Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ένα ξεχωριστό γράμμα για όλους


Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι

Μετά από ώριμη σκέψη και αφού μελέτησα με πολύ προσοχή τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», και φυσικά τα δεδομένα που προκύπτουν με την νέα αυτοδιοκητική δομή της χώρας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μας, πιστεύοντας ότι θα μπορέσω να συνεισφέρω κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις, στην ανάπτυξη της ξεχασμένης από πολλούς Δυτικής Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Απεραντίων και υποψ. Δημάρχου του νέου Δήμου Αγράφων Δημήτρη Τάτση.
Η καθημερινή επικοινωνία μου τα τελευταία χρόνια, με τους ξωμάχους κατοίκους της περιοχής αυτής, μου έδωσε την δυνατότητα, μέσα από το δημοσιογραφικό μετερίζι, να γίνω γνώστης των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και σήμερα να μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να αγωνιστώ για την επίλυση τους.
Η όρεξη για προσφορά στην γενέθλια γη μας, το μεράκι να δω τον τόπο μας καλύτερο και η αγωνία μου για το αύριο, με «έσπρωξαν» να πάρω αυτή την τόσο σημαντική απόφαση στη ζωή μου.
Το σκέφτηκα πολύ για να πάρω αυτή την απόφαση. Μείναμε λίγοι στην Ευρυτανία και όπως πάνε τα πράγματα σε λίγα χρόνια, αν δεν βάλουμε τώρα ένα μεγάλο stop, για να βρεις νέο άνθρωπο στα χωριά μας, θα πρέπει να κάνεις πολύ δρόμο.
Ως νέος άνθρωπος, ως Θεολόγος και κυρίως ως γόνος πολύτεκνης οικογένειας έχω και εγώ το δικό μου μικρό αλλά ωραίο όραμα για αυτό τον τόπο. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα εκλεγούμε και πόσοι θα εκλεγούμε στην νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει μεθαύριο την Κυριακή στον Δήμο Αγράφων. Το μεγάλο ζητούμενο για μένα είναι να εκλεγούν σε αυτές τις τόσο σημαντικές για τον τόπο μας εκλογές, πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν, που έχουν την δύναμη να εργαστούν, που έχουν την γνώση να τα «βάλουν» με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και να διεκδικήσουν δυναμικά ότι καλύτερο για τον τόπο τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δοκιμές. Βρισκόμαστε ήδη στο παραπέντε και θα πρέπει τώρα όσοι εκλεγούμε να τρέξουμε και μάλιστα πολύ.
Φίλες και φίλοι συμπατριώτες, αν θεωρείτε ότι στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα προκύψει, θα πρέπει να συμμετάσχουν νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι, στηρίξτε την υποψηφιότητά μου, για να μπορέσω να εργαστώ:
* για να αξιοποιηθεί ο μεγάλος τουριστικός γίγαντας του τόπου μας που είναι η λίμνη Κρεμαστών
* για να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός και εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή μας
* για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη στην κεντροδυτική Ευρυτανία
* για να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας
* για να έχουν οι νέοι μας, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας στο κάθε χωριό
* για να φτάσει το γρήγορο ιντερνέτ σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ευρυτανίας
* για να παραμείνουν οι νέοι μας στο τόπο τους, έχοντας βήμα και φωνή στο νέο Δήμο Αγράφων
* για να κάνουμε την γενέθλια γη μας καλύτερη, γιατί το αξίζει.
Με τιμή
Βάσω Φεγγούλη

Ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει Ποιοι θα είναι οι νέοι άρχοντες του τόπου και ποιοι θα πάνε σπίτι τους !

Στην τελική ευθεία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι εντείνουν τις δραστηριότητές τους για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας για τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων ενώ μεγάλη είναι και η μάχη για την περιφέρεια Στερεάς.
Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση μίλησαν την περασμένη Τετάρτη στο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα οι υποψήφιοι Καραμπάς, Καρφής, Μπαμπαλής, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου την Πέμπτη το βράδυ ο Κώστας Κοντογεώργος, και σε Φραγκίστα, Κερασοχώρι την ίδια μέρα ο υποψ. Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής. Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του υποψ. Δημάρχου Καρπενησίου Βαγγέλη Καρφή στο Συνεδριακό Κέντρο και την ίδια ώρα ο ανοιχτός διάλογος με τους δημότες που διοργάνωσε σε καφέ της πόλης ο Κώστας Μπακογιάννης. Μηνύματα νίκης δέχτηκε κατά τις τελευταίες του επισκέψεις σε χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης.
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, που τόσα χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι του Δήμου Απεραντίων, δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί του νέου Δήμου Αγράφων και με τους συνεργάτες του να δώσουν στον τόπο την ανάπτυξη που του αξίζει.
Στο επιτελείο του επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, για νίκη της Κυριακή και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Με ένα ζεστό χειροκρότημα και με την ευχή να είναι ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου τη Κυριακή το βράδυ το πρωί ολοκληρώθηκε η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Καρπενησίου με το συνδυασμό ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Βαγγέλη Καρφή.
ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΦΗ
Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό και ενώπιον των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων, συνεργατών και υποστηρικτών του, ο κ. Καρφής, παρουσίασε το πρόγραμμά του και το σχεδιασμό του για τον νέο Δήμο Καρπενησίου, καταχειροκροτούμενος απ΄ όλους.
Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Καρφή μίλησε ο απερχόμενος Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και την δυναμική του υποψ. Δημάρχου.
Μετά το πέρας της συγκέντρωσης διάχυτη ήταν η αισιοδοξία σε όλους ότι οι Δημότες του νέου Δήμου Καρπενησίου, θα εμπιστευτούν τον Βαγγέλη Καρφή να συνεχίσει στο τιμόνι του Δήμου, έναν άνθρωπο ικανότατο αλλά και βαθύτατο γνώστη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος τα εγκαίνια του προεκλογικού Κέντρου πραγματοποίησε παρουσία πολών οπαδών και φίλων του Συνδυασμού του, ο υποψ. Δήμαρχος Καρπενησίου Ντίνος Μπομποτσιάρης, ενώ περιοδείες στην ευρυτανική πρωτεύουσα αλλά και σε χωριά του νέου Δήμου πραγματοποίησε και ο υπ. Δήμαρχος του ΚΚΕ Νίκος Σερετάκης.

Απόλυτα επιτυχής ο νέος τρόπος επικοινωνίας του Κώστα Μπακογιάννη με τους Δημότες Καρπενησίου


Ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του εγκαινίασε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου δεν επέλεξε να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, προεκλογική του ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση υποστηρικτών, αλλά διάλεξε ένα πρωτότυπο για τον τόπο μας τρόπο, προκαλώντας ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο με ψηφοφόρους του, την Παρασκευή το απόγευμα στο καφέ «Είθισται» στην Πλατεία Καρπενησίου.
Έχοντας ως αρχή του, ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι ξύλινοι μονόλογοι έχουν ξεπεραστεί, ο κ. Μπακογιάννης με τον τρόπο αυτό δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να μπορέσει να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του, να δεχτεί σημαντικά ερωτήματα από αυτούς και να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις.
Όπως φαίνεται η κίνηση αυτή έφερε τους προσδοκώμενους καρπούς, καθότι οι ψηφοφόροι του και οι υποστηρικτές του κατέκλυσαν τη γνωστή καφετέρια, αλλά και τον αύλιο χώρο αυτής.
Τα ερωτήματα ήταν πολλά, η συμμετοχή στη συζήτηση μεγάλη και οι απαντήσεις ικανοποιητικές όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από το επιτελείο του υποψηφίου Δημάρχου. Το αν πέτυχε και κατά πόσο ο νέος τρόπος επικοινωνίας που επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης θα φανεί την Κυριακή το βράδυ με την απόλυτη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Βασίλης Καραμπάς Υποψ. Αντιπεριφερειάρχης: «… ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»


Δυο μόλις μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Βασίλη Καραμπά. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, εκφράζει την αισιοδοξία του για τις εκλογές της Κυριακής, αισιοδοξία που πηγάζει όπως λέει από τα μηνύματα νίκης και αγάπης που έλαβε όλο το διάστημα του προεκλογικού αγώνα, για την επομένη των εκλογών και για τους σχεδιασμούς του από την νέα του θέση αν εκλεγεί Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς. Αυτά και άλλα πολλά στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

κ. Καραμπά βρισκόμαστε 2 μέρες πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα που εισπράξατε από τις περιοδείες σας;
Πραγματικά είμαι συγκλονισμένος από την ανταπόκριση του κόσμου που έχουμε λάβει όλες αυτές τις μέρες κατά την περιοδεία μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και νίκης και μας κάνουν να αισθανόμαστε πάρα πολλοί αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Περιμένουν κάτι το διαφορετικό από τον Κλέαρχο Περγαντά για να φέρει την ανανέωση στην Περιφέρεια.
Όλη η ομάδα είναι εφοδιασμένη με αστείρευτες δυνάμεις και με όρεξη να εργαστούμε σκληρά για το Νομό. Είμαστε μακριά από τις μικροπολιτικές και οι δέσμευσή μας είναι να ασχοληθούμε με τα μεγάλα έργα.

Είναι θετικό το κλίμα από την Περιφέρεια για τη νίκη του συνδυασμού «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΝΑΤΑΣ»;
Επειδή είχα τη δυνατότητα να επισκεφθώ πολλές περιοχές και σχεδόν όλους τους νομούς της Περιφέρειας που μένουν Ευρυτάνες, έλαβα αυτό το μήνυμα της νίκης του Κλέαρχου Περγαντά. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, απ’ όποια γραμμή μας στείλουν και βεβαίως στοχεύομε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για μας από την πρώτη Κυριακή.

Εδώ και τόσα χρόνια βρίσκεστε στο τιμόνι του Δήμου Καρπενησίου. Πιστεύετε ότι έχετε κι άλλες δυνάμεις για να προσφέρετε στον τόπο;
Όπως έχω ξαναπεί σε παλιότερη συνέντευξή μου στην εφημερίδα σας, η αυτοδιοίκηση είναι η ερωμένη μου, κι από αυτόν τον έρωτα αντλώ τις δυνάμεις μου. Κι έχω απεριόριστες δυνάμεις ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο. Έχουμε απέναντί μας τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών κι αυτά πρέπει να πολεμήσουμε.

Ως ο μέχρι τώρα «καπετάνιος» του Δήμου Καρπενησίου, θέλω να μου πείτε ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα στο νέο διευρυμένο Δήμο;
Λόγω και των δικών μου υποχρεώσεων είναι γεγονός ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω από κοντά την πορεία του Βαγγέλη Καρφή. Τα μηνύματα όμως που παίρνω είναι ότι θα είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγάλων υποψηφίων και θεωρώ ότι η νίκη θα κριθεί στα σημεία.

Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Ευρυτανία ο επικεφαλής του Συνδυασμού ο κ. Περγαντάς. Εντόπισε προβλήματα στο Νομό;
Ήταν προσωπική απόφαση του Περγαντά να έρθει στην Ευρυτανία και να επισκεφθεί κάθε γωνιά της, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον τόπο και βλέποντας τα προβλήματά του. Με την ευκαιρία αυτή είδε το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αλλά και τα αρνητικά που έχει ο νομός μας, και είναι πάρα πολλά όσον αφορά τις υποδομές. Δεν έχω μάθει να ισοπεδώνω κανέναν και γι’ αυτό έχω να πω ότι όσοι δούλεψαν μέχρι σήμερα προσέφεραν. Το θέμα, όμως, είναι να δούμε τα πραγματικά προβλήματα της Ευρυτανίας και ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα πρέπει να καταπιαστείτε την επομένη των εκλογών;
Εμείς χωρίζουμε το πρόγραμμά μας σε 5 άξονας.
1ον σε έργα υποδομής και οδοποιίας, με κύριο έργο το δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, που δυστυχώς λαθεμένες πολιτικές κινήσεις μέχρι σήμερα μας οδήγησαν να βρισκόμαστε στο σημείο 0.
2ον σε περιβάλλον, με χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς.
3ον σε Παιδεία – Αθλητισμό – Τουρισμό. Πρώτον θα αγωνιστούμε να παραμείνει το ΤΕΙ και να δημιουργηθεί νέα σχολή. Ειδικά δε για την Ευρυτανία έχουμε την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. όπως γνωρίζουμε όλοι η Ευρυτανία ζει από τον τουρισμό, και έτσι θα δοθούν νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις για να προσελκύει ετησίως ο νομός μας αυξημένο αριθμό επισκεπτών.
4ον σε υγεία και Πρόνοια. Θα ενισχυθούν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικής Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Το Γηροκομείο, το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
5ον σε ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.

Ένα μήνυμα σας για τους Ευρυτάνες.
Πιστεύω ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε τους Ευρυτάνες με την καθαρότητα του πολιτικού μας λόγου, με την καρδιά και τη ψυχή μας και κυρίως με την εμπειρία μας.
Μέσα από το νέο θεσμό θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τον Ευρυτάνα. Ποιότητα ζωής και επιχειρηματικότητα με μείωση ανεργίας, απευθυνόμαστε σε έναν – έναν Ευρυτάνα του ζητάμε τη ψήφο και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα του στο κάθε τι το οποίο θα ανακύψει προσωπικά στον καθένα. Γι’ αυτό θα πρέπει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου να βρεθούν όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν. Θέλουμε δυνατό και ισχυρό πολίτη και να μην απέχει λόγω δυσαρεσκειών από τα πολιτικά του καθήκοντα.

Κώστας Κοντογεώργος: “... παραμένουμε πιστοί στις επάλξεις του αγώνα και στις ηθικές αξίες του τόπου μας,διεκδικώντας τη θέση που αξίζει στην Ευρ/νία


Βροντερό παρόν έδωσαν οι υποστηρικτές του υποψ. Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κοντογεώργου και των υποψ. Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Θ. Γαλανού, Μ. Παναγιωτοπούλου, Δ. Ζήκα, Β. Θεοδωρόπουλου και Χρήστου Μπούρα.
Ο Νομάρχης αφού παρουσίασε το έργο του μέχρι τώρα καθώς και το πρόγραμμά του μέσα από την Περιφερειακή πλέον Διοίκηση του τόπου για την Ευρυτανία τόνισε χαρακτηριστικά“... παραμένουμε πιστοί στις επάλξεις του αγώνα και στις ηθικές αξίες του τόπου μας, διεκδικώντας τη θέση που αξίζει στην Ευρυτανία και τους ανθρώπους της”. Στην κεντρική ομιλία του Υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κοντογεώργου, έδωσε το παρόν και ο Θανάσης Χειμάρας, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με το Συνδυασμό «ΜΑΖΙ για τη Στερεά Ελλάδα της Ανάπτυξης», ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της Ευρυτανίας να στηρίξουν την προσπάθεια που ανέλαβαν, στο νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του Κώστα Κοντογεώργου που έγινε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Αγαπητοί Συμπολίτες
Ευρυτάνισσες και Ευρυτάνες
Συμπληρώνονται φέτος δεκαέξι χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα κλείνει ο κύκλος της ζωής της με την μεγάλη αλλαγή που έφερε στην χώρα μας ο «Καλλικράτης».
Σ’ αυτή την διαδρομή πορευτήκατε μαζί, τα έξι πρώτα χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος και τα τελευταία δέκα ως Νομάρχης, με τη δική σας έγκριση και εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που την εκφράσατε σ’ εμένα και τους συνεργάτες μου απλόχερα, χωρίς ενδοιασμούς. Εμπιστοσύνη που πιστεύουμε ότι τιμήσαμε στο ακέραια, χωρίς υπερβολές και έπαρση, συναισθανόμενοι πάντα το βάρος των ευθυνών μας αλλά και το γενικό συμφέρον της Ευρυτανίας.
Αναπτύξαμε τις μεταξύ μας σχέσεις με αλληλοσεβασμό και απλότητα, με την δυνατότητα επικοινωνίας μας σε καθημερινή βάση, χωρίς μεσάζοντες, αυλές και παρατρεχάμενους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με την συνεχή παρουσία της Νομαρχίας στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.
Αποδείξαμε ότι η Ευρυτανία έχει φωνή, την δική της φωνή δυνατή, ξεκάθαρη, διεκδικητική, ασυμβίβαστη.
Χαράξαμε στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου μας, η οποία είναι αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρυτάνων. Στρατηγική που βασίζεται στη γνώση των προβλημάτων, την ρεαλιστική μελέτη, την συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη δράση, στον δημοκρατικό διάλογο αλλά και την σκληρή εργασία και τον σύγχρονο προγραμματισμό. Στρατηγική που εκφράστηκε μέσα από τρείς θεμελιώδης αρχές:
1.Τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση των τεχνικών υποδομών του Νομού και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
2.Την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας με βασική κατεύθυνση τον εναλλακτικό τουρισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές δομές παραγωγής, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν συμπλήρωμα του τουριστικού μας προϊόντος.
3.Την ενημέρωση, κινητοποίηση και στήριξη όλων των Ευρυτάνων για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την ανάδειξη ευκαιριών εκμετάλλευσης τοπικών πόρων
Προσηλωμένοι σε αυτούς τους στόχους εργαστήκαμε σκληρά και ακούραστα. Συνεργαστήκαμε με τους Δήμους, την Περιφέρεια, τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, πολιτιστικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, με ανθρώπους του πνεύματος και την Εκκλησία αλλά και με απλούς πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, ενώνοντας την κοινωνία, εξαπλώνοντας τον δημιουργικό διάλογο.
Πετύχαμε να αλλάξουμε την όψη της Ευρυτανίας. Ας θυμηθούμε όλοι μας τον τόπο μας είκοσι ή ακόμη και δέκα χρόνια πριν σε τι επίπεδο βρισκόταν και πως είναι σήμερα. Με σύγχρονες υποδομές που ζηλεύουν πολλές περιοχές της πατρίδας μας, άρτιες τουριστικές εγκαταστάσεις, σύγχρονα δίκτυα, σημαντικές επιχειρήσεις, αλλά και ελκυστικός όσο ποτέ άλλοτε, παρόλο τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας με την οικονομική κρίση.
Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, οι οποίοι καθορίζουν και την πορεία ενός τόπου, έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που προσεγγίζουν το μέσο όρο της χώρας και πολλές φορές τον ξεπερνούν κατά πολύ. Για παράδειγμα η Ευρυτανία σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε επίπεδο χώρας όσον αφορά τις κατά κεφαλήν καταθέσεις με 20.183€ ενώ έχει προσεγγίσει το 99% του μέσου όρου του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ευρώπης των 25 κρατών - μελών
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Με όλα όσα αναφέραμε, εύλογα γεννάται το ερώτημα, τελικά λύσαμε όλα τα προβλήματα;
Φυσικά και όχι
Η σύγχρονη ζωή γεννά συνεχώς νέα προβλήματα αλλά και πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν.
Όμως βέβαιο είναι ότι σ’ αυτήν την πορεία κάναμε και λάθη. Λάθη χωρίς πρόθεση. Λάθη που προέκυψαν από την επιμονή μας να δώσουμε άμεσες λύσεις σε προβλήματα δύσκολα που τις περισσότερες περιπτώσεις ήταν άλυτα. Λάθη που έγιναν μαθήματα και γιγάντωσαν την θέλησή μας για μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελεσματικότερη δράση.
Για όσα πετύχαμε αλλά και για την κατανόησή σας, στα λάθη μας, σας εκφράζουμε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μας από καρδιάς.
Ταυτόχρονα όμως να δηλώσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στις επάλξεις του αγώνα και στις ηθικές αξίες του τόπου μας, διεκδικώντας τη θέση που αξίζει στην Ευρυτανία και τους ανθρώπους της.
Φίλες και Φίλοι συμπολίτες,
Μπροστά στην νέα πραγματικότητα που επέβαλε στη χώρα μας το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την νέα συγκρότηση της Αυτοδιοίκησης οι προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.
Απαιτείται συνοχή και συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Απαιτείται γνώση, εμπειρία και σωφροσύνη για να πετύχουμε τους στόχους μας μέσα στη νέα μεγάλη οικογένεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Απαιτείται η εξασφάλιση συμμαχιών και η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μεταξύ των επιμέρους περιοχών.
Μα πάνω από όλα απαιτεί ανθρώπους που αποδεδειγμένα μπορούν να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Ανθρώπους που να ενώνουν τους πολίτες και που ασυμβίβαστα να μπορούν να διεκδικήσουν την λύση των προβλημάτων του τόπου μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε την θέλησή σας και το συμφέρον του τόπου μας, επειδή συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο κοινό μας όραμα για μια Ευρυτανία ζωντανή, σύγχρονη και ευημερούσα, θέτουμε και πάλι τους εαυτούς μας στην κρίση σας.
Ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, με το συνδυασμό του εκλεκτού φίλου Θανάση Χειμάρα, Νομάρχη Φθιώτιδας και υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, πλαισιωμένος από πέντε έμπειρους και με γνώση των προβλημάτων του τόπου Ευρυτάνες ως υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους, ζητούμε την αγάπη και την στήριξή σας.
Με αυτή μας της προσπάθεια επιδιώκουμε:
Την αξιοποίηση και νέου θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» για την συγκρότηση σύγχρονης ευέλικτης και αποτελεσματικής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Φίλες και φίλοι Ευρυτάνες,
Η παρούσα προεκλογική περίοδος είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη. Διακυβεύονται κρίσιμα θέματα για τον τόπο μας. Η απόφασή σας είναι καθοριστική και σημαντική τόσο για την Ευρυτανία όσο και για τον καθένα χωριστά.
Εμείς για άλλη μια φορά, δεσμευόμαστε απέναντί σας, να διεκδικήσουμε την προτίμησή σας με ευπρέπεια και σεβασμό, χωρίς ακρότητες και ψεύτικες υποσχέσεις, χωρίς να κατηγορήσουμε κανένα.
Ο τόπος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα, με την κρίση που μαστίζει κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, σκληρή εργασία, εμπνευσμένος προγραμματισμός και μεθοδική διεκδίκηση για να πάμε μπροστά.
Σ’ αυτή την προοπτική σας καλούμε όλους κοντά μας, στον κοινό αγώνα για πρόοδο και ευημερία, για να κρατήσουμε την Ευρυτανία ενωμένη, δημιουργική και ελκυστική, που να διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών της.
Σας καλούμε να στηρίξετε με την εμπιστοσύνη σας τον συνδυασμό μας «Μαζί για την Στερεά Ελλάδα», γιατί μαζί θα πορευθούμε για τα επόμενα χρόνια του μέλλοντος.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ:¨Δεν είμαστε όμηροι συμφερόντων , ούτε συνέταιροι εργολάβων.


Μετά την επιτυχημένη κεντρική προεκλογική ομιλία του Θεόδωρου Μπαμπαλή για τους ετεροδημότες της Αθήνας τον συναντήσαμε σήμερα στο Καρπενήσι πριν την ομιλία του στη Δυτική Φραγκίστα. Εμφανώς ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ομολογουμένως ανωδική πορεία του συνδυασμού ,δέχτηκε με προθυμία να απαντήσει στις κάτωθι ερωτήσεις που θέσαμε.

Κύριε Μπαμπαλή, Τρείς μόνο μέρες πριν τις εκλογές πως βλέπετε να διαμορφώνετε το κλίμα για τον Συνδυασμό σας;
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών με τους Δημότες και Ετεροδημότες , το μήνυμα που λαμβάνουμε είναι σαφέστατο. Ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί την Κυριακή και θα είμαστε η Νέα Δημοτική Αρχή των Αγράφων.

Είστε ικανοποιημένος από τον μέχρι τώρα προεκλογικό σας αγώνα;
Είμαστε ικανοποιημένοι σε υπερθετικό βαθμό διότι ο κόσμος πραγματικά αγκάλιασε το συνδυασμό μας και όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν ¨επιστρατεύθηκαν¨ μόνο οι υποψήφιοι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας , αλλά και οι απλοί Δημότες και Συνεργάτες μας, οι οποίοι ξεπέρασαν ακόμα και τους υποψήφιους σε δράση . Όλοι μαζί ενωμένοι με ελάχιστες δαπάνες και προσωπική εργασία του καθένα χωριστά καταφέραμε πολλά. Άλλωστε η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του συνδυασμού και την ανάπτυξη του τόπου μας, είναι οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν και τον πλαισιώνουν . Αισθάνομαι τυχερός .

Που νομίζετε ότι θα κριθεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση;
Οι εκλογές είναι πάντα εκλογές και θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζεται από παράγοντες όπως : α) τη μετακίνηση των ετεροδημοτών β)την ιδιαίτερη προσπάθεια του κάθε τοπικού και δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά, γ)την καλή ενημέρωση των Δημοτών μας για το πρόγραμμα του συνδυασμού μας και τέλος δ) οι καιρικές συνθήκες.

Τι θα σημάνει για τον Θοδωρή Μπαμπαλή η εκλογή του στον Δημαρχιακό θώκο του νέου Δήμου Αγράφων;
Μία τεράστια ευθύνη , μία ατέλειωτη υποχρέωση , μία πανίσχυρη δέσμευση και μία συνεχής αδιάλειπτη συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του προγράμματός μας , το οποίο θέλουμε να ξεπεράσουμε κιόλας!

Τι σχεδιάζετε για τον Δήμο Αγράφων, την επομένη των εκλογών, αν είστε εσείς ο νικητής;
Όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί μέσω του προγράμματός μας και τονίζουμε ιδιαίτερα τον προσεκτικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του τόπου μας, με πανεπιστημιακό σχέδιο ανάπτυξης, την προστασία αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων για μια καλύτερη ζωή όλων των Δημοτών μας.

Ποιο θεωρείτε κατά την γνώμη σας το κυριότερο πρόβλημα της Δυτικής Ευρυτανίας και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Η γεωμορφολογία του νέου Δήμου Αγράφων , η τεράστια διασπορά των συνοικισμών , τα αδικαιολογήτως τεράστια προβλήματα που κληρονομούμε λόγω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου , με την έλλειψη προσβάσεων προς Θεσσαλία – Ήπειρο- Αιτωλοακαρνανία , συνθέτουν έναν προβληματικό Δήμο τον οποίο με σχεδιασμένη προσπάθεια θέλουμε να αλλάξουμε και θα το πετύχουμε!

Πως κρίνετε τον αντίπαλό σας σε αυτές τις εκλογές;
Όχι ως αντίπαλο, αλλά ως συνυποψήφιο. Σέβομαι και εκτιμώ την προϋπηρεσία του και τη διαδρομή του αλλά θεωρώ πως ό,τι είχε να δώσει στον τόπο το έδωσε . 12 χρόνια είναι υπεραρκετά , ίσως και περισσότερα από όσα χρειάζεται κάποιος που θέλει να προσφέρει

Τελικά τι έγινε με την υπόθεση της έδρας του νέου Δήμου; Λέγονται πολλά το τελευταίο διάστημα. Τι έχετε να πείτε επ΄ αυτού στους συμπολίτες σας;
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η πολιτεία έχει χειριστεί το θέμα. Ασχολούμαστε με το αύριο , με το μέλλον του τόπου μας και στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Φραγκίστα γιατί γνωρίζουμε την ισχυρή υποδομή που υπάρχει. Ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια , τις δυσκολίες, τα δικαιολογημένα παράπονα και πικρίες έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη όλης της περιοχής δεσμευόμαστε για τη σωστή εκμετάλλευση των υποδομών όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αγράφων.

Η πατρίδα μας πληρώνει το τίμημα της διαφθοράς. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα αυτό και ποια η στάση σας αύριο ως δημοτική αρχή;

Δεν είμαστε όμηροι των συμφερόντων, ούτε συνέταιροι των εργολάβων. Δεν έχουμε μαζί μας πληρωμένους μισθοφόρους, ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ. Ο πλούτος του Δήμου μας , ανήκει στους Δημότες. Τα Άγραφα ανήκουν σε όλους τους Αγραφιώτες. Ο Δήμος θα διοικηθεί με διαφανείς διαδικασίες.


Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ και θα ήθελα εκ βάθος καρδίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου συνολικά και στον καθέναν ξεχωριστά για τη μοναδική προσπάθεια που καταβάλλουν , την στήριξή τους υλική και ηθική που παρέχουν . Φυσικά ευχαριστώ τον συνδυασμό μας και όλους όσους καθημερινά βοηθούν και στηρίζουν τον αγώνα μας, ώστε την εβδόμη Νοέμβρη να μας φέρουν στη διοίκηση του νέου μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου Αγράφων .

Οδηγίες προς ψηφοφόρους


Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τα πρώτα πανελλαδικά αποτελέσματα αναμένονται στις 9.30 το βράδυ.

Όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και σε αυτήν θα εφαρμοστεί το σύστημα αποστολής αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 5.500 εκλογικών τμημάτων από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που απορρέει από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Στους νέους δήμους που έχουν προκύψει από συνενώσεις το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο θα μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει από έναν μέχρι τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού διαμερίσματος (πρώην δήμου) από το οποίο προέρχεται. Στο δεύτερο μέρος θα μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από κάποιο από τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην δήμους) που έχουν συνενωθεί. Στο τρίτο μέρος θα πρέπει να ψηφίσει υποψήφιους για την προεδρία του δημοτικού, τοπικού, διαμερίσματος από το οποίο προέρχεται ο δημότης.

Στους δήμους όπου δεν έγιναν συνενώσεις (στη Φθιώτιδα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση), η διαδικασία σταυροδοσίας δεν αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχουν το δεύτερο και το τρίτο τμήμα του προαναφερόμενου ψηφοδελτίου. Έτσι οι δημότες αυτών των δήμων δεν θα κληθούν να σταυροδοτήσουν δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών διαμερισμάτων (πρώην δήμων) ούτε υποψήφιους προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς δεν υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα.

Αν ο πρώην δήμος στον οποίο είναι κάποιος ψηφοφόρος εγγεγραμμένος εκλέγει μέχρι τώρα μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους, τότε ο εκλογέας θα βάζει έναν μόνο σταυρό προτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων σε κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται πόσους σταυρούς έχει κανείς δικαίωμα να σημειώσει. Παράλληλα, πινακίδες με οδηγίες θα είναι αναρτημένες σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και για τους υποψήφιους δημάρχους οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάλουν σταυρό, αν όμως μπουν οι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, δεν ψηφίζουν για την ανάδειξη περιφερειάρχη, αλλά μόνο για την ανάδειξη δημάρχου. Εξάλλου, οι ετεροδημότες στις εκλογές του Νοεμβρίου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου φέρονται γραμμένοι και όχι στο Δήμο όπου μένουν.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ

* Ήλθε και τούτη τη φορά η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους αυτοδιοικητικούς του τόπου μας και όχι μόνο. Για τις αυριανές εκλογές έθεσαν υποψηφιότητα στην Ευρυτανία γύρω στα 700 άτομα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας. Απ΄ αυτούς, με βάση μια ματιά που έριξα, οι περισσότεροι είναι νέοι, ενώ περί τους 300 είναι παλιοί. Τους νέους υποψηφίους δεν θα τους κρίνω καθότι δεν έχουν παρελθόν στον χώρο αυτό αλλά ελπίζω παρόν και μέλλον.
Για κάποιους όμως παλιούς έχω να πω, πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να πάνε σπίτι τους. Μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς, ευτυχώς λίγοι, παρότι έμειναν πολλά χρόνια στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρόσφεραν εντελώς τίποτα. Τουναντίον έκαναν «ζημιά» στον τόπο γιατί ήταν ανίκανοι.
Τώρα δίνεται η ευκαιρία να επιλεγούν νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Θεωρώ ότι την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

* Μέσω του σημερινού μου σχολίου από την στήλη ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που γράφουν ότι τους καπνίσει σε διάφορα blog και ειδικότερα σε κείνον που είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου.
Λοιπόν αγαπητοί μου θέλω να ξέρετε ότι:
Η πένα είναι ισχυρότερη από το ξίφος* . (Σαίξπηρ) .
*Η πένα ρίχνει πιο μακριά από το κανόνι* . (Μπ. Τέιλορ) .
*Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης* .
*Οι πολιτικοί που τους πειράζουν τα ΜΜΕ είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα* . (Ε. Πάουελ) .
* Όσο λιγότερα γράφουμε τόσο περισσότερα λέμε . Όσο περισσότερο γράφουμε τόσο πιο συγκεκριμένοι γινόμαστε. Όσο πιο συγκεκριμένοι γινόμαστε τόσο περισσότερο απομακρύνουμε την φαντασία . (Δείκτης) .
* και τέλος για τον εν αστοχία κινούμενο blocker έχω να του πω πως δεν υπάρχει φίλε μου όμορφος τρόπος να πεις άσχημα πράγματα, έτσι….

* Όλα έτοιμα για τις εκλογές και αύριο βράδυ καταφθάνουν οι νέοι άρχοντες του τόπου. Χαρές και γέλια σε κάποια επιτελεία, στεναχώρια σε κάποια άλλα. Εκεί όμως που θα έχουμε κλαυθμούς και οδυρμούς, είναι στα κέντρα των αποφάσεων που έφεραν μια τόσο μεγάλη ήττα.
Πάντως οι άνθρωποι κάνανε ότι μπορούσανε για να έλθει η ήττα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.

* Θα έχουμε γέλιο την Δευτέρα μου είπε φίλος από παλιά. Εκεί που είχαμε τόσους δικούς μας στο Νομό τώρα μπορεί να πάθουμε πλάκα…

Καλό βόλι αδέλφια και μην ξεχνάτε, όσοι ήταν μέχρι τώρα στα πράγματα, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν, τώρα στηρίξτε νέους ανθρώπους για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο…

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ



* Δυο αποκλειστικές συνεντεύξεις που θα συζητηθούν

* Τι λένε για τις εκλογές της Κυριακής ο υποψ. Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς και ο υποψ. Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής

* Διάλογος με τους δημότες Μια νέα κίνηση του Κώστα Μπακογιάννη

* Η Κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Καρφή στο Συνεδριακό

* Στις 21 Νοεμβρίου το νέο Κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη

Τι σημαίνει η λέξη ψήφος και οι φράσεις: “θα το ρίξω δαγκωτό”, “τον μαύρισαν”


Η λέξη ψήφος, αρχικά, προσδιόριζε τη μικρή λεία πέτρα (απ εδώ και το ψηφιδωτό) την οποία χρησιμοποιούσαν για την καταμέτρηση εκλογικών προτιμήσεων.
Τα πρώτα ψηφοδέλτια χρησιμοποιήθηκαν στις Δημοτικές εκλογές του 1914. Μέχρι τότε σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι υποψήφιοι. Η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, το άσπρο (θετική ψήφος) και το μαύρο (αρνητική ψήφος). Απ εδώ και η φράση “τον μαύρισαν”
Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον υπάλληλο που στεκόταν μπροστά από κάθε κάλπη το σφαιρίδιο. Ο κάθε υπάλληλος φώναζε δυνατά το όνομα του υποψήφιου. Ο ψηφοφόρος έριχνε σε όλες τις κάλπες την ψήφο στο μαύρο τμήμα της κάλπης, ενώ , μόνο, σε μία έριχνε το σφαιρίδιο στο λευκό. Για να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό και να αποφύγουν λαθροχειρίες η θετική ψήφος ήταν, συνήθως, δαγκωμένη, για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση.
Η διαδικασία της ψήφου (στη δεκαετία 1880)
Σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι υποψήφιοι στην περιφέρεια. Η κάθε κάλπη ήταν φτιαγμένη από λευκοσίδηρο, χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, μαύρο και άσπρο. Το δεξιό μέρος και στην εμπρόσθια πλευρά του είχε τη λέξη “ΝΑΙ” με κεφαλαία και ήταν άσπρο. Το δεξιό μέρος είχε τη λέξη “ΟΧΙ” επίσης με κεφαλαία και ήταν μαύρο. Στο πάνω μέρος της κάλπης ήταν τοποθετημένος σωλήνας σε γωνία 25 μοιρών, που είχε μάκρος 27 και διάμετρο 12 εκατοστά. Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον υπάλληλο που στεκόταν μπροστά από την κάθε μία τη μικρή μολυβένια μπάλα, το σφαιρίδιο. Ο Υπάλληλος που στεκόταν μπροστά στη κάλπη έπρεπε να φωνάζει ποιανού υποψήφιου ήταν η κάλπη. Μόλις ο ψηφοφόρος έπαιρνε τη μολυβένια μπάλα το σήκωνε το χέρι κρατώντας τη ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το δείχτη για να δείξει ότι κρατούσε μόνο μία και κατόπιν έβαζε το χέρι του μέσα στο σωλήνα και το έριχνε στο χώρισμα που αντιστοιχούσε στο “Ναι ‘η το “Όχι”
(από το βιβλίο του Γρηγόριου Δαφνη, τα ελληνκά πολιτικά κόμματα, σελ. 261,Αθήνα 1961)

24grammata.com

Κλειστά τα σχολεία μια μέρα πριν και μια μετά τις εκλογές

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, λόγω της διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε σε όλα τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, σε όσες περιφέρειες ή δήμους επαναληφθεί η ψηφοφορία, για την εκλογή των αιρετών περιφερειακών αρχών στις 14 Νοεμβρίου 2010, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και στις 3 Νοεμβρίου, λόγω των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ένα ξεχωριστό γράμμα για όλους



Αγαπητοί μου αναγνώστες, φίλες και φίλοι

Μετά από ώριμη σκέψη και αφού μελέτησα με πολύ προσοχή τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», και φυσικά τα δεδομένα που προκύπτουν με την νέα αυτοδιοκητική δομή της χώρας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μας, πιστεύοντας ότι θα μπορέσω να συνεισφέρω κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις, στην ανάπτυξη της ξεχασμένης από πολλούς Δυτικής Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Απεραντίων και υποψ. Δημάρχου του νέου Δήμου Αγράφων Δημήτρη Τάτση.
Η καθημερινή επικοινωνία μου τα τελευταία χρόνια, με τους ξωμάχους κατοίκους της περιοχής αυτής, μου έδωσε την δυνατότητα, μέσα από το δημοσιογραφικό μετερίζι, να γίνω γνώστης των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και σήμερα να μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να αγωνιστώ για την επίλυση τους.
Η όρεξη για προσφορά στην γενέθλια γη μας, το μεράκι να δω τον τόπο μας καλύτερο και η αγωνία μου για το αύριο, με «έσπρωξαν» να πάρω αυτή την τόσο σημαντική απόφαση στη ζωή μου.
Το σκέφτηκα πολύ για να πάρω αυτή την απόφαση. Μείναμε λίγοι στην Ευρυτανία και όπως πάνε τα πράγματα σε λίγα χρόνια, αν δεν βάλουμε τώρα ένα μεγάλο stop, για να βρεις νέο άνθρωπο στα χωριά μας, θα πρέπει να κάνεις πολύ δρόμο.
Ως νέος άνθρωπος, ως Θεολόγος και κυρίως ως γόνος πολύτεκνης οικογένειας έχω και εγώ το δικό μου μικρό αλλά ωραίο όραμα για αυτό τον τόπο. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα εκλεγούμε και πόσοι θα εκλεγούμε στην νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει μεθαύριο την Κυριακή στον Δήμο Αγράφων. Το μεγάλο ζητούμενο για μένα είναι να εκλεγούν σε αυτές τις τόσο σημαντικές για τον τόπο μας εκλογές, πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν, που έχουν την δύναμη να εργαστούν, που έχουν την γνώση να τα «βάλουν» με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και να διεκδικήσουν δυναμικά ότι καλύτερο για τον τόπο τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δοκιμές. Βρισκόμαστε ήδη στο παραπέντε και θα πρέπει τώρα όσοι εκλεγούμε να τρέξουμε και μάλιστα πολύ.
Φίλες και φίλοι συμπατριώτες, αν θεωρείτε ότι στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα προκύψει, θα πρέπει να συμμετάσχουν νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι, στηρίξτε την υποψηφιότητά μου, για να μπορέσω να εργαστώ:
* για να αξιοποιηθεί ο μεγάλος τουριστικός γίγαντας του τόπου μας που είναι η λίμνη Κρεμαστών
* για να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός και εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή μας
* για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη στην κεντροδυτική Ευρυτανία
* για να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας
* για να έχουν οι νέοι μας, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας στο κάθε χωριό
* για να κρατήσουμε ζωντανά τα όμορφα χωριά μας
* για να φτάσει το γρήγορο ιντερνέτ σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ευρυτανίας
* για να παραμείνουν οι νέοι μας στο τόπο τους, έχοντας βήμα και φωνή στο νέο Δήμο Αγράφων
* για να κάνουμε την γενέθλια γη μας καλύτερη, γιατί το αξίζει.

Με τιμή
Βάσω Φεγγούλη

ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ


Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 08 - «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας», ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 57 και αφορά το έργο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) Δ. Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 381.555,00 Ε(φωτο δεξιά) και το έργο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ έργο προϋπολογισμού 350.000,00 Ευρώ :
Κύρια σκοπιμότητα των έργων είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης, της διατήρησης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη ανάδειξη του αειφορικού τουρισμού σε παράγοντες διαρκούς ανάπτυξης και ποιότητας ζωής καθώς επίσης και αναβάθμιση φυσικών και πολιτιστικών πόρων προς όφελος της τοπικής ευημερίας και της αειφόρου ανάπτυξης και αξιοποίηση «ευκαιριών» σε τομείς όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και ο πολιτισμός
Για την Πράξη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) Δ.Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ».
•πλήρης καθαίρεση των αποσαθρωμένων τμημάτων της εξωτερικής τοιχοποιίας.
•Πλήρης καθαίρεση των ξύλινων τμημάτων του κτίσματος.
•Στερέωση του υφιστάμενου διώροφου κτίσματος ώστε να ενισχυθεί η στατική του επάρκεια. Πλήρης ανακατασκευή του μεσοπατώματος.
•Πλήρης ανακατασκευή των κουφωμάτων από ξύλο.
•Πλήρης ανακατασκευή των εξωστών και της ξύλινης κλίμακας των εσωτερικών τοιχοποιιών στον όροφο.
•Χρωματισμοί.
•Ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.
•Ανέγερση στη βόρεια πλευρά του αύλειου χώρου νέου ισογείου κτίσματος.
•Η/Μ εγκαταστάσεις.
•Προμήθεια – κατασκευή κινητών στοιχείων εξοπλισμού για την έκθεση των αντικειμένων της συλλογής.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ Δ.Δ. ΒΡΑΧΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑ, Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΠΡ/ΣΜΟΥ 350.000,00Ε
Κύρια σκοπιμότητα του έργου είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του μνημείου, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν ή να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα απρόσκοπτα εντός του ναού και ο χώρος να είναι πλέον ανοικτός και προσπελάσιμος και στα ΑμεΑ.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΚΡΕΝΤΗ – ΑΠΟΚ 0-2
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ- ΜΥΡΙΚΗ 2-2
ΠΟΤΑΜΙΑ – ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ 1-1
ΑΙΟΛΟΣ – ΚΕΡΑΣΟΒΟ 3-1
ΡΕΠΟ: ΑΓΡΑΦΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΠΟΚ 9-2 13
ΔΟΞΑ 11-5 11
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 6-6 7
ΑΓΡΑΦΑ 9-5 6
ΠΟΤΑΜΙΑ 5-9 5
ΚΡΕΝΤΗ 4-7 4
ΜΥΡΙΚΗ 5-5 4
ΑΙΟΛΟΣ 6-11 3
ΚΕΡΑΣΟΒΟ 4-8 1

ΣΚΟΡΕΡ
ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΓΚΟΛ

ΚΑΛΥΒΑΣ ΑΓΡΑΦΑ 4
ΜΠΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚ 3
ΓΟΥΛΑΣ ΔΟΞΑ 3
ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΔΟΞΑ 2
ΠΑΠΠΑΣ ΔΟΞΑ 2
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
ΝΟΥΛΑΣ ΑΙΟΛΟΣ 2

6η Αγωνιστική
ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΑΓΡΑΦΑ
(Κεράσοβο, 21/11)
ΜΥΡΙΚΗ – ΑΙΟΛΟΣ
(Προπονητικό, 20/11)
ΑΠΟΚ – ΠΟΤΑΜΙΑ
(Καρπενήσι, 21/11)
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ – ΚΡΕΝΤΗ (Παλ/να, 20/11)
ΡΕΠΟ: ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ

ΔΟΞΑ – ΜΥΡΙΚΗ 1-0 Στον επόμενο γύρο το Ραπτόπουλο

Ένα γκολ που προήλθε από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γιώργου Παππά, στάθηκε αρκετό στην ιστορική ομάδα της Δόξας, να πάρει την νίκη και ταυτόχρονα την μεγάλη πρόκριση για την ημιτελική φάση του κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας, όπου θα αντιμετωπίσει στο γήπεδό της το Βελούχι.
Οι γηπεδούχοι, παρότι αγωνίστηκαν με πολλές αλλαγές και με νέους παίχτες, έπαιξαν πολύ καλή μπάλα και δίκαια έφτασαν στην μεγάλη αυτή νίκη, επί ενός αντιπάλου που δεν έδειξε σε ένα ακόμη αγώνα το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο.
Βέβαια και η Μυρίκη στην αναμέτρηση αυτή κατέβηκε με πολλές ελλείψεις, κυνήγησε το γκολ, ωστόσο όμως δεν τα κατέφερε παρά τις ευκαιρίες που δημιούργησε.
Η πρώτη καλή του αγώνα δημιουργήθηκε από τους γηπεδούχους στο 25΄ με τον Β. Γεωργαλή να επιχειρεί σέντρα σουτ, το περτιέρο των φιλοξενούμενων να αποκρούει ασθενώς, την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και στην επαναφορά της από πολύ κοντά ο Παππάς σε πρώτο χρόνο και ο Μπαστάνης στην συνέχεια να μην μπορούν να την σπρώξουν στα δίχτυα. Χωρίς την μεγάλη φάση και από τις δυο πλευρές ολοκληρώθηκε το πρώτο ημιχρόνιο.
Με την έναρξη της επανάληψης, η Μυρίκη που μπήκε πιο δυνατά στον αγώνα δημιούργησε μια καλή φάση, όμως η προσπάθεια του Σταμούλη στο 52΄ σταμάτησε στην αμυντική γραμμή των γηπεδούχων που έδιωξαν την μπάλα κόρνερ. Το ματς κυλούσε με τις δυο ομάδες να προσέχουν τα νώτα τους και με παιχνίδι κάντρου στο μεγαλύτερο διάστημα.
Στο 81΄όμως οι ισορροπίες άλλαξαν. Ο Ράπτης στην προσπάθειά του να ανακόψει τον Καρανταλή, τον ανέτρεψε και το πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής της αναμέτρησης, μετέτρεψε σε γκολ με εύστοχη εκτέλεση ο έμπειρος Παππάς κάνοντας το 1-0. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 87΄χάνει καλή ευκαιρία να πετύχει και δεύτερο τέρμα για την ομάδα του και στο 89΄ ο Μπαστάνης παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια αντικρίζοντας από τον πολύ καλό κ. Σταμάτη 2η κίτρινη κάρτα.

Συνθέσεις
Δόξα:Κώτσιας,Στ. Γούλας, Παπαντζίμας, Ζήκας,Γ. Ντζίμας(23΄ λ.τρ. Λ. Παπαδήμος), Καρανταλής, Λ.Γούλας, Β. Γεωργαλής (62΄ Θ.Γεωργαλής), Γ. Παππάς, Μπαστάνης, Θεοφ. Ντζίμας,Προπονητής:Βασίλης Παπαδήμος
Μυρίκη: Λυρούδιας,Φραγκαλιός,Ράπτης,Λέντζος,Τσιλιμέκης,Καρδαμπίκης,Μαυρογόνατος(73΄Παπαμίχος),Γκορόγιας,Σταμούλης,Καρβέλης,Τσιλίκας (14΄ λ.τρ. Κολόκας)

ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ - ΠΟΤΑΜΙΑ 0-1 Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου η Ποταμιά


Σ’ ένα παιχνίδι κέντρου χωρίς φάσεις, μετά από ένα άκαρπο πρώτο ημίχρονο, η Ποταμιά πήρε δύσκολα το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Αγίου Προκοπίου.
Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από πλευράς φάσεων ήταν το ματς μεταξύ Αγ. Προκοπίου και Ποταμιάς στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ευρυτανίας. Το πρώτο ημίχρονο ήταν άκαρπο και οι παίχτες και των δυο ομάδων δεν δημιουργούσαν τελικές φάσεις.
Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε λίγο, δείχνοντας άλλη εικόνα και δίνοντας ενδιαφέρον στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Στο 65’ τη ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Ελευθερίου μπλόκαρε ο τερματοφύλακας. Στο 70’ ο Πλακιάς εκτέλεσε φάουλ και ο Χαντζόπουλος σταμάτησε τη μπάλα με τα χέρια, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό το σουτ του Αναστασόπουλου εκτός περιοχής, μπλόκαρε ο Χατζόπουλος. Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού οι φιλοξενούμενοι πίεσαν περισσότερο και στο 82’ ήρθε το γκολ. Ο Γιαννακόπουλος εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα βρήκε στον τοίχο και στην επαναφορά ο Γ. Μπούρας με γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1. Στο 89’ ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα, όταν η μπάλα βρήκε το χέρι αμυντικού της Ποταμιάς. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Αναστασόπουλος, ο οποίος αστόχησε δίνοντας έτσι «στο πιάτο» το εισιτήριο στην Ποταμιά για την επόμενη φάση.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ!
Β’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
65’ Ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Ελευθερίου μπλόκαρε ο τερματοφύλακας
70’ Εκτέλεση φάουλ του Πλακιά, στα χέρια του τερματοφύλακα.
71’ Σουτ εκτός περιοχής ο Αναστασόπουλος, σταμάτησε τη φάση ο τερματοφύλακας.
82’ ΓΚΟΛ!!! Εκτέλεση φάουλ ο Γιαννακόπουλος ο Μπούρας Γ με πλάγιο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα 0-1.
89’ Ο Αναστασόπουλος αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι.

Συνθέσεις:
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: Κολοκώτσιος, Κουρλός (60’ Ζαρμακούπης), Πλακιάς, Τσάκνης, Νταλαφούρας, Τσίπρας, Αναστασόπουλος, Παρούτσας, Κονδύλης (65’ Διώτης), Λαθύρης (75’ Κουτσοθανάσης), Κωστής.
ΠΟΤΑΜΙΑ: Χαντζόπουλος, Ίβρος, Μπούρας Α., Γκορόγιας, Τσουκαλάς, Μπούρας Γ., Ελευθερίου (88’ Αζακάς) , Γιαννακόπουλος, Μαντζιούτας, Φλωράκης, Ζαγκότσης Γ (89’ Μαλάτος).

ΚΡΕΝΤΗ - ΒΕΛΟΥΧΙ 0-1


Την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του μέσα σε μια εβδομάδα επί της Κρέντης σημείωσε το Βελούχι. Το συγκρότημα του Γιάννη Ελεφάντη μετά το 2-0 της περασμένης εβδομάδας για το πρωτάθλημα, αυτή τη φορά επικράτησε πολύ πιο δύσκολα απ΄ ότι δείχνει το τελικό σκορ των γηπεδούχων με 1-0 για τον θεσμό του Κυπέλλου.
Το ματς κρίθηκε στο γκολ που σημείωσε ο Τσιλιμέκης στο 67΄, ωστόσο όμως το σκορ θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό αν οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων και κυρίως της γηπεδούχου, ήταν πιο εύστοχοι στην τελική προσπάθεια.
Η Κρέντη σε ένα ακόμα ματς παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο αλλά και τις χτυπητές αδυναμίες της στον τομέα του σκοραρίσματος. Βέβαια και το Βελούχι σε αυτό το παιχνίδι δεν έδειξε πολλά πράγματα, αλλά για ένα ακόμη ματς πήρε αυτό που ήθελε έστω και χωρίς να παίξει καλή μπάλα.
Το Βελούχι στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Δόξα στο Ραπτόπουλο.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ Α΄ Ημίχρονο
23΄ Μπαλιά του Κωστόπουλου στον Μάκκα Κ με τον Ρεσίτη να πραγματοποιεί έξοδο και στην συνέχεια απέκρουσε
37΄ Σέντρα του Συγκελόπουλου βρήκε τον Μπόνια αυτός επιχείρησε σουτ με την μπάλα να καταλήγει άουτ
43΄ Ο Κωστόπουλος εκτέλεσε απευθείας φάουλ από καλή θέση με την μπάλα όμως να περνάει άουτ χάνοντας έτσι μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ
Β΄ Ημίχρονο
52΄ Ο Μπόνιας εκτέλεσε φάουλ βρήκε τον Ντουφεκιά ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ με κεφαλιά
55΄ Σουτ του Μπόνια έξω από την περιοχή με την μπάλα να περνάει άουτ
65΄ Σουτ του Πάτρου από την περιοχή της Κρέντης άουτ
67΄ ΓΚΟΛ!!! Σέντρα του Συγκελόπουλου βρήκε τον Τσιλιμέκη και αυτός με σουτ από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ για τους φιλοξενούμενους
71΄ Διαγώνιο σουτ του Βούρτσα Γ λίγο άουτ
79΄ Ωραίο γυριστό σουτ του Ντουφεκιά μέσα από την περιοχή άουτ
82΄ Απευθείας εκτέλεση φαουλ του Κωστόπουλου λίγο άουτ
84΄ Σουτ του Γενιτσαρόπουλου απέκρουσε ο Ντάλλας Α
88΄ Ο Συγκελόπουλος με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα άουτ
Συνθέσεις:
Κρέντη: Ντάλλας Α, Ντάλλας Σ, Μπύρος Σ, Περούλας, Μάκκας Ε, Μπισμπίκης, Βούρτσας Ν (Καζάκος ο οποίος στην συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Τσέτσο), Μπύρος Ε, Μάκκας Κ, Βούρτσας Γ, Κωστόπουλος
Βελούχι: Ρεσίτης, Τσιλιμέκης, Συγκελόπουλος, Γενιτσαρόπουλος Κ, Πασσάς, Ντουφεκιάς (Γκορόγιας), Μπόνιας, Κρίντας, Κουτσουπιάς (Γενιτσαρόπουλος Μ), Πάτρου, Φλωράκης (Τσιλίκας)

4η Αγωνιστική Ενωσιακών πρωταθλημάτων Ήττες για Νέους και Παίδες από την Θεσσαλία με 0-4


Ακόμη δυο ήττες και μάλιστα με το ίδιο σκορ γνώρισαν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των μικτών ομάδων Νέων και Παίδων της ΕΠΣ Ευρυτανίας.
Αυτή την φορά οι ομάδες μας στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής των ενωσιακών πρωταθλημάτων που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη 27-10-2010 στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, ηττήθηκαν από τις αντίστοιχες ομάδες της ΕΠΣ Θεσσαλίας με σκορ 0 – 4.
Τόσο οι παίδες του Δημήτρη Αντωνίου όσο και του Γιάννη Φλωράκη, προσπάθησαν χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποφύγουν την βαριά ήττα.

ΕΠΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ –
ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΕΟΙ 0-4
Α΄ Ημίχρονο
1
4΄ Ο Κρίντας σουτ από μακριά κόντραρε σε αμυντικό και στην συνέχεια έδιωξε ο Λαγός σε κόρνερ
39΄ Ο Αναγνώστου σούταρε από την περιοχή των γηπεδούχων 0-1
45΄ Ο Τσόγκας έκανε την σέντρα βρήκε τον Τζοβάρα και αυτός με κεφαλιά 0-2
Β΄ Ημίχρονο
74΄ Ο Καραπλιάγκος σέντρα από αριστερά κεφαλιά του Τζοβάρα στην αριστερή γωνία 0-3
ΕΠΣ Ευρυτανίας: Γούλας, Μάκκας, Παχής, Ράπτης, Λαθύρης, Κουτσουπιάς, Κρίντας, Μάρκης, Κόγιας, Γενιτσαρόπουλος, Λέρης (Λελούδης)
ΕΠΣ Θεσσαλίας: Λαγός, Καψώτης, Αναστασίου, Μπέλος, Μπόρας, Πασχάλης (Κωστάρας), Χειλάς, Πολύζος (Ασλάνογλου), Τζοβάρας, Τσόγκας, Αναγνώστου (Καραπλιάγκος)
ΕΠΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ –
ΕΠΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΕΣ 0-4
Α΄ Ημίχρονο
5΄ Ο Σιώμος σουτ από την περιοχή στην αριστερή γωνία 0-1
6΄ Ο Παρασκευόπουλος σέντρα από αριστερά βρήκε τον Σιώμο και αυτός με κεφαλιά 0-2
35΄ Ο Λιάγκας για τους γηπεδούχους μπήκε στην περιοχή πλάσαρε τον τερματοφύλακα αλλά αυτός απέκρουσε και με δεύτερη προσπάθεια μπλόκαρε την μπάλα
Β΄ Ημίχρονο
59΄ Ο Αλεξανδρής σούταρε από το ημικύκλιο της περιοχής των γηπεδούχων στην δεξιά γωνία 0-3
73΄ Ο Μάστορας από πάσα του Γάτσιου πλάσαρε στην δεξιά γωνία 0-4
ΕΠΣ Ευρυτανίας: Γενιτσαρόπουλος Π, Γενιτσαρόπουλος Δ, Σιταράς, Τσάκνης (Καρατσίκης), Αντωνίου, Χρυσαφόπουλος, Παπαϊωάννου (Παπαδόπουλος), Γιαννόπουλος, Φούκας, Αθανασόπουλος, Λιάγκας (Φύκας)
ΕΠΣ Θεσσαλίας: Μαλιαρός, Σταματίου, Αγγέλης, Μπουρίτας (Καρακίτσος), Ευσταθίου, Αλεξανδρής, Παρασκευόπουλος (Μάστορας), Καρακώστας, Σιώμος, Γάτσιος, Κοντός (Κολιός)

ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ - ΠΥΡΓΕΤΟΣ 1-2 Άξιζε κάτι καλύτερο


Πάντα κοντά στην ομάδα ο Πρόεδρος του Απεραντιακού Δ. Βελαέτης με συνεχή προσφορά και ενδιαφέρον για μια καλή πορεία στην Δ΄ Εθνική. Αν όλες οι ομάδες είχαν τέτοιους παράγοντες το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα ήταν σε καλύτερη μοίρα.

Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού έπεσε ο Απεραντιακός γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-1 από τον Πυργετό Λάρισας. Σε ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να φύγουν από το Καρπενήσι κατακτώντας τους τρεις βαθμούς της νίκης από ένα αντίπαλο που έδειξε πολύ καλά στοιχεία αφήνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια.
Ο εκπρόσωπος μας στην Δ΄ Εθνική έπαιξε στα ίσια τον Πυργετό, πάλεψε το ματς ισοφαρίζοντας το γκολ που δέχθηκε μόλις στον 10΄, όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία, η οποία θα ήταν και το πιο δίκαιο αποτέλεσμα.
Οι φιλοξενούμενοι είχαν το έλεγχο της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο διάστημα, ωστόσο όμως δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις μεγάλες φάσεις μπροστά από την εστία του Γιώργου Τσάμη. Αντίθετα στις 2-3 φορές που επισκέφτηκαν την περιοχή του Απεραντιακού ευτύχησαν να πετύχουν 2 γκολ και έτσι να κατακτήσουν μια σημαντική νίκη για την συνέχεια παραμένοντας έτσι στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Το παιχνίδι διεξήχθη στο δημοτικό στάδιο Καρπενησίου, όπου είχε να γίνει αγώνας Δ΄ Εθνικής από την αγωνιστική περίοδο 2002-03.
Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά τον αγώνα και με την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου πήραν κεφάλι στο σκορ με τον πολύ καλό Κόκκινο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Τσάμη με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ
Ο Απεραντιακός, παρά την ψυχρολουσία του γρήγορου γκολ, δεν το έβαλε κάτω, αντέδρασε άμεσα και στο 21΄ μετά από εντυπωσιακή ενέργεια του Νταβαρίνου, ο Αρουτίδης, που έγινε κάτοχος της πάσας,
με σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Μπρέλλα, ισοφαρίζοντας σε 1 - 1.
Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Κόκκινος με φάουλ, προσπάθησε να πετύχει και πάλι γκολ, όμως το σουτ – φάουλ που επιχείρησε σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι των γηπεδούχων. Νέα καλή στιγμή για τον Πυργετό στο 38΄ με τον Τσατσαλίδη να στέλνει την μπάλα άουτ από θέση βολής.
Με το σκορ ισόπαλο οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.
Με την έναρξη της επανάληψης (49΄) ο Κόκκινος είχε ένα καλό σουτ που πέρασε όμως πάνω από την εστία του Απεραντιακού. Οι γηπεδούχοι πλησίασαν πολύ κοντά στο γκολ στο 67΄ Στούμπος με τον σκόρερ Αρουτίδη μόνο του απέναντι στον Μπρέλλα να μην μπορεί να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
Ο Πυργετός που αναζητούσε το γκολ το πέτυχε τελικά στο 84΄. Ο Γιώργος Κουρδής σέντραρε από το κέντρο και ο επερχόμενος Τσατσαλίδης με κεφαλιά από κοντά δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Τσάμη κάνοντας έτσι το 1 - 2 που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.
Ο Απεραντιακός θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο τέλος όμως το πλασέ του Σαϊτη στο 88΄ πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Μπρέλλα.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Δημήτρης Ρούσης από την Σύνδεσμο Θεσσαλίας.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ: Τσάμης, Θαμνόπουλος, Ντότσικας, Τλούπας, Κατσίκας, Κεφαλίδης, Κορέντζελος (74΄ Μπισμπίκης Θ.), Νταβαρίνος Α., Αρουτίδης, Γεωργακόπουλος (62΄ Μπισμπίκης Δ.), Ζήσιμος (80΄ Σαϊτης)
ΠΥΡΓΕΤΟΣ: Μπρέλλας, Γκουγκούδης, Στυλιανός (71΄ Σιδηρόπουλος), Στούμπος, Πολύζος, Κουρδής, Κόκκινος, Καραγιάννης, Κρούτη (51΄ Παγκαρλιώτας), Ζαφειρίου (78΄ Μάτος), Τσατσαλίδης.

Λαθρεπιβάτες στο πλοίο της χαράς

Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης
Είναι τώρα κάπου δυο δεκαετίες που εμείς οι νεοέλληνες στριμωχτήκαμε σε κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας. Ειδικότερα μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη (ΟΝΕ) με τα ευρώ στις τσέπες, τις καφετέριες γεμάτες όλη την εβδομάδα και τα ταξίδια αναψυχής στα Λόντρα και τα Παρίσια. Μέσα σε δυο τρεις δεκαετίες μεταλλαχτήκαμε σε ένα είδος νεομπουρτζονά. Θαύμα, θαύμα! Πώς έγινε το θαύμα; Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε και στα θαύματα. Με θαύματα είδαμε άσπρες μέρες, όχι με σκληρή δουλειά. Το μόνο που δεν καταλάβαμε (ή δεν θέλουμε) είναι ότι στην αληθινή ζωή θαύματα δεν υπάρχουν. Ούτε, βέβαια, κοντόφραγκοι Ευρωπαίοι όπως, η ελληνική μαγκιά θέλει να πιστεύει. Όταν τρως στο ίδιο τραπέζι με τους εταίρους σου είναι αγένεια να κρύβεις τη μπριζόλα κάτω από το τραπέζι. Έστω και αυτό, κάποιος θα μπορούσε να το συγχωρέσει ως κακή συνήθεια που σιγά-σιγά θα ξεπεραστεί για να συγκλίνουμε και εμείς με τους ομοτράπεζους Ευρωπαίους. Τι έχουμε όμως να τους πούμε όταν επί σειρά ετών κομίζαμε στις Βρυξέλλες παραποιημένα στατιστικά στοιχεία; «Greek Statistics». Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας με διάφορα ανέκδοτα που λένε μεταξύ τους τώρα μας διακωμωδούν καταλλήλως. Οι επίτροποι στα οικονομικά, με πρώτους τους Γερμανούς για να σπάσουν και αυτοί τη μονοτονία τους, λένε το παρακάτω ανέκδοτο: «Όταν μελετάτε τα στατιστικά στοιχεία που σας φέρνουν οι Έλληνες ποτέ μην κρατάτε μια μπανάνα στα χέρια σας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, από τα στοιχεία, να πεταχτεί μια μαϊμού και να σας τρομάξει». Μαζί με τους κυβερνήτες μας και των δύο μεγάλων κομμάτων, ζήσαμε μια περίοδο που «δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Με δανεικά φυσικά. Με περισσή αφροσύνη και ανευθυνότητα τα τελευταία τριάντα χρόνια όλοι όσοι μας κυβέρνησαν καταχρέωσαν την Ελλάδα, δηλαδή τους πολίτες, με αστρικά ποσά δημιουργώντας έτσι τη μεγάλη φούσκα μιας επίπλαστης ευημερίας, χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά πράγματα. Πριν 40-50 χρόνια εμείς σαν λαός μας διάκρινε ο συντηρισμός και το μέτρο. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός και η κατανάλωση γινόταν προγραμματισμένη και με σύνεση. Με την ένταξή μας στο ΕΥΡΩ, αλλά και πριν, ως δια μαγείας περάσαμε σε έναν ανεξήγητο ευδαιμονισμό, μια καταναλωτική συμπεριφορά που υπερβαίνει κατά πολύ τις παραγωγικές μας δυνατότητες. Ένας περίεργος στρουθοκαμηλισμός και μυωπική επιλογή της καλοπέρασης για το παρόν εις βάρος του μέλλοντος. Φαντασιωμένοι ιδεοληπτικά ότι και με τα δανεικά καλοπερνάς, παραβλέψαμε τη σκληρή πραγματικότητα που ήταν μοιραίο ότι θα έρθει. Με τη φοροδιαφυγή και τη μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που πρέπει να προσθέσουμε, κατάντησε εθνικό σπορ η αρπαχτή και η φιλοχρηματία σε βάρος του συμπολίτη. Με αυτές τις «πρωτιές» γνωριστήκαμε πολύ καλά με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, Η.Π.Α. και Αυστραλία και κερδίσαμε «επαξίως» την ανυποληψία και την αναξιοπιστία. Οι κυβερνήτες μας λένε πως σιγά-σιγά η Ελλάδα ξαναβρίσκει την παλιά καλή της φήμη. Μακάρι να είναι έτσι. Υπάρχει όμως και η λαϊκή παροιμία που λέει: «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Με το διεθνή διασυρμό «ξύπνησαν» και οι φορολογικές υπηρεσίες άλλων χωρών που υπάρχουν μεγάλες παροικίες. Τις προάλλες διάβασα ότι η Αυστραλιανή κυβέρνηση έκανε αγωγή στη μεγάλη ελληνική παροικία για φοροδιαφυγή 20 εκατ. δολάρια. Τα μεγαλύτερα έσοδα για παράνομη στάθμευση και άλλες τροχαίες παραβάσεις έχει ο Δήμος της Μελβούρνης από τους Έλληνες πάροικους-μετανάστες. Είναι άραγε απλή σύμπτωση, ή κυκλοφορεί μέσα στο D.N.A.ημών το Νεοελλήνων; Το σίγουρο είναι ότι το «πλοίο της χαράς» έφτασε στο λιμάνι και πρέπει όλοι να ξεμπαρκάρουμε.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Στερεάς Ελλάδας», στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 76 – ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 4 έργα προϋπολογισμού 2.280.000,00 Ευρώ που αφορούν σε προμήθειες Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Αναλυτικά


Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων αιμοκάθαρσης» αφορά στην προμήθεια 34 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που θα εγκατασταθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας 10 Τεμάχια, στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς 12 Τεμάχια και στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας 12 Τεμάχια.
Παράλληλα, το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση αναισθησιολογικών μηχανημάτων» αφορά στην προμήθεια 7 αναισθησιολογικών μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς Τεμάχια 4, στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης Τεμάχια 2 και στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας Τεμάχιο 1.
Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ακτινολογικών ψηφιακών μηχανημάτων (ΤΕΜΑΧΙΑ 2) για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας» αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (Τεμάχια 2) για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, η σύνθεση των οποίων θα περιλαμβάνει:
Α. Γεννήτρια ακτίνων Χ
Β. Ακτινολογική λυχνία με ανάρτηση οροφής
Γ. Οριζόντιο εξεταστικό τραπέζι
Δ. Όρθιο bucky
Ε. Υπολογιστικό σύστημα λήψης και επεξεργασίας εικόνας
ΣΤ. Ανεξάρτητο σταθμό αρχειοθέτησης, διάγνωσης, θέασης και επεξεργασίας εικόνων
Ζ. Τραυματολογικό ακτινολογικό τραπέζι
Τέλος, το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση χειρουργικών τραπεζιών» αφορά στην προμήθεια 4 χειρουργικών τραπεζιών που θα εγκατασταθούν από 1 Τεμάχιο στα Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κύμης και Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καρύστου.
Τα παραπάνω έργα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση, ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η εν γένει ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό ευθύνης.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ

Σε ένα ορεινό χωριό,’ενας “γέροντας” σε σχετικό ερώτημα μου: γιατί ερημώνει το χωριό του, μου απάντησε: παιδί μου, όταν πεθαίνει ο γέρος κλείνει το σπίτι.Κανένας δεν έρχεται να το ανοίξει.Με την απάντηση αυτή ,γεμάτη σοφία,με την πείρα της ζωής,χωρίς σπουδές, έδειξε την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ορεινή περιφέρεια.Κανένας δεν έρχεται να το ανοίξει.Δεν υπάρχει διαδοχή.Οι νέοι έφυγαν . Οι λόγοι οικονομικοί και πολιτιστικοί, με όλα τα επακόλουθά τους στην : υγεία, εργασία, μόρφωση και ψυχαγωγία,τους ανάγκασαν και τους αναγκάζουν συνέχεια να φεύγουν απ' αυτό.Και τον “γέρο” σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, τον βαραίνει ο πόνος της σταδιακής ερήμωσης του χωριού από τους κατοίκους και κύρια από τους νέους.Μεγάλο μέρος της γεωργικής γης, του ορεινού αυτού χωριoύ, έχει πιάσει αγκάθια και έλατα,κέδρα,πουρνάρια κτλ. . Έτσι, είναι η κατάσταση και στα περισσότερα χωριά της Ανατολικής Ευρυτανίας. Οι μόνιμοι, λιγοστοί κάτοικοι των χωριών ασχολούνται κύρια με ανάμεικτες αγρο-κτηνοτροφικές εργασίες, όπως και σε κάθε ορεινό χωριό της Πατρίδας μας.Η απουσία των γεωτεχνικών και άλλων ειδικών από το χωράφι, το μαντρί δηλαδή της επιστήμης και του κράτους, περιττό να τονιστεί. Παράλληλα μ' όλα αυτά αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά και θέμα έλλειψης εργατικών χεριών, γιατί οι νέοι , αυτοί που είναι ικανοί να εργαστούν, έχουν φύγει και φεύγουν συνεχώς. Τώρα γιατί φεύγουν, οι υπεύθυνοι ας ψάξουν να βρουν την αιτία. Τα πράγματα για το χωριό θα ήταν κάπως καλύτερα, αν τα προϊόντα που περισσεύουν τα διέθετε στο εμπόριο, ο παραγωγός και εισέπραττε τη τιμή που του ανήκει, αλλά δυστυχώς τα πολλά χέρια των μεσαζόντων, ή η έλλειψη υποδομών, καρπώνονται τον ιδρώτα . Να μια συνοπτική εικόνα των χωριών του Νομού μας, ενός αντιπροσωπευτικού Νομού της ορεινής υπαίθρου της πατρίδας μας. Παρ' όλη τη φυσική ομορφιά του, παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον, δεν μπορεί να κρατήσει κοντά του τους νέους, που πηγαίνουν στις πόλεις με τα καυσαέρια και στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα τους.
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους που με τα προγράμματα τους ανέλαβαν και να βοηθήσουν τον τόπο με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, γιατί διαφορετικά δεν θα απομείνει τίποτα σε λίγα χρόνια, απ' αυτό που ονομάζεται Ευρυτανική ύπαιθρος και Ευρυτανικό χωριό!!!Θα μείνουν όμως αρκετά απ΄τα χωριά και οι μαχαλάδες τους, ως τοπωνύμια.
Και πρώτα- πρώτα ως ψηφοφόρος τους δεν άκουσα ακόμη καθαρά,αλλά μισόλογα, τι θα γίνει με την Ευρυτανία ΑΕ; Θα με χρεώνει, όπως παλιότερα η Ολυμπιακή;Θα επιθυμούσα να γνώριζα τη θέση τους.Επίσης,ακουσα παρά πολλούς οδικούς άξονες για το Νομό μας που εκτιμώ ότι για άλλη μια φορά, θα μείνουν στα λόγια.
Η τριτογενής παραγωγή δηλαδή ο Τουρισμός έχει αναπτυχθεί όσο σηκώνει ο Νομός.Ομως στέκεται σε ξύλινα πόδια.Χωρίς τοπικά προϊόντα, θα γνωρίσει στο μέλλον, μια μέρα χειρότερη από το σήμερα.Μεσογειακή ορεινή διατροφή σημαίνει υγεία ,σημαίνει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και όχι εισαγόμενα από άλλους Νομούς.Δεν εννοώ την απαγόρευση αυτών των προϊόντων, αλλά ο επισκέπτης καταναλωτής να μπορεί να βρει και κάτι το ντόπιο.Οχι βέβαια, κόκορας κρασάτος με κόκορα από εκτροφή σε πτηνοτροφείο με πληθυσμό 200.000 πτηνών.Ο τουρισμός φέρνει νέους στον τόπο, αλλά όχι όλους τους νέους που θα μπορούσαν να εργαστούν στην ύπαιθρο.Δεν είναι πρωτογενής παραγωγή.Ο Νομός σήμερα παράγει ελάχιστα και καταναλώνει,μέσω του τουρισμού, πολλά.
Για παράδειγμα, στο Δήμο Δομνίστας με ικανοποιητικές τουριστικές υποδομές εδώ και πολλά χρόνια π.χ.έγινε οδική σύνδεση από το 1933 και πρώιμη (στη 10ετία του 50) ηλεκτροδότηση, οι μόνιμοι κάτοικοί του συνεχώς μειώνονται. Γιατί; Μια πρόχειρη απάντηση δίνει :ότι ο δρόμος για την Ναύπακτο άλλοτε Εθνική Οδός σήμερα είναι ένας δρόμος.Είναι, ο μόνος Δήμος χωρίς Βενζινάδικο ή Φαρμακείο.Η κτηνοτροφία, άλλοτε πηγή πλούτου για την περιοχή έσβησε.Ο μακαρίτης Καφαντάρης είπε (για τη σημασία της Κτηνοτροφίας στην οικονομική ζωή του Νομού) στην αγόρευση του στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση του Μεταξικού Νόμου για την απαγόρευση της αιγοβοσκής, ότι στην Ευρυτανία και αν δεν υπάρχουν γίδια πρέπει να τα αποκτήσει. Και από ότι γνωρίζω για το Δήμο Δομνίστας , δεν υπάρχει ευθύνη του Δημάρχου.Ο τελευταίος φρόντισε όσο μπορούσε.Φρόντισε μαζί με το ΔΣ να βρει λύση σε πολλά όπως και για το πανταβρέχει συνέχισε μια προσπάθεια που άρχισε από το 1990 (δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο μου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και έγινε σχετική εισήγηση σε Συνέδριο της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων) με αποκορύφωνα την εργασία μετά το 2004 ,σχετική ημερίδα από το τοπικό συμβούλιο στα Ψιανά,εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης από το ΑΠΘ. Εδώ, πρέπει να αναφερθεί και η προσπάθεια,η βοήθεια και η στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Νομάρχη Ευρυτανίας. Δυστυχώς η γραφειοκρατία καθυστέρησε και καθυστερεί ακόμη την έκδοση του σχετικού ΠΔ . Ελπίζω,ανεξάρητα από το εκλογικό αποτέλεσμα η νέα Δημοτική αρχή του Καλλικρατικού Δήμου να συνεχίσει. Γενικά, υπάρχει ευθύνη συλλογική και μάλιστα της πολιτείας στα χρόνια που πέρασαν που με τις ενέργειες κατάντησε τον άλλοτε Δήμο Καλλιδρομητών, τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Επαρχίας Ευρυτανίας κατά το 1850-1870 σε αυτή την κατάσταση. Δόθηκαν χρήματα και έγιναν έργα στο Καρπενήσι έτσι που σήμερα να είναι μια ορεινή αστική πόλη.Μια πόλη που λες ,για να θυμηθούμε τα παληά,όλη η Ευρυτανία είναι το Καρπενήσι. Εδώ και χρόνια,με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια (έγινε η μελέτη για το Πανταβρέχει,η οδική σύνδεση με Προυσσό,η έναρξη κατσκευής του Δρόμου Ρωσκά’Δομνίαστα κτλ), ο Δήμος Δομνίστας ,μιας που δεν είχε εκπρόσωπο ούτε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο,έμεινε στο περιθώριο.Φοβάμαι ότι και τώρα με τον Καλλικρατικό Δήμο,οι δήμοι που απαρτίζουν το νέο δήμο, θα είναι στο ‘περίμενε’. Όμως ‘κέντρο’ χωρίς περιφέρεια αργοπεθαίνει.Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις γιαυτό.Για παράδειγμα, ο Δασικός Πλούτος του Νομού υπάρχει στη Φουρνά και στο Κρίκελλο -Δομνίστα.Ομως κανένα Δασικό Χωριό.Γιατί;
Περιφέρειες χωρίς αρωματικά φυτά έχουν γίνει γνωστές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.Π.χ.η Κοζάνη με την καλλιέργεια του Κρόκου, αλλά και η Εύβοια (Βόρεια) με την πολύ επιμελημένη συλλογή και παρουσίαση προς πώληση των αρωματικών φυτών.Τα τελευταία μάλιστα είναι πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα : ως βιολογικά. Στην Ευρυτανία γιατί; Δυστυχώς τα προβλήματα του νέου Δήμου Καρπενησίου ,και υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω της σύνθεσης του Δήμου από περιοχές με διαφορές στις υποδομές,στο ανθρώπινο δυναμικό από άποψη ηλιακής σύνθεσης και στη καθημερινότητα ως π.χ.από τη διακοπή του ρεύματος ή το κλείσιμο του δρόμου (καταπτώσεις) λόγω καιρικών συνθηκών μέχρι εκείνα που συνδέονται με τη ζωή των πολιτών, δεν λύνονται με συζητήσεις και λόγια, αλλά με έργα,συνεχή παρουσία στο τόπο και χτύπημα του χεριού,όταν χρειαστεί, στο τραπέζι των αρμοδίων.

Αμίλητα ερωτήματα για . . . ψηφοφόρους και υποψηφίους των Αυτοδιοικητικών & Περιφερειακών εκλογών


Διατυπώνουμε ξεκάθαρα ερωτήματα για τα σχέδια που αλλάζουν την Ευρυτανία που ξέρουμε και το δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού της κεφαλαίου, μια για πάντα, καθώς πάνω από 80 αιτήσεις εταιρειών υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων στα ποτάμια της και 32 αιολικών στα βουνά της έως και σήμερα - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (www.rae.gr)- αναμένουν την άδεια εγκατάστασης. Δείτε αναλυτική χαρτογράφηση στον ιστοχώρο www.karpenissi.eu.
Ερώτημα 1ο : Η Ευρυτανία και ο υδάτινος πλούτος της προσφέρει ήδη από τη δεκαετία του ’60 καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος και με υψηλότατο κόστος την πληθυσμιακή της αποψίλωση. Έχει εκτιμηθεί το κόστος της ζημίας αυτών των εγκαταστάσεων βιομηχανικού χαρακτήρα στην επισκεψιμότητα του νομού που αποτελεί τουριστικό προορισμό για την ανέγγιχτη φύση του;
Ερώτημα 2ο : Πότε και από ποιόν θα ενημερωθεί αντικειμενικά ο πολίτης της Ευρυτανίας για τον όγκο και τις επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ (διανοίξεις δρόμων στα δάση, δίκτυο υψηλής τάσης, υποσταθμοί ,κ.α) που ετοιμάζονται σε βουνοκορφές και ποτάμια, ενάντια στον προσανατολισμό του στην ήπια τουριστική ανάπτυξη ; Τις αντιρρήσεις του έχει εκφράσει το σύνολο των επαγγελματιών τουρισμού στο νομό, χωρίς να λάβει καμία διαβεβαίωση και εξασφάλιση των συμφερόντων του!
Από το 2007 οι πολίτες της Ευρυτανίας (6.οοο) με τις υπογραφές τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους να μετατραπεί η Ευρυτανία σε απέραντο εργοτάξιο έργων ΑΠΕ και έχουν σαφώς ταχθεί υπέρ της προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ποια είναι η θέση της παράταξής σας για τα την εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ευρυτανία;
Ερώτημα 3ο : Η Ευρυτανία διαθέτει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 δυο περιοχές ιδιαιτέρου οικολογικού ενδιαφέροντος ,τον ορεινό όγκο των Αγράφων και του Τυμφρηστού. Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 33318/3028/1998, η οποία τροποποιήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αρ. Η.Π. 14849/853/Ε103, ΦΕΚ Β' 645 11.4.2008. Γιατί μέχρι σήμερα αυτές οι δυο χαρακτηρισμένες περιοχές δεν διαθέτουν επιστημονικό Φορέα Διαχείρισης, ώστε να τυγχάνουν των οικονομικών χρηματοδοτήσεων ανάδειξής τους, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιοχές στην Ευρώπη και την ελληνική επικράτεια;
Τι πρόκειται να πράξετε ώστε η Ευρυτανία προς την κατεύθυνση διαχείρισης των περιοχών αυτών;
Ποια θα είναι η πολιτική σας ως μελλοντική αυτοδιοικητική αρχή σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης του φυσικού πλούτου του Δήμου σας;
Τελικά ποια ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας και με τι όρους; Με όρους δεκαετίας του ’60 και του ΄80 των οποίων τις συνέπειες μετράμε σήμερα;
Με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, με κρατικές επιδοτήσεις, «κρατικοδίαιτοι εργολάβοι» αγοράζουν και διαχειρίζονται για πάντα δημόσια «γη και ύδωρ»; Γιατί τώρα; Για όφελος ποιών;
Ξεκάθαρα ερωτήματα που περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους όσους θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος!!

Καρπενήσι 15/10/2010

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για ανοικτό δια ζώσης τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό διάλογο τους εκπροσώπους των υποψήφιων συνδυασμών σε περιφέρεια και Δήμους.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του ΟΧΙ


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε για άλλη μία φορά η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρυτανία. Με αποκορύφωμα τις μαθητικές παρελάσεις ολοκληρώθηκαν ανήμερα της 28ης οι επετειακοί εορτασμοί του μεγάλου «ΟΧΙ»!
Την παραμονή, σε όλα τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και ποιημάτων, ενώ την επομένη, την παράσταση έκλεψαν οι μαθητικές παρελάσεις, οι οποίες κέρδισαν τα βλέμματα σεβασμού και θαυμασμού του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τις παρακολουθήσουν, τόσο στο Καρπενήσι, όσο και στα υπόλοιπα χωριά του Νομού.
Στο Καρπενήσι μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των νεκρών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η παρέλαση ξεκίνησε 11.30 το πρωί με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να παρελαύνουν, των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Νομάρχης κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη κ. Μπούφης.
Μετά το πέρας της παρελάσεως ο κ. Κοντογεώργος δεξιώθηκε τους επίσημους παρευρισκομένους στο Νομαρχιακό Μέγαρο, σε κλίμα συγκίνησης καθώς ήταν η τελευταία φορά με το θεσμό της Νομαρχίας.
Στην υπόλοιπη Ευρυτανία, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις στη Δυτική Φραγκίστα, στο Κερασοχώρι, τη Γρανίτσα, το Ραπτόπουλο και στη Φουρνά.

Περιοδεία Περγαντά Μήνυμα νίκης και από την Ευρυτανία


Από το Φουρνά ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου τη περιοδεία του στην Ευρυτανία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς όπου διαπίστωσε ότι το κλίμα της νίκης του συνδυασμού του από την πρώτη Κυριακή επικρατεί πλέον σε όλες τις περιοχές της Στέρεας. Ο κ. Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Ηλία Παπουτσόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής. Τα προβλήματα του οδικού δικτύου είναι από τα σημαντικότερα και ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων ζητώντας να γίνει εύκολα προσβάσιμος ο δρόμος που οδηγεί προς τη Φθιώτιδα, τη Καρδίτσα αλλά και προς το Καρπενήσι Ζήτησε επίσης την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον δήμο Κτημενίων, την αξιοποίηση των κατοικιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ έθεσε και το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που αφορά στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου η προγραμματισμένη συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας απέδειξαν και σε αυτή την πολιτική εκδήλωση ότι βρίσκονται στο πλευρό του Κλέαρχου Περγαντά τον οποίο θέλουν στην θέση του αιρετού Περιφερειάρχη για την Στερεά Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. «Η παρουσία σας εδώ, σ΄ αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση είναι το μήνυμα της νίκης του συνδυασμού μας. Απόψε το μήνυμα της νίκης στέλνεται από την Ευρυτανία σ΄ όλη τη Στερεά Ελλάδα. Στις 7 Νοεμβρίου κερδίζουμε τις εκλογές. Κερδίζει ο τόπος μας, κερδίζουν οι πολίτες. Στις 7 Νοεμβρίου, προχωρούμε όλοι μαζί για τη Στερεά που μας αξίζει», άρχισε την ομιλία του φανερά ικανοποιημένος ο κ. Περγαντάς. Και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαι πραγματικά χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί βρίσκομαι κοντά σας. Βρίσκομαι ανάμεσα στους Ευρυτάνες, τους ανθρώπους που, μας υποδέχονται ανοιχτά, με ενθουσιασμό, με μεγάλη αποδοχή, στις πόλεις, στα χωριά που επισκεπτόμαστε. Βρίσκομαι ανάμεσα σε γνωστούς, φίλους, συνεργάτες και συμμέτοχους της προσπάθειάς μας, να μπει η Στερεά Ελλάδα σε νέο δρόμο». Αναφερόμενος στο μήνυμα του συνδυασμού «Δουλειά – Περιβάλλον – Ανάπτυξη» είπε ότι αυτό προσδιορίζει τις κεντρικές προτεραιότητές. «Όλοι εμείς στο συνδυασμό μας, στη «Στερεά Ελλάδα» έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να συνεχίσουν οι πολίτες να έχουν δουλειά, για να έχουν ευκαιρίες οι νέοι, για να αποκτήσει ο τόπος μας προοπτική. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές και τις υποδομές για την ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Περγαντάς μιλώντας για το όραμά του για μια Περιφέρεια πρότυπο. Ο Κλέαρχος Περγαντάς γνώστης των αναπτυξιακών ζητημάτων με οκτώ χρόνια συμμετοχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης με συμβολή, στον προγραμματισμό, την χρηματοδότηση έργων για την Ευρυτανία και για κάθε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται όπως είπε σε κοινή κατεύθυνση με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά για μια Στερεά Ελλάδα με κοινή περιφερειακή συνείδηση. Ο κ. Περγαντάς δεσμεύτηκε σε πέντε στόχους λέγοντας : • Να γίνει η Στερεά Ελλάδα τόπος ελκυστικός για κατοικία, για εργασία, για ποιότητα ζωής και φιλικός στον πολίτη. • Να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά η Στερεά Ελλάδα. • Να βάλουμε όριο στην ανεργία και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης. • Να επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. • Να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή Όσον αφορά στην Ευρυτανία ο Κλέαρχος Περγαντάς έδωσε έμφαση στο οδικό δίκτυο που αποτελεί τη βασική υποδομή όχι μόνο για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου, αλλά και για τη διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: - Στην ολοκλήρωση των μελετών και στην κατασκευή του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. - Στην ολοκλήρωση του δρόμου Κρέντη – Βαρβαριάδα – Άγραφα. Το γνωρίζουμε αυτό το έργο από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ξέρουμε τη σημασία του και την πορεία του. Πλησιάζει η ώρα που εμείς θα το ολοκληρώσουμε, από τη νέα μας θέση, ως πρώτη Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας. -Στην κατασκευή του παρα – Μεγδόβιου οδικού δικτύου. -Στη βελτίωση και κατασκευή δρόμων γύρω από τη λίμνη των Κρεμαστών. -Στην αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου,για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και της πρόσβασης σε τουριστικές περιοχές, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας για τους άξονες παρεμβάσεων στην Ευρυτανία έκανε λόγο για την τόνωση της οικονομίας και των δυνατοτήτων απασχόλησης που θα επιτευχθούν: - Με την αξιοποίηση, ανάδειξη και ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία του τόπου και σε περιοχές φυσικού κάλλους, που αφθονούν εδώ στην Ευρυτανία - Με την βελτίωση του Χιονοδρομικού Κέντρου, έτσι ώστε να γίνει σύγχρονος πόλος προορισμού για όλη την Ελλάδα. - Με την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών. - Με την ανάδειξη της Ευρυτανίας σε κέντρο για αθλητικό, φυσιολατρικό, πολιτιστικό, ορεινό τουρισμό. - Με τη στήριξη της κτηνοτροφικής και δασικής οικονομίας. - Με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης: το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής και το LEADER. Ένας ακόμα άξονας που θα κινηθεί είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας ζωής. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αμέσως μετά παρουσίασε τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη του συνδυασμού «Στερεά Ελλάδα – Κλέαρχος Περγαντάς», Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους τονίζοντας: «Είναι όλοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη και εμπειρία. Με γνώση και ικανότητες. Και προπαντός με αγάπη και διάθεση προσφοράς για την Ευρυτανία».

ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Την επομένη το πρωί Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, επισκέφτηκαν την λαϊκή αγορά Καρπενησίου. Ο κ. Περγαντάς στη λαϊκή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με καταναλωτές και παραγωγούς, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ενώ λίγο αργότερα στην πλατεία του Καρπενησίου συνέχισε τις επαφές με πολίτες αλλά και καταστηματάρχες, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου. Σε ότι αφορά τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας, ο κ. Περγαντάς δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν λύσεις και παράλληλα θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που μέχρι σήμερα δημιουργούσε ο συγκεντρωτισμός του κράτους. Ακολούθως ο κ Περγαντάς επισκέφθηκε την Γρανίτσα όπου είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με αυτοδιοικητικούς και κατοίκους του δήμου Απεραντίων ενώ παραβρέθηκε στην γιορτή τσίπουρου που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος. Στον κ. Περγαντά τέθηκε το ζήτημα της στελέχωσης του Ιατρείου για το οποίο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα φροντίσει για την επίλυση του προβλήματος με την ανάληψη των καθηκόντων του ως αιρετός Περιφερειάρχης. Επίσης από την Γρανίτσα, ένα τόπο που έχει αναδείξει προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα να είναι δίπλα στους πολιτιστικούς φορείς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ραπτόπουλο όπου συναντήθηκε με νέους αγρότες και συζήτησε μαζί τους για επενδυτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Αμέσως μετά βρέθηκε στα Τοπόλιανα, τόπο καταγωγής του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά όπου οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Κλέαρχο Περγαντά ενώ τελευταίος σταθμός για σήμερα ήταν αργά το απόγευμα η Φραγκίστα. Το κοινό ζήτημα που υπάρχει σχεδόν στο σύνολο των περιοχών της Ευρυτανίας που περιόδευσε ο κ. Περγαντάς ήταν η αντιμετώπιση της απομόνωσης που υπάρχει λόγο του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου. Κυρίαρχο αίτημα εκτός από την κατασκευή σύγχρονων οδικών αξόνων αποτελεί επίσης η ανάπτυξη στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. «Η δημιουργία προσβάσιμου οδικού δικτύου για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε μόλις αναλάβουμε καθήκοντα», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στήριξης της αγροτικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τουρισμό. «Με την αξιοποίηση της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού, με την προστασία των ορεινών όγκων και την ανάδειξή τους με την ενίσχυση της επισκεψιμότητας σε περιοχές φυσικού κάλλους και τις διάφορες μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν, ανοίγονται νέες προοπτικές για την Ευρυτανία», τόνισε ο κ Περγαντάς.
Με εκκλησιασμό στον ιστορικό Ναό της Ανατολικής Φραγκίστας ξεκίνησε τη μέρα του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Ο Νομάρχης Βοιωτίας μάλιστα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας δέχθηκε ως δώρα ευλογία από τον εφημέριο του χωριού μια βυζαντινή εικόνα και το βιβλίο με την ιστορία του χωριού. Στη συνέχεια, Κυριακή 31 Οκτωβρίου, ο κ. Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, ξεναγήθηκε στο Ίδρυμα «Γεώργιος Καφαντάρης», στο κτήριο που είχε το γραφείο του ο πατέρας του αείμνηστου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Καφαντάρη, καθώς επίσης και στο λαογραφικό μουσείο της Ανατολικής Φραγκίστας. «Θα συμβάλουμε στην ανάδειξη του Ιδρύματος και του Μουσείου. Ο πολιτισμός είναι στις προτεραιότητές μας. Θα προχωρήσουμε επίσης στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να δώσουμε νέα πνοή σε αυτή τη περιοχή με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές», είπε ο κ. Περγαντάς απευθυνόμενος στους κατοίκους που νωρίτερα είχαν εκφράσει την αγωνία για το μέλλον του τόπου τους. Ακολούθως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τη Βίνιανη όπου αναφέρθηκε στο θέμα του παρά – Μεγδόβιου οδικού δικτύου. Το θέμα των οδικών αξόνων τέθηκε και στο Κερασοχώρι όπου απασχόλησε ιδιαίτερα και η αξιοποίησης της λίμνης των Κρεμαστών. «Γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα ζητήματα. Έχουμε ήδη ασχοληθεί με αυτά. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους. Τόσο για την βελτίωση και την κατασκευή δρόμων όσο και για την τουριστική αξιοποίησή της λίμνης των Κρεμαστών και την προσέλκυση επισκεπτών στο πλαίσιο της τόνωσης της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς. Θερμή ήταν η υποδοχή και στον οικισμό της Κρέντης όπου οι κάτοικοι συζήτησαν με τον κ. Κλέαρχο Περγαντά τα θέματα που τους απασχολούν δίνοντας έμφαση στο οδικό δίκτυο ενώ τόνισαν πως τον θεωρούν αυριανό Περιφερειάρχη και υπολογίζουν στην βοήθειά του για την ανάπτυξη της περιοχής. «Θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνη σας. Από άλλη θέση, ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή, με συγκεκριμένο πρόγραμμα που απαντάει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τους πολίτες», τόνισε από τα Άγραφα όπου ολοκλήρωσε τον κύκλο των επισκέψεων του στην Ευρυτανία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς.

Μονομαχίες που κόβουν την ανάσα Τάτσης vs Μπαμπαλή στον Δήμο Αγράφων και Μπακογιάννης vs Καρφή στον Δήμο Καρπενησίου

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπήκαμε, καθώς μας χωρίζουν από την κάλπη λίγες μόνο ώρες. Ο μήνας που πέρασε ήταν γεμάτος από προεκλογικές ομιλίες, επισκέψεις των υποψηφίων σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας, ενώ άξιο προς αναφορά είναι ότι διεξήχθη ένας πολιτικά πολιτισμένος αγώνας απ’ όλους τους συνδυασμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρυτανία πάει μπροστά.
Επισήμως σταματούν την Παρασκευή τα μεσάνυχτα οι προεκλογικές περιοδείες των συνδυασμών και οι τελευταίες κινήσεις των υποψηφίων.

Στο δήμο Καρπενησίου
Στο Δήμο Καρπενησίου τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Βαγγέλης Καρφής με το συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ», ο Κώστας Μπακογιάννης με το Συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», ο Νίκος Σερετάκης με το συνδυασμό «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και ο Ντίνος Μπομποτσιάρης με το συνδυασμό «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Όπως όλα δείχνουν μεγάλο είναι το ενδεχόμενο στο Δήμο Καρπενησίου να πάμε και σε δεύτερη Κυριακή, αφού δύσκολα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν από την πρώτη. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πλάστιγγα γέρνει προς στους δύο «δυνατούς» επικεφαλείς υποψηφίους Κώστα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Καρφή, οι οποίοι πιθανόν είναι να μονομαχήσουν στις 14 του μήνα για τη δημαρχία. Βέβαια από το περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη, υποστηρίζουν ότι ο Δήμος θα κερδιθεί από την πρώτη Κυριακή.

Στο Δήμο Αγράφων

Ο νέος Δήμος Αγράφων την Κυριακή το βράδυ θα έχει τον Δήμαρχό του, καθώς τα πράγματα για τον δεύτερο δήμο του νομού είναι πιο εύκολα, από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί μόνο δύο συνδυασμοί, αυτός του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Τάτση «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΑΦΩΝ» και του Θοδωρή Μπαμπαλή «ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». Εδώ η όποια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, ωστόσο όμως πολλοί λένε ότι ο Δήμος θα κριθεί στις λεπτομέρειες και για λίγους ψήφους.
Στην Περιφέρεια
Όσον αφορά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από πλευράς Ευρυτανίας, τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη διεκδικούν 6 υποψήφιοι. Ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος με το Συνδυασμό του Θανάση Χειμάρα «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ», ο Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς με το συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ», η Ελισάβετ Σταμέλου με το συνδυασμό του Γιώργου Μαρίνου «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», ο Γιάννης Μακρής με το συνδυασμό του Νίκου Παπανδρέου «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», ο Σταύρος Κοσμάς με το συνδυασμό του Νίκου Στουπή «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» και ο Κώστας Ντζούζγος με το συνδυασμό της Δέσποινας Σπανούδη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ».
Όπως όλα δείχνουν και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή για να εκλεγεί ο Περιφερειάρχης και κατ’ επέκταση και ο αντίστοιχος Αντιπεριφερειάρχης. Στην Ευρυτανία οι επικρατέστεροι μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής είναι οι δυο παλιοί – καλοί φίλοι που θα βρεθούν αυτή τη φορά αντιμέτωποι, διεκδικώντας να υπηρετήσουν την Ευρυτανία από ένα άλλο μετερίζι.
Και εδώ, παρότι φαίνεται ότι ο Περγαντάς πάει μπροστά η μάχη θα είναι πολύ δυνατή.
Να ευχηθούμε όλα να κυλήσουν ομαλά και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε και πάλι μαζί για να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των εκλογών αναλυτικά από κάθε χωριό της Ευρυτανίας αλλά και για την Περιφέρεια.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

«Ο διάλογος είναι η ψυχή της Δημοκρατίας»


Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι ξύλινοι μονόλογοι έχουν πλέον ξεπεραστεί. Σημασία έχει η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών. Η «Δύναμη Ανανέωσης» σας προσκαλεί σε έναν ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο με τον Κώστα Μπακογιάννη την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο καφέ «Είθισται» στην Πλατεία του Καρπενησίου.

2500 χρόνια Ιστορία Ευρυτανική εκπροσώπηση στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο με το Θεόδωρο Κατσιάδα να τερματίζει τη διαδρομή


Με ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος.
Η φετινή διοργάνωση είχε επετειακό φόντο, καθώς συμπληρώνονταν 2500 χρόνια από την ημέρα που ο Φειδιππίδης ή ο Ευκλής, οι απόψεις διίστανται για το ποιος ήταν ο ημεροδρόμος, έτρεξε από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα για να φωνάξει το «νενικήκαμεν».
Συνολικά συμμετείχαν 15.861 δρομείς, μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτδιοίκησης όλης της χώρας, επώνυμοι και πλήθος κόσμου. Ένας εκ των δρομέων εκπροσώπησε την Ευρυτανία και συγκεκριμένα τα Άγραφα ο κ. Θεόδωρος Κατσιάδας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγράφων. Ο κ. Κατσιάδας φορώντας γαλανόλευκη φανέλα που έγραφε ΑΓΡΑΦΑ, διένυσε 42.195 χιλιόμετρα και τερμάτισε μετά από 5 ώρες 22 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας δήλωσε τα εξής: «Επέλεξα να κάνω κάτι που μου φάνταζε όνειρο μέχρι της 31/10/2010 το πρωί όπου ξεκίνησα να τρέχω τον μεγάλο Μαραθώνιο, στα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα έπαιρνα θάρρος από τον κόσμο που φώναζαν «μπράβο Άγραφα», «τρέξε Πατριώτη» και όλα έδειχναν εύκολα. Περνώντας όμως τον Γέρακα και έχοντας διανύσει 30 χιλιόμετρα ένιωθα εξασθενημένος, πονάγανε τα πόδια μου και άρχισα να σκέφτομαι ότι «καλά είναι για πρώτη φορά ας σταματήσω», πάλι όμως δίσταζα γιατί εκτός εμένα κουβαλούσα και μια μεγάλη λέξη «Άγραφα», έτσι σφίγγοντας τα δόντια και με την σκέψη ότι δεν έχω δικαίωμα να σταματήσω, μετρώντας ένα ένα τα χιλιόμετρα, τερμάτισα ενθουσιασμένος, χαρούμενος και πιο σοφός πλέον γιατί κατάλαβα ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να το πιστέψει και να έχει κίνητρο.
Με την ευκαιρία αυτή, θα αφιερώσω τον τερματισμό μου στους νέους του μεγάλου Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ που μένουν μόνιμα εκεί και ζουν το δικό τους Μαραθώνιο!»
Ο Μαραθώνιος διεξήχθη υπό το βλέμμα του ηλίου με δρομείς διάφορων εθνικοτήτων που έστειλαν το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθε».
Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων, εναντίον των Περσών.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα, χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.
Έναν πίνακα, ο οποίος φέτος απόκτησε ακόμη πιο έντονη λάμψη, λόγω της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και μια μοναδική μαζικότητα, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Για την ιστορία στο φετινό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας νικητής στέφθηκε ο Ράιμον Μπετ από την Κένυα με χρόνο 2,12,40. Δεύτερος τερμάτισε ο Τζόναθαν Κιπκορίρ που ήταν και το φαβορί της κούρσας, αφού έχει ατομικό ρεκόρ 2,07 με 2,14,05 και τρίτος ο συμπατριώτης τους Έντουιν Κιμουτάι με 2, 15, 21.