Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Κώστας Μπακογιάννης: «Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση και στην υπηρεσία των Ευρυτάνων και είμαι έτοιμος να κριθώ αυστηρά»


Την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Καρπενησίου στο νεοσύστατο καλλικρατικό δήμο, ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ο γιος του αείμνηστου ευρυτάνα πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης.
Παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν την Ντόρα Μπακογιάννη και βρίσκονταν δίπλα της σε κάθε πολιτικής της κίνηση, βρέθηκαν στον Προυσό, παραμονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας για να ευχηθούν καλή δύναμη στον αγώνα του Κώστα Μπακογιάννη.
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου ανακοίνωσε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του, ενώ τόνισε προς χρειάζεται τις αστείρευτες δυνάμεις των Ευρυτάνων, για να βγει η Ευρυτανία από το τέλμα. Να μετατραπεί ο νέος Δήμος Καρπενησίου σε Δήμο Πρότυπο. Σ’ ένα εργαστήρι δημοκρατίας και δημιουργίας που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την ομιλία του κ. Μπακογιάννη.


«Σήμερα γιορτάζει η Παναγιά της Ρούμελης, η Παναγιά η Προυσιώτισσα και μαζί της σύσσωμη η Ευρυτανία και όλη η Ελλάδα. Είναι μέρα χαράς και ελπίδας για όλους συμπατριώτες μας, μικρούς και μεγάλους, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες.

Αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα βρίσκομαι και εγώ εδώ στο Προυσό, μερικά χιλιόμετρα από τη γενέτειρα του πατέρα μου, τον τόπο που έζησε και λειτούργησε ο παππούς μου, για να προσκυνήσω και για να ανακοινώσω την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος για το Νέο Δήμο Καρπενησίου με μια ανεξάρτητη και υπερκομματική συμμαχία πολιτών.

Η μεγάλη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα ανεπηρέαστο. Η Ευρυτανία και ο νέος Δήμος Καρπενησίου βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Συνειδητοποιούμε πλέον καθημερινά, ότι οι δομές, οι επιλογές και οι πρακτικές που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ξεπεραστεί. Αυτό το μοντέλο άσκησης πολιτικής όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο εξαντλήθηκε και εξάντλησε. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

Στο άλμα προς τα εμπρός ο Καλλικράτης προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η κοινωνία άλλωστε είναι πολύ μπροστά από την πολιτική.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για μια πολιτική αρχών και αξιών. Η ενότητα, η εμπιστοσύνη και η ελπίδα θα αποτελέσουν τη βάση του αγώνα μας.

Πρώτον, ενότητα του νέου Δήμου, η ενότητα των Ευρυτάνων, είναι η προτεραιότητα μου. Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας, δεν περισσεύει κανείς. Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση. Ασφαλώς ο διάλογος μόνο καλύτερους μπορεί να μας κάνει. Οφείλουμε να εκφράζουμε τις θέσεις και τις αντιθέσεις μας. Να συμφωνούμε και να διαφωνούμε. Πρέπει όμως όλοι να δεσμευτούμε ότι θα δημιουργήσουμε τις συναινέσεις που επιβάλουν οι τοπικές ανάγκες για να δώσουμε επιτέλους λύσεις στα προβλήματα. Ό,τι θα είμαστε όλοι μαζί – μια γροθιά. Καθόσον με αφορά την επόμενη ημέρα στον Νέο Δήμο Καρπενησίου αναγνωρίζω μόνο ένα κόμμα – το κόμμα τω Ευρυτάνων.

Δεύτερον, εμπιστοσύνη. Σήμερα παρουσιάζονται μπροστά στους συμπατριώτες μου ελεύθερος. Δεν ζητάω μόνο τη στήριξη, αλλά πρωτίστως την εμπιστοσύνη τους. Είμαι έτοιμος να δημιουργήσω και να εμβαθύνω σχέσεις ουσίας, σχέσεις ειλικρίνειας, με τον καθένα και την κάθε μια ξεχωριστά. Πραγματικές σχέσεις που θα δοκιμάζονται σε βάθος χρόνου και θα βασίζονται στην αλήθεια, στην ευθύτητα και τα ξεκάθαρα λόγια. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση και στην υπηρεσία των Ευρυτάνων και είμαι έτοιμος να κριθώ αυστηρά από τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και το έργο που θα έχουμε επιτελέσει.
Τρίτον, ελπίδα. Σε αυτή τη τόσο δύσκολη συγκυρία για το Νέο Δήμο Καρπενησίου, την Ευρυτανία και την Ελλάδα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ανάμεσα σε εκείνους που επενδύουν στον λαϊκισμό και στον φόβο και σε εκείνους που προτάσσουν τον ορθολογισμό και την ελπίδα. Είναι επιλογή ανάμεσα στη παλαιά λογική του βολέματος, της αδράνειας, της στασιμότητας και στη νέα που εκφράζει όλους εκείνους που θέλουν να γίνουν αλλαγές για μια Ευρυτανία ισχυρή, δυνατή και περήφανη. Σε όλους εμάς που θέλουμε να φέρνουμε όλα τα προβλήματα στο φως, να τα αντιμετωπίζουμε θεσμικά, αποτελεσματικά, χωρίς σκιές. Σε όλους εμάς που θέλουμε να χτίσουμε το αύριο πάνω σε θεμέλια ισχυρά.

Χρειαζόμαστε νέα ορμή, νέα πνοή, νέα έμπνευση. Η Ευρυτανία και ο νέος Δήμος Καρπενησίου αδιαμφισβήτητα έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε ένα μοναδικό φυσικό κεφάλαιο, το οποίο είναι το σπουδαίο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο νέος Δήμος Καρπενησίου μπορεί να είναι διαφορετικός. Αρκεί να εργαστούμε συλλογικά και συστηματικά με σχέδιο, πρόγραμμα και έμπνευση σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα, αναλαμβάνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των συμπατριωτών μου.

- Στο τουρισμό και τον πολιτισμό να στοχεύσουμε σε μια σταθερή δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες αγορές μέσω της συστηματικής ανάδειξης ολόκληρου του νέου Δήμου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Στα έργα και τις υποδομές να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης του Καρπενησίου, η οποία σήμερα αδικεί κατάφωρα την Ευρυτανία, να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο και να αξιοποιήσουμε το Χιονοδρομικό μας Κέντρο
- Στο Περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη να υιοθετήσουμε καινοτόμες μεθόδους, οι οποίες θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωντανής φυσικής μας κληρονομιάς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών.
- Ως προς τη χρηματοδότηση να δεχτούμε τη στενότητα του Κεντρικού Κράτους ως δεδομένο και να αξιοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους, όπως τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Ζητώ από όλους τους συμπατριώτες μου να με στηρίξουν σε αυτό το νέο ξεκίνημα, στις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να πάω χωριό – χωριό, σπίτι – σπίτι, και πόρτα – πόρτα. Θα συνομιλήσω με όλους τους κατοίκους του Νέου Δήμου για την Ευρυτανία του μέλλοντος μας, το Νέο Δήμο Καρπενησίου που ονειρευόμαστε. Στο Καρπενήσι, τη Δομνίστα, την Ποταμιά, τους Κτημένιους, τα Φουρνά και τον Προυσό. Με όπλα τις αρχές μας, την ενότητα, την εμπιστοσύνη και την ελπίδα, τις δεσμεύσεις μας, στα έργα και τις υποδομές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για τον τόπο.

Ξέρω ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Έχω όμως, πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις των Ευρυτάνων. Για να βγάλουμε την Ευρυτανία από το τέλμα. Να μετατρέψουμε το νέο Δήμο Καρπενησίου σε Δήμο Πρότυπο. Ένα εργαστήρι δημοκρατίας και δημιουργίας που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.

Καλό μας αγώνα.»