Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Στο ιστορικό σχολείο της Ανατολικής Φραγκίστας να στεγαστεί ο Δήμος Αγράφων


ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ

Λέγονται πολλά και υπονοούνται ακόμη πολύ περισσότερα σχετικά με την έδρα που προκρίθηκε από το σχέδιο «Καλλικράτης» να έχει ο νέος δήμος Αγράφων και η οποία μέσα σε δυο – τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανακοίνωση ξαφνικά μεταφέρθηκε από τη Δυτική Φραγκίστα στο Κερασοχώρι δημιουργώντας έτσι πολλές αναπάντητες απορίες.
Για το απρόοπτο αυτό γεγονός το οποίο εκτός από το ότι ενόχλησε αρκετά τους κατοίκους της Δυτικής Φραγκίστας δημιούργησε και την εντύπωση μιας απροκάλυπτης παρέμβασης στα πράγματα του νομού αναφορικά με το νέο σχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη. Για το τι συνέβη, ερωτήθηκαν όλοι οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί,κομματικοί και πατριδοτοπικοί παράγοντες της Ευρυτανίας αλλά επί της ουσίας ουδεμία απάντηση δόθηκε από κανέναν.
Με μια πρόσφατη δήλωσή του, ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, επιχειρεί να κλείσει το ζήτημα και να σβήσει τη φωτιά που σιγοκαίει με άγνωστο πως και πότε θα ξεσπάσει λέγοντας πως «ο κ. Ραγκούσης και οι συνεργάτες του για το θέμα της έδρας στάθμισαν και νέους παράγοντες που στο χρόνο της πρώτης πρότασης δεν είχαν υπ’ όψιν τους».
Φαντάζομαι πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι «νέοι παράγοντες» που δημιούργησαν το πρόβλημα και δίχασαν κατά κάποιο τρόπο την πέραν του Μέγδοβα Ευρυτανία. Αυτό εμπεριέχεται εξάλλου και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια των αποφάσεων και την ενημέρωση των πολιτών. Φαίνεται όμως πως υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να μάθει ο κόσμος και όλοι απορούν τι άραγε να είναι αυτό.
Να υποθέσουμε τώρα πως οι «τεχνοκράτες» του υπουργείου πήγαν και είδαν από κοντά τόσο τη Δυτική Φραγκίστα όσο και το Κερασοχώρι και θαύμασαν το ορεινό κλίμα του δευτέρου καθώς και την κίνηση που έχει στην αγορά του και στις πλατείες του και είπαν «κάναμε λάθος, εδώ αξίζει να γίνει η έδρα του δήμου Αγράφων» σφόδρα αμφιβάλλω. Όσο τώρα για την ιστορικότητα του Κερασοχωρίου, μη γελιόμαστε στην εποχή της συστηματικής πλέον αποξήλωσης και των τελευταίων στοιχείων που δηλώνουν τον πατριωτισμό, αυτό είναι το τελευταίο που θα λάμβαναν υπ’ όψιν τους οι «τεχνοκράτες» και δείγματα προς τούτο έχουμε δει. Άρα λοιπόν κάτι άλλο συνέβη και καλό θα ήταν να το μάθουν όλοι γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος Δήμος με αυτές τις προϋποθέσεις.
Τώρα θα με ρωτήστε τι με κόφτει εμένα που θα πάει η έδρα του Δήμου Αγράφων ή γιατί προτείνω μέσα απ’ αυτές τις αράδες την επιστροφή της στη Δυτική Φραγκίστα – την ενιαία Φραγκίστα αν μου επιτρέπετε να αναφέρω γιατί από την κατάργηση των κοινοτήτων έχουν περάσει τώρα 12 χρόνια και τα όποια σύνορα είχαν επιβάλλει παλαιότερες συνθήκες έχουν καταπέσει και τα δυο χωριά, Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα έχουν γίνει πλέον ένα;
Για μια σειρά απλών λόγων που γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν στη σκέψη μου από την ημέρα των εγκαινίων του Πνευματικού Ιδρύματος Γεώργιος Καφαντάρης στην Ανατολική Φραγκίστα στις 19 Ιουνίου. Ως ήταν φυσικό εκεί έδωσαν το παρών όλες οι αρχές του νομού, από τον σεβασμιότατο επίσκοπο κ. Νικόλαο, τον βουλευτή Ηλία Καρανίκα, το νομάρχη Κώστα Κοντογεώργο και πλήθος άλλων επισήμων και παραγόντων της δημόσιας ζωής.
Επρόκειτο για ένα ηχηρό παρών στην πιο μεγάλη τιμή που έμελλε να κάνει η γενέτειρα στον πολιτικό που αποτελεί το πρότυπο του πολιτικού ήθους και της ανιδιοτέλειας και φυσικά τίμησαν με την παρουσία τους τον ακούραστο Κώστα Κωστόπουλο που πάλεψε τόσα χρόνια μέχρι να φθάσει αυτή η μεγάλη στιγμή και τον μεγάλο ευεργέτη Κώστα Πανουργιά ο οποίος διάθεσε ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό για την ολοκλήρωση του Ιδρύματος το οποίο αποτελεί πλέον ένα στολίδι για ολόκληρη την Ευρυτανία και την Ελλάδα ακόμη καθώς ανάλογο για τον μεγάλο πολιτικό δεν υπάρχει πουθενά.
Σημειώνουμε πως η προσφορά του Κώστα Πανουργιά αποτελεί τη συνέχεια της προσφοράς παλιότερων Φραγκιστιανών προς τη γενέτειρα και για την περίπτωση ξεχωρίζουμε τον αείμνηστο Αθανάσιο Παπαδόπουλο που ξεχωρίζει με την προσφορά του για την ίδρυση του δημοτικού σχολείου της Ανατολικής Φραγκίστας το οποίο είναι το μόνο κτίριο που χτίστηκε με δωρεά ομογενούς στην Κωνσταντινούπολη που διασώζεται ακέραιο όπως κτίστηκε. Υπάρχουν και άλλα όπως το Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων που έγινε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και άλλα μικρότερα όπως της Βίνιανης που έγινε κι αυτό μουσείο αλλά τούτο είναι το μόνο κτίριο που από τότε που έπαψε να έχει παιδιά αφέθηκε στην τύχη του και λειτουργεί μόνο σαν εκλογικό κέντρο καθώς δεν ευτύχησε άλλης λειτουργίας.
Αυτό ακριβώς το παρατημένο δημοτικό σχολείο θα έπρεπε να είναι το δημαρχείο του νέου Δήμου Αγράφων για μια σειρά λόγους που περιληπτικά θα αναφέρω αφήνοντας τους αρμόδιους να επεξεργαστούν τη ιδέα και να την προτείνουν αν δεν τους χαλάει σε τίποτα στους «τεχνοκράτες» που όπως φαίνεται ποτέ δεν πάτησαν το ποδάρι τους στην Ευρυτανία και έκοψαν και έραψαν βάσει των πληροφοριών που τους έδωσαν οι ημέτεροι.
Με έδρα του Δήμου Αγράφων στο σχολείο αναγνωρίζεται η διαρκής προσφορά των Ευρυτάνων της διασποράς και ο δήμος που θέλει να είναι και στην πραγματικότητα ιστορικός στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο μαζί με τη μνήμη των ευεργετών καθώς και του Γεωργίου Καφαντάρη ο οποίος αν συνέβαινε αυτό στα χρόνια του πιστεύω θα πρότεινε ακριβώς το ίδιο. Έτσι κατά πρώτον διασώζεται ένα ιστορικό κτίριο με τόση σημασία για την κοινωνία της Ευρυτανίας και κατά δεύτερον εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που θα χρειαστεί ενδεχομένως να δαπανηθεί για την κατασκευή ενός νέου δημαρχείου στο Κερασοχώρι γιατί σίγουρα το υπάρχον δεν θα επαρκεί να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι όλες στην Ανατολική Φραγκίστα αλλά να μοιραστούν στις εγκαταστάσεις των παλιών δημαρχείων. Σημασία έχει να στεγαστεί εκεί η έδρα του δήμου Αγράφων και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που θα αντιμετωπιστούν στην πορεία του χρόνου άμα υπάρχει καλή θέληση και διάθεση να αποτελέσει ο νέος Δήμος παράδειγμα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια τελευταία παρατήρηση όσον αφορά το δήμο Αγράφων και την ενημέρωση που είχαν οι «τεχνοκράτες» σχετικά με την ίδρυσή του. Δεν ξέρω από ποιόν ή ποιους πήραν πληροφορίες αλλά είμαι βέβαιος πως αυτός ήταν σίγουρα ανιστόρητος. Δήμος Αγραίων θα έπρεπε να λέγεται κανονικά γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εδάφη του ιστορικού δήμου Αγραίων και λιγότερο του μικρού δήμου Αγράφων. Όσο για την εντύπωση που προβάλλεται από υπερβάλλοντα ζήλο πως ο νέος Δήμος θα εκπροσωπεί τα ιστορικά Άγραφα τούτο και αν είναι μέγιστο λάθος καθώς πάλι θα περιλαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο του χώρου των Αγράφων καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται στην Καρδίτσα κυρίως και λιγότερο στη Φθιώτιδα και σε δήμους με άλλα ονόματα. Ως προς τη συνέπεια της ιστορίας θα μπορούσε για παράδειγμα να ενταχθούν στο δήμο Αγράφων τα χωριά του Μέγδοβα για να αποκατασταθεί λιγάκι η ιστορία και να διατηρήσουν όσο μπορούν ακόμα τα Άγραφα την πραγματική αλλά και τη μεταφυσική τους έννοια...