Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Δημήτρης Χρυσικός Πρόεδρος ΝΟΔΕ: “Η εσωστρέφεια και τα λάθη που κάναμε έφεραν την ήττα της Ν.Δ. στην Ευρυτανία”


Την σιγουριά του ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, τονίζει στην συνέντευξή του που παραχώρησε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ και την Βάσω Φεγγούλη, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας.
Ο Δημήτρης Χρυσικός στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε μας μίλησε ακόμη για την Ντόρα Μπακογιάννη, για το τι πρόκειται να κάνει το κόμμα του στην Ευρυτανία ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά για τα πρόσωπα που θα στηρίξει στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου.
Τέλος ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, δεν διστάζει να πει ότι οι τελευταίες ήττες στην Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο ήλθαν από την εσωστρέφεια και τα λάθη που έγιναν, ενώ στο ερώτημά μα ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Δημήτρη Χρυσικού σε τοπικό επίπεδο για το κόμμα, μας απάντησε «Συμμερίζομαι την αγωνία του Ευρυτανικού Λαού για όλα τα προβλήματα που έχει και θέλω να ξέρει ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του για ότι μας χρειαστεί. Εμείς σαν ΝΟΔΕ θα προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και μαζί με τις εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγηθούμε και σε βουλευτικές εκλογές. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με διαφορετικό πνεύμα και σε κομματικό επίπεδο με τη συνεργασία που θα έχουμε, ούτως ώστε να κάνουμε νέο άνοιγμα στην κοινωνία και με την κατανόηση που θα μας δείξει ο κόσμος για ακόμα μια φορά, πιστεύουμε ότι θα κλιθούμε, εμείς σε τοπικό επίπεδο και η Νέα Δημοκρατία γενικά να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και του νομού».



Κ. Πρόεδρε το 8ο Συνέδριο κατά κοινή ομολογία έβγαλε κυρίαρχο στην Νέα Δημοκρατία τον Αντώνη Σαμαρά. Πως βλέπετε να κινείται το κόμμα σας από δω και πέρα και τι προσδοκάτε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ.;

Σίγουρα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συνέδρια του κόμματός μας και ολοκληρώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο που ήταν η ομιλία του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, που εντυπωσίασε όλους τους Συνέδρους. Το κύριο μήνυμα που βγήκε από το συνέδριο είναι ότι υπάρχει η ενότητα στο κόμμα, κάτι το οποίο φάνηκε με την παρουσία και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν πολλές καταστατικές διαδικασίες, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις αλλά πάνω από όλα και αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα είναι το πρόγραμμα το οποίο θα εξαγγείλει στις 7 του μηνός (σήμερα Τετάρτη) ο πρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την τύχη της χώρας, διότι είναι ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά έχει προσφέρει πολλά και αυτό το μήνυμα το πήραμε όλοι που λάβαμε μέρος στο καθοριστικό αυτό το Συνέδριο, για τον παρόν και το μέλλον του κόμματός μας.

Πως ζήσατε εσείς από κοντά τις εργασίες του Συνεδρίου της Ν.Δ.;

Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από τον πρόεδρο και ειδικά από τις αναφορές του στις δύσκολες εποχές που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης και πως μπορούμε αυτές να τις ξεπεράσουμε. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έφερε και αμφισβήτηση των πολιτών προς τα κόμματα. Μετά όμως από αυτό το Συνέδριο, θέλω να πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε διπλά κερδισμένη προς όφελος της πατρίδας μας, την οποία θα κληθεί αύριο να υπηρετήσει.

Τι εννοούσε ο Αντώνης Σαμαράς όταν είπε «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο»;

Το «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο» αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο για την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως κόμμα για να αλλάξουμε πολλά και μέσα στο κόμμα μας αλλά κυρίως στην Ελλάδα, για να ξεπεράσει την μεγάλη οικονομική κρίση. Όπως γνωρίζετε η χώρα έχει ενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να πετύχουμε. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει από δω και πέρα η Ν.Δ. για να ξαναγυρίσει στην εξουσία;

Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή. Η Νέα Δημοκρατία έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανέωση. Αυτό είναι και το μήνυμα που μας πέρασε ο πρόεδρος του κόμματος, ότι χρειάζεται ανανέωση. Ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά ανανέωση και Σε κομματικό επίπεδο και στο νομό μας. Ήδη ξεκινήσαμε με τις τοπικές επιτροπές, όπου έγινε ανανέωση εκατό τις εκατό και θα συνεχίσουμε, διότι υπάρχουν και άλλες επιτροπές. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εκεί πλήρη ανανέωση, με νέα πρόσωπα, και σε ηλικία και σε ιδέες.


Είναι εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ν.Δ.;


Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει προσφέρει πολλά στον τόπο μας, αυτό θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά. Ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις, ήταν εξαιτίας της στάσης της κ. Μπακογιάννη που ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην Ευρυτανία, που κάποτε ήταν το κάστρο της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια όλα «πρασίνισαν». Πως βλέπετε να διαμορφώνετε το πολιτικό σκηνικό από δω και πέρα ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όπως γνωρίζουμε τις τελευταίες δυο εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Σίγουρα κάναμε λάθη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η εσωστρέφεια και τα λάθη που κάναμε έφερε το αποτέλεσμα αυτό στην Ευρυτανία. Πιστεύω ο χρόνος θα δείξει γι΄ αυτό σίγουρα δεν πρόκειται κανείς να πανηγυρίζει και να πει αύριο θα είμαστε εμείς οι νικητές. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια, συν τις συγκυρίες που υπάρχουν και το γεγονός ότι η κα. Μπακογιάννη δεν βρίσκεται πλέον στο κόμμα μας, οπωσδήποτε είναι προβλήματα, αλλά με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω, όμως ,και βλέπω και από συνεργάτες μου, ότι θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και σύντομα θα επανέλθουμε στην εξουσία, γιατί εμείς εδώ στην Ευρυτανία μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα από ότι το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόταση για να προσφέρει κάτι άλλο.

Θα δώσει χρίσμα σε δικούς της υποψηφίους η Ν.Δ. για τους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου;

Κατ’ αρχήν αναμένουμε τις εγκυκλίους και το πρόγραμμα που θα έχει η Νέα Δημοκρατία. Ακόμα δε γνωρίζουμε κάτι. Πέρα των άλλων, όμως, θα αρχίσουν οι διαδικασίες από την επόμενη εβδομάδα με τις συγκλήσεις των αρμοδίων οργάνων. Μέσα από εκεί λοιπόν και με τις γενικές κατευθύνσεις θα γίνει επιλογή ορισμένων προσώπων. Σίγουρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αναζήτηση θα γίνει από το χώρο το δικό μας για την στήριξη τόσο των αντιπεριφερειαρχών όσο και των δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων. Πρέπει, όμως, να είμαστε σε θέση να κάνουμε και την υπέρβαση με την στήριξη ενός υπερκομματικού συνδυασμού για το καλύτερο του τόπου. Από την πλευρά μας, όμως, ούτε θα παρακαλέσουμε κάποιον για αυτές τις θέσεις και ούτε θα πιέσουμε, αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις.

Έχετε επιλέξει ποια πρόσωπα θα στηρίξετε;

Δεν έχουμε επιλέξει κανένα πρόσωπο και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν δήλωσε κάποιος ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κάτι στο πλάνο. Σαν πρόεδρος της ΝΟΔΕ έχω να πω ότι θα συγκλίνουν όλα τα αρμόδια όργανα και με τις κατευθύνσεις που θέλει η εξουσία θα βαδίσουμε για να φτάσουμε στις καλύτερες επιλογές και για δημάρχους και για αντιπεριφερειάρχη. Θα δούμε κατά’ αρχήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και επαναλαμβάνω ότι με συνεργασία θα πετύχουμε το καλύτερο.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Δημήτρη Χρυσικού σε τοπικό επίπεδο για το κόμμα;

Συμμερίζομαι την αγωνία του Ευρυτανικού Λαού για όλα τα προβλήματα που έχει και θέλω να ξέρει ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του για ότι μας χρειαστεί. Εμείς σαν ΝΟΔΕ θα προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και μαζί με τις εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγηθούμε και σε βουλευτικές εκλογές. Όπως ξέρετε η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, το οποίο καλώς ή κακώς βρέθηκε να αντιμετωπίσει. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με διαφορετικό πνεύμα και σε κομματικό επίπεδο με τη συνεργασία που θα έχουμε, ούτως ώστε να κάνουμε νέο άνοιγμα στην κοινωνία και με την κατανόηση που θα μας δείξει ο κόσμος για ακόμα μια φορά, πιστεύουμε ότι θα κλιθούμε, εμείς σε τοπικό επίπεδο και η Νέα Δημοκρατία γενικά να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και του νομού.