Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Βραβεία στην ευρυτανική νεολαία

Μια κοινωνία μπορεί εύκολα να βαθμολογηθεί από τη θέση που προσφέρει στο παιδί. Όποια κοινωνία φροντίσει την ανατολή του ανθρώπου, θα αποφύγει τη δύση του πολιτισμού. Ας μην καμαρώνουμε επομένως για τους προγόνους μας. Αν αξίζει να καμαρώνει κάποιος είναι για τους απογόνους του.
Από αυτές τις σκέψεις κατακλύζονται τα εκάστοτε Δ. Συμβούλια του Συνδέσμου των Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα και αυτές ώθησαν και φέτος το Δ.Σ. του Συνδέσμου να οργανώσει τη βραδιά ευρυτανικής νεολαίας, με πολλά βραβεία. Είναι ψυχική ανάγκη ο έπαινος γιατί θερμαίνει και αυξάνει τα καλά, ενώ η αδιαφορία τα παγώνει και τα απονεκρώνει.
Στην υλιστική εποχή της διαπάλης, των ανταγωνισμών και των αναμετρήσεων, καλόν είναι να καλλιεργούμε στα παιδιά την ευγενή άμιλλα, το θεμιτό συναγωνισμό και τον κότινο στις βραβεύσεις. Να εξάρουμε στα ελληνόπουλα την ηθική στην τίμια διεκδίκηση της νίκης στην κονίστρα και της επιτυχίας στην αιώνια κοινωνική διαπάλη.
Ας μάθουμε σήμερα στα παιδιά μας αυτό που δεν ήξερε ο Ξέρξης: οι Έλληνες δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για ένα κλαδί αγριελιάς που το λένε «κότινο» και όποιος το κερδίσει, γνωρίζει αιώνια δόξα. Τότε κάθε επίδοξος κατακτητής, όπως και ο στρατηγός του Ξέρξη, θα αναφωνήσει: Αλίμονό μας που ήρθαμε να πολεμήσουμε με ανθρώπους που αγωνίζονται με τέτοιες ιδέες.
Η βράβευση των αριστούχων μαθητών ενέχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, την οποία αντιλήφθηκε από πολλών ετών ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων στη Φθιώτιδα. Η ενέργεια αυτή δεν περιποιεί τιμή μόνο στους αρίστους, αλλά καλλιεργεί την άμιλλα, κεντρίζει τη φιλοτιμία και σφυρηλατεί δεσμούς αγάπης.
Σήμερα, το μέλλον αποσπάται από το παρελθόν με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλοτε. Επομένως, στον 21ο αιώνα πηγή δύναμης δεν θα είναι ο πλούτος στα χέρια των λίγων, αλλά η γνώση στα χέρια των πολλών.
kostasmitsios@yahoo.gr