Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κώστας Κοντογεώργος: «…η Ευρυτανία θα έχει φωνή δυνατή, αυτοδύναμη και δεν θα αποτελεί κολαούζο κανενός»


Την σιγουριά του ότι ο Θανάσης Χειμάρας θα εκλεγεί Περιφερειάρχης Στερεάς και ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, εκφράζει στην αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο Νομάρχης Ευρυτανίας. Ο Κώστας Κοντογεώργος, βαθύτατος γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από εκείνους που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στο τόπο μας αλλά και ώριμος όσο ποτέ άλλοτε, όπως αναφέρει, πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα γιατί πιστεύει ότι έχει ακόμη να προσφέρει πολλά περισσότερα σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο και στην ευρύτερη μεγάλη οικογένεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Ζητά από τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή για να δώσουν έτσι απάντηση σε μια κυβερνητική πολιτική, η οποία θέλει την περιφέρεια να μένει πίσω κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για τις άμεσες προτεραιότητες, που είναι η οριστική άρση της απομόνωσης του νομού μας. Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ο Κώστας Κοντογεώργος τονίζει: «Καλώ όλους τους συμπατριώτες μας με πνεύμα σύνεσης και πάνω απ’ όλα με προβληματισμό να μας κρίνουν αυστηρά και να μας συγκρίνουν» Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

κ. Κοντογεώργο λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές και η μάχη της Περιφέρειας Στερεάς καλά κρατεί. Πώς βλέπετε να διαμορφώνετε το όλο κλίμα τόσο για τον κ. Χειμάρα, όσο και για την δική σας υποψηφιότητα;
Καταρχήν να πω ότι ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, σε όλο το επίπεδο της Περιφέρειας. Από τις επισκέψεις που έχω κάνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον στα 3/5 της Περιφέρειας, θέλω να πω ότι οι πολίτες δείχνουν ώριμοι όσο ποτέ, αλλά και προβληματισμένοι για τη νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Το κλίμα για εμάς είναι θετικό, γιατί μας δίνετε η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους πολίτες, να ανταλλάξουμε απόψεις και θέσεις. Το κυρίαρχο από όλα είναι ότι θα βγούμε στις εκλογές αυτές, βεβαίως αυτό θα γίνει τη δεύτερη Κυριακή για να είμαστε ρεαλιστές, και τούτο γιατί άλλαξε ο εκλογικός νόμος, μαζί με το πρόγραμμα Καλλικράτης, που απαιτεί υποψηφίες ενισχυμένες 50% ποσοστό συν 1 ψήφο. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 6 συνδυασμοί, που σημαίνει ότι πάμε στην δεύτερη Κυριακή. Το κλίμα είναι θετικό, ο Θανάσης Χειμάρας, ο επικεφαλής του συνδυασμού είναι ένας καταξιωμένος αυτοδιοικητικός και αποδεδειγμένα φίλος της Ευρυτανίας και κατ’ αυτή την έννοια και εμείς είμαστε μαζί του και γι’ αυτούς τους λόγους. Αλλά και μέσα στην Ευρυτανία, την οποία έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια και εγώ και οι συνεργάτες μου, πιστεύω ότι θα είναι θετικά τα αποτελέσματα.

Πως βλέπετε τα πράγματα για το θεσμό της αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση του Καλλικράτη;
Μια πολύ δύσκολη ερώτηση είναι αυτή, ιδιαίτερα με την συγκυρία που επικρατεί στην χώρα και με την μεγάλη οικονομική κρίση που πλέον έχει επηρεάσει και το τελευταίο νοικοκυριό, σε οποιοδήποτε σημείο της πατρίδας μας. Εκείνο που έχω να πω είναι, αν πράγματι ο Καλλικράτης εφαρμοστεί όπως είχε προταθεί και από την αυτοδιοίκηση την ίδια, και αν θέλει κάθε κεντρική εξουσία να δει αυτοδιοίκηση αποτελεσματική για τους πολίτες και για την ποιότητα της ζωής τους, θα πρέπει γρήγορα και ταχύτατα να εκδώσει και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του θεσμού. Η πρώτη περίοδος, βεβαίως, εκτιμώ θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, όπως βεβαίως είναι άμεσα εξαρτώμενη και από την γενική οικονομική κατάσταση της χώρας,. Ωστόσο, όμως, είμαι αισιόδοξος και τούτο γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες θα δώσουν τη δύναμη στους ανθρώπους εκείνους που δρουν αυτοδιοικητικά και δεν θα αποτελούν ουρά της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν απάντηση σε μια κυβερνητική πολιτική, η οποία θέλει την περιφέρεια να μένει πίσω. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πάει καλά, εάν βεβαίως κλιθούμε από το λαό να υπηρετήσουμε το θεσμό.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν εκ των πραγμάτων μέσα σε ένα πλαίσιο που θα ορίζεται από την πολιτική του μνημονίου, μένει καθόλου χώρος για να αναδειχθούν τα προβλήματα τις αυτοδιοίκησης;
Πάντα μένει χώρος παρόλο που το μνημόνιο δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό γύρω από κάθε δραστηριότητα και πόσο μάλλον γύρω από το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον με τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο ήδη ο υπουργός εσωτερικών, με την τεκμηρίωση και με την εισηγητική έγκλιση του προγράμματος «Καλλικράτης» στη Βουλή, επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από τα ίδια τα αυτοδιοικητικά όργανα το κατά πόσο θα αποδεχθούν αυτόν τον εγκλωβισμό ή θα σπάσουν τον κλοιό. Με όπλα όλες τις δυνατότητες που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με την εμπειρία που διαθέτουν τα αυτοδιοικητικά στελέχη, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες να υπάρξει χώρος δημιουργίας.

Μετά από τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ο Κώστας Κοντογεώργος στο χώρο αυτό με τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη;
Ώριμος όσο ποτέ άλλοτε μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο και στην ευρύτερη μεγάλη οικογένεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Πιστεύω όμως, εδώ θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση η λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αλλά συλλογική υπόθεση. Εγώ και οι συνεργάτες μου, και σε επίπεδο Περιφέρειας, μπορούμε να δώσουμε πολλά πράγματα ως Νομός και ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτό το πλαίσιο, δηλαδή ο Καλλικράτης, η νέα αυτοδιοικητική δομή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει στα χέρια της τα όπλα όπως είναι το ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά προγράμματα, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλά περισσότερα και κυρίως τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας.

Θα ήθελα να μας αναφέρετε ορισμένα από τα σχέδια σας για την Ευρυτανία μέσα από τον ρόλο του αντιπεριφερειάρχη.
Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι οι άμεσες προτεραιότητες, και δεν υποχωρούμε με τίποτα, είναι η οριστική άρση της απομόνωσης του νομού μας. Το οδικό δίκτυο Λαμία- Καρπενήσι-Αγρίνιο, είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Πλέον έχει χαρακτηρισθεί ευρωπαϊκό δίκτυο, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε στο παρελθόν και όλες οι υποδομές που σχετίζονται με την ανάπτυξη γενικά του νομού μας. Ο παραμεγδόβιος άξονας, ο άξονας των Αγράφων, η ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών, γενικά η ανάδειξη όλων των πρωτοπαραγωγικών πόρων που στηρίζουν τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ευρυτανία, είναι πρώτη μας προτεραιότητα και αυτή θα υπηρετήσουμε και πάλι.

Τι δεν προλάβατε να κάνετε στην θητεία σας ως νομάρχης και τι θα θέλατε και για διάφορους λόγους δεν το πετύχατε;
Είναι γεγονός ότι δεν είναι θέμα αν προλαβαίνει κανένας, είναι οι προσπάθειες που κάνει. Υπήρχε μεγάλη προσπάθεια στο παρελθόν και σε τομείς που δεν απέδωσαν όσο τουλάχιστον θα ελπίζαμε ή και σε στόχους που βάλαμε και δεν τους καταφέραμε. Μέσα σε αυτούς τους στόχους, που δεν ήταν μόνο αποκλειστικά των δικών μας αρμοδιοτήτων, ήταν με εμπλοκή και άλλων φορέων και κυρίως κεντρικών φορέων τους κράτους, ήταν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, που σπάνε οριστικά την απομόνωση του νομού μας. Για παράδειγμα ακόμη, δεν προλάβαμε να οριστικοποιήσουμε τη λύση για το ΤΕΙ Καρπενησίου και λοιπά πολλά. Όμως αν κάποιος τα συγκρίνει όλα αυτά και τα ζυγίσει, θα δει ότι το ισοζύγιο είναι θετικό και αυτό μας ικανοποιεί. Όχι ότι μας ευχαριστεί, μας ικανοποιεί και μας δημιουργεί την αίσθηση και το πάθος και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο που πλέον θα λειτουργήσουμε.

Τι μπορούμε να ελπίσουμε για την επομένη των εκλογών;
Να ελπίζετε ότι θα είμαστε στα όργανα της αυτοδιοίκησης με την ψήφο του λαού, και ελπίζουμε ότι θα δούμε μια διαφορετική Ευρυτανία, αυτή που όλοι ονειρευόμαστε, με την επίλυση των μεγάλων αυτών προβλημάτων που προανέφερα, όμως το κυριότερο απ΄ όλα είναι να ελπίζουμε ότι η Ευρυτανία θα έχει φωνή δυνατή, αυτοδύναμη και δεν θα αποτελεί κολαούζο κανενός. Εξάλλου σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε δυνατή φωνή ως τόπος, αλλά και τώρα στην συγκόλληση του νέου συνδυασμού που διεκδικούμε τη διοίκηση της νεοσύστατης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεν είμαστε κολαούζος κανενός και δεν αποτελούμε ουρά κανενός. Έχουμε τη δική μας φωνή και ευελπιστούμε να χτίσουμε συμμαχίες, που απαραίτητα είναι αναγκαίε,ς για να δώσουμε τη λύση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Κυρίως για να δούμε μια διαφορετική αντίληψη πάνω στα προβλήματα και για την επίλυσή τους που αφορούν συνολικά τους πολίτες της Ευρυτανίας, θέματα απασχόλησης, θέματα περιβάλλοντος, θέματα ανάπτυξης που είναι καθοριστικά για το μέλλον μας.

Τι μήνυμα στέλνετε στους Ευρυτάνες;
Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη που είχατε να με φιλοξενήσετε στην εφημερίδα σας. Καλώ όλους τους συμπατριώτες μας με πνεύμα σύνεσης και πάνω απ’ όλα με προβληματισμό να μας κρίνουν αυστηρά και να μας συγκρίνουν, αλλά να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου. Πιστεύω πως οι συμπολίτες μας, πολύ πιθανόν να είναι απογοητευμένοι από τα κεντρικά πολιτικά πράγματα που συμβαίνουν με τα μνημόνια, με τις Τρόικες και με τις περικοπές, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, είναι η καθημερινότητα μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι, είναι η ποιότητα της ζωής μας. Καλώ κάθε υγιή σκεπτόμενο Ευρυτάνα να συμμετάσχει σε αυτήν την διαδικασία, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή μας μέσα από το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.