Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Οδηγίες προς ψηφοφόρους


Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τα πρώτα πανελλαδικά αποτελέσματα αναμένονται στις 9.30 το βράδυ.

Όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και σε αυτήν θα εφαρμοστεί το σύστημα αποστολής αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 5.500 εκλογικών τμημάτων από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που απορρέει από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Στους νέους δήμους που έχουν προκύψει από συνενώσεις το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο θα μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει από έναν μέχρι τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού διαμερίσματος (πρώην δήμου) από το οποίο προέρχεται. Στο δεύτερο μέρος θα μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από κάποιο από τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην δήμους) που έχουν συνενωθεί. Στο τρίτο μέρος θα πρέπει να ψηφίσει υποψήφιους για την προεδρία του δημοτικού, τοπικού, διαμερίσματος από το οποίο προέρχεται ο δημότης.

Στους δήμους όπου δεν έγιναν συνενώσεις (στη Φθιώτιδα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση), η διαδικασία σταυροδοσίας δεν αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχουν το δεύτερο και το τρίτο τμήμα του προαναφερόμενου ψηφοδελτίου. Έτσι οι δημότες αυτών των δήμων δεν θα κληθούν να σταυροδοτήσουν δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών διαμερισμάτων (πρώην δήμων) ούτε υποψήφιους προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς δεν υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα.

Αν ο πρώην δήμος στον οποίο είναι κάποιος ψηφοφόρος εγγεγραμμένος εκλέγει μέχρι τώρα μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους, τότε ο εκλογέας θα βάζει έναν μόνο σταυρό προτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων σε κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται πόσους σταυρούς έχει κανείς δικαίωμα να σημειώσει. Παράλληλα, πινακίδες με οδηγίες θα είναι αναρτημένες σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και για τους υποψήφιους δημάρχους οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάλουν σταυρό, αν όμως μπουν οι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, δεν ψηφίζουν για την ανάδειξη περιφερειάρχη, αλλά μόνο για την ανάδειξη δημάρχου. Εξάλλου, οι ετεροδημότες στις εκλογές του Νοεμβρίου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου φέρονται γραμμένοι και όχι στο Δήμο όπου μένουν.