλές φορές λούφαζαν κάτω από το κρεβάτι και δεν ήταν σπάνιο ο Κώστας να τους πιάνει απ’ τα αυτιά κι αυτοί λαχτάριζαν από το φόβο μέχρι να ελευθερωθούν.
Με τον καιρό όμως ο Κώστας εγκατέλειψε τη συνήθεια να κοιμάται κάτω από το δέντρο και το στρώμα σιγά – σιγά έλιωσε. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία τα χορτάρια να ψηλώσουν και να περάσουν ανάμεσα από τα σκουριασμένα ελάσματα και δημιουργούν την εντύπωση πως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να λέμε πως «χορτάριασε το κρεβάτι» και να τη χρησιμοποιούμε μεταφορικά και σε περιπτώσεις που αυτό δεν βρίσκεται μόνο κάτω από ένα δέντρο δίπλα σε ένα μαντρί…

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ



Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν. Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι;
Ουδέ σε γάμο ρίχνονται ουδέ σε χαροκόπι, τα μέλη κάνουν σχέδια για να σωθεί ο τόπος, αναζητώντας αρχηγό, απ΄ το ΠΑΣΟΚ λεβέντη, για να μπορέσει να σταθεί απέναντι στους άλλους και να νικήσει τα θεριά που καιροφυλακτούνε.
Όλοι μαζί βρεθήκανε κοντά στο Μοναστήρι, να τους φωτίσει ο Θεός μήπως και βρουν τη λύση, τον Δήμο να κερδίσουνε, το νέο των Αγράφων.
Συζήτησαν, κουβέντιασαν, λύση όμως δεν βρήκαν και πήραν την απόφαση να ξαναβρεθούνε, το Σάββατο που έρχεται κει πέρα στην Γρανίτσα, μήπως και βρουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί στη μάχη…

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 417

*Τελικά το είπε και το έκανε ο ΠΑΣΟΚΟΣ Αυτοδιοικητικός. Όπως ακριβώς έγραψε πριν λίγο καιρό αποκλειστικά ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, η προαναγγελθείσα συγκέντρωση για να βρεθεί ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αγράφων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε τόπο μάλιστα ιστορικό και ευλογημένο.

* Καλή η κίνηση αυτή συντρόφια αλλά μάλλον αργοπορημένη. Γιατί το τραβήξατε τόσο πίσω μωρέ αδέλφια, τι περιμένατε τόσο καιρό; Μήπως … φώτιση από ... άνωθεν;

* Μεγάλη η σύναξη και δικαιολογημένη για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως υπήρξαν και άλλα θέματα ιδιαίτερα σοβαρά για τον τόπο, όπως π.χ. η περίπτωση της έδρας του Δήμου Αγράφων, αλλά τέτοια κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού δεν είδαμε, ή μήπως έγινε και δεν την είδε κανένας…

* Τον Γιατρό Γιώργο Τόλη ακούστηκε πολύ τελευταία ότι θα στήριζε για υποψήφιο στον Δήμο Αγράφων το ΠΑΣΟΚ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Τόλης συμμετείχε στον συνδυασμό του Χρήστου Δημητρόπουλου στον Δήμο Ασπροποτάμου όπου διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του ΔΣ. Κάτι τέτοιες κινήσεις κάνει μερικές φορές το ΠΑΣΟΚ και … πάνε όλα ρόδινα.

* Βέβαια τέτοια υποψηφιότητα δεν ήταν δυνατό να στηριχθεί, όμως και δυο ακόμη σοβαρά θέματα που χειρίστηκαν οι τοπικοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ άρχοντες, μαντάρα τα κάνανε. Δείτε λίγο τι έγινε με τον αριθμό των Δήμων- αλλαγή έδρας – το πέρα – δώθε με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ στο Καρπενήσι και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

* «Τους έπεφτε βαρύς ο Καραμπάς», μου είπε προχτές, ανήμερα του Αη- Γιαννιού επώνυμος ΠΑΣΟΚΟΣ. «Τώρα μετά την «σφαλιάρα» τρέχουν και δεν φτάνουν. Αν χάσουν τον Δήμο να δούμε τι θα μας πουν;». Δεν ξέρω του είπα φίλε μου τι θα γίνει τελικά. Γνωρίζω όμως καλά ότι αυτά που λες εσύ τα λένε και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Κινήματος στο Καρπενήσι. Λέτε να έχουν όλοι αυτοί άδικο; Ο χρόνος θα δείξει.

*Τον Γιώργο Λάγαρη ήθελαν πολλοί, επώνυμοι και μη, ως υποψήφιο στον Δήμο Καρπενησίου. «Προχώρα Γιώργο και θα είμαστε όλοι δίπλα σου», έλεγαν μέχρι πρότινος σχεδόν κάθε μέρα στο νεαρό Δικηγόρο, προσπαθώντας έτσι να τον πείσουν να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο. Ο Γιώργος όμως έχοντας νωπά στην μνήμη του τα τελευταία συντροφικά «στηρίγματα», στις περασμένες Βουλευτικές εκλογές, τους είπε ευχαριστώ δεν θα πάρω και δεν πήρε.

* Στην διάθεση του ΠαΣοΚ έθεσε εαυτόν για τις προσεχείς εκλογές, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, όπως δήλωσε μετά την «ιστορική» ομόφωνη απόφαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, να τον προτείνει ως υποψήφιο Δήμαρχο του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Καραμπάς και πριν την απόφαση αυτή, όταν η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, πρότεινε άλλον, ποιο κατάλληλο για υποψήφιο στο Καρπενήσι και τότε εαυτόν στην διάθεση του κόμματος είχε θέσει. Τότε όμως σύμφωνα με τους “ειδικούς”, δεν ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί μια τέτοιας δύσκολης προσπάθειας, τώρα που ήλθε ο Μπακογιάννης γιατί ξαφνικά έγινε ο καταλληλότερος; Τι άλλαξε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και ήλθαν τα πάνω – κάτω;

* Και κάτι άλλο. Αν πει ΟΧΙ ο Καραμπάς στην πρόταση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, να με θυμάστε ότι θα έχουμε καινούργιες κινήσεις τακτικής από τους “ειδικούς” ...

* Οι ειδικοί, όχι σαν τους ανωτέρω, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων της Ελλάδας, καθώς διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών. Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως 16 στις 18 ελληνικές λίμνες βρίσκονται από μέτρια έως κακή οικολογική κατάσταση. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί σε μεγάλους ποταμούς και λίμνες, υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, νικελίου, υδραργύρου και τοξικών ενώσεων. Στη μελέτη που παρουσίασε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκύπτει ότι 18 φυσικές και τεχνητές λίμνες δεν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ενώ μόλις δύο βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Για τις υπόλοιπες 32 λίμνες της χώρας δεν υπάρχει εικόνα, καθώς δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία για την κατάσταση τους. Μεταξύ των λιμνών αυτών που δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία για την κατάσταση τους, είναι και η λίμνη Κρεμαστών, μια από τις μεγαλύτερες και πιο καθαρές λίμνες της χώρας μας, που τελευταία δέχεται «βομβαρδισμούς» από απόβλητα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Καλό θα είναι να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι, πριν είναι αργά, τόσο για να γίνει σχετική έρευνα και για την λίμνη Κρεμαστών, όσο και να προστατευτεί ο μεγάλος αυτός υδάτινος γίγαντας που αποτελεί πηγή ζωής για τον τόπο μας και όχι μόνο.

* Σε γνωστό χωριό με φόντο την λίμνη Κρεμαστών, που απέχει 25 χλμ. από το Καρπενήσι, πελάτης πλήρωσε για 2 ελληνικούς καφέδες και μια πορτοκαλάδα, 7 ευρω!!! Όπως κατήγγειλε στην στήλη μας, ζήτησε απόδειξη και μετά από αναμονή 5 λεπτών, έλαβε μια χειρόγραφη... Φίλε μου επιχειρηματία, έκανες δυο μεγάλα λάθη που δεν επιτρέπονται. Πρώτον τα ποτά που ήπιε η παρέα τα χρέωσες ακριβά – κανονικό κόστος 5 ευρω – και Δεύτερον δεν έκοψες ως όφειλες και απόδειξη ταμειακής μηχανής. Ας είναι το τελευταίο λάθος σου.

* Στις 29 Αυγούστου η Ορθοδοξία μας εορτάζει την αποκεφάλιση του Ιωάννου Προδρόμου. Σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας αλλά και στην Ευρυτανία, ο Βαπτιστής του Κυρίου μας τιμάτε με λαμπρότητα, κατάνυξη και νηστεία. Σε ένα όμως μέρος του τόπου μας, που είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ευρυτανίας, όποιος πάει ανήμερα της εορτής να εκκλησιαστεί θα απογοητευτεί. Στο πάλαι ποτέ τρανό και ξακουστό Μοναστήρι του Αη- Γιάννη στην Παλαιοκατούνα, ανήμερα της εορτής, δηλ. στις 29 Αυγούστου, οι προσκυνητές που συμμετέχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία δεν ξεπερνούν τους 15 !!!, ενώ στον Εσπερινό συρρέουν κατά χιλιάδες. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν, να μην τιμάτε ο Άγιος ανήμερα της εορτής του αλλά το πρωί της παραμονής και το απόγευμα, δηλ. στις 28 Αυγούστου; Σε όλους τους Αη- Γιάννηδες ανήμερα της εορτής, τελείται Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια σε πολλά χωριά, όπως στο Βέρνικο, στην Μαυρομάτα, στην Δάφνη, στην Πρασιά κ.α, ακολουθεί στον αύλιο χώρο της Εκκλησίας, παραδοσιακό πανηγύρι με νηστήσιμα φαγητά και γλέντι λεβέντικο. Στον Αη – Γιάννη στην Παλαιοκατούνα, μήπως γιορτάζουν τελικά άλλον Άγιο;

* Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε στην συνεδρίαση του στις 18 Αυγούστου να προχωρήσει στην λήψη δανείου 500.000 ευρώ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα το Δ.Σ θα φορτωθεί τα χρέη του Χιονοδρομικού, που ανέρχονται σε 1,5 εκ. ευρω, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά και με την κίνηση αυτή να βρεθεί η καλύτερη λύση για το Χιονοδρομικό, που είναι πραγματική πηγή ζωής για το Καρπενήσι και την Ευρυτανία γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ



* ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ 30 ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

* ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ Ρ/Σ ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

* ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ