Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Χαλιάσος: “Το νοσοκομείο Καρπενησίου δεν κλείνει, δεν υποβαθμίζεται”


Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, του Διοικητή του Γιώργου Χαλιάσου, πρώην Διοικητών, Ιατρών και πολλών εκπροσώπων κοινωνικών φορέων του τόπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Καρπενησίου, για το μείζον θέμα που προέκυψε με το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Στην πολύ αυτή σημαντική συνάντηση, των κορυφαίων παραγόντων του τόπου μας, τόσο ο Ηλίας Καρανίκας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τόνισαν με έμφαση ότι το Νοσοκομείο δεν πρόκειται ούτε να κλείσει, ούτε φυσικά και να υποβαθμιστεί.
Ο κ. Καρανίκας επανέλαβε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, ότι θα επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, όπως το Νοσοκομείο Καρπενησίου, στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄. Την διαβεβαίωσή του ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά και δεν θα υποβαθμιστεί εξέφρασε στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλιάσος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι το Νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως για χρόνια κάνει με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη αυτή, τόνισε για μια φορά ακόμη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα.
Αν δεν δρομολογηθούν λύσεις για το ζήτημα αυτό και μάλιστα άμεσες, θα αντιδράσουμε δυναμικά ξεκαθάρισε ο κ. Μπακογιάννης.
Τέλος να αναφέρουμε ότι για το θέμα αυτό η Πανευρυτανική Ένωση με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, στις 27 Ιανουαρίου 2011, ζητούν την βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας στην Ευρυτανία και την επαναφορά του Νοσοκομείου στο καθεστώς των εφημεριών της Γ΄ Ζώνης.
Το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, η Παιδίατρος, που είχε αποσπαστεί, εντάχθηκε κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του, καθώς και η δεδομένη αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών, θεωρούνται εξελίξεις θετικές, για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που δικαιολογημένα απασχόλησε έντονα όλους μας. Με αφορμή τα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό γύρω από το νοσοκομείο και την υγεία εν γένει, στο νομό μας, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω και να εκθέσω τις απόψεις μου.
Όλοι θέλουμε άριστες υγειονομικές υπηρεσίες στον τόπο μας, όλοι όμως δεν γνωρίζουμε στον ίδιο βαθμό και ευρύτητα τα προβλήματα και κατά συνέπεια τις λύσεις.
Υπάρχει σε εξέλιξη μια βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας και αυτή η κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα και το χώρο της υγείας .
Την κρίση αυτή, σε επίπεδο νομού την διαχειρίζεται το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι με σύνεση και υπευθυνότητα, έχοντας την ουσιαστική και αμέριστη βοήθεια του γιατρού και βουλευτού κ. Ηλία Καρανίκα .
Παρά την κρίση αυτή, έγιναν το 2010 αρκετές προσλήψεις ιατρικού , νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και άλλες.
Συγκεκριμένα έχουν προσληφθεί 5 γιατροί , 18 νοσηλευτές , μαίες και παραϊατρικό προσωπικό. Βρίσκεται δε σε εξέλιξη η πρόσληψη άλλων 14 γιατρών .
Οι προσλήψεις δεν έγιναν μόνες τους, τις ενέκρινε η κυβέρνηση –παρά τη γενική απαγόρευση προσλήψεων- και τις υλοποίησε το νοσοκομείο. Σε χρόνο ρεκόρ προσελήφθησαν γιατροί, νοσηλευτές , παραϊατρικό προσωπικό που σε άλλες εποχές θα χρειάζονταν μερικά χρόνια.
Τρέξαμε και μάλιστα πολύ γρήγορα , η διοίκηση και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, για να αντιμετωπίσουμε το γνωστό σε όλους μας τέρας της γραφειοκρατίας, σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης.
Δεν ήταν εύκολο, τα καταφέραμε όμως αρκετά καλά.
Αντίθετα σε εποχές «ευημερίας» που διορίζονταν δεξιά και αριστερά σωρηδόν υπάλληλοι, δεν έγιναν στο νοσοκομείο οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και ειδικά στο μαστογράφο και στον αξονικό τομογράφο η εγκατάσταση των οποίων διαφημίστηκε αρκούντως.
Με τις προαναφερόμενες προσλήψεις , οι συνθήκες περίθαλψης των κατοίκων βελτιώνονται σε διάφορα τμήματα όπως πνευμονολογικό, γυναικολογικό- μαιευτικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό.
Στον εργαστηριακό τομέα γίνονται πλέον και οι ειδικές εξετάσεις PSA, ΟΡΜΟΝΕΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ κ.α πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων.
Επίσης σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση ιδίως τις νυχτερινές ώρες.
Είμαστε σε οικονομική στενωπό και καλούμαστε από την κυβέρνηση να εφαρμόσουμε την πολιτική που αποφάσισε . Ο προϋπολογισμός για το τρέχον οικονομικό έτος είναι μειωμένος κατά 40% και υποχρεούμαστε να κινηθούμε σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη . Η πρόκληση για όλους μας είναι μεγάλη, να δείξουμε ότι μπορούμε όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα .Το νοσοκομείο μας θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει καλά, αυτή είναι η απάντηση της διοίκησης και της πλειοψηφίας των εργαζομένων, εκτός ολίγων που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Παράλληλα δίνουμε μία τεράστια μάχη για την πάταξη της σπατάλης που ταλανίζει για πολλά χρόνια τον τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Φαινόμενα διαφθοράς στο νοσοκομείο μας δεν εντοπίστηκαν, αλλά περιθώρια εξοικονόμησης και νοικοκυρέματος υπάρχουν και σας διαβεβαιώ ότι δίνουμε καθημερινά αγώνα να συγκρατήσουμε τις δαπάνες, η οποία συγκράτηση σε καμία περίπτωση, δεν θα έχει επίπτωση αρνητική στις παρεχόμενες για το λαό υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες μειώθηκαν και καλώς μειώθηκαν, αρκεί να φέρω ένα παράδειγμα: τον περασμένο Απρίλιο, πλήρωνε το νοσοκομείο ένα συγκεκριμένο υλικό 450 ευρώ, σήμερα ανάλογο υλικό πληρώνεται 140 ευρώ. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης.
Είναι άδικο η πάταξη της σπατάλης ακρίτως να χαρακτηρίζεται ως υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αντίθετα ο εξορθολογισμός, το νοικοκύρεμα, ο έλεγχος, είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε χρηστής διοίκησης, και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε.
Δεν είναι υποβάθμιση να χρησιμοποιούνται εργαλεία πολλαπλών και όχι μιας χρήσης που κοστίζουν πανάκριβα.
Δεν είναι υποβάθμιση να ζητάμε να γίνεται οικονομία στα γάντια, στο οινόπνευμα, στο χαρτοβάμβακα και σε πολλά άλλα είδη που είναι γνωστό σε όλους μας πόσο εύκολα σπαταλώνται .
Δεν είναι υποβάθμιση να ζητάμε να εφαρμόζονται διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα όπως η σύγχρονη η ιατρική επιστήμη ορίζει, με αποτέλεσμα να ωφελείται πρωτίστως και κυρίως ο ασθενής.
Δεν είναι υποβάθμιση να κάνουμε οικονομία στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο.
Αυτά σαν παραδείγματα , γιατί υπάρχουν πολλές δράσεις στις οποίες μπορούμε με επεμβάσεις και συμπεριφορές να έχουμε πολλά και θετικά αποτελέσματα.
Χρωστούσε στους προμηθευτές του το νοσοκομείο από το 2006-ΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. Σήμερα έχουν πληρωθεί τα πάντα μέχρι τον Απρίλιο 2010 και το τρέχον έτος θα πληρώνουμε σε πραγματικούς χρόνους . Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα αγοράζουμε τα υλικά φτηνότερα άρα θα έχουμε οικονομία.
Σε λιγότερο από δύο μήνες, θα υπάρχει πλήρης ηλεκτρονική οργάνωση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου, για καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη και
καλύτερη διαχείριση υλικών και φαρμάκων, που με τη σειρά της θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, που είναι και το ζητούμενο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Άρχισε εδώ και καιρό μια συζήτηση για υποβάθμιση ή και κατάργηση του νοσοκομείου.
Επισήμως δεν έγινε τέτοια συζήτηση, ούτε τέθηκε θέμα, σε καμία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Θα ξεκινήσει διάλογος από τον ερχόμενο Μάρτιο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, στο διάλογο αυτό θα μπορεί όποιος θέλει και γνωρίζει τα της υγείας να συμμετάσχει.
Δεν με φοβίζει και δεν δαιμονοποιώ αυτόν τον διάλογο, αντίθετα πιστεύω ότι άργησε. Έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.
Ο διάλογος πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας με κύρια κατεύθυνση τη πρόληψη, πράγμα που κατάλαβαν εδώ και αιώνες οι προγονοί μας, «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ» .
Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των μονάδων υγείας είναι το ζητούμενο και το νοσοκομείο μας θα βγει τελικά πολλαπλά ωφελημένο, λειτουργικά και οικονομικά. Πρέπει επιτέλους οι πολίτες να γνωρίζουν πως διαχειριζόμαστε τα χρήματα που διαθέτουν για τον τομέα της υγείας.
Αρκετά με τον ερασιτεχνισμό και τις «ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ». Γέμισε η Ελλάδα με ειδικούς που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους, αυτό θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο . Κάποτε όλοι μας πρέπει να ελεγχόμαστε και να αιτιολογούμε κάθε πράξη μας , όπως γίνεται σε χώρες με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Προσωπικά πιστεύω, σαν διοικητής, σαν γιατρός και σαν Ευρυτάνας ότι το νοσοκομείο μας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς καμία υποβάθμιση.
Σύντομα θα υποβληθεί συμπληρωμένος ξανά ο απορριφθείς φάκελος, για την κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου, την οποία έχει τόση ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Με την κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου υγείας επανερχόμαστε σαν νοσοκομείο στην Γ΄ζώνη .
Η γιατρός του παιδιατρικού θα επανέλθει και από τον επόμενο μήνα θα εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική στην οποία ανήκει και έτσι το παιδιατρικό τμήμα θα διαθέτει σε καθημερινή βάση παιδίατρο.
Για τα δύο παραπάνω έστειλα στον υφυπουργό υγείας επιστολή εκφράζοντας τη διαφωνία μου για την άδικη και εν πολλοίς ακατανόητη για μένα τουλάχιστον ενέργεια .
Επίσης έγινε πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση του βουλευτού μας προκειμένου να παρέμβει στο υπουργείο και εξ όσων γνωρίζω το έκανε άμεσα και αποτελεσματικά.
Παράλληλα σε όλες τις συναντήσεις που είχα όλον αυτό τον καιρό με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και το το γ.γ.του υπουργείου υγείας έθεσα υπ’οψιν τους όλα τα θέματα που μας αφορούν και έχουν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση.
Καλώ όλους τους πολίτες και τους εργαζομένους του νοσοκομείου να δείξουν σύνεση και συνεργασία για να προσφέρουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Η υγεία χρειάζεται νηφάλιες και τεκμηριωμένες απόψεις .
Τονίζω για μια ακόμα φορά η υπόθεση της υγείας πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς με συντονισμό και σωστή οργάνωση ώστε να είμαστε και πειστικοί και αποτελεσματικοί.
Τέλος να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας ότι το νοσοκομείο δεν κλείνει. Δεν υποβαθμίζεται και θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως για χρόνια κάνει με σεβασμό και αγάπη προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΙΑΣΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν.ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ