Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Η είδηση, για Μικρό Πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει στο Δήμο Καρπενησίου, ζωντάνεψε μνήμες μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας που πέρασαν από τον τόπο μας. Μνήμες για την Πρώτη μικρή, Πρώτη μεγάλη του τότε Δημοτικού Σχολείου, πριν περάσουν οι μαθητές τις τάξεις του και φθάσουν στο Σχολαρχείο.
Δεν γνωρίζω γιατί προτιμήθηκε η λέξη Μικρό και όχι Λαϊκό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από άλλους Δήμους της Επικράτειας.Με την ονομασία Μικρό δηλώνεται ότι το Πανεπιστήμιο έχει την ιδιότητα του μικρού όπως αυτή ερμηνεύεται από το Λεξικό του Μανώλη Τριανταφυλλίδη. Όποιο και αν είναι το σκεπτικό, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί, κατά τη γνώμη μου, τους Ευρυτάνες που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο τόπο μας. Μιας Σχολής, χωρίς πρώτο συνθετικό. Έτσι, η ονομασία θα μείνει, ξένη, φαντάζομαι στους Ευρυτάνες Πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους ακαδημαϊκούς που γεννήθηκαν στον τόπο μας, τους επιστήμονες που τον υπηρετούν, αλλά και στους πολίτες του τόπου.
Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πανεπιστήμιο.Υπάρχει μόνο Πανεπιστήμιο καθώς και Ανοικτό πανεπιστήμιο.Στην κατηγορία αυτή φοιτούν οι φοιτητές, σπουδάζουν την επιστήμη τους, μετά από εξετάσεις .
Στην άλλη κατηγορία που ανήκει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, δηλαδή πανεπιστήμιο κοντά στο λαό, παρακολουθούν διαλέξεις πολίτες ενός δήμου, μιας περιοχής σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.Τα θέματα μπορεί να αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό κτλ. Και στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα αλλά και στο Νομό το Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει, αν αρχίσει με την ενημέρωση για την αξιοποίηση των πηγών πλούτου της ευρυτανικής γης.