Ίσως και δύο εκατομμύρια μετανάστες, με και χωρίς όνομα, ενδημούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινώς με αποτέλεσμα το επίσημο κράτος να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα είναι προφανής η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης και η αύξηση της πίεσης για αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας που φέρνουν αντιδράσεις και προκαλούν φόβους.
Εν μέσω της παντοειδούς κρίσεως που διερχόμαστε ως λαός και της οικονομικής δυσπραγίας, της λιτότητας και της ανεργίας, είναι αδύνατον να βρουν εργασία οι λιμοκτονούντες μετανάστες και μοιραίως εκτρέπονται, συνεργούντων και ορισμένων Ελλήνων, σε έκνομες ενέργειες, όπως η πρόσφατη προκλητική κατάληψη της Νομικής Σχολής. Έτσι το μεταναστευτικό έχει πάρει στην πατρίδα μας εκρηκτικές διαστάσεις, καθότι δεν υπάρχουν υποδομές περίθαλψης, στέγασης, εργασίας και υγιεινής. Η Ευρώπη άφησε, υποκριτικά, την Ελλάδα να γίνει μια απέραντη, θλιβερή κατασκήνωση μεταναστών.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση καλείται η κυβέρνηση να δώσει επειγόντως λύση δουλεύοντας μαζί, σε συνεργασία με την αγορά και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, χωρίς να αφήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στους λαθρομετανάστες και στους «συνοδούς» τους. Κάθε ολιγωρία – το άκρον άωτον της ανευθυνότητας – συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, την ευνομία, την εθνική άμυνα, την οικονομική δραστηριότητα (οργανωμένο λαθρεμπόριο ανθρώπων, εκμαυλιστική μαύρη αγορά), τη δυσφήμηση της χώρας μας.
Μπορεί να είμαστε χριστιανικό κράτος με παράδοση στη φιλοξενία και ευαισθησίες, αλλά η «ευαισθησία» δεν μπορεί να αποτελεί «άλλοθι» κανενός για την κατάργηση του κράτους. Θα ήταν προτιμότερο να χορηγήσει η κυβέρνηση πολιτικό άσυλο στους λαθρομετανάστες – εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις – ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν νόμιμα για την Ευρώπη. Ή φοβάται να μη δυσαρεστήσει τους «εταίρους» μας, που δεν τους θέλουν, μας κατηγορούν όμως και μας βάζουν πρόστιμα και έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορά τους.
Είναι αποστομωτική η παρατήρηση του καθηγητή Μάνφρεντ Νόβακ, της αποστολής του ΟΗΕ για τους μετανάστες στη χώρα μας, ότι «Η Ελλάδα δέχτηκε το 90% των παράτυπων μεταναστών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2010», γι’ αυτό και υπέδειξε «την επαναδιαπραγμάτευση του Κανονισμού του Δουβλίνου για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη».
kostasmitsios@yahoo.gr