Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η κατασκευή παραλίμνιου δρόμου λίμνης Κρεμαστών

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επιδαύρου 41, Αθήνα 10441
Τηλ. 2105142397-fax 2105146261
6978474751

ΠΡΟΣ:
Την αξιότιμη κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου
Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Πλατεία Ελευθερίας - Λαμία 35100

ΘΕΜΑ: Η κατασκευή παραλίμνιου δρόμου λίμνης Κρεμαστών, η ανάδειξη και ανάπτυξη των τεχνητών λιμνών των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.


Αξιότιμη κα. Διαμαντοπούλου,
Στις 22 Ιουνίου 2006 έγινε εισήγηση από την τότε βουλευτή Ευρυτανίας κ. Τσιαμάκη Δημοσθένη, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τη συμβολή των τεχνητών λιμνών στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Τούτο ήταν μια ακόμα σοβαρή αναφορά στην σπουδαιότητα που έχουν οι τεχνητές λίμνες για την ουσιαστική ανάπτυξη του ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στις παραλίμνιες περιοχές και την Ευρυτανία γενικότερα.
Από τότε όμως πέρασαν αρκετά χρόνια αδράνειας των αρμοδίων υπηρεσιών και δεν έγινε κανένα έργο υποδομής. Το πρώτο έργο για πρόσβαση θα πρέπει να είναι ένας παραλίμνιος δρόμος, σε όλο την περίγυρο της “Λίμνης Κρεμαστών”, να ηλεκτροφωτισθεί η περιοχή και να υπάρξουν στοιχειώδεις τουριστικές εξυπηρετήσεις.
Η γη των κατοίκων της περιοχής έγινε προσφορά στην εθνική οικονομία με αντάλλαγμα για πενήντα τόσα χρόνια, 1960-2010, την απαράδεκτη αδιαφορία όλων των αρμοδίων φορέων. Και όμως η ΔΕΗ είχε υποχρέωση να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για την περιοχή της άμεσης επιρροής του έργου και να μεριμνήσει για την βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος με δρόμους, δεντροφυτεύεις, πάρκα, πισίνες και σε άριστα παραλίμνια σημεία αποβάθρες για μικρά τουριστικά σκάφη.
Παράλληλα, οι παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Αγραφιώτη, που τροφοδοτούν με τα νερά του την Λίμνη Κρεμαστών, μπορούν να αναδειχθούν περιοχές εξαιρετικού ενδιαφέροντος για δραστηριότητες αναψυχής και δημιουργικότητας. Η Λίμνη Κρεμαστών περικλείεται από βουνά εξαιρετικής γεωμορφολογίας, με μοναδική φυσική ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου. Για χιλιάδες χρόνια συνυπήρχαν αρμονικά στοιχεία τόσο αντίθετα μεταξύ τους όσο και ταιριαστά με τέτοιο τρόπο, που δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση. Βουνό και λίμνη, ποτάμια και βουνά, πλαγιές και πάμπολες πηγές που στοιχειώνουν αμέτρητοι μύθοι, το χθεσινό με το σημερινό πρόσωπο της περιοχής μας που προσκαλεί, αλλά και προκαλεί, το καθένα να το γνωρίσει από κοντά.
Κα. Διαμαντοπούλου μια προσωπική επιτόπια επίσκεψη στις παραλίμνιες περιοχές και τους παραλίμνιους δήμους θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσετε προσωπική άποψη για τα επείγοντα προβλήματα τα οποία θα κληρονομήσει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” αλλά ταυτόχρονα θα διαπιστώσετε ότι η ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο τουριστικό πόλο έλξης. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η οποιαδήποτε εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας δεν πρέπει να αγνοεί τη συμβολή των τεχνητών λιμνών στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρυτανίας.
Είναι επομένως αναγκαιότητα να ανασυρθεί από τα Αρχεία της Βουλής η εισήγηση του 2006, να εμπλουτιστεί με σύγχρονες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις για να αποτελέσει τη βάση για εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη και ανάδειξη των τεχνητών λιμνών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο τη Λίμνη Κρεμαστών, για την οποία ανοίγει μια νέα εποχή με την εφαρμογή του σχεδίου “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”.

Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γεώργιος Καραντζούνης
Εκπαιδευτικός, Ph. D.


Ο κ. Γεώργιος Καραντζούνης, ένας άνθρωπος που έχει δώσει ξεχωριστό αγώνα για την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών, για μια φορά ακόμη φέρνει στην επικαιρότητα ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που αφορά την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή την κραυγή αγωνίας του κ. Καραντζούνη, που συνοδεύευετε από εκατοντάδες άλλες, όλων των κατοίκων της περιοχής, η κ. Διαμαντοπούλου θα την αφογκραστεί και θα επισκεφτεί αυτόν τον τόσο υπέροχο τόπο έτσι ώστε στην συνέχεια να δρομολογήσει τα πρέποντα !!!