Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Παραδοσιακή μουσική πανδαισία


στη συναυλία των μαθητών της Σχολής Παραδοσιακών μουσικών οργάνων, της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα η συναυλία των μαθητών της Σχολής Παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου, επί τη λήξη των μαθημάτων.
Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του υπευθύνου της Σχολής κ. Σεραφείμ Μαλάτου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στο σημαντικό έργο που επιτελείται στη Σχολή.
Η υπέροχη αυτή παραδοσιακή μουσική πανδαισία ξεκίνησε με την Ελένη Δαράβαλη, που έπαιξε στο Σαντούρι, τα τραγούδια «Η μάνα μου στην Ξενιτιά» και «Έχε γειά πάντα γειά». Ακολούθησαν οι Δημήτριος Γώγος και Άρης Γυφτομήτρος, στο Μπουζούκι, με την «Φραγκοσυριανή και «Οι Θαλασσινοί». Η Γεωργία Σταματελοπούλου και ο Ανδρέας Κελέσης έπαιξαν με Βιολί τα τραγούδια «Είναι καρδιές όπου γελούν» και «Από ξένο τόπο».
Στην συνέχεια του προγράμματος ο Κώστας Πολονύφης με Λαούτο έπαιξε το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», τραγούδι που ερμηνεύτηκε θαυμάσια από την Μαριάννα Πολονύφη με τον δάσκαλο μουσικής Δημ. Λόζο στο βιολί. Ο Γιάννης Χαλαστάνης με Λαούτο και συνοδεία βιολιού έπαιξε το «Σηκώστε να χορέψουμε» και ακολούθησαν, ο Κλεάνθης Κουτσοκώστας στην Ηλεκ. Κιθάρα, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα το «Για ένα κομμάτι ψωμί», τραγούδι των Κατσιμίχα) και το «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά» (Υπόγεια Ρεύματα).
Ο μαθητής της Σχολής Νίκος Ζιάκας έπαιξε Κιθάρα «Αχ θάλασσά μου σκοτεινή» (Ν. Πορτοκάλογλου) και το «Δεν θα δακρύσω πια για σένα» (Πυξ-Λαξ).
Ο Σταύρος Φυσέκης με Ηλεκ. Κιθάρα, έπαιξε τα τραγούδια, Ελάφι και τον Ύμνο του ΠΑΟ. Η Σοφία Τσακνιά του Αθανασίου, ο Θανάσης Κοντοκώστας, η Δέσποινα Βονόρτα και ο Κωνσταντίνος Σαπούνης με την Κιθάρα τους έπαιξαν τα τραγούδια, Romance,Wayfaring Stranger, Τάνγκο της Νεφέλης, Νοσταλγικό Βαλς, Ελάφι και Φεγγαράκι μου λαμπρό, Vilano, Se io makorgo, Ντουέτα: Sarabande, Μικρή Ραλλού.
Ακολούθησε μια υπέροχη παρουσίαση σπουδαίων τραγουδιών του ελληνικού πενταγράμμου με μαέστρο και συνοδό την καθηγήτρια Γεωργία Πουλοπούλου – Ανδρεάκη από τους μαθητές Μαρία Γυφτομήτρου στο «Σήκω χόρεψε συρτάκι» (Γ. Ζαμπέτας), Δέσποινα Βουτσέλη, στο «Άπονη ζωή» (Στ. Ξαρχάκος), Φωτεινή Γκρίζη, στο «Συννεφούλα» (Δ. Σαββόπουλος), Κατερίνα Ανδρεάκη, στο «Σ’ έβλεπα στα μάτια» (Δ. Μούτσης), Κώστα Μπίστα, στο «Άσπρα- Κόκκινα» (Δ. Μούτσης), Μαρία Γυφτομήτρου, στο «Δίχως την καρδούλα μου» ( Στ. Κουγιουμτζής), Δέσποινα Βουτσέλη, στο «Μίλησέ μου» (Μ. Χατζιδάκης), Φωτεινή Γκρίζη, στο «Άσπρα θα φορέσω» (Γ. Κατσαρός), Κατερίνα Ανδρεάκη, στο «Η γοργόνα» (Μ. Λοϊζος), Κώστα Μπίστα» στο «Απόψε στις ακρογιαλιές» (Β. Τσιτσάνης) και στο «Να με πάρεις μακριά» (Δ. Σαββόπουλος)
Στο Β΄ μέρος της Συναυλίας η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας παρουσίασε επίσης ένα υπέροχο πρόγραμμα, με τους μαθητές Χριστόφορο Κανάκη (Μπάσο), Μιχάλη Καζανά (Αρμόνιο), Αργύρη Βάϊο: (Ακουστική Κιθάρα), Τριανταφυλλιά Τσαλαφούτα (Ακορντεόν), Άρη Γυφτομήτρο (Μπουζούκι), Γιάννη Λυμπέρη (Μπουζούκι), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (Μπουζούκι), Παναγιώτη Λαδά (Μπαγλαμά), Δημήτρη Λαδά ( Τζουρά), Δημήτρη Ανδρεαδάκη (Κρουστά) και Δημήτρη Ρούσκα (Κρουστά), να δίνουν ρεσιτάλ παίζοντας με μοναδική δεξιοτεχνία τα μεγάλα τραγούδια «Που’ σαι Θανάση», «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», «Πληγωμένο χελιδόνι», «Παποράκι του Μπουρνόβα».
Να επισημάνουμε ότι η Διδασκαλία των οργάνων: Παραδοσιακό Βιολί, Λαούτο, Σαντούρι και Μπουζούκι στην Σχολή γίνεται από τον Καθηγητή Μουσικής κ. Δημήτριο Λόζο, η Διδασκαλία των Οργάνων: Αρμόνιο και Ακορντεόν από την Καθηγήτρια Μουσικής κ. Γεωργία Πουλοπούλου- Ανδρεάκη και η Διδασκαλία της Κιθάρας από τον Καθηγητή Μουσικής κ. Ιωάννη Συγγούνη.
Μετά το πέρας του προγράμματος ο κ. Μαλάτος συνεχάρη τους δασκάλους και τους μαθητές για την ωραία συναυλία που παρουσιάστηκε, ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και φυσικά τους συντελεστές αυτής.
Ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, Πρόεδρος και ιδρυτής της Σχολής, εφημέριος της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων, όπου στεγάζεται και λειτουργεί η Σχολή αλλά και εμπνευστής της διοργάνωσης της συναυλίας, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου για την καθοριστική συμβολή του στην δημιουργία της Σχολής αυτής πριν από πέντε χρόνια και στο σημαντικό έργο που επιτελείται. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στην Δημοτική αρχή Καρπενησίου όπως και στον κ. Μαλάτο που τον χαρακτήρισε ως ψυχή της Σχολής ενώ ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους δασκάλους για το εν γένει έργο τους, συγχαίροντας τέλος γονείς και μαθητές για την προσπάθειά τους καθώς και τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου την αμέριστη συμπαράσταση τους.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Σχολής, δίνοντας βαρύτητα, στην πνευματική διάσταση και την παιδεία, που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε μαθητής με την ενασχόλησή του με την μουσική.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Λ. Παπαδόπουλος, Κ. Καρβέλης, Ε. Καρφής και Παπαροϊδάμης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κώστας Χονδρός που ήταν και ο χορηγός της συναυλίας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας κ. Νίκος Παυλέτσης, ο Προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. ο Υπ/ντης Γιάννης Κατσαρός,ο Δ/ντης Δασών κ. Καραγεώργος, αρκετοί πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και πλήθος κόσμου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΓΓΟΥΛΗ