Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Δημήτρης Χρυσικός Πρόεδρος ΝΟΔΕ: “Η εσωστρέφεια και τα λάθη που κάναμε έφεραν την ήττα της Ν.Δ. στην Ευρυτανία”


Την σιγουριά του ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, τονίζει στην συνέντευξή του που παραχώρησε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ και την Βάσω Φεγγούλη, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας.
Ο Δημήτρης Χρυσικός στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε μας μίλησε ακόμη για την Ντόρα Μπακογιάννη, για το τι πρόκειται να κάνει το κόμμα του στην Ευρυτανία ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά για τα πρόσωπα που θα στηρίξει στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου.
Τέλος ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, δεν διστάζει να πει ότι οι τελευταίες ήττες στην Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο ήλθαν από την εσωστρέφεια και τα λάθη που έγιναν, ενώ στο ερώτημά μα ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Δημήτρη Χρυσικού σε τοπικό επίπεδο για το κόμμα, μας απάντησε «Συμμερίζομαι την αγωνία του Ευρυτανικού Λαού για όλα τα προβλήματα που έχει και θέλω να ξέρει ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του για ότι μας χρειαστεί. Εμείς σαν ΝΟΔΕ θα προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και μαζί με τις εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγηθούμε και σε βουλευτικές εκλογές. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με διαφορετικό πνεύμα και σε κομματικό επίπεδο με τη συνεργασία που θα έχουμε, ούτως ώστε να κάνουμε νέο άνοιγμα στην κοινωνία και με την κατανόηση που θα μας δείξει ο κόσμος για ακόμα μια φορά, πιστεύουμε ότι θα κλιθούμε, εμείς σε τοπικό επίπεδο και η Νέα Δημοκρατία γενικά να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και του νομού».



Κ. Πρόεδρε το 8ο Συνέδριο κατά κοινή ομολογία έβγαλε κυρίαρχο στην Νέα Δημοκρατία τον Αντώνη Σαμαρά. Πως βλέπετε να κινείται το κόμμα σας από δω και πέρα και τι προσδοκάτε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ.;

Σίγουρα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συνέδρια του κόμματός μας και ολοκληρώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο που ήταν η ομιλία του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, που εντυπωσίασε όλους τους Συνέδρους. Το κύριο μήνυμα που βγήκε από το συνέδριο είναι ότι υπάρχει η ενότητα στο κόμμα, κάτι το οποίο φάνηκε με την παρουσία και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν πολλές καταστατικές διαδικασίες, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις αλλά πάνω από όλα και αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα είναι το πρόγραμμα το οποίο θα εξαγγείλει στις 7 του μηνός (σήμερα Τετάρτη) ο πρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την τύχη της χώρας, διότι είναι ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά έχει προσφέρει πολλά και αυτό το μήνυμα το πήραμε όλοι που λάβαμε μέρος στο καθοριστικό αυτό το Συνέδριο, για τον παρόν και το μέλλον του κόμματός μας.

Πως ζήσατε εσείς από κοντά τις εργασίες του Συνεδρίου της Ν.Δ.;

Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από τον πρόεδρο και ειδικά από τις αναφορές του στις δύσκολες εποχές που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης και πως μπορούμε αυτές να τις ξεπεράσουμε. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έφερε και αμφισβήτηση των πολιτών προς τα κόμματα. Μετά όμως από αυτό το Συνέδριο, θέλω να πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε διπλά κερδισμένη προς όφελος της πατρίδας μας, την οποία θα κληθεί αύριο να υπηρετήσει.

Τι εννοούσε ο Αντώνης Σαμαράς όταν είπε «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο»;

Το «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο» αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο για την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως κόμμα για να αλλάξουμε πολλά και μέσα στο κόμμα μας αλλά κυρίως στην Ελλάδα, για να ξεπεράσει την μεγάλη οικονομική κρίση. Όπως γνωρίζετε η χώρα έχει ενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να πετύχουμε. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει από δω και πέρα η Ν.Δ. για να ξαναγυρίσει στην εξουσία;

Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή. Η Νέα Δημοκρατία έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανέωση. Αυτό είναι και το μήνυμα που μας πέρασε ο πρόεδρος του κόμματος, ότι χρειάζεται ανανέωση. Ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά ανανέωση και Σε κομματικό επίπεδο και στο νομό μας. Ήδη ξεκινήσαμε με τις τοπικές επιτροπές, όπου έγινε ανανέωση εκατό τις εκατό και θα συνεχίσουμε, διότι υπάρχουν και άλλες επιτροπές. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εκεί πλήρη ανανέωση, με νέα πρόσωπα, και σε ηλικία και σε ιδέες.


Είναι εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ν.Δ.;


Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει προσφέρει πολλά στον τόπο μας, αυτό θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά. Ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις, ήταν εξαιτίας της στάσης της κ. Μπακογιάννη που ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην Ευρυτανία, που κάποτε ήταν το κάστρο της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια όλα «πρασίνισαν». Πως βλέπετε να διαμορφώνετε το πολιτικό σκηνικό από δω και πέρα ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όπως γνωρίζουμε τις τελευταίες δυο εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Σίγουρα κάναμε λάθη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η εσωστρέφεια και τα λάθη που κάναμε έφερε το αποτέλεσμα αυτό στην Ευρυτανία. Πιστεύω ο χρόνος θα δείξει γι΄ αυτό σίγουρα δεν πρόκειται κανείς να πανηγυρίζει και να πει αύριο θα είμαστε εμείς οι νικητές. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια, συν τις συγκυρίες που υπάρχουν και το γεγονός ότι η κα. Μπακογιάννη δεν βρίσκεται πλέον στο κόμμα μας, οπωσδήποτε είναι προβλήματα, αλλά με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω, όμως ,και βλέπω και από συνεργάτες μου, ότι θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και σύντομα θα επανέλθουμε στην εξουσία, γιατί εμείς εδώ στην Ευρυτανία μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα από ότι το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόταση για να προσφέρει κάτι άλλο.

Θα δώσει χρίσμα σε δικούς της υποψηφίους η Ν.Δ. για τους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου;

Κατ’ αρχήν αναμένουμε τις εγκυκλίους και το πρόγραμμα που θα έχει η Νέα Δημοκρατία. Ακόμα δε γνωρίζουμε κάτι. Πέρα των άλλων, όμως, θα αρχίσουν οι διαδικασίες από την επόμενη εβδομάδα με τις συγκλήσεις των αρμοδίων οργάνων. Μέσα από εκεί λοιπόν και με τις γενικές κατευθύνσεις θα γίνει επιλογή ορισμένων προσώπων. Σίγουρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αναζήτηση θα γίνει από το χώρο το δικό μας για την στήριξη τόσο των αντιπεριφερειαρχών όσο και των δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων. Πρέπει, όμως, να είμαστε σε θέση να κάνουμε και την υπέρβαση με την στήριξη ενός υπερκομματικού συνδυασμού για το καλύτερο του τόπου. Από την πλευρά μας, όμως, ούτε θα παρακαλέσουμε κάποιον για αυτές τις θέσεις και ούτε θα πιέσουμε, αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις.

Έχετε επιλέξει ποια πρόσωπα θα στηρίξετε;

Δεν έχουμε επιλέξει κανένα πρόσωπο και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν δήλωσε κάποιος ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κάτι στο πλάνο. Σαν πρόεδρος της ΝΟΔΕ έχω να πω ότι θα συγκλίνουν όλα τα αρμόδια όργανα και με τις κατευθύνσεις που θέλει η εξουσία θα βαδίσουμε για να φτάσουμε στις καλύτερες επιλογές και για δημάρχους και για αντιπεριφερειάρχη. Θα δούμε κατά’ αρχήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και επαναλαμβάνω ότι με συνεργασία θα πετύχουμε το καλύτερο.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Δημήτρη Χρυσικού σε τοπικό επίπεδο για το κόμμα;

Συμμερίζομαι την αγωνία του Ευρυτανικού Λαού για όλα τα προβλήματα που έχει και θέλω να ξέρει ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του για ότι μας χρειαστεί. Εμείς σαν ΝΟΔΕ θα προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και μαζί με τις εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγηθούμε και σε βουλευτικές εκλογές. Όπως ξέρετε η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, το οποίο καλώς ή κακώς βρέθηκε να αντιμετωπίσει. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με διαφορετικό πνεύμα και σε κομματικό επίπεδο με τη συνεργασία που θα έχουμε, ούτως ώστε να κάνουμε νέο άνοιγμα στην κοινωνία και με την κατανόηση που θα μας δείξει ο κόσμος για ακόμα μια φορά, πιστεύουμε ότι θα κλιθούμε, εμείς σε τοπικό επίπεδο και η Νέα Δημοκρατία γενικά να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και του νομού.

Νέες Διοικήσεις, σε ΑΠΟΚ, ΜΥΡΙΚΗ και ΑΙΟΛΟ


ΑΠΟΚ και Μυρίκη με νέες διοικήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και με συνεργασία, που δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, θα συμπορευτούν προκειμένου το ευρυτανικό ποδόσφαιρο να δει την ανάπτυξη που πρέπει.
Πρώτος στόχος και των δύο ομάδων είναι η καλή συνεργασία και η άριστη επικοινωνία μεταξύ τους, κι αν το πρώτο βήμα επιτευχθεί δεν θα είναι διόλου απίθανο να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια με πολλαπλά οφέλη και για τα δυο μεγάλα ευρυτανικά Σωματεία.

Με νέα Διοίκηση ο ΑΠΟΚ
Τη σκυτάλη της προεδρίας πήρε ο Νίκος Γκορόγιας από το Μπάμπη Τσιτούρη, που επί σειρά ετών ήταν ο Πρόεδρος του ΑΠΟΚ «Το Βελούχι», αναλαμβάνοντας τα ηνία της πολυαγαπημένης ομάδας των ευρυτάνων.
Οι αρχαιρεσίες και η εκλογή του νέου ΔΣ έγιναν πριν 15 μέρες περίπου στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και η νεοεκλεγείσα διοίκηση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Νίκος Γκορόγιας (φωτο)
Αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Μάκκας
Ταμίας: Χρήστος Γιαννίτσαρης
Γεν. Αρχηγός: Σωτήρης Νικολάου
Γεν. Γραμματέας Γιάννης Κελεσίδης
Μέλη: Αριστείδης Α. Τσιούνης & Κατσακιώρης Ανδρέας
Προπονητής της ομάδας θα αναλάβει από τη νέα σεζόν ο Γιάννης Ελεφάντης, μέχρι πρότινος βοηθός του Γιάννη Φλωράκη που αποχώρησε.

Ο Γιώργος Λιάγκας και πάλι Πρόεδρος της ΜυρίκηςΧωρίς μεγάλες αλλαγές στα άτομα που θα στελεχώσουν τη νέα Διοίκηση της Μυρίκης, αλλά με πολλή όρεξη για δουλειά και με φρέσκιες ιδέες αποτελείται το νέο ΔΣ της Μυρίκης.
Ο Γιώργος Λιάγκας επανεξελέγη πρόεδρος, ενώ όσον αφορά τη θέση του προπονητή μάλλον θα πιάσει από νωρίς δουλειά το ΔΣ, διότι ο Βασίλης Φούκας, κατά πάσα πιθανότητα θα αποχωρήσει, κι αν συμβεί αυτό, άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Γιώργος Λιάγκας
Αντιπρόεδρος: Σαράντης Παρμάκης
Γεν. Γραμματέας Νίκος Α. Τσώνης
Ταμίας: Χαράλαμπος Πλατιάς
Μέλη: Ταξιάρχης Γώγος, Γιάννης Ζαραβέλης, Παύλος Παπανίκας,
Αναπλ. Μέλη: Δημήτρης Λέρης & Δημήτρης Κεφαλάς.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«ΑΙΟΛΟΣ»
ΤΑΧ. ΘΥΡΙΔΑ 30
36100 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
ΠΛΗΡ.: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΤΗΛ.: 22370-24437


Καρπενήσι 29-6-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση νέου Δ.Σ του Α.Σ. «ΑΙΟΛΟΣ».


Ο Α.Σ. «ΑΙΟΛΟΣ» σας γνωστοποιεί το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από την επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 στα γραφεία του Συλλόγου, για την εκλογή ενός μέλους του Δ.Σ. του Α.Σ. «ΑΙΟΛΟΣ» και ομόφωνα συγκροτήθηκε σε σώμα την ίδια μέρα και ώρα, με την παρακάτω σύνθεση:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιαννιώτης Παναγιώτης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λερογιάννης Σεραφείμ
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Χρυσικός Ταξιάρχης
ΤΑΜΙΑΣ: Κουτρουμάνος Ιωάννης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Νικολάου Σταύρος

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παναγιώτης Γιαννιώτης
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σεραφείμ Λερογιάννης

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΩΤΗΤΑ ο αγωνιστής – ζωγράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΓΚΑΡΑΣ


Γράφει
ο Δημήτρης Καρφής
Δικηγόρος


Θρηνήσαμε όλοι την 3η Ιουλίου στον Οικισμό της Κάτω Ποταμιάς της Γρανίτσας Ευρυτανίας την απώλεια του Χρήστου Καγκαρά. Και μιλάμε για απώλεια όχι γιατί θα ζήσει κάποιος ως αθάνατος ούτε γιατί ήταν νέος στην ηλικία, αλλά γιατί χάσαμε ένα αγωνιστή-οικογενειάρχη-πατέρα δέκα (10) τέκνων, αγωνιστή της δημοκρατίας αλλά και ένα καλλιτέχνη- ζωγράφο πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
Αμέτρητοι οι εξαιρετικοί και αξιοθαύμαστοι πίνακές του στην Ευρυτανία, στην Φθιώτιδα, στην Ελλάδα ολόκληρη, αλλά και στην Ευρώπη. Αξιοθαύμαστο το πάθος του για ζωή και καταξίωση οικογενειακή, πολιτική αλλά και καλλιτεχνική. Πέτυχε σε όλα. Κέρδισε την εκτίμηση, τον θαυμασμό και την αγάπη όλων με την πολύπλευρη δράση του και με τα ωραιότατα θέματα των πινάκων του. Ήλθε στη ζωή πάμπτωχος και έφυγε από αυτή πάμπλουτος. Και δεν εννοώ αποκλειστικά οικονομική ευχέρεια αλλά ευτυχία με την πραγματική έννοια του όρου.
Και όμως παρά τις επιτυχίες του αυτές σε όλα τα στάδια του αγώνα του και παρά τις εξαιρετικές κριτικές και επαίνους, που εισέπραξε από κριτικούς και επώνυμους καλλιτέχνες και άλλους πνευματικούς ανθρώπους, αυτός πάντοτε απλός και στην ενδυματολογική παρουσία του αλλά και στην ψυχοπνευματική και κοινωνική εμφάνισή του. Απλός, σεμνός και αγαπητός απ’ όλους. Ένας αγωνιστής της ζωής. Όσοι τον γνώρισαν όπως και εγώ από το έτος 1987 κλείνουμε με σεβασμό στην μνήμη του τα γόνατα και προσευχόμαστε για την αιωνιότητα της μνήμης του και χαρακτηρίζω αυτόν παράδειγμα προς μίμηση.
Στην οικογένειά του λοιπόν εύχομαι να αναδείξει και άλλους ανθρώπους σαν τον Χρήστο Καγκαρά και να είναι σίγουροι ότι άνθρωποι σαν αυτόν μένουν αθάνατοι στην αιωνιότητα.

Απονομή υποτροφιών από την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ»


Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται η 19η Ιουλίου 2010

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» θα απονείμει και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υποτροφίες σε Ευρυτάνισσες/Ευρυτάνες αποφοίτους Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, που φοίτησαν στα σχολεία του Νομού κατά το σχολ. έτος 2009-2010 και διακρίθηκαν για την επίδοσή τους και το ήθος τους. Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι η σχολική επίδοση και η οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ’ Τάξης Γεν. Λυκείου και ΕΠΑΛ, οι οποίοι αφού συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
1.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ.
2.Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας και σε περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης από την οικογένεια του μαθητή, υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την εφορία.
3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
καλούνται να τα υποβάλουν απευθείας ή ταχυδρομικά στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας– Κατσαντώνη 2 – 36 100 Καρπενήσι.
Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται η 19η Ιουλίου 2010.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή επιπλέον πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Δ.Δ.Ε. Ευρυτανίας στον κ. Ιωάννη Οικονομίδη και στο τηλ. 22370-80245.

ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΣΤΑ ΞΥΛΑ


Γράφει ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος

Όλοι γνωρίζουμε πως τα σκιάχτρα τα βάζουν οι άνθρωποι στα σπαρμένα χωράφια και στα αμπέλια για φοβίζουν με τη σκιά τους τα πουλιά να ρημάξουν τη σοδειά πριν φτάσει στην αποθήκη του καλλιεργητή και για την κατασκευή τους συνήθως χρησιμοποιούν παλιά ρούχα που τα γεμίζουν με άχυρα ή κουρέλια και τα κρεμάνε να ανεμίζουν σε ένα κοντάρι.

Τα πουλιά βέβαια δεν είναι και τόσο χαζά όσο εμείς νομίζουμε και πολλές φορές αφού συνηθίσουν την παρουσία των σκιάχτρων μέσα στο χωράφι πετάνε άφοβα δίπλα τους και κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους δίνουν καμιά σημασία. Έχω δει μάλιστα στον κάμπο του Σπερχειού, κάποια αδίστακτα κοράκια να κουρνιάζουν κιόλας πάνω τους και από εκεί να κάνουν τις εξορμήσεις τους στον καρπό. Τόσο τα είχαν συνηθίσει τα άψυχα σκιάχτρα…
Γι’ αυτό και πολλοί παραγωγοί αντί των συνηθισμένων σκιάχτρων τοποθετούν δίπλα στις καλλιέργειές τους συστήματα που κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ήχους και κρότους αλλά και πάλι νομίζω πως δεν καταφέρνουν και πολλά – πολλά πράγματα γιατί τα πουλιά συνηθίζοντας τα λεγόμενα «κανονάκια» καταφέρνουν να αρπάξουν πάλι το μερίδιό τους.
Παλιότερα δε συνδυάζοντας τη διάθεση να εκδικηθούν κάπως τα αρπακτικά και κυρίως τα γεράκια και τα κοράκια που εκτός από τα χωράφια ρήμαζαν και τα κοτέτσια άμα κατάφερναν να τα σκοτώσουν τα κρεμούσαν με τα φτερά ανοιγμένα για να φοβίζουν με το στεγνό κορμί τους τα πεινασμένα ομοειδή τους αλλά και πάλι δεν κατάφερναν πολλά πράγματα. Εν ολίγοις, η υπόθεση σκιάχτρα δεν είναι παρά μια συνήθεια των αγροτών που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα σε ότι μπορεί να επιβουλευτεί την παραγωγή του χωραφιού.
Η συνήθεια αυτή των σκιάχτρων μεταφέρεται συνήθως και σε άλλα πράγματα όπως το σπίτι, το αυτοκίνητο σε οτιδήποτε με την τοποθέτηση ενός αντικειμένου που πιστεύεται πως αποτρέπει αυτόν που το επιβουλεύεται. Το πιο παράδοξο όμως σκιάχτρο είδα πριν από λίγες μέρες στο ξυλουργείο του Κ. Υφαντή που βρίσκεται στη στροφή του χωριού Τυμφρηστός (Πέρα Κάψη το έλεγαν παλαιότερα και ήταν μαχαλάς της Μεγάλης Κάψης που είναι το κεντρικό χωριό, μαζί με τη Μεσαία Κάψη ή Άγιο Κωνσταντίνο στα τρία Κάψια) και δείχνει ένα σκιάχτρο να ανεμίζει πάνω από ένα περιποιημένο σωρό ξύλων να αποτρέπει με τη σκιά του τους επίδοξους κλέφτες που ενδεχομένως τα έχουν βάλει στο μάτι και περιμένουν να βρουν μια ευκαιρία να τα αρπάξουν καθώς βρίσκονται δίπλα στο δρόμο.
Σε πρώτη ανάγνωση τούτο ασφαλώς και αποτελεί παραδοξότητα καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα σκιάχτρα μπαίνουν στα μποστάνια και τους κήπους να αποδιώχνουν τα πουλιά και όχι σε ξύλα ή μάντρες με υλικά οικοδομών για παράδειγμα. Στα τελευταία δε το ρόλο αυτό παίζουν συστήματα συναγερμού και ειδικές κάμερες που έβγαλαν στην ανεργία όλα τα σκιάχτρα κι έτσι κατάντησαν πια να είναι σχεδόν διακοσμητικά στοιχεία που πολλές φορές, όπως και στην περίπτωση του ξυλουργού φανερώνουν και το μεράκι που έχει κάποιος ακόμα και στο να φτιάχνει σκιάχτρα που δεν έχουν νόημα ούτε κανένα πια ρόλο…

Άγνωστοι διέρρηξαν το εξωκλήσι του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αγ. Τριάδας Κτημενίων και αφαίρεσαν από το τέμπλο τέσσερις ιερές εικόνες μεγάλης αξίας


Λεηλασίες στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Αγία Τριάδα του Δήμου Κτημενίων. Άγνωστοι αφού έσπασαν την πόρτα μπήκαν στο εσωτερικό του Ναού και αφαίρεσαν τέσσερις (4) εικόνες μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας.
Το ακριβές διάστημα που έγινε το συμβάν δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό, διότι η τελευταία φορά που βρέθηκαν κάποιος στο Ναό ήταν στις 25 Απριλίου 2010 και ανήμερα των Αγίων Αναργύρων των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου 2010. μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι ιερόσυλοι μπήκαν στο ξωκλήσι και αφαίρεσαν τις εικόνες.
Αφού ο ιερέας της περιοχής αντιλήφθηκε την απώλεια των εικόνων αμέσως ειδοποίησε το Αστυνομικό τμήμα Φουρνάς, το οποίο σε συνεργασία με το τμήμα Ασφάλειας Καρπενησίου διενεργεί προανάκριση.
Άμεση ήταν και η παρέμβαση της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας, η οποία βρέθηκε αμέσως στην περιοχή και σύμφωνα με την έρευνα που έκανε διαπίστωσε πως οι εικόνες που αρπάχτηκαν αποτελούσαν κειμήλια ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας και εμπίπτουν στο Νόμο περί Αρχαιοτήτων.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Γράφει ο Καθηγητής του ΑΠΘ. Θανάσης Γιαννακόπουλος

Ο Νομός Ευρυτανίας έχει περιορισμένη γεωργική παραγωγή. Οι κυριότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας και της Λάσπης. Τα λιγοστά γεωργικά προϊόντα του Νομού είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα μήλα, και τα κηπευτικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δεν έχει δοθεί, επίσημα τουλάχιστον, στην στήριξη των αγροτικών γεωργικών προϊόντων του νομού μας και στην υπογράμμιση της τοπικής προέλευσης και ποιότητας. Σημειώνεται, ότι μετά δύο Παγκόσμια Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού έβαλε το πρώτο βήμα..Χρειάζεται όμως συνέχεια από τους Ευρυτάνες και τους Φίλους της Ευρυτανίας.
Τα φασόλια για παράδειγμα της Λάσπης (Άγιος Νικόλαος) έχουν αναγνωριστεί από τους καταναλωτές ως προϊόντα ιδιαίτερης γεύσης, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αναγνωρισθεί και επίσημα ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Γεγονός που θα «μεγάλωνε» τη ζήτηση τους και θα έδινε απασχόληση σε νέους στην περιοχή. Δυστυχώς, ενώ χωριό σημαίνει παράδοση και προϊόν βιολογικό δεν έχουν γίνει βήματα στο Νομό για την ανάπτυξη και την στήριξη των βιολογικών ή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και καλλιεργειών.
Η κτηνοτροφία,παρά τη μείωση του αριθμού των προβάτων και των γιδιών που σήμερα υπάρχουν, σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στους τομείς της παραγωγής, της επεξεργασίας και της εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων που αφορά το κρέας, το γάλα, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως το τυρί). Δυστυχώς εδώ, λείπει ακόμη το σφαγείο που αποτελεί και το μοχλό στήριξης.
Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπτύξουν μελέτες για την εξέλιξη και την ενίσχυση του κλάδου αυτού που είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του Νομού. Ακόμη τα τοπικά αγροτικά προϊόντα του Νομού μας ανήκουν στην κατηγορία των Ορεινών προϊόντων ποιότητας .Δηλαδή η παραγωγή και η επεξεργασία τους λαμβάνει χώρα στην ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας και συμβάλλει στην προστασία και την ανάπτυξη της βιοποικιλίας και του κληροδοτήματος των ορεινών περιοχών.
Η ενίσχυση του εμπορίου και η αξιοποίηση του δασικού πλούτου του Νομού μπορούν να τονώσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, να συγκρατήσουν τον πληθυσμό των ορεινών περιοχών και να διαμορφώσουν τους κατάλληλους όρους για την ανάπτυξη του τουρισμού. Δυστυχώς όμως τα εργοστάσια που υπήρχαν ανήκουν στα» περασμένα» και το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολούνταν όλο και λιγοστεύει.
Ονομαστό προϊόν του Νομού είναι το μέλι. Μια καλύτερη παρουσίαση του προϊόντος θα αποτελέσει όχημα για την προώθηση του.
Σε περασμένα άρθρα τόνισα τη σημασία που θα έχει για την περιοχή αν ξεκινήσουν διαδικασίες για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων του νομού. Για την υποβολή των σχετικών φακέλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρειάζονται μελέτες που γίνονται μετά από έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Υπάρχει μια ομάδα προϊόντων που σήμερα στο Νομό έγιναν ονομαστά, όπως χυλοπίτες, τραχανάς, τσάι του βουνού, ρίγανη, μέλι, τυρί φέτα, αρνιά, κατσίκια. Αυτά τα προϊόντα σε πρώτη φάση μπορούν να προταθούν για προετοιμασία των φακέλων πιστοποίησης (καταγραφή της σημερινής κατάστασης, προοπτικές κτλ) και την προώθησή τους για απόκτηση σήματος ποιότητας.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, με την ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των η πολυεθνικών ετικετών στα προϊόντα διατροφής, εύκολα καθένας το διαπιστώνει με μια επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ, η ανταγωνιστικότητα των «τοπικών προϊόντων» ακόμη και μέσα στο Νομό μας μειώνεται συνεχώς με τις όποιες συνέπειες για τους παραγωγούς. Από την άλλη όμως, τα διατροφικά σκάνδαλα , η τάση αναζήτησης παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων ,η απουσία ποικιλότητας του διατροφικού πολιτισμού και οι νέες μορφές τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν τα «όπλα» των «Τοπικών Προϊόντων» στη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Το ερώτημα είναι το πώς θα αξιοποιηθούν οι τοπικές ποικιλίες , η γευστική ποικιλότητα, οι παραδοσιακές τεχνικές μεταποίησης , η παραδοσιακή κουζίνα. Όλα αυτά αποτελούν το κομμάτι της ταυτότητας ενός τόπου το οποίο συνδέεται άμεσα με τα τοπικά προϊόντα. Η παραγωγή των οποίων πρέπει να υπακούει στους κανόνες της ασφάλειας των τροφίμων , σταθερής ποιότητας και ποσότητας παραγωγής, του σεβασμού στο περιβάλλον και της πράσινης ανάπτυξης. Στον αγώνα δρόμου της ανταγωνιστικότητας η «κλασσική γεωργία», ειδικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι ολόκληρος ο Νομός, έχει μείνει απελπιστικά πίσω. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο γι’ αυτήν. Ένα άλλο πρότυπο αναζητείται. Σε ένα δύσκολο πλαίσιο (περιορισμένες επιφάνειες,πλαγιές - πεζούλες, διαρθρωτικά μειονεκτήματα, κτλ.), οι τοπικοί φορείς έπρεπε, εδώ και πολύ καιρό, να βρουν διαφορετικά αγροτικά πρότυπα. Η προσπάθεια που έγινε το 1950 (εισαγωγή φυλών γιδιών, δέντρων μηλιάς κτλ), δυστυχώς και ανεξήγητα, σταμάτησε.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Τουρισμός που αποτελεί τη μόνη σημαντική οικονομική δραστηριότητα στο Νομό μας , η σύνδεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων με το Τουρισμό και την ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο με πολλαπλά οφέλη. Επιβάλλεται η παγίωση στενών σχέσεων τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή-μεταποίηση. Η σχέση αυτή να μην είναι ούτε συγκυριακή ή τυχαία, αλλά συστηματική και βιώσιμη. Πρόσφατα σε ημερίδα που οργάνωσε στο Ζάππειο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υπουργός κ Μπατζελή παρουσίασε την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη δημιουργία σήματος των προϊόντων της ελληνικής μεσογειακής διατροφής στην αγορά. Το «σήμα» αυτό θα αποτελεί εγγύηση ποιότητας και βεβαίωση του τόπου προέλευσης . Στην προσπάθεια αυτή η περιοχή της Ευρυτανίας με τα μικρά σε ποσότητα προϊόντα της, αλλά με το «σήμα», πρέπει να συμμετέχει. Αλλά, είναι καιρός να ζωντανέψουμε το παρόν, κυρίως μετά το 2013 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής –πιστεύεται ότι θα αφορά την παραγωγή προϊόντων ποιότητας- γιατί εκεί που δεν υπάρχει παρόν, δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε διαγράφεται αισιόδοξο μέλλον.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ένα χρόνο από την κοίμηση της Νεκταρίας Μοναχής από την Κρέντη


Συμπληρώνεται στις 9 Ιουλίου 2010, ένας ακριβώς χρόνοας από την κοίμηση της Μοναχής Νεκταρίας Ντάλλα από την Κρέντη Ευρυτανίας. Η κοιμηθείσα γεννήθηκε στη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας στις 17/11/1949 . Ήταν το ένατο παιδί από τα δεκατρία που έφεραν στον κόσμο ο Κλεομένης και η Μάρθα Μάκκα. Με χίλιες δυο στερήσεις τελείωσε το δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο Κερασοχωρίου διακρινόμενη τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα της που ομολογούν οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών από την οποία αποφοίτησε στις 30/6/1971 με βαθμό Λείαν Καλώς 8,46. Για τρία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση αλλά η κλήση του Θεού για την ένταξή της στο μοναχικό σχήμα, βρήκε ανταπόκριση. Μετά από χρόνια επέστρεψε στο χωριό της, ανακαίνισε το πατρικό της σπίτι και ο χρόνος της περνά με διάβασμα, βοήθεια στους συνανθρώπους της, και προσπάθεια για την συντήρηση και καθαριότητα των ιερών Ναών και εξωκλησιών της Κρέντης. Το Σεπτέμβρη του 2003 διορίζεται δασκάλα στην Παλαιοκατούνα όπου προσφέρει με πολύ μεράκι και αγάπη τη γνώση στους μαθητές της. Μετά από 3 χρόνια παραμονής εκεί τα εκπαιδευτικά της βήματα την οδηγούν στην Τσούκα όπου εργάζονταν μέχρι τη στιγμή που έγινε το μοιραίο ατύχημα. Η μακαριστή μοναχή Νεκταρία, ετάφη στο κοιμητήρι της Κρέντης, μετά από επιθυμία των οικογενών της.(Φωτο από τον τάφο της)

Στο ιστορικό σχολείο της Ανατολικής Φραγκίστας να στεγαστεί ο Δήμος Αγράφων


ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ

Λέγονται πολλά και υπονοούνται ακόμη πολύ περισσότερα σχετικά με την έδρα που προκρίθηκε από το σχέδιο «Καλλικράτης» να έχει ο νέος δήμος Αγράφων και η οποία μέσα σε δυο – τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανακοίνωση ξαφνικά μεταφέρθηκε από τη Δυτική Φραγκίστα στο Κερασοχώρι δημιουργώντας έτσι πολλές αναπάντητες απορίες.
Για το απρόοπτο αυτό γεγονός το οποίο εκτός από το ότι ενόχλησε αρκετά τους κατοίκους της Δυτικής Φραγκίστας δημιούργησε και την εντύπωση μιας απροκάλυπτης παρέμβασης στα πράγματα του νομού αναφορικά με το νέο σχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη. Για το τι συνέβη, ερωτήθηκαν όλοι οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί,κομματικοί και πατριδοτοπικοί παράγοντες της Ευρυτανίας αλλά επί της ουσίας ουδεμία απάντηση δόθηκε από κανέναν.
Με μια πρόσφατη δήλωσή του, ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, επιχειρεί να κλείσει το ζήτημα και να σβήσει τη φωτιά που σιγοκαίει με άγνωστο πως και πότε θα ξεσπάσει λέγοντας πως «ο κ. Ραγκούσης και οι συνεργάτες του για το θέμα της έδρας στάθμισαν και νέους παράγοντες που στο χρόνο της πρώτης πρότασης δεν είχαν υπ’ όψιν τους».
Φαντάζομαι πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι «νέοι παράγοντες» που δημιούργησαν το πρόβλημα και δίχασαν κατά κάποιο τρόπο την πέραν του Μέγδοβα Ευρυτανία. Αυτό εμπεριέχεται εξάλλου και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια των αποφάσεων και την ενημέρωση των πολιτών. Φαίνεται όμως πως υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να μάθει ο κόσμος και όλοι απορούν τι άραγε να είναι αυτό.
Να υποθέσουμε τώρα πως οι «τεχνοκράτες» του υπουργείου πήγαν και είδαν από κοντά τόσο τη Δυτική Φραγκίστα όσο και το Κερασοχώρι και θαύμασαν το ορεινό κλίμα του δευτέρου καθώς και την κίνηση που έχει στην αγορά του και στις πλατείες του και είπαν «κάναμε λάθος, εδώ αξίζει να γίνει η έδρα του δήμου Αγράφων» σφόδρα αμφιβάλλω. Όσο τώρα για την ιστορικότητα του Κερασοχωρίου, μη γελιόμαστε στην εποχή της συστηματικής πλέον αποξήλωσης και των τελευταίων στοιχείων που δηλώνουν τον πατριωτισμό, αυτό είναι το τελευταίο που θα λάμβαναν υπ’ όψιν τους οι «τεχνοκράτες» και δείγματα προς τούτο έχουμε δει. Άρα λοιπόν κάτι άλλο συνέβη και καλό θα ήταν να το μάθουν όλοι γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος Δήμος με αυτές τις προϋποθέσεις.
Τώρα θα με ρωτήστε τι με κόφτει εμένα που θα πάει η έδρα του Δήμου Αγράφων ή γιατί προτείνω μέσα απ’ αυτές τις αράδες την επιστροφή της στη Δυτική Φραγκίστα – την ενιαία Φραγκίστα αν μου επιτρέπετε να αναφέρω γιατί από την κατάργηση των κοινοτήτων έχουν περάσει τώρα 12 χρόνια και τα όποια σύνορα είχαν επιβάλλει παλαιότερες συνθήκες έχουν καταπέσει και τα δυο χωριά, Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα έχουν γίνει πλέον ένα;
Για μια σειρά απλών λόγων που γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν στη σκέψη μου από την ημέρα των εγκαινίων του Πνευματικού Ιδρύματος Γεώργιος Καφαντάρης στην Ανατολική Φραγκίστα στις 19 Ιουνίου. Ως ήταν φυσικό εκεί έδωσαν το παρών όλες οι αρχές του νομού, από τον σεβασμιότατο επίσκοπο κ. Νικόλαο, τον βουλευτή Ηλία Καρανίκα, το νομάρχη Κώστα Κοντογεώργο και πλήθος άλλων επισήμων και παραγόντων της δημόσιας ζωής.
Επρόκειτο για ένα ηχηρό παρών στην πιο μεγάλη τιμή που έμελλε να κάνει η γενέτειρα στον πολιτικό που αποτελεί το πρότυπο του πολιτικού ήθους και της ανιδιοτέλειας και φυσικά τίμησαν με την παρουσία τους τον ακούραστο Κώστα Κωστόπουλο που πάλεψε τόσα χρόνια μέχρι να φθάσει αυτή η μεγάλη στιγμή και τον μεγάλο ευεργέτη Κώστα Πανουργιά ο οποίος διάθεσε ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό για την ολοκλήρωση του Ιδρύματος το οποίο αποτελεί πλέον ένα στολίδι για ολόκληρη την Ευρυτανία και την Ελλάδα ακόμη καθώς ανάλογο για τον μεγάλο πολιτικό δεν υπάρχει πουθενά.
Σημειώνουμε πως η προσφορά του Κώστα Πανουργιά αποτελεί τη συνέχεια της προσφοράς παλιότερων Φραγκιστιανών προς τη γενέτειρα και για την περίπτωση ξεχωρίζουμε τον αείμνηστο Αθανάσιο Παπαδόπουλο που ξεχωρίζει με την προσφορά του για την ίδρυση του δημοτικού σχολείου της Ανατολικής Φραγκίστας το οποίο είναι το μόνο κτίριο που χτίστηκε με δωρεά ομογενούς στην Κωνσταντινούπολη που διασώζεται ακέραιο όπως κτίστηκε. Υπάρχουν και άλλα όπως το Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων που έγινε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και άλλα μικρότερα όπως της Βίνιανης που έγινε κι αυτό μουσείο αλλά τούτο είναι το μόνο κτίριο που από τότε που έπαψε να έχει παιδιά αφέθηκε στην τύχη του και λειτουργεί μόνο σαν εκλογικό κέντρο καθώς δεν ευτύχησε άλλης λειτουργίας.
Αυτό ακριβώς το παρατημένο δημοτικό σχολείο θα έπρεπε να είναι το δημαρχείο του νέου Δήμου Αγράφων για μια σειρά λόγους που περιληπτικά θα αναφέρω αφήνοντας τους αρμόδιους να επεξεργαστούν τη ιδέα και να την προτείνουν αν δεν τους χαλάει σε τίποτα στους «τεχνοκράτες» που όπως φαίνεται ποτέ δεν πάτησαν το ποδάρι τους στην Ευρυτανία και έκοψαν και έραψαν βάσει των πληροφοριών που τους έδωσαν οι ημέτεροι.
Με έδρα του Δήμου Αγράφων στο σχολείο αναγνωρίζεται η διαρκής προσφορά των Ευρυτάνων της διασποράς και ο δήμος που θέλει να είναι και στην πραγματικότητα ιστορικός στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο μαζί με τη μνήμη των ευεργετών καθώς και του Γεωργίου Καφαντάρη ο οποίος αν συνέβαινε αυτό στα χρόνια του πιστεύω θα πρότεινε ακριβώς το ίδιο. Έτσι κατά πρώτον διασώζεται ένα ιστορικό κτίριο με τόση σημασία για την κοινωνία της Ευρυτανίας και κατά δεύτερον εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που θα χρειαστεί ενδεχομένως να δαπανηθεί για την κατασκευή ενός νέου δημαρχείου στο Κερασοχώρι γιατί σίγουρα το υπάρχον δεν θα επαρκεί να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι όλες στην Ανατολική Φραγκίστα αλλά να μοιραστούν στις εγκαταστάσεις των παλιών δημαρχείων. Σημασία έχει να στεγαστεί εκεί η έδρα του δήμου Αγράφων και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που θα αντιμετωπιστούν στην πορεία του χρόνου άμα υπάρχει καλή θέληση και διάθεση να αποτελέσει ο νέος Δήμος παράδειγμα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια τελευταία παρατήρηση όσον αφορά το δήμο Αγράφων και την ενημέρωση που είχαν οι «τεχνοκράτες» σχετικά με την ίδρυσή του. Δεν ξέρω από ποιόν ή ποιους πήραν πληροφορίες αλλά είμαι βέβαιος πως αυτός ήταν σίγουρα ανιστόρητος. Δήμος Αγραίων θα έπρεπε να λέγεται κανονικά γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εδάφη του ιστορικού δήμου Αγραίων και λιγότερο του μικρού δήμου Αγράφων. Όσο για την εντύπωση που προβάλλεται από υπερβάλλοντα ζήλο πως ο νέος Δήμος θα εκπροσωπεί τα ιστορικά Άγραφα τούτο και αν είναι μέγιστο λάθος καθώς πάλι θα περιλαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο του χώρου των Αγράφων καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται στην Καρδίτσα κυρίως και λιγότερο στη Φθιώτιδα και σε δήμους με άλλα ονόματα. Ως προς τη συνέπεια της ιστορίας θα μπορούσε για παράδειγμα να ενταχθούν στο δήμο Αγράφων τα χωριά του Μέγδοβα για να αποκατασταθεί λιγάκι η ιστορία και να διατηρήσουν όσο μπορούν ακόμα τα Άγραφα την πραγματική αλλά και τη μεταφυσική τους έννοια...

Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου ο παιδίατρος Κων/νος Μακράκης


Ιατρός σωμάτων και ψυχών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα ιεροπρέπεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Κων/νου Μακράκη, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το πρωί για να προσευχηθεί για τον νεοχειροτονούμενο διάκονο ο οποίος κατάγεται από την Δομνίστα και είναι εν ενεργεία ιατρός, υπηρετώντας ως παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι έγγαμος με την Ελέννη Παπαποστόλου και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.
Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο π. Κων/νος αναφέρθηκε στις αρετές που θα πρέπει να διαπνέουν τον ιερέα σήμερα επισημαίνοντας κυρίως την ταπείνωση. Έκλεισε δε τον λόγο του αναφέροντας και ευχαριστώντας θερμώς όλα τα πρόσωπα, που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πνευματική πορεία του. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο για το εγκάρδιο πατρικό του ενδιαφέρον. Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μίλησε για το ασύγκριτο μεγαλείο της ιερωσύνης έναντι κάθε κοσμικής δόξας και εξουσίας, την ευθύνη του ιερέως στις μέρες μας επισημαίνοντας την εντονότερη πνευματική ζωή που θα πρέπει να ζει ο κάθε κληρικός άμα τη χειροτονία του, για να διατηρεί πάντοτε άσπιλη και αμόλυντη την ιερωσύνη του. Συνεχάρη επίσης ο Σεβασμιώτατος τους γονείς του νέου διακόνου καθώς και την σύζυγό του Ελένη η οποία στις δύσκολες μέρες που διανύουμε δέχθηκε να γίνει διακόνισσα και να υπηρετήσει την Εκκλησία μας
Στο τέλος, ο νεοχειροτονηθείς διάκονος δέχθηκε συγκινημένος εγκάρδιες ευχές από όλους τους φίλους και συγγενείς του και τους μοίρασε τα σχετικά ενθύμια της χειροτονίας του.
Να ευχηθούμε στον π. Κων/νο να γίνει ΑΞΙΟΣ εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου, διακονώντας επ΄ αγαθώ την Εκκλησία μας.

Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου ο παιδίατρος Κων/νος Μακράκης

Ιατρός σωμάτων και ψυχών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα ιεροπρέπεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Κων/νου Μακράκη, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το πρωί για να προσευχηθεί για τον νεοχειροτονούμενο διάκονο ο οποίος κατάγεται από την Δομνίστα και είναι εν ενεργεία ιατρός, υπηρετώντας ως παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι έγγαμος με την Ελέννη Παπαποστόλου και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.
Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο π. Κων/νος αναφέρθηκε στις αρετές που θα πρέπει να διαπνέουν τον ιερέα σήμερα επισημαίνοντας κυρίως την ταπείνωση. Έκλεισε δε τον λόγο του αναφέροντας και ευχαριστώντας θερμώς όλα τα πρόσωπα, που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πνευματική πορεία του. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο για το εγκάρδιο πατρικό του ενδιαφέρον. Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μίλησε για το ασύγκριτο μεγαλείο της ιερωσύνης έναντι κάθε κοσμικής δόξας και εξουσίας, την ευθύνη του ιερέως στις μέρες μας επισημαίνοντας την εντονότερη πνευματική ζωή που θα πρέπει να ζει ο κάθε κληρικός άμα τη χειροτονία του, για να διατηρεί πάντοτε άσπιλη και αμόλυντη την ιερωσύνη του. Συνεχάρη επίσης ο Σεβασμιώτατος τους γονείς του νέου διακόνου καθώς και την σύζυγό του Ελένη η οποία στις δύσκολες μέρες που διανύουμε δέχθηκε να γίνει διακόνισσα και να υπηρετήσει την Εκκλησία μας
Στο τέλος, ο νεοχειροτονηθείς διάκονος δέχθηκε συγκινημένος εγκάρδιες ευχές από όλους τους φίλους και συγγενείς του και τους μοίρασε τα σχετικά ενθύμια της χειροτονίας του.
Να ευχηθούμε στον π. Κων/νο να γίνει ΑΞΙΟΣ εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου, διακονώντας επ΄ αγαθώ την Εκκλησία μας.

Ψηλά τον πήχη κράτησαν τα Ευρυτανόπουλα

Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων από τα Λύκεια της Ευρυτανίας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση



Αναρτήθηκαν χθες Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, όπως στα λύκεια όλης της χώρας έτσι και στα Λύκεια της Ευρυτανίας τα αποτελέσματα των βαθμολογιών στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου από τους 66 μαθητές που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, 9 μαθητές αρίστευσαν με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18, εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι πήραν Γ.Β. Πλατιάς Φώτης 18.90, Ράπτη Γεωργία 18,57 και Φεγγούλη Χριστίνα 18,53, 17 μαθητές πήραν βαθμό πρόσβασης πάνω από 16 (39,3%), ενώ ο βαθμός πρόσβασης 30 μαθητών κυμάνθηκε από 10 έως 15 (45,7%) και 10 μαθητές (15%) έγραψαν κάτω από τη βάση.
Από τις Λυκειακές Τάξεις Ραπτοπούλου συμμετείχαν στις εξετάσεις 16 μαθητές εκ των οποίων οι 6 έγραψαν πάνω από τη βάση.
Από τις Λυκειακές Τάξεις Κερασοχωρίου συμμετείχαν στις εξετάσεις 9 μαθητές εκ των οποίψων οι 4 έγραψαν πάνω από τη βάση.
Από τις Τάξεις Γενικού Λυκείου Γρανίτσας συμμετείχαν στις εξετάσεις 15 μαθητές εκ των οποίων οι 6 έγραψαν πάνω από τη βάση και από τις Τάξεις Ενιαίου Λυκείου Φουρνάς έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2 μαθητές ο Παπουτσόπουλος Φώτης και ο Τσιώλης Παναγιώτης.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Στο μεταξύ, σε 210.114 ανέρχονται τα γραπτά των διαγωνιζομένων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν τα άριστα γραπτά, που φέτος ανήλθαν σε ποσοστό της τάξεως του 15,51%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδας Β’) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009.
Στιςφετινές εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90.593 από 92.081 υποψηφίους), ενώ το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85.354 από 87.091).
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
- Το 37,09% των γραπτών (210.114) βαθμολογήθηκαν κάτω από 10, ενώ το 2009 αντιστοιχούσαν στο 35,97% των συνολικών γραπτών και ανέρχονταν σε 192.367.
- Τα άριστα γραπτά (18-20) εμφάνισαν μικρή μείωση και ανήλθαν στο 15,51% έναντι 16,69%. Το 19% των φετινών γραπτών πήραν βαθμολογίες μεταξύ 15-18, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, όπου ήταν στο 18,33%.
- Μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5, 16,48% φέτος έναντι 15,7% το 2009.
- Φέτος, μικρή μείωση παρουσίασαν και οι αναβαθμολογήσεις γραπτών. Έτσι, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, σε τρίτο βαθμολογητή πήγαν 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). Το 2009 είχαν αναβαθμολογηθεί 41.180 (ποσοστό 7,7%).
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου, οι ενδιαφερόμενοι για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου .
ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου από τους 66 μαθητές που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 26 μαθητές πήραν βαθμό πρόσβασης πάνω από 16 (39,3%). Ο βαθμός πρόσβασης 30 μαθητών κυμάνθηκε από 10 έως 15 (45,7%), ενώ 10 μαθητές (15%) έγραψαν κάτω από τη βάση.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Πλατιάς Φώτης 18.90
Ράπτη Γεωργία 18,57
Φεγγούλη Χριστίνα 18,53
Τσιρώνης Βασίλης 18,47
Αναστασόπουλος Ανδρέας 18,40
Νείλα Κασσιανή 18,38
Ζαλοκώστα Στυλιανή 18,37
Ντρίβα Ευφροσύνη 18,17
Σουλιώτης Δημήτρης 18,07
Πετσάβα Παναγιώτα 17,87
Γκαρίλα Ειρήνη 17.77
Παυλέτση – Στεφανή Αλεξάνδρα 17,72
Σαμαρά Ευφροσύνη 17.67
Κάππα Αλεξάνδρα 17,58
Κοζώρη Ανδρομάχη 17,55
Μάρκης Γιώργος 17,50
Μπίκα Δήμητρα 17,22
Ράπτη Ελένη 17,17
Παπαροϊδάμη Ελένη 17,05
Γιαννοπούλου Βασιλική 16,95
Φλώρου Βασιλική 16,92
Μπαμπαλή Μαρία 16,88
Κασινά Βασιλική 16,28
Γερονίκου Βαγγελή 16,07
Ζαγκότση Αθηνά 16,03
Βονόρτα Μαρία – Ελένη 16,01

Από τις Λυκειακές Τάξεις Ραπτοπούλου συμμετείχαν στις εξετάσεις 16 μαθητές από τους οποίους οι 6 έγραψαν πάνω από τη βάση.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ Καραχρήστος Παύλος 15,16
Τσέτσου Μαριάννα 14,48
Μπαστάνη Ευδοξία 14,07
Παπαδήμου Ελισάβετ 13,93
Παπαντζίμα Σταυρούλα 13,45
Σταμούλης Νίκος 10,04
Από τις Λυκειακές Τάξεις Κερασοχωρίου συμμετείχαν στις εξετάσεις 9 μαθητές εκ των οποίψων οι 4 έγραψαν πάνω από τη βάση.
Τ.Λ. ΓΥΜΝ. ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ
Γαζέτα Βαγγελή 12,13
Μπαμπουκλή Ελένη 12,13
Κακαβίτσα Μαρία 11,65
Μπέσσας Δημήτριος 10,35
Από τις Τάξεις Γενικού Λυκείου Γρανίτσας συμμετείχαν στις εξετάσεις 15 μαθητές εκ των οποίων οι 6 έγραψαν πάνω από τη βάση.
ΤΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ
Γκιόλια Αθανασία 16,79
Αθανασίου Στεφανία 15,32
Τζερεμέ Γιαννούλα 15,15
Γκορόγιας Απόστολος 12,43
Καυκούλας Παναγιώτης 12,05
Καρδαμπίκη Βασιλική 10,02
Από τις Τάξεις Ενιαίου Λυκείου Φουρνάς έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2 μαθητές ο Παπουτσόπουλος Φώτης και ο Τσιώλης Παναγιώτης.
Από σήμερα ως τις 20 Ιουλίου
τα μηχανογραφικά
Σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είναι γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους από σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουλίου, ως και την Τρίτη 20 Ιουλίου.
Εκτός από τα σχολεία όμως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μάθουν τις βαθμολογίεςτους και από το σπίτι τους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (μαθητές και απόφοιτοι) πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης και τα απολυτήριά τους από το λύκειό τους στις 8 έως στις 10 Ιουλίου, ώστε να καταθέσουν εγκαίρως το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις κατά τόπους διευθύνσεις ή γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στο χρονικό διάστημα που έχει καθοριστεί (7- 20 Ιουλίου). Μετά τις 9 Ιουλίου οι Βεβαιώσεις Πρόσβασης θα παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημαντικά έργα προϋπολογισμού 3.633.000,00 ευρώ στο Τεχνικό πρόγραμμα της Νομαρχίας, για το 2010


Συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα (5/7) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου με δέκα θέματα στην ημερήσια διάταξη του.
Το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Οργάνου ήταν η Έγκριση του τεχνικού προγράμματος κατασκευών και συντήρησης οδικού δικτύου του Νομού Ευρυτανίας έτους 2010. Τα έργα που εγκρίθηκαν είναι συνολικά 34 και ο προϋπολογισμός τους με ΦΠΑ ανέρχεται συνολικά στα 3.633.000,00 ευρώ, με υπάρχουσα πίστωση 2010 2.793.000,00 ευρώ.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την κατάσταση με τα έργα του τεχνικού προγράμματος που εγκρίθηκαν.
Αποκατάσταση τεχνικών και συντήρηση οδού Ραπτόπουλου-Κέδρα, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση οδικού άξονα Γέφυρα Τατάρνας- Χρύσοβα- Βαλαώρα, Τοπόλιανα- Γέφυρα Τέμπλας και Βαλαώρα- Βούλπη, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού Τροβάτου- Κουστέσα Βραγγιανά, προϋπολογισμού 45.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης προς Επινιανά και τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων προς Μονή Στάνας, προϋπολογισμού 65.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Υποθεμελίωση βάθρου γέφυρας Καραβασαρά, προϋπολογισμού 30.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 30.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου Παλαιοκατούνα-Βούλπη, προϋπολογισμού 100.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Δ. Φραγκίστας Κρυονέρι και Κεράσοβο – Κρέντη – Βούλπη, προϋπολογισμού 170.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση12.000,00 ΕΥΡΩ.
Συνέχηση εγκιβωτισμού χείμαρρου Χόλιανη Δ. Φραγκίστας, προϋπολογισμού 80.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Προφήτης Ηλίας- Αγία Τριάδα- Δομιανοί- και Αγία Τριάδα- Χόχλια, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Βράχος- Αγία Τριάδα, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών οδικού άξονα Βίνιανη- Δάφνη, προϋπολογισμού 140.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση τεχνικών βλαβών στον οδικό άξονα Φουρνά- Κλειστός και Φουρνά- Βράχα, προϋπολογισμού 200.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 150.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Φουρνά- Βράχα και προς Κλειστό, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Νεό Μικρό Χωριό- Παλαιό Μικρό Χωριό και Κλαυσίο- Ανιάδα, προϋπολογισμού 180.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 1540.000,00 ΕΥΡΩ.
Ολοκλήρωση διάνοιξης δρόμου Χελιδόνα- Αμπέλια, προϋπολογισμού 36.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 36.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων προς Παλαιό Δερμάτι, προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή στέγης στο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού, προϋπολογισμού 40.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού προς Καστανιά, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή κρασπέδων οδικού άξονα Προυσού-Αραποκέφαλα και προς Καστανιά, προϋπολογισμού 90.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 80.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα οδικού άξονα Προυσός- Βελωτά και τμημάτων μετά τον Προυσό προς Αραποκέφαλα και Καστανιά, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Ολοκλήρωση διάνοιξης δρόμου Αγίου Γεωργίου προς Τόρνο (ψηλό γεφύρι), προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 45.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού Δολιανά- Καλιακούδα-Μεγάλο Χωριό, προϋπολογισμού 60.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 50.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση τεχνικών και βλαβών οδού Άγιοι Θεόδωροι- Κρίκελλο- Δομνίστα- Άμπλιανη και Ανιάδα- Ψιάνα, προϋπολογισμού 100.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Άγιοι Θεόδωροι- Κρίκελλο- Άμπλιανη και προς ψηλό Σταυρό, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού προς Μεσοκώμη, προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαπλάτυνση στροφών προς Στένωμα, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 50.000,00 ΕΥΡΩ.
Επισκευή κτηρίου ΚΤΕΟ, προϋπολογισμού 37.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 35.000,00 ΕΥΡΩ.
Διάνοιξη δρόμου Ραπτόπουλου-Παλούκια, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Εκτέλεση ποιοτικών ελέγχων αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 45.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαμόρφωση πίστας «ΗΡΑΚΛΗΣ», προϋπολογισμού 15.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 12.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαμόρφωση δρόμου προς Άγιο Δημήτριο Καρπενησίου, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Στηθαία ασφάλειας σε επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 80.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Ασφαλτόστρωση δρόμου Φουσιανά- Βασιλέσι, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προϋπολογισμού 500.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 400.000,00 ΕΥΡΩ.

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Οργάνου είναι τα εξής:
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)
του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός ισχύος 5,4 MW στον ποταμό Καρπενησιώτη του Δήμου Ποταμιάς τον Νομού Ευρυτανίας» της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., η οποία κατά πλειοψηφία γνωμοδοτήθηκε αρνητικά.
Υποβολή πρότασης εκτέλεσης του έργου «Κτηριακές εγκαταστάσεις επέκτασης στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου».
Συγκρότηση επιτροπών ελέγχου πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) άρθρου 10 του Π.Δ. 51/2006 «Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών».
Συγκρότηση Επιτροπής Υπουργείου Εργασίας Ν.Α. Ευρυτανίας.
Τροποποίηση προϋπολογισμού Ν.Α. Ευρυτανίας οικονομικού έτους 2010.
Έγκριση απολογισμού Ν.Α. Ευρυτανίας οικονομικού έτους 2009.
Έγκριση τεχνικού προγράμματος κατασκευών και συντήρησης οδικού δικτύου του Νομού Ευρυτανίας έτους 2010.
Συγκρότηση Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ν. Ευρυτανίας.
Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με την Πανευρυτανική Ένωση.
Εξουσιοδότηση προσώπων για την υπογραφή επιταγών και λοιπών εγγράφων οικονομικού περιεχομένου.\

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ


Με το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος για τον «Καλλικράτη», δηλαδή το 50%+1, θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τα σενάρια για επιστροφή στο 42%, έστω, μόνο για την προσεχή αναμέτρηση δεν προχωρούν.
Σ’ αυτό κατατείνουν όλες οι πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του «Καλλικράτη» μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρεθεί (τουλάχιστον στις ανεπίσημες επαφές, καθώς επίσημες δεν έγιναν) μέχρι στιγμής κοινός τόπος με τα κόμματα για επαναφορά είτε του 42% είτε για την εφαρμογή άλλου συστήματος.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τη «νωπή» ρύθμιση του 50%+1 παρά τις αντιδράσεις που (συνεχίζουν να) υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας από τους βασικούς πολέμιους του 50%+1 είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Θανάσης Τσούρας.

Πάντως, ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν από την αρχή υπέρμαχος του 50%+1 που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δύο γύρους την πλειοψηφία των εκλογικών αναμετρήσεων σε περιφέρειες και δήμους με το επιχείρημα ότι το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί ανακόλουθος. Αποτέλεσμα, κάποιοι ήδη να περιμένουν στην γωνία τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να του χρεώσουν τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι κύκλοι αυτοί εντός ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι το κόμμα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμόσει τακτική συμμαχιών με αποτέλεσμα να χάσει πολλές εκλογικές μάχες στον β΄ γύρο, όπου όλοι θα είναι εναντίον του.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Και ενώ όλα δείχνουν ότι οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το 50%+1, κανένα νεότερο δεν έχουμε για τα πρόσωπα που θα κατεβάσει η θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος που συμμετείχε σε όλες τις μέχρι τώρα εσωκομματικές διεργασίες, το όλο θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανησυχία στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
Οι ίδιες πάντως πηγές λένε ότι στον Δήμο Αγράφων, ασκούνται πιέσεις έτσι ώστε να κατέβει τελικά ο Κώστας Τσιγαρίδας, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, παρότι θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα πει όχι σε μια τέτοια κομματική πρόταση για να είναι υποψήφιος. Βέβαια ο πρώην Υπουργός, ως έμπειρος πολιτικός θα ζυγίσει πολύ καλά τα πράγματα και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει. Τελευταία ακούγεται όλο και πιο πολύ και το όνομα του Πολιτευτή Κώστα Μπουμπουρή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται κάτι πιο συγκεκριμένο είτε από τον ίδιο είτε από το ΠΑΣΟΚ. Η περίπτωση της υποψηφιότητας του Δικηγόρου Κώστα Κουτσούμπα σε κεντρικό επίπεδο «παίζει» πολύ δυνατά, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο καθότι ο ίδιος , όπως δήλωσε σε στενό του κύκλο στην παρούσα χρονική στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες (Επαγγελματικά και δεν θα ασχοληθεί με τα κοινά.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Εδώ όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, πρότεινε για υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Σταμάτη και για Αντιπεριφερειάρχη τον Βασίλη Καραμπά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή δεν πολυάρεσε σε κορυφαία στελέχη του Κινήματος στο Καρπενήσι τα οποία στις επόμενες μέρες, όπως λέγετε θα εκφράσουν τις αντιδράσεις των στα πλαίσια της λειτουργίας του Οργάνου.
Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι ο Γιάννης Σταμάτης είναι πολύ καλή περίπτωση και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όμως ο Βασίλης Καραμπάς δεν παύει να είναι το πολύ δυνατό χαρτί για τον Δήμο Καρπενησίου και αυτό θα έπρεπε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στις επόμενες μέρες που θα συνεδριάσει η ΝΕ, άλλα στελέχη ετοιμάζουν πρόταση, ΚΑΡΑΜΠΑΣ και ΣΤΑΜΑΤΗΣ να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο έτσι ώστε η επικράτηση να θεωρηθεί δεδομένη.

ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Οι υποψηφιότητες βρίσκονται σε στασιμότητα καθότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι απορροφημένος με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τις πιθανές διαρροές και έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Έτσι αντί για τις 10 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε αναφερθεί ως καταληκτική ημερομηνία για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, τώρα γίνεται λόγος για τέλη Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου, ή σ’ ένα χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ σενάριο μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ


Ένα τετραήμερο γεμάτο από καινούργιες εμπειρίες έζησαν τα μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων στην Πράγα. Με συμμετοχή 43 ατόμων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και περιήγηση στην παλιά πόλη της Πράγας και στην καστροπολιτεία ενώ τις επόμενες ημέρες υπήρξαν μονοήμερες εκδρομές στην Δρέσδη της Γερμανίας και στην φημισμένη λουτρόπολη στο Κάρλοβυ Βάρυ. Φυσικά υπήρξαν βραδιές διασκέδασης με show και φολκλορικά προγράμματα.
Αυτή ήταν η επιτυχημένη αρχή από μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ευελπιστεί ότι θα στεφθούν και οι επόμενες αποδράσεις που θα πραγματοποιήσει με την ίδια επιτυχία.
Το διοικητικό Συμβούλιο θέλει να ευχαριστήσει το γραφείο τουρισμού ΕΥ ΖΗΝ-ACTIVE για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής.

Βραβεία στην ευρυτανική νεολαία

Μια κοινωνία μπορεί εύκολα να βαθμολογηθεί από τη θέση που προσφέρει στο παιδί. Όποια κοινωνία φροντίσει την ανατολή του ανθρώπου, θα αποφύγει τη δύση του πολιτισμού. Ας μην καμαρώνουμε επομένως για τους προγόνους μας. Αν αξίζει να καμαρώνει κάποιος είναι για τους απογόνους του.
Από αυτές τις σκέψεις κατακλύζονται τα εκάστοτε Δ. Συμβούλια του Συνδέσμου των Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα και αυτές ώθησαν και φέτος το Δ.Σ. του Συνδέσμου να οργανώσει τη βραδιά ευρυτανικής νεολαίας, με πολλά βραβεία. Είναι ψυχική ανάγκη ο έπαινος γιατί θερμαίνει και αυξάνει τα καλά, ενώ η αδιαφορία τα παγώνει και τα απονεκρώνει.
Στην υλιστική εποχή της διαπάλης, των ανταγωνισμών και των αναμετρήσεων, καλόν είναι να καλλιεργούμε στα παιδιά την ευγενή άμιλλα, το θεμιτό συναγωνισμό και τον κότινο στις βραβεύσεις. Να εξάρουμε στα ελληνόπουλα την ηθική στην τίμια διεκδίκηση της νίκης στην κονίστρα και της επιτυχίας στην αιώνια κοινωνική διαπάλη.
Ας μάθουμε σήμερα στα παιδιά μας αυτό που δεν ήξερε ο Ξέρξης: οι Έλληνες δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για ένα κλαδί αγριελιάς που το λένε «κότινο» και όποιος το κερδίσει, γνωρίζει αιώνια δόξα. Τότε κάθε επίδοξος κατακτητής, όπως και ο στρατηγός του Ξέρξη, θα αναφωνήσει: Αλίμονό μας που ήρθαμε να πολεμήσουμε με ανθρώπους που αγωνίζονται με τέτοιες ιδέες.
Η βράβευση των αριστούχων μαθητών ενέχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, την οποία αντιλήφθηκε από πολλών ετών ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα. Η ενέργεια αυτή δεν περιποιεί τιμή μόνο στους αρίστους, αλλά καλλιεργεί την άμιλλα, κεντρίζει τη φιλοτιμία και σφυρηλατεί δεσμούς αγάπης.
Σήμερα, το μέλλον αποσπάται από το παρελθόν με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλοτε. Επομένως, στον 21ο αιώνα πηγή δύναμης δεν θα είναι ο πλούτος στα χέρια των λίγων, αλλά η γνώση στα χέρια των πολλών.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σημαντικά έργα προϋπολογισμού 3.633.000,00 ευρώ στο Τεχνικό πρόγραμμα της Νομαρχίας, για το 2010


Συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα (5/7) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου με δέκα θέματα στην ημερήσια διάταξη του.
Το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Οργάνου ήταν η Έγκριση του τεχνικού προγράμματος κατασκευών και συντήρησης οδικού δικτύου του Νομού Ευρυτανίας έτους 2010Τα έργα που εγκρίθηκαν είναι συνολικά 34 και ο προϋπολογισμός τους με ΦΠΑ ανέρχεται συνολικά στα 3.633.000,00 ευρώ, με υπάρχουσα πίστωση 2010 2.793.000,00 ευρώ.


Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την κατάσταση με τα έργα του τεχνικού προγράμματος που εγκρίθηκαν.

Αποκατάσταση τεχνικών και συντήρηση οδού Ραπτόπουλου-Κέδρα, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση οδικού άξονα Γέφυρα Τατάρνας- Χρύσοβα- Βαλαώρα, Τοπόλιανα- Γέφυρα Τέμπλας και Βαλαώρα- Βούλπη, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού Τροβάτου- Κουστέσα Βραγγιανά, προϋπολογισμού 45.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης προς Επινιανά και τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων προς Μονή Στάνας, προϋπολογισμού 65.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Υποθεμελίωση βάθρου γέφυρας Καραβασαρά, προϋπολογισμού 30.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 30.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου Παλαιοκατούνα-Βούλπη, προϋπολογισμού 100.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Δ. Φραγκίστας Κρυονέρι και Κεράσοβο – Κρέντη – Βούλπη, προϋπολογισμού 170.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση12.000,00 ΕΥΡΩ.
Συνέχηση εγκιβωτισμού χείμαρρου Χόλιανη Δ. Φραγκίστας, προϋπολογισμού 80.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Προφήτης Ηλίας- Αγία Τριάδα- Δομιανοί- και Αγία Τριάδα- Χόχλια, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Βράχος- Αγία Τριάδα, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση βλαβών οδικού άξονα Βίνιανη- Δάφνη, προϋπολογισμού 140.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση τεχνικών βλαβών στον οδικό άξονα Φουρνά- Κλειστός και Φουρνά- Βράχα, προϋπολογισμού 200.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 150.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Φουρνά- Βράχα και προς Κλειστό, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Νεό Μικρό Χωριό- Παλαιό Μικρό Χωριό και Κλαυσίο- Ανιάδα, προϋπολογισμού 180.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 1540.000,00 ΕΥΡΩ.
Ολοκλήρωση διάνοιξης δρόμου Χελιδόνα- Αμπέλια, προϋπολογισμού 36.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 36.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων προς Παλαιό Δερμάτι, προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή στέγης στο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού, προϋπολογισμού 40.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού προς Καστανιά, προϋπολογισμού 120.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή κρασπέδων οδικού άξονα Προυσού-Αραποκέφαλα και προς Καστανιά, προϋπολογισμού 90.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 80.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα οδικού άξονα Προυσός- Βελωτά και τμημάτων μετά τον Προυσό προς Αραποκέφαλα και Καστανιά, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Ολοκλήρωση διάνοιξης δρόμου Αγίου Γεωργίου προς Τόρνο (ψηλό γεφύρι), προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 45.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού Δολιανά- Καλιακούδα-Μεγάλο Χωριό, προϋπολογισμού 60.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 50.000,00 ΕΥΡΩ.
Αποκατάσταση τεχνικών και βλαβών οδού Άγιοι Θεόδωροι- Κρίκελλο- Δομνίστα- Άμπλιανη και Ανιάδα- Ψιάνα, προϋπολογισμού 100.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Άγιοι Θεόδωροι- Κρίκελλο- Άμπλιανη και προς ψηλό Σταυρό, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Τσιμεντόστρωση επικίνδυνων τμημάτων οδού προς Μεσοκώμη, προϋπολογισμού 50.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαπλάτυνση στροφών προς Στένωμα, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 50.000,00 ΕΥΡΩ.
Επισκευή κτηρίου ΚΤΕΟ, προϋπολογισμού 37.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 35.000,00 ΕΥΡΩ.
Διάνοιξη δρόμου Ραπτόπουλου-Παλούκια, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 40.000,00 ΕΥΡΩ.
Εκτέλεση ποιοτικών ελέγχων αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 45.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαμόρφωση πίστας «ΗΡΑΚΛΗΣ», προϋπολογισμού 15.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 12.000,00 ΕΥΡΩ.
Διαμόρφωση δρόμου προς Άγιο Δημήτριο Καρπενησίου, προϋπολογισμού 70.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Στηθαία ασφάλειας σε επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 80.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 60.000,00 ΕΥΡΩ.
Ασφαλτόστρωση δρόμου Φουσιανά- Βασιλέσι, προϋπολογισμού 150.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προϋπολογισμού 500.000,00 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 400.000,00 ΕΥΡΩ.

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Οργάνου είναι τα εξής:
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)
του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός ισχύος 5,4 MW στον ποταμό Καρπενησιώτη του Δήμου Ποταμιάς τον Νομού Ευρυτανίας» της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., η οποία κατά πλειοψηφία γνωμοδοτήθηκε αρνητικά.
Υποβολή πρότασης εκτέλεσης του έργου «Κτηριακές εγκαταστάσεις επέκτασης στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου».
Συγκρότηση επιτροπών ελέγχου πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) άρθρου 10 του Π.Δ. 51/2006 «Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών».
Συγκρότηση Επιτροπής Υπουργείου Εργασίας Ν.Α. Ευρυτανίας.
Τροποποίηση προϋπολογισμού Ν.Α. Ευρυτανίας οικονομικού έτους 2010.
Έγκριση απολογισμού Ν.Α. Ευρυτανίας οικονομικού έτους 2009.
Έγκριση τεχνικού προγράμματος κατασκευών και συντήρησης οδικού δικτύου του Νομού Ευρυτανίας έτους 2010.
Συγκρότηση Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ν. Ευρυτανίας.
Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με την Πανευρυτανική Ένωση.
Εξουσιοδότηση προσώπων για την υπογραφή επιταγών και λοιπών εγγράφων οικονομικού περιεχομένου.\

Η κατασκευή παραλίμνιου δρόμου λίμνης Κρεμαστών

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επιδαύρου 41, Αθήνα 10441
Τηλ. 2105142397-fax 2105146261
6978474751

ΠΡΟΣ:
Την αξιότιμη κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου
Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Πλατεία Ελευθερίας - Λαμία 35100

ΘΕΜΑ: Η κατασκευή παραλίμνιου δρόμου λίμνης Κρεμαστών, η ανάδειξη και ανάπτυξη των τεχνητών λιμνών των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.


Αξιότιμη κα. Διαμαντοπούλου,
Στις 22 Ιουνίου 2006 έγινε εισήγηση από την τότε βουλευτή Ευρυτανίας κ. Τσιαμάκη Δημοσθένη, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τη συμβολή των τεχνητών λιμνών στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Τούτο ήταν μια ακόμα σοβαρή αναφορά στην σπουδαιότητα που έχουν οι τεχνητές λίμνες για την ουσιαστική ανάπτυξη του ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στις παραλίμνιες περιοχές και την Ευρυτανία γενικότερα.
Από τότε όμως πέρασαν αρκετά χρόνια αδράνειας των αρμοδίων υπηρεσιών και δεν έγινε κανένα έργο υποδομής. Το πρώτο έργο για πρόσβαση θα πρέπει να είναι ένας παραλίμνιος δρόμος, σε όλο την περίγυρο της “Λίμνης Κρεμαστών”, να ηλεκτροφωτισθεί η περιοχή και να υπάρξουν στοιχειώδεις τουριστικές εξυπηρετήσεις.
Η γη των κατοίκων της περιοχής έγινε προσφορά στην εθνική οικονομία με αντάλλαγμα για πενήντα τόσα χρόνια, 1960-2010, την απαράδεκτη αδιαφορία όλων των αρμοδίων φορέων. Και όμως η ΔΕΗ είχε υποχρέωση να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για την περιοχή της άμεσης επιρροής του έργου και να μεριμνήσει για την βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος με δρόμους, δεντροφυτεύεις, πάρκα, πισίνες και σε άριστα παραλίμνια σημεία αποβάθρες για μικρά τουριστικά σκάφη.
Παράλληλα, οι παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Αγραφιώτη, που τροφοδοτούν με τα νερά του την Λίμνη Κρεμαστών, μπορούν να αναδειχθούν περιοχές εξαιρετικού ενδιαφέροντος για δραστηριότητες αναψυχής και δημιουργικότητας. Η Λίμνη Κρεμαστών περικλείεται από βουνά εξαιρετικής γεωμορφολογίας, με μοναδική φυσική ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου. Για χιλιάδες χρόνια συνυπήρχαν αρμονικά στοιχεία τόσο αντίθετα μεταξύ τους όσο και ταιριαστά με τέτοιο τρόπο, που δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση. Βουνό και λίμνη, ποτάμια και βουνά, πλαγιές και πάμπολες πηγές που στοιχειώνουν αμέτρητοι μύθοι, το χθεσινό με το σημερινό πρόσωπο της περιοχής μας που προσκαλεί, αλλά και προκαλεί, το καθένα να το γνωρίσει από κοντά.
Κα. Διαμαντοπούλου μια προσωπική επιτόπια επίσκεψη στις παραλίμνιες περιοχές και τους παραλίμνιους δήμους θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσετε προσωπική άποψη για τα επείγοντα προβλήματα τα οποία θα κληρονομήσει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” αλλά ταυτόχρονα θα διαπιστώσετε ότι η ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο τουριστικό πόλο έλξης. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η οποιαδήποτε εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας δεν πρέπει να αγνοεί τη συμβολή των τεχνητών λιμνών στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρυτανίας.
Είναι επομένως αναγκαιότητα να ανασυρθεί από τα Αρχεία της Βουλής η εισήγηση του 2006, να εμπλουτιστεί με σύγχρονες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις για να αποτελέσει τη βάση για εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη και ανάδειξη των τεχνητών λιμνών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο τη Λίμνη Κρεμαστών, για την οποία ανοίγει μια νέα εποχή με την εφαρμογή του σχεδίου “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”.

Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γεώργιος Καραντζούνης
Εκπαιδευτικός, Ph. D.


Ο κ. Γεώργιος Καραντζούνης, ένας άνθρωπος που έχει δώσει ξεχωριστό αγώνα για την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών, για μια φορά ακόμη φέρνει στην επικαιρότητα ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που αφορά την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή την κραυγή αγωνίας του κ. Καραντζούνη, που συνοδεύευετε από εκατοντάδες άλλες, όλων των κατοίκων της περιοχής, η κ. Διαμαντοπούλου θα την αφογκραστεί και θα επισκεφτεί αυτόν τον τόσο υπέροχο τόπο έτσι ώστε στην συνέχεια να δρομολογήσει τα πρέποντα !!!

Βραβεία στην ευρυτανική νεολαία

Μια κοινωνία μπορεί εύκολα να βαθμολογηθεί από τη θέση που προσφέρει στο παιδί. Όποια κοινωνία φροντίσει την ανατολή του ανθρώπου, θα αποφύγει τη δύση του πολιτισμού. Ας μην καμαρώνουμε επομένως για τους προγόνους μας. Αν αξίζει να καμαρώνει κάποιος είναι για τους απογόνους του.
Από αυτές τις σκέψεις κατακλύζονται τα εκάστοτε Δ. Συμβούλια του Συνδέσμου των Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα και αυτές ώθησαν και φέτος το Δ.Σ. του Συνδέσμου να οργανώσει τη βραδιά ευρυτανικής νεολαίας, με πολλά βραβεία. Είναι ψυχική ανάγκη ο έπαινος γιατί θερμαίνει και αυξάνει τα καλά, ενώ η αδιαφορία τα παγώνει και τα απονεκρώνει.
Στην υλιστική εποχή της διαπάλης, των ανταγωνισμών και των αναμετρήσεων, καλόν είναι να καλλιεργούμε στα παιδιά την ευγενή άμιλλα, το θεμιτό συναγωνισμό και τον κότινο στις βραβεύσεις. Να εξάρουμε στα ελληνόπουλα την ηθική στην τίμια διεκδίκηση της νίκης στην κονίστρα και της επιτυχίας στην αιώνια κοινωνική διαπάλη.
Ας μάθουμε σήμερα στα παιδιά μας αυτό που δεν ήξερε ο Ξέρξης: οι Έλληνες δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για ένα κλαδί αγριελιάς που το λένε «κότινο» και όποιος το κερδίσει, γνωρίζει αιώνια δόξα. Τότε κάθε επίδοξος κατακτητής, όπως και ο στρατηγός του Ξέρξη, θα αναφωνήσει: Αλίμονό μας που ήρθαμε να πολεμήσουμε με ανθρώπους που αγωνίζονται με τέτοιες ιδέες.
Η βράβευση των αριστούχων μαθητών ενέχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, την οποία αντιλήφθηκε από πολλών ετών ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα. Η ενέργεια αυτή δεν περιποιεί τιμή μόνο στους αρίστους, αλλά καλλιεργεί την άμιλλα, κεντρίζει τη φιλοτιμία και σφυρηλατεί δεσμούς αγάπης.
Σήμερα, το μέλλον αποσπάται από το παρελθόν με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλοτε. Επομένως, στον 21ο αιώνα πηγή δύναμης δεν θα είναι ο πλούτος στα χέρια των λίγων, αλλά η γνώση στα χέρια των πολλών.
kostasmitsios@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Η ΝΔ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Χειροτονία του μοναχού Γεράσιμου Τσιρώνη σε διάκονο

Τελευταίως ο μοναχός Γεράσιμος εγκαταβίωνε στην Ι. Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, υπηρετώντας και προσευχόμενος αδιαλείπτως στην Παναγία. Φαίνεται η καταχωνιασμένη στις άγριες χαράδρες και στις απρόσιτες ρεματιές Χάρη της Παναγίας φεγγοβόλησε και στις ανεξερεύνητες αβύσσους της ψυχής τού μοναχού Γερασίμου, εκ Βράχας Ευρυτανίας.
Ο νέος μοναχός Γεράσιμος, πτυχιούχος της Θεολογίας, ταλαντούχος και με ζήλο, γέννημα και θρέμμα της Βράχας Ευρυτανίας με το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, προς το οποίο και στρέφει ως ηλιοτρόπιο τη σκέψη του, ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς και οδηγήθηκε από τον πολιό Ποιμενάρχη μας «ως θυσία ζώσα» τη Δευτέρα (28/6) στο θυσιαστήριο του Κυρίου, λαβών τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, με τη συγκατάθεση του οδηγητή του, του Ηγουμένου π. Χρυσοστόμου.
Οι συχνές χειροτονίες θεολόγων, εκλεκτών νέων και χαρισματούχων, αποτελούν ιδιαίτερη ευλογία για την τοπική μας Εκκλησία και φανερώνουν το ανύστακτο ενδιαφέρον του Ποιμενάρχη μας για την ποιοτική αναβάθμιση του κλήρου και τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του. Αποτελούν ακόμη και αποστομωτική απάντηση στους πολέμιους της Εκκλησίας και του Μοναχισμού, παράδειγμα προς μίμηση στους συνομιλήκους τους. Γιατί η αντιεκκλησιαστική και αντιμοναχική τελευταίως εκστρατεία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό τού ορθόδοξου λαού μας.
Είναι ιδιαίτερη ευλογία για τους νέους μας που, σε έναν αιώνα αντίχριστο και απατεώνα, θέτουν τον εαυτό τους στη διακονία της Εκκλησίας και θεωρούν μεγάλη τιμή τους να σηκώνουν «τον ονειδισμόν του Χριστού» στη σκολιά και διεστραμμένη γενιά μας.
Συγχαίροντες το νεοχειροτονηθέντα διάκονο, ευχόμεθα και προσευχόμεθα να καταστεί άξιος της υψηλής τιμής και κλήσεως του Θεού, τίμιο σκεύος της θείας Αυτού χάριτος. Αλλά θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και οι γονείς του, οι οποίοι έδωσαν έναν πανάξιο κληρικό στην Εκκλησία του Χριστού μας.

kostasmitsios@yahoo.gr

Σαν να ήταν χθες... μετά από 40 χρόνια

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αποφοίτων ΣΤ’ Μικτού Γυμνασίου Καρπενησίου 1970, μετά από 40 χρόνια, στο Καρπενήσι το διήμερο Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου 2010.
Το πρόγραμμα τηρήθηκε όπως είχε σχεδιασθεί. Το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση στο Λύκειο Καρπενησίου, εγγραφή των παρόντων, χτύπησε το κουδούνι, συγκέντρωση (όπως τότε μαθητές), προσευχή από τον συμμαθητή μας πατέρα Δαμασκηνό (Ι.Μ. Τατάρνας, κατά κόσμον Τσιάκα Ιωάννη), λίγα δευτερόλεπτα σιγής στη ΜΝΗΜΗ των απόντων συμμαθητών μας (Βασίλη Ντόβολου και Παναγιώτας Κεφαλά).
Στον προθάλαμο του Λυκείου, ακολούθως έγινε το καλοσώρισμα από τον έχοντα την έμπνευση και όλη την ευθύνη αυτής της συνάντησης Ηλία Παλαιοδημόπουλο, ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον σημερινό Λυκειάρχη κ. Ζαγκότση Δημήτριο (συμμαθητή μας) ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά εκπληκτικά επιτεύγματα του Λυκείου που συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα Λύκεια της Ελλάδος. Ακολούθως κλήθηκε στο βήμα ο «ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ» ο Γυμνασιάρχης μας το 1970 κύριος Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος χαιρέτισε της συνάντησή μας αναφέρθηκε στα παλιά δικά μας χρόνια και όπως αντιλαμβάνεστε η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο, συνεχάρη τον σημερινό Λυκειάρχη για τα επιτεύγματα του Λυκείου. Επιδόθηκε σε κάδρο το αναμνηστικό της συνάντησης στον Γυμνασιάρχη μας κ. Βλάχο Παναγιώτη και στον οικοδεσπότη Λυκειάρχη κύριο Ζαγκότση Δημήτριο. Ακολούθησε αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του Λυκείου, ξενάγηση στους χώρους του Λυκείου και το μεσημεριανό πρόγραμμα έκλεισε με μικρή δεξίωση προσφορά του Λυκειάρχη.
Το απόγευμα αναχώρησε από την πλατεία το «ΣΧΟΛΙΚΟΝ» λεωφορείο του ΚΤΕΛ για τον Προυσό, όπου προσκυνήσαν την Παναγία, βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία και επιστρέψαν. Κατά τη διάρκεια της επιστορφής το ανέκδοτο και οι μιμήσεις πήγαν σύννεφο (γίναν και πάλι έστω για λίγο παιδιά).
Το βράδυ έγινε η συνεστίαση στο πολύ καλό κέντρο διασκέδασης «ΕΣΥ ΟΤΙ ΠΕΙΣ» με ζωντανή μουσική. Το γλέντι και το κέφι έφθασε στο κατακόρυφο και στο τέλος έξω από το κέντρο ρίξαμε τα βεγγαλικά μας.
Την επομένη (Κυριακή πρωί) έγινε η αποχαιρετιστήρια συνάντηση στο εκπληκτικό SALLON όπου χαλαρά πλέον μιλήσαν, ήπιαν τον καφέ τους και εκεί δόθηκαν τα αναμνηστικά της συνάντησης σε κάθε έναν ξεχωριστά.
Το αναμνηστικό της συνάντησης περιείχε:
•Όλα τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, τηλέφωνα όλων των συμμαθητών-τριών
•Το έντυπο αναμνηστικό της συνάντησης και
•Την μεγάλη αναμνηστική φωτογραφία της συνάντησης
Ο Λυκειάρχης Ζαγκότσης Δημήτριος έδωσε σε όλους από ένα DVD από την θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου Σχ. Έτους 2008-2009 «Τα παιδιά της χορωδίας».
Ο πατέρας Δαμασκηνός από ένα βιβλίο «Προσκύνημα στο Μοναστήρι της Τατάρνας» και η Δήμητρα Παπανίκα (συμμαθήτρια) από ένα ημερολόγιο 2010 του Συλλόγου «Ορθοδόξου Ιεραποστολής» και της ευχόμαστε ο Θεός να της δείξει υγεία και δύναμη στην προσφορά που κάνει εθελοντικά για τα παιδιά της Αφρικής.
Πιστεύουμε ότι τέτοια συνάντηση δεν έχει ξαναγίνει γι’ αυτό ρίξαμε στο τραπέζι η επόμενη εκδρομή να είναι στην Κωνσταντινούπολη μετά των συζύγων. ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ.
Παρόντες στη Συνάντηση κατά αλφαβητική σειρά
Γεωργάκης Νικόλαος, Γιαννόπουλος Αθανάσιος, Γιαννοπούλου Αγγελική, Ζαγκότσης Δημήτριος, Ζαχαροπούλου Ειρήνη, Θεοδωρογιάννης Ιωάννης, Καββαδία Αικατερίνη, Καραγιάννη Ευφροσύνη, Καρακώστας Κων/νος, Καραμέτας Κων/νος, Καρδαμπίκη Ελένη, Καρύδα Μαρία, Καστάνη Μαρία, Κατσαρή Μαρία, Κολοκώτσιου Μαρία, Κονδύλη Νίκη, Κορέντζελος Παντελής, Κούτρα Παναγιώτα, Λαμπίρης Στυλιανός, Μπακαές Κων/νος, Μπακογεώργος Ιωάννης, Μπαλωμένου Χρυσούλα, Νιαβή Αρετή, Νικολακοπύλου Αγαπούλα, Νικοπούλου Αικατερίνη, Ντουσίκου Βασιλική, Ντουσίκου Παρασκευή, Παλαιοδημόπουλος Ηλίας, Παπανίκα Δήμητρα, Σαξώνη Ήβη, Σταθοπούλου Ευπραξία, Σταθοπούλου Μαρία, Τριανταφύλλου Ελευθερία, Τσιάτσου Παναγιώτα, Τσιάκας Ιωάννης (πατήρ Δαμασκηνός), Τσιώκου Μαρία, Τσιώτα Ιφιγένεια, Χαντζόπουλος Κων/νος, Χρονόπουλος Ιωάννης

Σταμάτης & Καραμπάς οι προτάσεις της ΝΕ ΠΑΣΟΚ για Δήμο και Περιφέρεια

Οι Κώστας Τσιγαρίδας και Λάμπρος Μάκκας προτάθηκαν από τις Τ.Ο.για τον Δήμο Αγράφων, όπως και ο Κώστας Μπουμπουρής. Μετά τις προτάσεις και των ΝΕ. τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή 27 Ιουνίου στην Ιπποκράτους, παρουσία της Γραμματέως Βέτας Καρφή, και των στελεχών του Κινήματος Ταξ. Σκλαπάνη και Μαρίας Πάζιου, έχουν να αποφασίσουν μεταξύ τριών επιλογών. Δημοσκόπηση για να καταγραφούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων (θα είναι περιορισμένες), προκριματικές εκλογές ή ανακοίνωση χρίσματος.

Δεν βγήκε η μεγάλη είδηση από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 27 Ιουνίου στην Ιπποκράτους. Στη συνάντηση αυτή στην οποία προήδρευσε ο Υπεύθυνος Τ. Α του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, παραβρέθηκαν από το Νομό μας, η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας κ. Βέτα Καρφή, και τα στελέχη του Κινήματος Ταξιάρχης Σκλαπάνης και Μαρία Πάζιου. Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, διαβάστηκε η αξιολόγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες η Ιπποκράτους θα είναι αυτή που θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα εξελιχθούν πλέον οι διαδικασίες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι υποψήφιοι για τους 325 δήμους της χώρας φτάνουν τους 5.200! Δηλαδή σε κάθε δήμο αναλογούν 16 υποψήφιοι! Ενώ για τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι για το χρίσμα του περιφερειάρχη είναι 83 και για του αντιπεριφερειάρχη 338!
Για την Ευρυτανία σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, από την ΝΕ. ΠΑΣΟΚ έχουν κατατεθεί οι προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή, για τον Δήμο Καρπενησίου ο Γιάννης Σταμάτης και για την Περιφέρεια ο Βασίλης Καραμπάς, ενώ για τον Δήμο Αγράφων, κατατέθηκαν οι προτάσεις των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, που πρότεινα τους κ.κ. Κώστας Τσιγαρίδα, Λάμπρο Μάκκα και τον Κώστα Μπουμπουρή.
Τα μέλη της Επιτροπής έχουν να αποφασίσουν μεταξύ τριών επιλογών. Δημοσκόπηση για να καταγραφούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων (θα είναι περιορισμένες), προκριματικές εκλογές ή ανακοίνωση χρίσματος. Και για τις τρεις περιπτώσεις αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Τσούρα και τον υπεύθυνο για τη Ευρυτανία, να υπογραμμίζουν «την αδυναμία ενιαίας έκφρασης των στελεχών». Τα μέλη της Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσκόπησης, υπογράμμισαν ωστόσο ότι θα είχε νόημα η σφυγμομέτρηση, εφόσον είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη Ν.Δ., για να μετρηθούν «οι αντίπαλες υποψηφιότητες».
Όσον αφορά εξάλλου στις προκριματικές, ο κ. Τσούρας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί τεχνικοί λόγοι που δυσκολεύουν μία τέτοια διαδικασία, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν γίνονταν θα έπρεπε αφενός να γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών και αφετέρου να συμφωνήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν και να σεβαστούν το αποτέλεσμα.
Στη συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από τρείς ώρες συζητήθηκαν επίσης οι υποψηφιότητες και στους υπόλοιπους Δήμους της Στερεάς, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Η γενικότερη κατεύθυνση είναι να εκφραστεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και να μη δοθούν χρίσματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διείσδυσης των αυτοδιοικητικών κινήσεων που ήδη συγκροτούνται
Το σίγουρο είναι ότι εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα χρίσματα, θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη ή θα αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου (αρχές Σεπτέμβρη) ώστε οι υποψήφιοι να μη «λαβωθούν» και έχουν φθορά από τα αναγκαία μέτρα λιτότητας.
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν σκανάρει τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρεια και δήμο. Ειδικά για τις περιφέρειες (θα είναι αρκετοί έως πολλοί «επώνυμοι» οι υποψήφιοι), έχουν προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα και είναι κοινό μυστικό ότι έχουν σχεδόν και ήδη αποκλείσει προτάσεις και αυτοπροτάσεις υποψηφίων.