Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

2500 χρόνια Ιστορία Ευρυτανική εκπροσώπηση στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο με το Θεόδωρο Κατσιάδα να τερματίζει τη διαδρομή


Με ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος.
Η φετινή διοργάνωση είχε επετειακό φόντο, καθώς συμπληρώνονταν 2500 χρόνια από την ημέρα που ο Φειδιππίδης ή ο Ευκλής, οι απόψεις διίστανται για το ποιος ήταν ο ημεροδρόμος, έτρεξε από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα για να φωνάξει το «νενικήκαμεν».
Συνολικά συμμετείχαν 15.861 δρομείς, μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτδιοίκησης όλης της χώρας, επώνυμοι και πλήθος κόσμου. Ένας εκ των δρομέων εκπροσώπησε την Ευρυτανία και συγκεκριμένα τα Άγραφα ο κ. Θεόδωρος Κατσιάδας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγράφων. Ο κ. Κατσιάδας φορώντας γαλανόλευκη φανέλα που έγραφε ΑΓΡΑΦΑ, διένυσε 42.195 χιλιόμετρα και τερμάτισε μετά από 5 ώρες 22 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας δήλωσε τα εξής: «Επέλεξα να κάνω κάτι που μου φάνταζε όνειρο μέχρι της 31/10/2010 το πρωί όπου ξεκίνησα να τρέχω τον μεγάλο Μαραθώνιο, στα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα έπαιρνα θάρρος από τον κόσμο που φώναζαν «μπράβο Άγραφα», «τρέξε Πατριώτη» και όλα έδειχναν εύκολα. Περνώντας όμως τον Γέρακα και έχοντας διανύσει 30 χιλιόμετρα ένιωθα εξασθενημένος, πονάγανε τα πόδια μου και άρχισα να σκέφτομαι ότι «καλά είναι για πρώτη φορά ας σταματήσω», πάλι όμως δίσταζα γιατί εκτός εμένα κουβαλούσα και μια μεγάλη λέξη «Άγραφα», έτσι σφίγγοντας τα δόντια και με την σκέψη ότι δεν έχω δικαίωμα να σταματήσω, μετρώντας ένα ένα τα χιλιόμετρα, τερμάτισα ενθουσιασμένος, χαρούμενος και πιο σοφός πλέον γιατί κατάλαβα ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να το πιστέψει και να έχει κίνητρο.
Με την ευκαιρία αυτή, θα αφιερώσω τον τερματισμό μου στους νέους του μεγάλου Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ που μένουν μόνιμα εκεί και ζουν το δικό τους Μαραθώνιο!»
Ο Μαραθώνιος διεξήχθη υπό το βλέμμα του ηλίου με δρομείς διάφορων εθνικοτήτων που έστειλαν το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθε».
Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων, εναντίον των Περσών.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα, χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.
Έναν πίνακα, ο οποίος φέτος απόκτησε ακόμη πιο έντονη λάμψη, λόγω της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και μια μοναδική μαζικότητα, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Για την ιστορία στο φετινό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας νικητής στέφθηκε ο Ράιμον Μπετ από την Κένυα με χρόνο 2,12,40. Δεύτερος τερμάτισε ο Τζόναθαν Κιπκορίρ που ήταν και το φαβορί της κούρσας, αφού έχει ατομικό ρεκόρ 2,07 με 2,14,05 και τρίτος ο συμπατριώτης τους Έντουιν Κιμουτάι με 2, 15, 21.