Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα το βράδυ στις ΝΕΦΕΛΕΣ στο Καρπενήσι 5/2/2011 ο χορός των Γυναικών

Το ερχόμενο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 10 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο “ΝΕΦΕΛΕΣ” στο Καρπενήσι η κοπή Πίτας του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά γεμάτη ευχές, κέφι και χορό.
Από αυτό το ωραίο γιορτάσι δεν πρέπει να λήψει κανείς.

Ξεκινά σήμερα η Διημερίδα της Πανευρυτανικής Ένωσης στο Αγρίνιο


Η Πανευρυτανική Ένωση συνεχίζοντας και το 2011 τις πλούσιες δραστηριότητές της έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο πολιτιστικό διήμερο στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αγρινίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ», Αμπλιανιτών Μεσολογγίου «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ», Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ», Δομνίστας, Μυρίκης και Στάβλων. Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Α.- Παρουσίαση των εκδόσεων που αφορούν τα Πρακτικά των Συνεδρίων
Αγράφων, Γρανίτσας και Δομνίστας

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 18.00΄στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:
α.- «Πανευρυτανική Ένωση: Μια διαδρομή προσφοράς στην Ευρυτανία από το 1955 έως το 2010» από την Δρ. της Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Μεταξούλα Μανικάρου.
β.- «Τα Άγραφα στη Διαδρομή της Ιστορίας» (Πρακτικά Συνεδρίου, 2 τόμοι) από τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή και τ. Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Κοντό.
γ.- «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» (Πρακτικά Συνεδρίου) από τον κ. Χαρίλαο Γρανίτσα, Δ/ντή Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας Ναυπάκτου.
δ.- «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας – Ευρυτανίας» (Πρακτικά Συνεδρίου, 2 τόμοι) από τον Ομότιμο Καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα.
Kατά τη διάρκεια των παραπάνω εισηγήσεων θα γίνεται και προβολή εικόνων από τα αντίστοιχα Συνέδρια στο Δήμο Αγράφων, στη Γρανίτσα και στο Δήμο Δομνίστας, με την επιμέλεια του κ. Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Β΄.- «2010: Έτος Ζαχαρία Παπαντωνίου». Εκδήλωση μνήμης στα 70 χρόνια
από το θάνατό του

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 11.00΄, Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου και σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ένωση και τους άλλους, αναφερόμενους πιο πάνω, πολιτιστικούς ευρυτανικούς συλλόγους, το σχετικό δε πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο (2) μέρη, ήτοι:

Α΄.- Μέρος
-Χαιρετισμοί
-«Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940): Ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο δημόσιος λειτουργός. Μια διαδρομή από τα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας στην Ακαδημία Αθηνών» : Αφηγηματικό κείμενο και προβολή εικόνων από τη Δρα Φιλολογίας κ. Μεταξούλα Μανικάρου.
-Απαγγελία ποιημάτων από τη θεατρολόγο κ. Βάια Σπυρέλη.

Β΄.- Μέρος
-Απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων από τη Χορωδία «Αλθαία» του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, υπό τη Δ/νση της καθηγήτριας κ. Άννας Πανοπούλου.
-Συμμετέχει η καθηγήτρια κ. Βάσω Τσαρούχη.
-Στο πιάνο η καθηγήτρια κ. Αμαλία Σαγώνα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης προσκαλεί τις Ευρυτάνισσες και τους Ευρυτάνες της Αιτωλοακαρνανίας για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεις.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αναβλήθηκε ο αγώνας Απεραντιακός - Λιανοκλάδι. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 9/2


Η Επιτροπή Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής, μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΣ Ευρυτανίας προχώρησε στην αναβολή του αγώνα Απεραντιακός-Αγρότης Λιανοκλαδίου που επρόκειτο να γίνει την προσεχή Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2011, εξαιτίας έντονης χιονόπτωσης στο Καρπενήσι. Η αναμέτρηση ορίστηκε να διεξαχθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00 στο Δημ. Στ. Καρπενησίου.

Βραβείο «Ηλία Καρανίκα» από την Ελληνική Εταιρεία Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας


Τις ευχαριστίες του προς τον βουλευτή Ευρυτανίας, Ιατρό Ηλία Καρανίκα εκφράζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, κ. Ν. Λαλιώτης, με επιστολή του στα ΜΜΕ, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον ευρυτάνα Βουλευτή και επιστήμονα ευχαριστεί για την μεγάλη του προσφορά στην αντιμετώπιση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες, ενώ στην ίδια επιστολή γνωστοποίει την θέσπιση βραβείου καλύτερης επιστημονικής εργασίας, με τον τίτλο «Βραβείο Ηλία Καρανίκα», ένα βραβείο που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτημ αξίες τόσο επιστημονικές όσο και κοινωνικές.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Πρός τον αξιότιμο βουλευτή Ευρυτανίας, κο Ηλία Καρανίκα


Κε Βουλευτά

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου του Τμήματος Ορθοπαιδικής Παίδων, της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, ως πρόεδρος του τμήματος,
θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για την ιδιαίτερα ενεργό και συνεχή συμμετοχή σας στις επιστημονικές εργασίες του τμήματος.
Στο τελευταίο ετήσιο συμπόσιο του τμήματος, στην Καβάλα, τον Μάιο του 2010, το τμήμα μας, σας βράβευσε τόσο για την επιστημονική δραστηριότητα όσο και την συνεχή προσφορά στην αντιμετώπιση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες

Ιδιαίτερα όμως θέλω να σας ευχαριστήσω για την καθιέρωση του βραβείου καλύτερης επιστημονικής εργασίας που φέρει το όνομά σας, με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.
Το βραβείο "Ηλίας Καρανίκας¨ αντιπροσωπεύει αξίες τόσο επιστημονικές όσο και κοινωνικές, που πιστεύουμε ότι ο Παιδο-Ορθοπαιδικός επιστημονικός χώρος πάντοτε αντιπροσωπεύει.

Κατά την πρόσφατη κοπή της πίτας του τμήματος, στα γραφεία της ΕΕΧΟΤ, στις 18 Ιανουαρίου, απονεμήθηκε το βραβείο ¨"Ηλίας Καρανίκας", στην ερευνητική εργασία για την δημιουργία της σκολίωσης, στον κ Θ Γουλτίδη και την ομάδα του, υπό τον καθηγητή κ Γ Καπετάνο, από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Με την βεβαιότητα ότι θα συνεχίζεται την επιστημονική σας παρουσία στις εργασίες του τμήματος, με την βεβαιότητα ότι βοηθάτε τα ΜΕΓΙΣΤΑ το ανάπηρο παιδί από την κοινοβουλευτική έδρα σας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Νικόλαος Λαλιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ορθοπαιδικής Παίδων ΑΠΘ
Πρόεδρος του τμήματος Ορθοπαιδικής Παίδων 2010-2011

Θεσσαλονίκη 30-1-2011

Νέα αναβολή των αγώνων ποδοσφαίρου λόγω χιονιά


Η κακοκαιρία που πάντα πλήττει την Ευρυτανία τέτοια εποχή έχει την αναμενόμενη επίπτωση και στο τοπικό μας ποδόσφαιρο. Έτσι μετά την επέλαση του χιονιά δεν θα διεξαχθεί ούτε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5/6 Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη αγωνιστική.
Αν όλα πάνε καλά μπάλα θα έχουμε και πάλι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 12/13 Φλεβάρη με τις αναμετρήσεις :
ΔΟΞΑ - ΚΡΕΝΤΗ
13/2 (Ραπτόπουλο 3 μ.μ.)
ΚΕΡΑΣΟΒΟ - ΜΥΡΙΚΗ
13/2 (Κερασοχώρι 3 μ.μ.)
ΑΓΡΑΦΑ - ΒΕΛΟΥΧΙ
12/2 ( Προπονητικό 3μ.μ)
ΑΙΟΛΟΣ - ΠΟΤΑΜΙΑ
12/2 (Δημ. Στάδιο 3μ.μ.)
ΡΕΠΟ: ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Επιστολή Υπουργείου Παιδείας σε Δημάρχους για συγχωνεύσεις σχολείων



Επιστολή προς τους Δημάρχους απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις συνενώσεις και ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων.Στην επιστολή η Υφυπουργός αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων- ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του Νέου Σχολείου, και τονίζει ότι στόχος είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον του μαθητή.
Παράλληλα, αναφέρεται στα επιμέρους κριτήρια, την απόσταση, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι από τις συνενώσεις σχολείων εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.
Συγκεκριμένα τα κριτήρια έχουν ως εξής:
Τα κριτήρια συνένωσης είναι οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών.
Επιπλέον, εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της
τελικής πρότασης.
Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων, και μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων.
- Σχολικές Μονάδες που συνενώνονται αποτελούν ενιαία σχολική μονάδα χωρίς παραρτήματα ή Λυκειακές τάξεις.
-Σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών.
-Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των ως άνω κριτηρίων.
Βασικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογισθούν είναι:
- Αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση με το μαθητικό δυναμικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής
μονάδας.
-Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5/ετία, ο ρυθμός μείωσης και ο
προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων μέχρι το 2013.
-Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (Νηπιαγωγείου,
Δημοτικού, Γυμνασίου κ.λ.π.) λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
Επειδή και οι δυο Δήμοι της Ευρυτανίας ανήκουν στις ορεινές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θεωρούμε ότι έχει σχέση με τα Σχολεία του τόπου μας και τα παιδιά μας, θα πρέπει να εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων!!!

Το μοναδικό ανεξάρτητο μέσο στην Ευρυτανία, για όλους τους Ευρυτάνες, Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες ...!


Ο «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» εδώ και δέκα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό των Ευρυτάνων κάθε εβδομάδα και το τελευταίο διάστημα ανελλιπώς κάθε μέρα μέσα από το www.evrytanikospalmos.blogspot.com. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα διάλειμμα, ο Ε.Π. είναι δίπλα σε όλους τους όπου γης Ευρυτάνες ενημερώνοντας τους, έγκαιρα και έγκυρα για όσα συμβαίνουν στον έρμο τούτο τόπο.
Δεν είχαμε και δεν θα έχουμε ποτέ κανένα να μας «κουμαντάρει» και να μας υποδεικνύει τι πρέπει να γράψουμε και πότε και έτσι θα συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο ταξίδι στην στράτα της σωστής ενημέρωσης.
Για τους λόγους αυτούς πατριώτες, ότι έχετε να καταγγείλετε, σχολιάσετε ή να μας ενημερώσετε για διάφορα θέματα της περιοχής σας, στείλτε τα στο email : evrytanikospalmos@yahoo.gr και η συντακτική μας ομάδα, θα τα ερευνήσει και θα κινηθεί ανάλογα. Είμαστε ΕΔΩ για να έχετε το δικό σας, ανεξάρτητο βήμα, όποια στιγμή θέλετε.

Συνεδριάζει στις 9 Φλεβάρη το Δ.Σ. Αγράφων με 10 θέματα στην ημερήσια διάταξη



Συνεδριάζει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, στις 15.30, στο Κερασοχώρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην 1η ουσιαστική αυτή συνεδρίαση του οργάνου είναι τα εξής:

1. Αυτοτελείς οικισμοί Δήμου Αγράφων για την απογραφή
2. Προμήθεια καυσίμων
3. Έγκριση πρόσληψης προσωπικού Απασχόλησης ΙΔΟΧ
4. Διάθεση απορριμμάτων
5. Ορισμός Τακτικού και αναπληρωματικού μέλους στην Γενική Συνέλευση της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.
6. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών έργων.
7. Μείωση εγγυητικών έργων
8. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου Κατασκευή παιδικής χαράς και χώρου αθλοπαιδιών στο Τ.Δ. Λημερίου
9. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου Κατασκευή γηπέδου 5Χ5
10. Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή σε εφημερίδες

Εβδομήντα χρόνια μετά

Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης

Πέρασαν περίπου 70 χρόνια από τότε που σίγησαν τα κανόνια του Β’ παγκ. Πολέμου με τις γνωστές τραγικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Αύγουστο του 1949 έληξε και ο δικός μας εμφύλιος που άφησε πίσω του ερείπια, τραύματα ψυχής, και πολύ πόνο.
Διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Είναι η πρώτη φορά στη νεοελληνική ιστορία που ο λαός μας ζει μια μεγάλη περίοδο χωρίς πόλεμο, δημιουργική για περισσότερα από 60 χρόνια. Οι νέοι της Ελλάδας ελάχιστα γνωρίζουν για τα δεινά που πέρασαν οι γονείς τους με την ωμή βαρβαρότητα του πολέμου, και αυτό είναι καλό. Το βλέπουμε άλλωστε στην αδιαφορία τους για να μάθουν.
Η αισιοδοξία και η κοινωνική γαλήνη που απλώθηκε στον κόσμο σαν ένα σημάδι λήθης για το κακό παρελθόν με τις σημερινές ραγδαίες εξελίξεις και την παγκοσμιοποίηση τείνει τώρα να ξεθωριάζει και τη θέση της να παίρνει ένας κόσμος γεμάτος αβεβαιότητες και άγχος. Και όχι μόνον η Ελλάδα. Γκρίζα σύννεφα φαίνεται να μας σκεπάζουν σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο που μπορεί να μη φέρουν κάποιο πόλεμο, σίγουρα όμως προμηνύουν ανεργία που θα γεννήσει περισσότερη, βία και άρα, κοινωνική αστάθεια.
Ο πρόσκαιρος ευδαιμονισμός και το μοντέλο της άκρατης κατανάλωσης αγαθών που έχει ως θεό την απληστία για το χρήμα και τα υλικά αγαθά, δεν δείχνει καθόλου να βελτίωσε την αληθινή ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αντίθετα. Από τα πράγματα φαίνεται ότι αυξάνονται τα αρνητικά συναισθήματα και η αλλοτρίωση. Οι κοινωνικοί προβληματισμοί ανθρώπων που στοχάζονται βάζουν θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα για το μέλλον της κοινωνίας, ελληνικής ή ξένης. Οι ειδικοί μας λένε ότι πολλά από τα προβλήματα της κοινωνίας, σήμερα, συνιστούν ασθένεια του πνεύματος, ένα είδος πολιτισμικού υβριδισμού.
Η απληστία και ο εγωισμός έγιναν από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας.
Ειδικότερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στο όνομα μιας οικονομικής υπερανάπτυξης χωρίς όμως οι μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί να παίρνουν υπόψη, τους αδύναμους κρίκους μικρότερων κρατών. Ξεκίνησε μια ξέφρενη κούρσα δήθεν ισομερούς ανάπτυξης με απώτερο σκοπό την βαριά κερδοσκοπία σε βάρος του αδυνάτου.
Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού βλέπουν μόνο τα υπερκέρδη εμπορευόμενοι το χρήμα ως το πιο κερδοφόρο μέσο για πλουτισμό. Η παχυδερμία του συστήματος δεν διαθέτει ίχνος ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και τα παρόμοια.
Ποντάρει στον αδύναμο κρίκο με εκβιαστικό τρόπο για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Σε αυτό συμβάλλει πολύ και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση για μια δήθεν παγκόσμια κοινωνία με απρόβλεπτο όμως κοινωνικό μέλλον. Προβλέψιμο για τους κερδοσκόπους, ήταν και είναι, η μεταφορά πλούτου στα δικά τους ταμεία. Δημιουργήθηκε μια απρογραμμάτιστη σύνδεση πολιτιστικά και οικονομικά ανόμοιων λαών με την ένταξή τους στην Ευροζώνη.
Η παγκόσμια οικονομική αλληλοεξάρτηση, άρα και της Ελλάδας, είναι τώρα τόσο ισχυρή που είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος των μεγάλων «οίκων» καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.
Ολόκληροι λαοί μπορεί να χάσουν μέρος, ή το όλο, της εθνικής τους υπόστασης (κυριαρχία) βυθισμένοι σε αστρικά χρέη και αμοραλισμό. Ιδού η Ρόδος….

Υποχωρεί ο χιονιάς


Σταδιακή ομαλοποίηση παρουσιάζει η εικόνα του καιρού στην Ευρυτανία σήμερα..
Η επέλαση του χιονιά στο Καρπενήσι και στα περισσότερα ορεινά της Ευρυτανίας σταμάτησε από το πρωί, όμως ο μεγάλος κίνδυνος τώρα για τους δρόμους είναι ο παγετός. Η Τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να περιορίσουν τις κινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Κίνηση οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες συστήνει στους οδηγούς η Τροχαία για τις μετακινήσεις στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο Καρπενησίου- Προυσού-Αγρινίου (φωτο), Καρπενησίου-Στενώματος, Καρπενησίου- Κρικέλλου-Δομνίστας, Κερασοχωρίου-Βίνιανης, Κερασοχωρίου-Κρέντη, Κερασοχωρίου Γρανίτσας, Καρπενησίου- Χιονοδρομικού Κέντρου, Φουρνάς-Λαμίας, θέση Σερμιτζέλι, Φουρνάς-Καρδίτσας, θέση Ζαχαράκι, Σαρκίνης – Καταβόθρας, Καρπενησίου-Φουρνάς, θέση Βράχος, Καρπενησίου – Φιδάκια.

Γιώργος Χαλιάσος: “Το νοσοκομείο Καρπενησίου δεν κλείνει, δεν υποβαθμίζεται”


Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, του Διοικητή του Γιώργου Χαλιάσου, πρώην Διοικητών, Ιατρών και πολλών εκπροσώπων κοινωνικών φορέων του τόπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Καρπενησίου, για το μείζον θέμα που προέκυψε με το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Στην πολύ αυτή σημαντική συνάντηση, των κορυφαίων παραγόντων του τόπου μας, τόσο ο Ηλίας Καρανίκας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τόνισαν με έμφαση ότι το Νοσοκομείο δεν πρόκειται ούτε να κλείσει, ούτε φυσικά και να υποβαθμιστεί.
Ο κ. Καρανίκας επανέλαβε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, ότι θα επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, όπως το Νοσοκομείο Καρπενησίου, στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄. Την διαβεβαίωσή του ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά και δεν θα υποβαθμιστεί εξέφρασε στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι το Νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως για χρόνια κάνει με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη αυτή, τόνισε για μια φορά ακόμη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα.
Αν δεν δρομολογηθούν λύσεις για το ζήτημα αυτό και μάλιστα άμεσες, θα αντιδράσουμε δυναμικά ξεκαθάρισε ο κ. Μπακογιάννης.
Τέλος να αναφέρουμε ότι για το θέμα αυτό η Πανευρυτανική Ένωση με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, στις 27 Ιανουαρίου 2011, ζητούν την βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας στην Ευρυτανία και την επαναφορά του Νοσοκομείου στο καθεστώς των εφημεριών της Γ΄ Ζώνης.
Το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, η Παιδίατρος, που είχε αποσπαστεί, εντάχθηκε κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του, καθώς και η δεδομένη αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών, θεωρούνται εξελίξεις θετικές, για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που δικαιολογημένα απασχόλησε έντονα όλους μας. Με αφορμή τα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό γύρω από το νοσοκομείο και την υγεία εν γένει, στο νομό μας, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω και να εκθέσω τις απόψεις μου.
Όλοι θέλουμε άριστες υγειονομικές υπηρεσίες στον τόπο μας, όλοι όμως δεν γνωρίζουμε στον ίδιο βαθμό και ευρύτητα τα προβλήματα και κατά συνέπεια τις λύσεις.
Υπάρχει σε εξέλιξη μια βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας και αυτή η κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα και το χώρο της υγείας .
Την κρίση αυτή, σε επίπεδο νομού την διαχειρίζεται το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι με σύνεση και υπευθυνότητα, έχοντας την ουσιαστική και αμέριστη βοήθεια του γιατρού και βουλευτού κ. Ηλία Καρανίκα .
Παρά την κρίση αυτή, έγιναν το 2010 αρκετές προσλήψεις ιατρικού , νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και άλλες.
Συγκεκριμένα έχουν προσληφθεί 5 γιατροί , 18 νοσηλευτές , μαίες και παραϊατρικό προσωπικό. Βρίσκεται δε σε εξέλιξη η πρόσληψη άλλων 14 γιατρών .
Οι προσλήψεις δεν έγιναν μόνες τους, τις ενέκρινε η κυβέρνηση –παρά τη γενική απαγόρευση προσλήψεων- και τις υλοποίησε το νοσοκομείο. Σε χρόνο ρεκόρ προσελήφθησαν γιατροί, νοσηλευτές , παραϊατρικό προσωπικό που σε άλλες εποχές θα χρειάζονταν μερικά χρόνια.
Τρέξαμε και μάλιστα πολύ γρήγορα , η διοίκηση και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, για να αντιμετωπίσουμε το γνωστό σε όλους μας τέρας της γραφειοκρατίας, σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης.
Δεν ήταν εύκολο, τα καταφέραμε όμως αρκετά καλά.
Αντίθετα σε εποχές «ευημερίας» που διορίζονταν δεξιά και αριστερά σωρηδόν υπάλληλοι, δεν έγιναν στο νοσοκομείο οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και ειδικά στο μαστογράφο και στον αξονικό τομογράφο η εγκατάσταση των οποίων διαφημίστηκε αρκούντως.
Με τις προαναφερόμενες προσλήψεις , οι συνθήκες περίθαλψης των κατοίκων βελτιώνονται σε διάφορα τμήματα όπως πνευμονολογικό, γυναικολογικό- μαιευτικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό.
Στον εργαστηριακό τομέα γίνονται πλέον και οι ειδικές εξετάσεις PSA, ΟΡΜΟΝΕΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ κ.α πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων.
Επίσης σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση ιδίως τις νυχτερινές ώρες.
Είμαστε σε οικονομική στενωπό και καλούμαστε από την κυβέρνηση να εφαρμόσουμε την πολιτική που αποφάσισε . Ο προϋπολογισμός για το τρέχον οικονομικό έτος είναι μειωμένος κατά 40% και υποχρεούμαστε να κινηθούμε σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη . Η πρόκληση για όλους μας είναι μεγάλη, να δείξουμε ότι μπορούμε όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα .Το νοσοκομείο μας θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει καλά, αυτή είναι η απάντηση της διοίκησης και της πλειοψηφίας των εργαζομένων, εκτός ολίγων που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Παράλληλα δίνουμε μία τεράστια μάχη για την πάταξη της σπατάλης που ταλανίζει για πολλά χρόνια τον τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Φαινόμενα διαφθοράς στο νοσοκομείο μας δεν εντοπίστηκαν, αλλά περιθώρια εξοικονόμησης και νοικοκυρέματος υπάρχουν και σας διαβεβαιώ ότι δίνουμε καθημερινά αγώνα να συγκρατήσουμε τις δαπάνες, η οποία συγκράτηση σε καμία περίπτωση, δεν θα έχει επίπτωση αρνητική στις παρεχόμενες για το λαό υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες μειώθηκαν και καλώς μειώθηκαν, αρκεί να φέρω ένα παράδειγμα: τον περασμένο Απρίλιο, πλήρωνε το νοσοκομείο ένα συγκεκριμένο υλικό 450 ευρώ, σήμερα ανάλογο υλικό πληρώνεται 140 ευρώ. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης.
Είναι άδικο η πάταξη της σπατάλης ακρίτως να χαρακτηρίζεται ως υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αντίθετα ο εξορθολογισμός, το νοικοκύρεμα, ο έλεγχος, είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε χρηστής διοίκησης, και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε.
Δεν είναι υποβάθμιση να χρησιμοποιούνται εργαλεία πολλαπλών και όχι μιας χρήσης που κοστίζουν πανάκριβα.
Δεν είναι υποβάθμιση να ζητάμε να γίνεται οικονομία στα γάντια, στο οινόπνευμα, στο χαρτοβάμβακα και σε πολλά άλλα είδη που είναι γνωστό σε όλους μας πόσο εύκολα σπαταλώνται .
Δεν είναι υποβάθμιση να ζητάμε να εφαρμόζονται διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα όπως η σύγχρονη η ιατρική επιστήμη ορίζει, με αποτέλεσμα να ωφελείται πρωτίστως και κυρίως ο ασθενής.
Δεν είναι υποβάθμιση να κάνουμε οικονομία στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο.
Αυτά σαν παραδείγματα , γιατί υπάρχουν πολλές δράσεις στις οποίες μπορούμε με επεμβάσεις και συμπεριφορές να έχουμε πολλά και θετικά αποτελέσματα.
Χρωστούσε στους προμηθευτές του το νοσοκομείο από το 2006-ΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. Σήμερα έχουν πληρωθεί τα πάντα μέχρι τον Απρίλιο 2010 και το τρέχον έτος θα πληρώνουμε σε πραγματικούς χρόνους . Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα αγοράζουμε τα υλικά φτηνότερα άρα θα έχουμε οικονομία.
Σε λιγότερο από δύο μήνες, θα υπάρχει πλήρης ηλεκτρονική οργάνωση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου, για καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη και
καλύτερη διαχείριση υλικών και φαρμάκων, που με τη σειρά της θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, που είναι και το ζητούμενο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Άρχισε εδώ και καιρό μια συζήτηση για υποβάθμιση ή και κατάργηση του νοσοκομείου.
Επισήμως δεν έγινε τέτοια συζήτηση, ούτε τέθηκε θέμα, σε καμία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Θα ξεκινήσει διάλογος από τον ερχόμενο Μάρτιο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, στο διάλογο αυτό θα μπορεί όποιος θέλει και γνωρίζει τα της υγείας να συμμετάσχει.
Δεν με φοβίζει και δεν δαιμονοποιώ αυτόν τον διάλογο, αντίθετα πιστεύω ότι άργησε. Έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.
Ο διάλογος πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας με κύρια κατεύθυνση τη πρόληψη, πράγμα που κατάλαβαν εδώ και αιώνες οι προγονοί μας, «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ» .
Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των μονάδων υγείας είναι το ζητούμενο και το νοσοκομείο μας θα βγει τελικά πολλαπλά ωφελημένο, λειτουργικά και οικονομικά. Πρέπει επιτέλους οι πολίτες να γνωρίζουν πως διαχειριζόμαστε τα χρήματα που διαθέτουν για τον τομέα της υγείας.
Αρκετά με τον ερασιτεχνισμό και τις «ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ». Γέμισε η Ελλάδα με ειδικούς που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους, αυτό θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο . Κάποτε όλοι μας πρέπει να ελεγχόμαστε και να αιτιολογούμε κάθε πράξη μας , όπως γίνεται σε χώρες με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Προσωπικά πιστεύω, σαν διοικητής, σαν γιατρός και σαν Ευρυτάνας ότι το νοσοκομείο μας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς καμία υποβάθμιση.
Σύντομα θα υποβληθεί συμπληρωμένος ξανά ο απορριφθείς φάκελος, για την κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου, την οποία έχει τόση ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Με την κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου υγείας επανερχόμαστε σαν νοσοκομείο στην Γ΄ζώνη .
Η γιατρός του παιδιατρικού θα επανέλθει και από τον επόμενο μήνα θα εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική στην οποία ανήκει και έτσι το παιδιατρικό τμήμα θα διαθέτει σε καθημερινή βάση παιδίατρο.
Για τα δύο παραπάνω έστειλα στον υφυπουργό υγείας επιστολή εκφράζοντας τη διαφωνία μου για την άδικη και εν πολλοίς ακατανόητη για μένα τουλάχιστον ενέργεια .
Επίσης έγινε πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση του βουλευτού μας προκειμένου να παρέμβει στο υπουργείο και εξ όσων γνωρίζω το έκανε άμεσα και αποτελεσματικά.
Παράλληλα σε όλες τις συναντήσεις που είχα όλον αυτό τον καιρό με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και το το γ.γ.του υπουργείου υγείας έθεσα υπ’οψιν τους όλα τα θέματα που μας αφορούν και έχουν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση.
Καλώ όλους τους πολίτες και τους εργαζομένους του νοσοκομείου να δείξουν σύνεση και συνεργασία για να προσφέρουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Η υγεία χρειάζεται νηφάλιες και τεκμηριωμένες απόψεις .
Τονίζω για μια ακόμα φορά η υπόθεση της υγείας πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς με συντονισμό και σωστή οργάνωση ώστε να είμαστε και πειστικοί και αποτελεσματικοί.
Τέλος να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας ότι το νοσοκομείο δεν κλείνει. Δεν υποβαθμίζεται και θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως για χρόνια κάνει με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΙΑΣΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν.ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 439

* Δεν ήθελα να αναφερθώ στα όσα μύρια διαδραματίστηκαν στον πρώην Δήμο Φραγκίστας με την περιβόητη μετακίνηση της έδρα, όμως η τελευταία ψηλοκόντρα Μπαμπαλή – Μπίκα, με τσίγκλησε για τα καλά. Το τι έγινε και πως πήγε βόλτα η έδρα το ξέρουν τώρα ΟΛΟΙ. Ποιος «διαχειρίστηκε» το όλο ζήτημα, όπως το διαχειρίστηκε, το ξέρουμε ΟΛΟΙ. Τι ωφελεί λοιπόν να λέγονται τώρα διάφορα που δεν προσφέρουν τίποτα; Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Ο Κώστας Μπίκας, κατέθεσε την άποψή του για το θέμα αυτό, μετά τις εκλογές και αυτό λέει πολλά και λέει πολλά, γιατί αν ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. Φραγκίστας, μιλούσε για το θέμα αυτό πριν τις εκλογές, θα γίνονταν χαμός. Ο κ. Μπαμπαλής, απαντώντας στον κ. Μπίκα, εξέφρασε την όποια πικρία του για την μη στήριξη στις εκλογές από επώνυμους του πρώην Δήμου Φραγκίστας και μάλιστα κομματικούς επώνυμους.
Όταν στην Φραγκίστα, έγιναν αυτά που έγιναν και το όλο παρασκήνιο, το γνώριζαν από πρώτο χέρι, ο Κώστας Μπίκας με τον Δήμαρχο, τον Γιώργο Αντωνίου και 2-3 άλλους, τι ήθελες να κάνουν κ. Μπαμπαλή; Όταν μάλιστα ήξεραν ότι και ο εκλεκτός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, στον νεοσύστατο Δήμο είχε εκφραστεί και υπέρ της μετακίνησης της έδρας, λογικό είναι και γι΄ αυτούς να αντιδράσουν όπως αντέδρασαν. Επειδή λοιπόν ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και πόσο μάλιστα στην πολιτική, υπό τον πράσινον ήλιον του ΠΑΣΟΚ, καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνονται ξεκάθαρες εξηγήσεις, γιατί και στην πολιτική οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και εδώ όπως αποδείχτηκε, στον τομέα αυτό πολλά δεν πήγαν καλά. Οι κόντρες δεν ωφελούν και πόσο μάλιστα μεταξύ προσώπων που έχουν δυνατότητες και όραμα για προσφορά σε αυτό τον τόπο.

* Στην ΔΗΣΥ, ανήκει και επίσημα από την περασμένη εβδομάδα ο Ηλίας Χορμόβας. Ο πρώην πολιτευτής της ΝΔ., πήγε με το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, καθότι με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Όπως πληροφορήθηκα, ανάλογες μετακινήσεις πολιτικών προσώπων με ευρυτανικές ρίζες, θα έχουμε και άλλες, πολύ συντόμως. Δυο – τρείς μάλιστα από αυτές θα κάνουν μεγάλη αίσθηση όταν ανακοινωθούν. Υπομονή αδέλφια και τα καλά μαντάτα εδώ θα τα μάθετε.

* Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Καρπενησίου της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε πληροφορήθηκα και ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε την δημοτική τοπική οργάνωση για την στήριξη που του παρείχε στις δημοτικές εκλογές. Που είδαν κάποιοι το περίεργο στην όλη υπόθεση και έτρεξαν να ρίξουν το δηλητήριό τους. Ο κ. Μπακογιάννης στον Δήμο Καρπενησίου βγήκε Δήμαρχος με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς «παλιακούς», τι να κάνουμε…

* Δεν θα κλείσει τελικά η σήραγγα παρά τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από πολλούς και διάφορους περί του αντιθέτου. Ευθύνες για το ζήτημα αυτό έχουν αρκετοί από αυτούς που είπαν, όσα είπαν. Το θέμα δεν είναι τι θα πούμε, αλλά τι θα κάνουμε και εδώ είδαμε ότι έγιναν κινήσεις θετικές και απόλυτα αποτελεσματικές και αυτό είναι το τελικό ζητούμενο.

* Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ έφυγε, ΖΗΤΩ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ευχή όλων των πολιτών, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να πετύχει και μαζί του οι νέοι αυτοδιοικητικοί που επιλέχθηκαν από τον λαό για να διακυβερνήσουν τον τόπο μας. Κάτι ανάλογο ελπίζουμε και για την Ευρυτανία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Θα ήθελα όμως να γυρίσω το χρόνο πίσω, στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και να ρωτήσω εκείνους που «υπηρέτησαν» τον θεσμό από την θέση του Δημάρχου και Αντιδημάρχου, είναι ευχαριστημένοι με το έργο τους, κοιμούνται ήσυχα το βράδυ; Απευθύνομαι σε κείνους τους 3-4, που βρέθηκαν στο ύπατο αυτό αξίωμα χωρίς να το αξίζουν και κυρίως χωρίς ποτέ να το σεβαστούν. Ομιλώ φίλες και φίλοι, αδέλφια Ευρυτάνες, για εκείνους, που πέρασαν από τις καρέκλες των Δημαρχείων, χωρίς να προσφέρουν ΤΙΠΟΤΕ σε αυτό το έρμο τον τόπο. Αναφέρομαι σε εκείνους που για 4 ολόκληρα χρόνια, δεν κοίταξαν τον κόσμο ΠΟΤΕ στα μάτια, δεν αντιμετώπισαν ποτέ τους Δημότες ως συνδημότες τους και αδέλφια, αλλά ως πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Κάνω λόγο για εκείνους που αντί για έργο άφησαν πίσω τους χρέη και αγανάκτηση, για εκείνους που δεν έβαλαν ούτε ένα λιθαράκι σε κάποια χωριά του τόπου, λες και ήθελαν να τα εκδικηθούν. Ένας εξ΄ αυτών μάλιστα, «έφυγε», κάνοντας μόνο ένα έργο σε όλη την τετραετή θητεία του και αυτό στο χωριό του. Είναι κατάντημα να έχεις 10 χωριά στον Δήμο σου και να μη σε νοιάζει για τα περισσότερα. Κρίμα, γιατί κάποια από αυτά τα χωριά, δεν μπόρεσαν να αισθανθούν την δικαίωση, ούτε και με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, που ως πολιτικός ήταν ο πιο δίκαιος των Ελλήνων. Μετά τους ξεριζωμούς και την πολύχρονη ταλαιπωρία, ήλθε και το τελειωτικό «χτύπημα» από αυτούς τους λεβέντες και … ξεψύχησαν. Κρίμα για τα χωριουδάκια αυτά, που έπεσαν στην εποχή που βασίλεψαν στον τόπο μας, κάποιοι ανύπαρκτοι αυτοδιοικητικοί, που σε παλιότερες εποχές, δεν ήξεραν ούτε που βρίσκεται το καφενείο του χωριού τους…
ΕΝΑΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ «ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ» ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

* Ο «ΜΙΚΡΟΣ» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΕΙ ΚΔΑΠ ΜΕΑ..
Πριν μερικές μέρες πηγαίνοντας τον γιό μου στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ είδα μια πολύ γνώριμη φατσούλα. Ήταν ο «μικρός» Παναγιώτης το παιδί που έχουμε δει όλοι να περπατάει στην πόλη μας σέρνοντας ένα αυτοσχέδιο αυτοκινητάκι, κουνώντας το κεφάλι και από πίσω τη μητέρα φύλακα άγγελό του.
Σήμερα ζεί στο ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Καρπενησίου μαζί με τη μητέρα του και τα πρωινά πηγαίνει στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους πήραν την πρωτοβουλία να ελαφρώσουν τα βάσανα του και να τον εντάξουν πάλι στην κοινωνία.
Το μέλλον των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες θα είναι σίγουρα ελπιδοφόρο όταν οι πολίτες της κοινωνίας μας δεν φοβούνται την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα και όταν ο καθένας από εμας αναλάβει την ευθύνη να κάνει το αύριο τους λίγο τουλάχιστον καλύτερο από το σήμερα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αν. Κριπάση
Δασοπόνος-Συνταξιούχος Δημοσίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Όλη η αλήθεια για την Ατλαντίδα της Ευρυτανίας, ο … Ξέρξης και οι 1200 κάτοικοι της Επισκοπής









Του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη Πρωτοπρεσβυτέρου - Θεολόγου


Στις φωτογραφίες ο Χρήστος Ευθυμίου στις 2 Μάη 2008 στην Επισκοπή, ο ιστορικός Ναός της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας λίγο πριν καλυφθεί για πάντα από τα παγωμένα και αφιλόξενα νερά της λίμνης των Κρεμαστών, μιας λίμνης που μας ξερίζωσε την καρδιά και το νου, σε άλλη φωτό οι δυο δύτες πριν "βουτήξουν" για τον βυθισμένο Ναό, ακόμη μια σπάνια τοιχογραφία από το αγιογραφικό διάκοσμο του Ναού και φυσικά ο σταυρός του τρόλου, όπως είναι τώρα και όπως τον έδεσαν με το σχοινί που ήταν δεμένη στην επιφάνεια της λίμνης η συμαδούρα!!!

Σε επόμενο άρθρο - παρέμβαση, θα δημοσιεύσω δυο ακόμη ντοκουμέντα από την ιστορική κατάδυση των δυτών του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ, που θα κάνουν άισθηση.


Στις αρχές του Μάη του 2008, δέχθηκα ένα τηλέφωνο από κάποιο κύριο που διέμεινε στον Ξενώνα του Κώστα Κωστόπουλου στην Ανατ. Φραγκίστα, για να συναντηθούμε, προκειμένου να συζητήσουμε για τον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής, που είναι βυθισμένος στην λίμνη των Κρεμαστών.
Ασχολούμενος χρόνια, με το σπουδαίο αυτό Βυζαντινό Μνημείο, καθότι στην ιστορική αυτή εκκλησία, βαπτίστηκα και έλαβα την πρώτη θεία κοινωνία από τα χέρια του μακαριστού παπα – Κώστα, αλλά και ως εφημέριος τώρα του χωριού, στο οποίο γεννήθηκα πριν 47 χρόνια, πάντα αναζητούσα τρόπους για να βρω κάποιους δύτες, για να ερευνήσουν τον βυθό και να δουν αν υπάρχει ακόμη η εκκλησιά μας, η Παναγία η Επισκοπιώτισσα.
Ο Κώστας Κωστόπουλος, φρόντισε να ενημερώσει τον κ. Χρήστο Ευθυμίου, που με πήρε τηλέφωνο και τα άλλα μέλη του Συλλόγου αυτοδυτών, ότι το θέμα αυτό το γνωρίζω καλά και γι΄ αυτό τους έστειλε να με συναντήσουν
Από Χρόνια γίνονταν μεγάλη προσπάθεια, από τοπικούς φορείς και παράγοντες της Επισκοπής, να πραγματοποιηθεί έρευνα στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται ο ιστορικός Βυζαντινός Ναός που είχε κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης μαζί με την Επισκοπή αλλά και πολλά χωριά ακόμη.
Ένα τέτοιο εγχείρημα, απαντούσαν πάντα οι αρμόδιοι είναι αρκετά δύσκολο, καθότι η Εκκλησία βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα η όποια έρευνα να θεωρείται ακόμη και επικίνδυνη λόγω των υπογείων κυρίως ρευμάτων που δημιουργούνται στις τεχνητές λίμνες.
Παρόλες όμως αυτές τις δυσκολίες, ήλθε φαίνεται το πλήρωμα του χρόνου και το έργο αυτό επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία, τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ, που εδρεύει στην Αθήνα.
Ανήμερα της 2ας Μαΐου του 2008, ιστορική μέρα για την πάλαι ποτέ κραταιά και μεγάλη Επισκοπή, στη μέση της ομώνυμης Γέφυρας, έγινε η συνάντηση με την ομάδα των δυτών ΤΗΘΥΣ και από την ώρα εκείνη, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το πώς θα φτάσουμε στον βυθισμένο Ναό.
Μετά από συνεννόηση και αφού εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα φωτογραφικά και ιστορικά στοιχεία που παρέδωσα στους δύτες, την Παρασκευή 2 Μαΐου 2008 έγινε η πρώτη αναγνωριστική κατάδυση προκειμένου σε πρώτη φάση να εντοπιστεί το σημείο που βρίσκεται ο Ναός. Η πρώτη επιχείρηση, με την βάρκα του Κώστα Σερπάνου που πήγε τους δύτες στο ακριβές σημείο που βρίσκονταν ο Ναός, ήταν αρκετά δύσκολη και επί της ουσίας απέτυχε καθότι οι τρεις δύτες που έπεσαν στα παγωμένα νερά, παρότι κατέβηκαν σε βάθος 36 μέτρων, δεν είδαν τίποτα λόγω της μεγάλης θολούρας που βρήκαν στον βυθό.
Παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση την επομένη Σάββατο 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε και νέα κατάδυση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι δύο δύτες που έπεσαν αυτή τη φορά, η Μαρία Σαλωμίδη και ο Γιάννης Ισσαρης, μετά από μια πολύ κοπιαστική κατάδυση 45 περίπου λεπτών, εντόπισαν τον Ναό σε βάθος 35 μέτρων, λίγα μέτρα δυτικότερα. «Ήταν συγκλονιστικό» μας είπαν στη συνέχεια οι δυο αυτοί λαμπροί νέοι. «Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω της χαμηλής ορατότητας και του υπερβολικού ψύχους, μόλις εντοπίσαμε τον Ναό, και ανεβήκαμε από την πλευρά του τοίχου στην κορυφή του τρούλου και είδαμε τον λευκό πέτρινο Σταυρό, ένα περίεργο συναίσθημα μας κατέβαλε, ένα αλλιώτικο ρίγος διαπέρασε, μια απόλυτη αγαλλίαση που πετύχαμε. Οι πολλές αναφορές του παπα – Βαγγέλη, στην ιστορία και την αξία αυτού του Ναού, μας έκαναν να νιώσουμε, έστω και για λίγο κι εμείς Επισκοπιώτες»
Έτσι φτάσαμε στην «ανακάλυψη» της ιστορικής μας εκκλησίας και μόνο έτσι. Το λέω αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα άκουσα και διάβασα διάφορα από πολλούς, που επί της ουσίας μας παραπληροφορούν προκλητικά για το θέμα αυτό. Διάβασα ότι ως άλλος Ξέρξης, κάποιος κάτοικος της περιοχής, παρακολουθούσε από το βουνό και μέσω... κινητού τηλεφώνου κατηύθυνε την ψαρόβαρκα, την ημέρα της κατάδυσης. Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, γιατί απλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος, δεν έλαβε ποτέ μέρος στην «επιχείρηση». Εκεί ήταν τα μέλη του ΤΗΘΥΣ, ο συντάξας το παρόν και ο ψαράς Κώστας Σερπάνος. Διάβασα κάπου ότι το ιστορικό και συγκλονιστικό αυτό εγχείρημα έγινε για να βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός που βρίσκεται πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας και ακόμη, άκουσα κάποιους να δηλώνουν ότι η Επισκοπή, πριν σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης είχε 1200 κατοίκους και ότι τώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η περιοχή γιατί έχει καλές … ταβέρνες!!! Είναι ντροπή να λέγονται τέτοιες αναλήθειες για θησαυρούς και λύρες. Είναι ασέβεια στην μνήμη των προπατέρων και παπούδων μας, τα ιερά κόκκολα των οποίων βρίσκονται εκεί θαμένα. Με πονάει η ψυχή όταν λέγονται και γράφονται όλα αυτά. Κανένας θησαυρός δεν υπήρξε στην Εκκλησία, θησαυρός ανεκτίμητος είναι ο ίδιος ο Ναός και θαύμα το γεγονός ότι είναι καόμη όρθιος!!!
Πέρα από αυτά όμως διαπίστωσα ότι δεν αναφέρθηκε τίποτε για την αναξιότητά μου που ήμουν ο βασικός συντελεστής αυτής της προσπάθειας και κυρίως για τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Βασιλόπουλο, που έχει ασχοληθεί όσο κανένας άλλος με αυτό το σπουδαίο Βυζαντινό μνημείο των 1200 χρόνων.
Είναι κρίμα, να αγωνίζεσαι και να πετυχαίνεις, με την βοήθεια της Παναγίας, κάτι πολύ σημαντικό για την γενέθλια γη σου και να έρχονται κάποιοι και για διάφορους λόγους να γράφουν και να λένε ότι θέλουν και κυρίως να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Είναι κρίμα, είναι ύβρη, να λέγονται αυτά τα απίθανα, για το συγκλονιστικό αυτό εγχείρημα που έγινε τον Μάη του 2008.
Τέλος να αναφέρω ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, τα μέλη του ΤΗΘΥΣ, ήλθαν και πάλι στην Επισκοπή και μετά από συνεννόηση και προγραμματισμό, επιχείρησαν εκ νέου κατάδυση για να φωτογραφηθεί ο Ναός και αν ήταν δυνατό και να βιντεοσκοπηθεί. Όμως κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο, καθότι η στάθμη της λίμνης είχε ανεβεί από την προηγούμενη φορά και τα νερά ήταν παρά πολύ θολά!!!
Για άλλη μια φορά, από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον π. Δαμασκηνό Βασιλόπουλο για ότι έχει κάνει μέχρι τώρα για το σπουδαίο αυτό Βυζαντινό Μνημείο της πατρίδας μας και φυσικά τον αγαπητό φίλο Χρήστο Ευθυμίου και όλα τα μέλη του ΤΗΘΥΣ για το μεγάλο δώρο που μας έκαναν. Όσον αφορά αυτούς που είπαν και έγραψαν ότι τους κατέβασε η κούτρα ή η κουτοπονηριά, λέω μόνο τούτο: «Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»
Στη συνέχεια θα αναφερθώ με λίγα λόγια στον ιστορικό Ναό της Επισκοπής, από το βιβλίο του π. Δαμασκηνού Βασιλόπουλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΟ
Ο Ναός της Επισκοπής ήταν ρυθμού βυζαντινού και ανήκε στον μεταβατικό ονομαζόμενο τύπο. Ό τύπος αυτός συγκαταλέγεται στους "επαρχιακούς" τύπους της Βαλκανικής Χερσονήσου και συναντάτε από τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι και την Κύπρο. Κατά την
άποψη τού Καθηγητή Ορλάνδου, το σχέδιο τού Ναού "προήλθε από την συγχώνευση του ελεύθερου παλαιoxριστιανικoύ σταυρού, και της τρίκλιτου, θολοσκεπούς, ανατολικής βασιλικής".
Στον τύπο τού Ναού της Επισκοπής, ανήκουν κατά τον
Ορλάνδο και οι έξης Ναοί: 1) ο Άγιος Λεόντιος της Βόδοτσας κοντά στη Στρώμνιτσα 2) ο Άγιος Γερμανός στην μικρή Πρέσπα, 3) ο Άγιος Ιωάννης της Μεσημβρίας στη Βουλγαρία, 4) ή Παναξιώτισσα στη Γαυρολίμνη Αιτωλ/νίας, 5) η Μεταμόρφωση Κορωπίου,6) οι Ασώματοι της Μάνης και 7) ο Άγιος Ιωάννης ο "Λαμπαδιστής" στην Κύπρο. Στην ομάδα αυτή (που χαρακτηρίζεται ομάδα της Σκριπούς) ο καθηγητής Γ. Αντουράκης συγκαταλέγει και την Πρωτόθρονη της Νάξου.
Γενικά χαρακτηριστικά των ανωτέρω Ναών είναι τα εξής: α) το μήκος είναι πολύ μεγαλύτερο από το πλάτος (Αναλογία περίπου 2 προς 1).
β) τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με συμπαγείς τοίχους πού επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά τοξωτά ανοίγματα.
γ) Ό τρούλος στηρίζεται αντί σε κολώνες, σε τοίχους, και
δ) στο ανατολικό μέρος (πίσω από το Ιερό) υπάρχουν τρεις αψίδες.
Ας έλθουμε όμως τώρα στην περιγραφή του Ναού της Επισκοπής.
Κατά τον καθηγητή Ορλάνδο ο Ναός της Επισκοπής.
είχε το σχήμα "επιμήκους ακανόνιστου ορθογωνίου, εξωτερικών διαστάσεων 10.70 Χ 16.00 µ. (βόρειος πλευρά) και 16.00 µ. (νότια πλευρά). το κτήριο υψωνόταν στην όχθη τού ποταμού, στέρεο και επιβλητικό έργο σεμνού αρχαίου κάλλους ". Όσον αφορά τούς τοίχους, δεν παρουσίαζε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Ναός της Επισκοπής. Δεν βρέθηκε κάποια εντοιχισμένη επιγραφή πού να αφορά το κτίσιμο του Ναού, ούτε άλλος γλυπτός διάκοσμος. Φαίνεται ότι κτίσθηκε με πέτρες πού οι περισσότερες είχαν ληφθεί από τον παρακείμενο Μέγδοβα ποταμό. Ακόμη πρέπει να αναφερθεί πώς δεν χρησιμοποιήθηκαν στο κτίσιμο οι συναντώμενες αργότερα στους βυζαντινούς Ναούς, κόκκινες πέτρες. Ιδιαίτερο γνώρισμα των τοίχων, πού ήταν ομολογουμένως ισχυροί, μπορεί να χαρακτηριστεί ή ύπαρξη ελάχιστων παραθύρων τα οποία βρίσκονταν σε ψηλά σημεία. Ακόμα σχετικά με τούς τοίχους αξίζει να αναφέρουμε πώς, στον βόρειο και τον νότιο τοίχο υπήρχαν κτιστά στηρίγματα (παραστάδες), προφανώς για να στηρίζουν τούς δύο παχύς και βαρείς αυτούς τοίχους, αλλά και ολόκληρο το ογκώδες οικοδόμημα.
Ό Ναός είχε σε παλαιότερες εποχές τρεις θύρες. Μία στην πρόσοψη (δυτική πλευρά) και δύο πλάγιες (στο βόρειο και νότιο τοίχο). "το μνημείο καλύπτονταν με σχιστολιθικές πλάκες. Η στέγη τού τρούλου ήταν κωνική με μικρή κλίση, ή στέγη τού νάρθηκα μονοκλινής, η δε στέγη της αψίδας του Ιερού Βήματος σχημάτιζε εξωτερικά χαμηλή βαθμίδα. Οι κεραίες τού σταυρού ήταν λίγο υπερυψωμένες από τα γωνιακά διαμερίσματα"
Ό τρούλος του Ναού ήταν κυλινδρικός και είχε ύψος 3 μ. και διάμετρο 3,60 μ. Ό τοίχος του ήταν πάχους 70 εκ. και σ αυτόν ήταν ανοιγμένα τέσσερα τοξωτά παράθυρα διαστάσεων 60 εκ. Χ 105 εκ. Κάτω από τον τρούλο στο δάπεδο του Ναού το οποίο ήταν νεότερης εποχής υπήρχε ανάγλυφο σχέδιο.
Ό Ναός προς την ανατολή κατέληγε σε τρεις κόγχες με μεγαλύτερη την κεντρική, πίσω από την αγία Τράπεζα. Τις τρεις αψίδες πού δημιουργούσαν τις ισάριθμες κόγχες του ιερού, τις στήριζαν εξωτερικά κτιστά στηρίγματα πού αποκαλύφτηκαν στις έρευνες του 1965.
Στο εσωτερικό τής κεντρικής κόγχης του ιερού υπήρχε
Σύνθρονο πού το αποτελούσαν δύο ημικυκλικά σκαλιά, ύψους 40 εκ. και πλάτους 25 και 29 εκ. το καθένα, έχοντας στο μέσο τον Επισκοπικό θρόνο.
ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του Ναού της Επισκοπής, ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1965. Σύμφωνα µέ όσα αναφέρονται στο Αρχαιολογικό Δελτίο του 1966,50 ή Αρχαιολογική Υπηρεσία διενήργησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τοιχογραφίες. Όταν διαπιστώθηκε πώς κάτω από τούς σοβάδες των εσωτερικών τοίχων υπήρχαν τοιχογραφίες, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε πως έπρεπε να αποκαλυφθούν και να αποτοιχισθούν. Πράγματι ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια πού γινόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα για να σωθούν οι τοιχογραφίες. Η εργασία ανατέθηκε στο Ζωγράφο -Συντηρητή Φώτη Ζαχαρίου, ό οποίος εργάσθηκε τέσσερις περίπου μήνες με το συνεργείο του στην Επισκοπή. Οι ευρεθείσες τοιχογραφίες αφού καθαρίστηκαν πρόχειρα και συσκευάσθηκαν κατάλληλα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να αποκατασταθούν και να αξιολογηθούν καλύτερα. Στην Αθήνα έτυχαν της ανάλογης φροντίδας τού "Κεντρικού Εργαστηρίου Συντηρήσεως και
Αποκαταστάσεως Τοιχογραφιών" το οποίο δημιουργήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί οι τοιχογραφίες καθαρίστηκαν, αποκατασταθήκαν και διαφυλάχτηκαν από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή τους στο Αθηναϊκό κοινό, έγινε μέ την έκθεσή τους στην Εθνική Πινακοθήκη (από τον Σεπτέμβριο - έως τον Δεκέμβριο του 1976), την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών με την ευκαιρία τού 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε πώς μέρος των τοιχογραφιών αυτών (αντιπροσωπευτικές του τρίτου στρώματος) παρουσιάσθηκαν σε έκθεση πού διοργάνωσε το 1985 - 1986 το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο και ή οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (1985).
Σήμερα οι τοιχογραφίες της Επισκοπής (ΦΩΤΟ) και αντιπροσωπευτικές των διαφόρων εποχών πού έγιναν, βρίσκονται σε ειδική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τις υπεροχές αυτές τοιχογραφίες πού δικαίως χαρακτηρίζονται ως σπουδαίο απόκτημα για τον 'Ορθόδοξο Ελληνισμό και διατηρούν στην μνήμη τον χαμένο κάτω από τα νερά τής λίμνης των Κρεμαστών, αξιόλογο Βυζαντινό Ναό τής Επισκοπής, αποκλειστικές φωτογραφίες του οποίου και δημοσιεύουμε.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοιχογραφίες της Επισκοπής, που αποτελούσαν το αγιογραφικό διάκοσμο του "πνιγμένου" σήμερα Ιερού Ναού διακρίνονται σε τρία στρώματα πού έγιναν τον 8ο-9ο αιώνα, τον 11ο και τον 13ο και δείχνουν τις εξελίξεις τής εκκλησιαστικής ζωγραφικής στην Δυτική Ελλάδα κατά την ιστορική αυτή περίοδο.

papa.feggoulis@yahoo.gr

Δεν θα κλείσει η σήραγγα


Προς το παρόν λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας μέχρι να βρεθεί το κονδύλιο για να δημοπρατηθεί εκ νέου το έργο φύλαξης και λειτουργίας.


Δεν θα κλείσει τελικά η σήραγγα Τυμφρηστού, παρά τα θρυλούμενα της περασμένης εβδομάδας. Με παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Πόπης Γερακούδη και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε και έτσι μέχρι να βρεθούν τα χρήματα και να δημοπρατηθεί εκ νέου η φύλαξη της σήραγγας, αυτή θα λειτουρεί κανονικά με προσωπικό ασφαλείας, αποτελούμενο από 4 άτομα. Για το λόγο αυτό, με απόφαση της κ. Γερακούδη, μετακινήθηκε από άλλα κλιμάκια της ΔΕΣΕ, προσωπικό που αποτελείται από 2 τεχνικούς και 2 εργάτες. Πιο συγκεκριμένα για την εύρυθμη λειτουργία της σήραγγας, έχουν μετακινηθεί στο Καρπενήσι, ο Ευστράτιος Ντόρμας, Μηχ. ΤΕΕ από το Κλιμάκιο της ΔΕΣΕ Χαλκίδας, ο Ιωάννης Μπαλατσούρας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Κλιμάκιο Λαμίας, ο Ευθύμιος Μπελούμπασης εργάτης από το κλιμάκιο Άμφισσας,, ο Παναγιώτης Κουτσούμπα από το κλιμάκιο Καρπενησίου και ο Κώστας Καρβέλης ως προϊστάμενος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας δήλωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι κινήσεις που πρέπει έτσι ώστε να εκταμιευτούν τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό χρήματα για επαναπροκηρυχθεί το έργο και να ανατεθεί σε νέο εργολάβο.
Μάλιστα μας τόνισε ότι το όλο ζήτημα το παρακολουθεί από κοντά και σε επικοινωνία του με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, πήρε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί πολύ σύντομα.
Να αναφερθεί ότι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην σήραγγα του Τυμφρηστού, με αφορμή και το πρόσφατο πρόβλημα που ανέκυψε, εξέφρασαν με δελτίο Τύπου οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ο Βουλευτής Γ. Μαρίνος και ο Δ.Σ. Καρπενησίου Νίκος Σερετάκης.
Η λύση που δόθηκε, είναι πρόσκαιρη και επ΄ αυτού θα πρέπει οι ιθύνοντες να προβούν πολύ σύντομα σε όλες τις κινήσεις, έτσι ώστε αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ - ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ




Το ιδιαίτερο προσωπικό του ενδιαφέρον για τα σχολεία του νέου Δήμου Αγράφων εξέφρασε ο νέος Δήμαρχος κ. Δ. Τάτσης την περασμένη εβδομάδα σε προσωπική του συνάντηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Βθμιας Εκπ/σης των τ.Δήμων Φραγκίστας και Βίνιανης λίγες μόνο ημέρες από την ανάληψη των νέων του αυτοδιοικητικών καθηκόντων και την επαναλειτουργία των εκπ/τηρίων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Η συνάντηση που έλαβε χώρα στο δημαρχιακό κτίριο στο Κερασοχώρι έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου και διεξήχθη ασφαλώς σε φιλικό κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, δεδομένου ότι αφ’ενός κάλυψε σε γενικές γραμμές όλο το φάσμα των τρεχόντων εκπ/κών θεμάτων της τοπικής Εκπ/σης, αφ’ετέρου δε έδωσε εκ μέρους και των δύο πλευρών το στίγμα της αμοιβαίας θετικής συνεργασίας και αγαθής βούλησης για την πρόοδο των Ευρυτανόπουλων και την πολλαπλή ωφέλεια των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ άλλων στα πλαίσια μιας πρώτης εφ’όλης της ύλης εκτίμησης του ευρύτερου εκπ/κού τοπίου του νέου διευρυμένου Δήμου, επί τραπέζης τέθηκαν τα οικονομικά ζητήματα των Σχολικών Επιτροπών, η κτιριολογική κατάσταση των διδακτηρίων, η λειτουργικότητα της εκπ/κής κοινότητας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών καθώς και αριθμητικά δεδομένα του μαθητικού δυναμικού. Ο Δήμαρχος μάλιστα με προφανή ικανοποίηση από την πρώτη αυτή συνάντηση με τους Δ/ ντές των Σχολείων και την θετική εικόνα που αποκόμισε, δεν δίστασε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στην τοπική Εκπ/ση, δίνοντας επιπλέον, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, και έμπρακτα δείγματα με την επί τόπου ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων των εκπ/κών για τρέχουσες διδακτικές ανάγκες, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει αυθόρμητα την σαφή πρόθεσή του για την πάση θυσία και κάθε λογής αναγκαία στήριξη των σχολικών μονάδων του Δήμου του, τόσο από την άποψη της προτεραιότητας που θεωρεί αναμφίβολα ότι οφείλεται στο παιδί, όσο και στην προοπτική επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών στα νέα δεδομένα, οι οποίες αναμφισβήτητα θα καταδικάζονταν σε μαρασμό και όχι μόνο χωρίς τη λειτουργία των ολογάριθμων, αλλ’ όχι πολυπληθών σχολικών μονάδων του νεοσύστατου ορεινού Δήμου.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ο νέος Δήμαρχος Αγράφων δέχθηκε πρόσφατα σε σύντομη επίσκεψη στο Κερασοχώρι, το νέο Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση του Δημάρχου με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, με το προεδρείο της οποίας έχει ήδη προηγηθεί σε γόνιμο κλίμα και από τις δύο πλευρές, αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία για τα εκπ/κά ζητήματα του Δήμου. (Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω πανευρυτανικός Σύλλογος των εκπ/κών Μ.Ε. αποτελεί μέλος της αντίστοιχης πανελλήνιας ομοσπονδίας, της ΟΛΜΕ). Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν εξαλλου ότι σε εξίσου θετικό κλίμα, τις τελευταίες ημέρες, ο νέος Δήμαρχος δέχθηκε επισκέψεις αντιπροσωπειών τοπικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που πήραν την πρωτοβουλία σε έκφραση ζωντανού ενδιαφέροντος για τα Σχολεία της περιοχής. Όπως μάλιστα δήλωσαν οι ίδιοι, διαπίστωσαν ειλικρινές ενδιαφέρον εκ μέρους του Δημάρχου για τις σχολικές κοινότητες και τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους η οποία αδιαφιλονίκητα αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Ευρυτανικής επαρχίας ιδιαιτέρως δε στην παρούσα κρίσιμη εθνική όσο και διεθνή συγκυρία.
Αναμενόμενη τη δεδομένη στιγμή εκ μέρους της ενισχυμένης Καλλικρατικής πλέον τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η εργώδης, επίπονη και μεθοδική εκστρατεία ανάδειξης της μοναδικότητας του νέου διευρυμένου και ΟΡΕΙΝΟΥ Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ, ώστε στα πλαίσια των πολλαπλών του ιδιατεροτήτων, για μια ακόμη φορά, να αντιμετωπισθεί με την επιβεβλημένη για την επιβίωση και αντάξια ιστορική του συνέχεια ε υ αι σ θ η σ ί α , γεγονός που για το αόρατο κοινωνικό στημόνι της τοπικής εκπ/σης – κατεξοχήν πρωταγωνιστή στο καθημερινό ευρυτανικό παρόν και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, όσο και στα ιστορικά δρώμενα του πολύπαθου τόπου - σημαίνει απόλυτη ανάγκη εξαιρετικής μεταχείρησης των σχολείων του Δήμου και ενεργοποίηση των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπει το Υπουργείο Παιδείας για προβληματικές, απομακρυσμένες από αστικά κέντρα και δυσπρόσιτες περιοχές!

Ευνοϊκό για το Χρήστο Αρβανίτη το νέο πολιτικό τοπίο


Μετά την μετακίνηση του Ηλία Χορμόβα στην Δημοκρατική Συμμαχία, στο πολιτικό τοπίο, όσον αφορά τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, μετά την κίνηση Χορμόβα, σταθερός πλέον και αμετακίνητος στο ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όποτε γίνουν εκλογές, είναι ο πολιτευτής Χρήστος Αρβανίτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αρβανίτης έχει το πάνω χέρι στην Ευρυτανία καθότι είναι από τους εκλεκτούς του Αντώνη Σαμαρά και φυσικά από αυτούς που στάθηκαν από την πρώτη μέρα δίπλα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο 3ος υποψήφιος των προηγούμενων εκλογών, που πήρε τους περισσότερους ψήφους στο Νομό μας με το κόμμα της Ν.Δ., κ. Σεραφείμ Λιάπης, μέχρι στιγμής κρατάει τα χαρτιά του κλειστά, για τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες πάντως αναμένεται να κάνουν αίσθηση όταν θα ανακοινωθούν.

Νέο Δ.Σ. στο «ΤΡΙΚΟΡΦΟ»


Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη στο Σύλλογο Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Αγίου Γεωργίου, Μαυριά «ΤΟ ΤΡΙΚΟΡΦΟ». Μετά από τις προγραμματισμένες από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, διεργασίες, που έγιναν την Κυριακή 23-1-2011στην Αθήνα, επανεξελέγη Πρόεδρος ο Άγγελος Γιαννόπουλος, ενώ στις άλλες θέσεις του Δ.Σ. εξελέγησαν Αντιπρόεδρος η Παναγιώτα Κολοβάκη, Γενική Γραμματέας η κ. Ελεονώρα Γιολδάση, Έφορος ο Δημήτριος Γαλατάς και Μέλη οι κ.κ. Δημήτριος Καπετανάκης και Κων/νος Γιολδάσης. Η θητεία του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου είναι διετής (2011-2012).
Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, παρουσία του Δ.Σ. και πολλών μελών του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας και η ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος.
Με την σειρά μας να ευχηθούμε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάθε επιτυχία στο έργο του.

Έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους οι Αγραφιώτες Η δημιουργία του “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ” το κυρίαρχο αίτημα του Συλλόγου


Η κοπή πίτας του Συλλόγου Αγραφιωτών Ευρυτανίας ¨Τ΄Αγραφα¨ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στα γραφεία του Συλλόγου στην Αθήνα.
Πλήθος Αγραφιωτών , Ευρυτάνων και φίλων των Αγράφων παρέστησαν κατακλύζοντας το ρετιρέ του Συλλόγου . Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και οι :Πατέρας Σωτήριος Σαλαμάρας ,Θεόδωρος Μπαμπαλής – Αρχηγός μειοψηφίας Δήμου Αγράφων , Ένωσης , Δημήτριος Τσιώλης – πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων, Κώστας Παπαδόπουλος – πρόεδρος Πανευρυτανικής Ένωσης , Κώστας Τσιώλης – πρόεδρος Συλλόγου Μεγ . Βραγγιανών .Την πίτα ευλόγησε ο πατέρας Σωτήριος και στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Έλλη Γατή μαζί με το ΔΣ του συλλόγου αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε για το νέο έτος, παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία του Συλλόγου και μίλησε για άμεσους αλλά και έμμεσους στόχους. Στα πλαίσια της ομιλίας της , αναφέρθηκε και σε θέμα σχετικά με την αίτηση που έκανε ο Σύλλογος προς το πρώην δημοτικό συμβούλιο Αγράφων για την παραχώρηση του επάνω ορόφου του παλιού Δημαρχείου στο Σύλλογο ώστε να δημιουργηθεί λαογραφικό ιστορικό «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ».
Αναφέρθηκε και στην δεσμευτική απάντηση που έλαβε ο Σύλλογος από το Συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μπούρα , με την οποία το πρώην δημοτικό συμβούλιο συμφωνεί ομόφωνα και καταθέτει μάλιστα πρόταση προς το επόμενο δημοτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Τάτση.
Τέλος κάλεσε ανοιχτά τα μέλη του συλλόγου να συμβάλλουν όχι μόνο στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου , αλλά και μέσα από το Σύλλογο να εκφράζουν τα προβλήματα του τόπου μας καθώς και τρόπους διεκδίκησής τους, τονίζοντας έτσι την αλλαγή που επέρχεται στους ρόλους τον Συλλόγων λόγω της διασποράς με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επίσημοι προσκεκλημένοι κι έπειτα η πίτα μοιράστηκε σε χαρούμενη ατμόσφαιρα . Πληροφοριακά το φλουρί ( με δώρο γεύμα στο HILTON) το κέρδισε ο κύριος Νικήτας Αβράμπος από τα Επινιανά !

Kοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του K.O.K.



Το Σάββατο 29/1/2011 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του K.O.K., στο κλειστό κολυμβητήριο του Δ. Καρπενησίου, παρουσία των μελών του Δ.Σ. του Κ.Ο.Κ., του πατέρα Φ. Καλύβα, των αθλητών, των μελών των κολυμβητικών ακαδημιών, των γονέων και των προπονητών.
Η γευστικότατη πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν προσφορά των ζαχαροπλαστείων FRESH του κ. Γ. Κίτσιου.
Οι τυχεροί που κέρδισαν τα φλουριά ήταν η αθλήτρια Δήμητρα Τριανταφύλλου και ο αθλητής Δημήτρης Κατσίκης. Τα δώρα ήταν προσφορά του ινστιτούτου αισθητικής Beauty Secrets της κας Α. Κίτσιου και του καταστήματος αθλητικών ειδών ATHLETICS της κας Αλ. Λαθύρη.
Το Δ.Σ. του Κ.Ο.Κ. θέλει να ευχαριστήσει και δημόσια τους ανωτέρω επαγγελματίες για τις ευγενικές χορηγίες τους και να ευχηθεί μια πολύ καλή αγωνιστική χρονιά στους αθλητές τους και υγεία σε όλα τα μέλη του και τους προπονητές του.

Εντυπωσίασαν τα μικρά δελφίνια του ΚΟΚ στους Περιφερειακούς αγώνες Κολύμβησης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, στο Κολυμβητήριο Καρπενησίου οι αγώνες κολύμβησης για παιδιά 9-12 ετών, που διοργάνωσαν άψογα η Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης-Υδατοσφαίρισης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δήμος Καρπενησίου.
Στους πολύ σημαντικούς αυτούς αγώνες, οι μικροί αθλητές του Κ.Ο. Καρπενησίου, τα πήγαν υπέροχα. Οι κολυμβητές τις προαγωνιστικής ομάδας μας, τα λεγόμενα μικρά δελφίνια, μας βγάλανε όλους ασπροπρόσωπους με την συνολική παρουσία τους.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους κολυμβητές του ΚΟΚ είναι τα εξής:
Μεριγκούνης Κωνσταντίνος: πρώτος στα 100 ελεύθερο και πρώτος στα 200 μικτή
Γεωργοπούλου Ηλιάνα: πρώτη στα 100 ελεύθερο και πρώτη στα 100 ύπτιο
Τσιώνης Χρήστος: δεύτερος στα 100 ελεύθερο και πρώτος στα 200 ελεύθερο
Γεωργοπούλου Σοφία: τρίτη στα 100 ελεύθερο και πρώτη στα 100 πρόσθιο
Τριανταφύλλου Σεραφείμ: πρώτος στα 100 πεταλούδα και τρίτος στα 200 μικτή
Τσιάρας Γιάννης: δεύτερος στα 100 ελεύθερο και πρώτος στα 50 ελεύθερο
Νικόπουλος Θανάσης: τρίτος στα 100 ελεύθερο και πρώτος στα 200 ελεύθερο
Τσακνιά Μαρία: τρίτη στα 50 ύπτιο και τρίτη στα 50 ελεύθερο
Λούκας Πέτρος: τρίτος στα 50 πρόσθιο και τέταρτος στα 50 ελεύθερο
Μήτσιου Ναυσικά: πέμπτη στα 100 ελεύθερο και πέμπτη στα 200 ελεύθερο
Κόπανου Σταυρούλα: πέμπτη στα 100 ελεύθερο και πρώτη στα 50 ελεύθερο
Τριανταφύλλου Δήμητρα: έβδομη 100 ελεύθερο και δεύτερη στα 100 πρόσθιο
Μπασιαδήμας Αναστάσιος: έβδομος 50 ελεύθερο και έκτος στα 100 πρόσθιο
Μπίκας Κωνσταντίνος: έκτος στα 100 ελεύθερο και τρίτος στα 100 ύπτιο
Στους αγώνες παρευρέθη ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Λάππας, τον οποίο όλοι οι Σύλλογοι της Περιφέρειας ευχαρίστησαν θερμά, γιατί συνέβαλε τα μέγιστα στη σωστή και ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους κολυμβητές του Κ.Ο.Κ. για την απόδοση τους και την αξιέπαινη συμπεριφορά που επέδειξαν κατά την διάρκεια τον αγώνων.
Συγχαρητήρια δέχτηκαν οι αθλητές μας και από τον προπονητή τους Τριανταφύλλου Σεραφείμ που έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος

Άγνωστοι διέρρηξαν το περίπτερο που βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο Καρπενησίου



Το περίπτερο απέναντι από το Νοσοκομείο Καρπενησίου διέρρηξαν άγνωστοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης παραβιάζοντας την πίσω πόρτα και αφαιρώντας κούτες με τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του περιπτέρου Ελευθερία Νιανιά, η αξία των εμπορευμάτων ξεπερνούν τα 1000 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το περίπτερο παρότι βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Νοσοκομείο, δεν υπέπεσε τίποτε το περίεργο στην αντίληψη του φύλακα.
Ανακρίσεις για την διάρρηξη αυτή διενεργεί η Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας.

Το Σάββατο ο Χρυσοχοΐδης στη Λαμία για την εκδήλωση για την στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Η Αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, διοργανώνουν εκδήλωση για την στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Στερεά Ελλάδα και θα παρίστανται ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα επικοινωνήσουν με τους πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο ανοιχτό μέρος της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στη 1:00 μ.μ.- 3:00μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Αινιάνων 6-8,Λαμία ) θα τοποθετηθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και θα απευθύνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και σε όσους πολίτες επιθυμούν να είναι παρόντες. Θα ακολουθήσει διάλογος και ερωτήσεις – απαντήσεις, στον οποίο συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός.

Καλούνται όλοι οι θεσμικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της Περιφέρειας (Αυτοδιοίκηση και φορείς της, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Σύλλογοι – Σωματεία – Ενώσεις - Σύνδεσμοι Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών, Γεωργικοί, Κτηνοτροφικοί, Αλιευτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι και Σωματεία κοινωνικής δράσης και ευπαθών ομάδων, Εργατικά Κέντρα, κ.λ.π.) να συμμετέχουν στην εκδήλωση για την διαμόρφωση της στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας.

Χιονίζει για τα καλά Επιτέλους να δούμε άσπρες μέρες…


Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σύμφωνα
με Δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας

Λόγω χιονόπτωσης που σημειώθηκε τις νυκτερινές ώρες της 2/3-02-2011, σε ολόκληρη την περιφέρεια της Διεύθυνσής μας, προκλήθηκαν προβλήματα στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ειδικότερα:

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Επαρχ. Οδός Καρπενησίου- Προυσού-Αγρινίου
• Επαρχ. Οδός Καρπενησίου-Στενώματος
• Επαρχ. Οδός Καρπενησίου- Κρικέλλου-Δομνίστας
• Επαρχ. Οδός Κερασοχωρίου-Βίνιανης
• Επαρχ. Οδός Κερασοχωρίου-Κρέντη
• Επαρχ. Οδός Κερασοχωρίου Γρανίτσας
• Επαρχ. Οδός Καρπενησίου- Χιονοδρομικού Κέντρου
• Επαρχ. Οδός Φουρνάς-Λαμίας, θέση Σερμιτζέλι
• Επαρχ. Οδός Φουρνάς-Καρδίτσας, θέση Ζαχαράκι
• Επαρχ. Οδός Καρπενησίου-Φουρνάς, θέση Βράχος

Από τις πρωινές ώρες της 3/02/2011 κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αποχιονισμού των οδών και αποκατάστασης της οδικής κυκλοφορίας.
Παρακαλούνται οι φίλοι οδηγοί:
• Όσοι κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στα οδικό δίκτυο του Νομού Ευρυτανίας, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να φέρουν στα οχήματά τους τα κατάλληλα ελαστικά.
• Να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, αποφεύγοντας μεγάλες ταχύτητες.
• Να υπακούουν στις υποδείξεις των ανδρών της τροχαίας και να εφαρμόζουν των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Να ενημερώνονται πριν ταξιδέψουν από τις κατά τόπο αστυνομικές Υπηρεσίες για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Υπηρεσία μας: 2237025100, 2237089150 ή 100 (τοπικά).

Σύσκεψη για το Νοσοκομείο με πρωτοβουλία Μπακογιάννη


Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, του Διοικητή του Γιώργου Χαλιάσου, πρώην Διοικητών, Ιατρών και πολλών εκπροσώπων κοινωνικών φορέων του τόπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Καρπενησίου, για το μείζον θέμα που προέκυψε με το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Στην πολύ αυτή σημαντική συνάντηση, των κορυφαίων παραγόντων του τόπου μας, τόσο ο Ηλίας Καρανίκας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τόνισαν με έμφαση ότι το Νοσοκομείο δεν πρόκειται ούτε να κλείσει, ούτε φυσικά και να υποβαθμιστεί.
Ο κ. Καρανίκας επανέλαβε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, ότι θα επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, όπως το Νοσοκομείο Καρπενησίου, στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄. Την διαβεβαίωσή του ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά και δεν θα υποβαθμιστεί εξέφρασε στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι το Νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως για χρόνια κάνει με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη αυτή, τόνισε για μια φορά ακόμη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα.
Αν δεν δρομολογηθούν λύσεις για το ζήτημα αυτό και μάλιστα άμεσες, θα αντιδράσουμε δυναμικά ξεκαθάρισε ο κ. Μπακογιάννης.
Τέλος να αναφέρουμε ότι για το θέμα αυτό η Πανευρυτανική Ένωση με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, στις 27 Ιανουαρίου 2011, ζητούν την βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας στην Ευρυτανία και την επαναφορά του Νοσοκομείου στο καθεστώς των εφημεριών της Γ΄ Ζώνης.
Το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, η Παιδίατρος, που είχε αποσπαστεί, εντάχθηκε κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του, καθώς και η δεδομένη αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών, θεωρούνται εξελίξεις θετικές, για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που δικαιολογημένα απασχόλησε έντονα όλους μας.

Ημερίδα στο Καρπενήσι από την ΑΝΔΙΑ για τον Πράσινο Τουρισμό



Σημαντική Ημερίδα ενημέρωσης των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Καταλυμάτων πραγματοποιήθηκε από την ΑΝ. ΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ την περασμένη Τετάρτη 26-1-2011 στις 17.30 στην αίθουσα του εκδηλώσεων της Βασικής Βιβλιοθήκης στο Καρπενήσι.
Την Παρουσία του Προγράμματος πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Δράσεων της ΑΝ. ΔΙΑ κ. Αστρακάς Στυλιανός. Το Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Αρβανίτης Χρήστος.
Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για όλες τις παραμέτρους υλοποίησης του Προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και να απαντηθούν σχετικά τους ερωτήματα.
Η ΑΝ. ΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.
Τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος που τονίστηκαν είναι τα ακόλουθα:
1)Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εμπλεκόμενους στη τουριστική διαδικασία και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και τέλος στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
2)Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 2.828.826,00€ που αντιστοιχεί σε συνολικό προϋπολογισμό σχεδίων 7.072.065,00€.
3)Δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με Ειδικό Σήμα Λειτουργία) στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας:
* Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.
* Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.
* Ξενοδοχεία μικτού τύπου (κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων).
* Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια.
* Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων.
* Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
* Τουριστικές επαύλεις.
* Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).
και υπάγονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο πίνακα.
4)Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000€ έως 400.000€ (μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ).
5)Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
6)Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράμματος.
7)Οι προτάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από 20-12-2010 μέχρι 25-02-2011 μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis. Οι προτάσεις (Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα φάκελο), το αργότερο σε δέκα (10) μέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στην ΑΝ.ΔΙΑ και στα σημεία που αναλυτικά αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος.
8Ως επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (14/12/2010).
9)Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
10)Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον Οδηγό και τα έντυπα του προγράμματος στο δικτυακό τόπο της ΑΝ.ΔΙΑ www.andia.gr, στους παρακάτω δικτυακούς τόπους www.ependyseis.gr, www.visitgreece.gr, www.yppo.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr καθώς επίσης και στις συνεργαζόμενες με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, η ίδρυση Πανεπιστημίου το Νοσοκομείο Καρπενησίου και ο Παραμεγδόβιος


Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Νομού Ευρυτανίας, κατόπιν συνεδρίασης που έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2011 παρουσία του κομματικού στελέχους της Γραμματείας Οργανωτικού και συγκεκριμένα του Τομεάρχη του Νομού Ευρυτανίας κ. Καγιάρα Ευθύμιου αποφάσισε να διεκδικήσει τα παρακάτω:
1. την ίδρυση Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής στο Καρπενήσι.
2. την Άρτια Λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρ/σίου.
3. Υλοποίηση οδικού εθνικού δρόμου Λαμίας- Καρ/σίου- Αγρινίου.
4. Κατασκευή-αποπεράτωση παραμεγδόβιου δρόμου.
5. Ενημέρωση των γεωργοκτηνοτρόφων του νομού μας από ειδικά καταρτισμένο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας.
6. Την καταπολέμηση της ανεργίας.

1η Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Επιτροπή Καρπενησίου
Η Δημοτική Τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Νομού Ευρυτανίας έκανε την πρώτη της συνεδρίαση για το έτος 2011 την Παρασκευή 21/01/2011 στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. παρουσία του νέου τομεάρχη του Νομού μας Καγιάρα Ευθύμιο. Στην συνεδρίαση ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν τον Νομό μας σχετικά με την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείο Καρπενησίου, την ανεργία, το κλείσιμο των καταστημάτων στην πόλη, το σταμάτημα των οικοδομικών εργασιών, η μείωση της τουριστικής κίνησης, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με το ΤΕΙ στο Καρπενήσι και την ανατολική πρόσβαση του δρόμου προς Λαμία.
Ευχάριστη έκπληξη για το Δ.Σ. της Δημ. Τ.Ο. Καρ/σίου ήταν η παρουσία του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος και ευχαρίστησε την δημοτική τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας για την στήριξη της στις δημοτικές εκλογές.

2η Συνεδρίαση της Νομαρχιακής
Επιτροπής της Ν.Δ.

Χθες συνεδρίασε για 2η φορά μέσα στον Ιανουάριο η Δημοτική Τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Καρπενησίου.
Στην συνεδρίαση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα:
1. Πρόταση θέσεων για άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου
2. Επί αιτήματος σωματείου ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ-ΜΠΑΡ-ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ για παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής στα καταστήματα υγειον. ενδιαφέροντος.
3. Επί αιτήματος ιδιοκτητών καταστημάτων για μονοδρόμηση της οδού Ζηνοπούλου.
4. Προέγκριση άδειας λειτουργίας καταστήματος.
5. Προτάσεις για περισυλλογή και εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

Επίτιμος Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ε. Ραυτογιάννης στον σύλλογο Ευρυτάνων Αχαΐας


Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Ευρυτάνες Αχαΐας στις 16 Ιανουαρίου 2011 στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών έκοψαν την καθιερωμένη Βασιλόπιτα. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης όπως κάθε χρόνο, διεξήχθη βράβευση των μαθητών μελών του Συλλόγου μας που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, αλλά έλαβε χώρα και μία άλλου είδους βράβευση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθέριος Λαμπαδάρης κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ., απένειμε στον κ. Κωνσταντίνο Ραυτογιάννη τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του (22 συναπτά έτη ως μέλος του Συλλόγου εκ των οποίων τα 8 ως πρόεδρος αυτού), αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας «Η Ευρυτανία».

Σε λίγο στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ



Σε λίγο στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ
Όλη η αλήθεια για την Ατλαντίδα της Ευρυτανίας, τον … Ξέρξη, τους 1200 κάτοικους της Επισκοπής και τον κρυμένο θυσαυρό !!!

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Whitestone, NY. Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 Ανοιχτή Επιστολή του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου στην Ντόρα Μπακογιάννη


Αξιότιμη
κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,

Αποτελεί ιστορικό σταθμό και αφετηρία μαζί, η απόφασή σας να ιδρύσετε το νέο κίνημα «Δημοκρατική Συμμαχία» κίνημα ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα και τον λαό της αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Σας συνοδεύουν οι θερμές μας ευχές και προσευχές για καλή επιτυχία και κάθε ευδοκίμηση των στόχων για το καλό της μητέρας Ελλάδας.
Οι Ευρυτάνες της Αμερικής σας περιβάλλουν με αγάπη και εκτίμηση πολλή και υπόσχονται να είναι συνοδοιπόροι στην εθνική σας πορεία.

Με πολλή αγάπη και εκτίμηση
από τη μακρινή Νέα Υόρκη
Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος
και οικογένεια Whitestone, NY.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Λαχειοφόρος από τον Α.Π.Σ. “Καρπενήσι 2002’’


Ο σύλλογος στίβου «ΑΠΣ Καρπενήσι 2002» σας εύχεται μια Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία… και ευχαριστεί όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά του για οικονομική ενίσχυση του συλλόγου μέσω λαχειοφόρου αγοράς!!!
Το 1ο δώρο που ήταν ένα laptop Acer κέρδισε η κα Φλώρου Κυριακή (αρ. λαχνού 592) ενώ την τηλεόραση LG 19’’ η κα Αρωνιάδα Γεωργία (αρ. λαχνού 958).
Να ευχαριστήσουμε επίσης τον κο Θεοδωρόπουλο Βασίλη που μας δώρισε την τηλεόραση ώστε να την χρησιμοποιήσουμε στη λαχειοφόρο!!!

Σε λίγο στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Σε λίγο στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ
Όλη η αλήθεια για την Ατλαντίδα της Ευρυτανίας, τον … Ξέρξη, τους 1200 κάτοικους της Επισκοπής και τον κρυμένο θυσαυρό !!!

Κατασκήνωση μεταναστών η Ελλάδα

Ίσως και δύο εκατομμύρια μετανάστες, με και χωρίς όνομα, ενδημούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινώς με αποτέλεσμα το επίσημο κράτος να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα είναι προφανής η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης και η αύξηση της πίεσης για αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας που φέρνουν αντιδράσεις και προκαλούν φόβους.
Εν μέσω της παντοειδούς κρίσεως που διερχόμαστε ως λαός και της οικονομικής δυσπραγίας, της λιτότητας και της ανεργίας, είναι αδύνατον να βρουν εργασία οι λιμοκτονούντες μετανάστες και μοιραίως εκτρέπονται, συνεργούντων και ορισμένων Ελλήνων, σε έκνομες ενέργειες, όπως η πρόσφατη προκλητική κατάληψη της Νομικής Σχολής. Έτσι το μεταναστευτικό έχει πάρει στην πατρίδα μας εκρηκτικές διαστάσεις, καθότι δεν υπάρχουν υποδομές περίθαλψης, στέγασης, εργασίας και υγιεινής. Η Ευρώπη άφησε, υποκριτικά, την Ελλάδα να γίνει μια απέραντη, θλιβερή κατασκήνωση μεταναστών.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση καλείται η κυβέρνηση να δώσει επειγόντως λύση δουλεύοντας μαζί, σε συνεργασία με την αγορά και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, χωρίς να αφήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στους λαθρομετανάστες και στους «συνοδούς» τους. Κάθε ολιγωρία – το άκρον άωτον της ανευθυνότητας – συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, την ευνομία, την εθνική άμυνα, την οικονομική δραστηριότητα (οργανωμένο λαθρεμπόριο ανθρώπων, εκμαυλιστική μαύρη αγορά), τη δυσφήμηση της χώρας μας.
Μπορεί να είμαστε χριστιανικό κράτος με παράδοση στη φιλοξενία και ευαισθησίες, αλλά η «ευαισθησία» δεν μπορεί να αποτελεί «άλλοθι» κανενός για την κατάργηση του κράτους. Θα ήταν προτιμότερο να χορηγήσει η κυβέρνηση πολιτικό άσυλο στους λαθρομετανάστες – εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις – ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν νόμιμα για την Ευρώπη. Ή φοβάται να μη δυσαρεστήσει τους «εταίρους» μας, που δεν τους θέλουν, μας κατηγορούν όμως και μας βάζουν πρόστιμα και έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορά τους.
Είναι αποστομωτική η παρατήρηση του καθηγητή Μάνφρεντ Νόβακ, της αποστολής του ΟΗΕ για τους μετανάστες στη χώρα μας, ότι «Η Ελλάδα δέχτηκε το 90% των παράτυπων μεταναστών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2010», γι’ αυτό και υπέδειξε «την επαναδιαπραγμάτευση του Κανονισμού του Δουβλίνου για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη».
kostasmitsios@yahoo.gr