Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Με λαμπρότητα και τιμές η 25η Μαρτίου σε όλη την Ευρυτανία


Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα αλλά και την συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Ευρυτανία, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. 


Το πρωί της εορτής, η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού παρακολούθησαν την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και στην συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου από τους φορείς του τόπου, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφωνήθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας κορυφώθηκαν με την μεγαλοπρεπή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Πέτρος Σελέκος, ενώ τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στο Καρπενήσι παρακολούθησαν ακόμη, Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας κορυφώθηκαν με την μεγαλοπρεπή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Πέτρος Σελέκος, ενώ τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στο Καρπενήσι παρακολούθησαν ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Βουλευτής κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Νομού.
Το μόνο μελανό σημείο που σκίασε την παρέλαση ήταν ο χαμός του Κώστα Χουλιάρα, με τα παιδιά του Ορειβατικού να παρελαύνουν με περιβραχιόνιο προς ένδειξη πένθους για τον άδικο χαμό του δάσκαλού τους.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ 
Λαμπροί οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στη Φραγκίστα και τα γειτονικά χωριά     Αϊ-Γιώργη και Παλαιοκατούνα με ευρεία συμμετοχή δημοτών και επισκεπτών, και βέβαια με σημαιοφόρους τα σχολεία των χωριών, το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Παλαιοκατούνας.
Ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης σκόρπισαν στην πλατεία της Δυτ. Φραγκίστας τα Ευρυτανόπουλα των τοπικών σχολείων με τους καθιερωμένους εθνικούς χορούς. Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Επαγγελματικού Λυκείου Δυτ. Φραγκίστας, στην πλειοψηφία τους με παραδοσιακές στολές, τίμησαν την Εθνική Επέτειο και προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση με τους λεβέντικους χορούς τους με επικεφαλής την Γυμνάστριά τους κα Προσμίτη Βασιλική που με τη συνεργασία και της επίσης καθηγήτριάς τους Φυσ. Αγωγής κα Γκουνέλα Σοφίας είχε αναλάβει την ευθύνη και επιμεληθεί την προετοιμασία τους.
Στη Δυτ. Φραγκίστα πρωταγωνιστές συνολικά του Εθνικού Εορτασμού, όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του χωριού από τα νήπια μέχρι και το Επαγγελματικό Λύκειο.
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, προπαραμονή της γιορτής, σε όλες τις σχολικές μονάδες, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και ΕΠΑ.Λ. Δυτ. Φραγκίστας  πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πρωτότυπα εορταστικά προγράμματα, που στο Γυμνάσιο Δυτ. Φραγκίστας συμπληρώνονταν με εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο, ενώ στο Επαγγελματικό Λύκειο πλήθος παρόντων παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον επίκαιρη ψηφιακή δημιουργία των μαθητών με συντονισμό και επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Πληροφορικής και υπεύθυνης του σχολικού εργαστηρίου, κας Ταλάρη Αναστασίας, στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων τους. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Αγράφων κα Φεγγούλη Β., οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των όμορων σχολικών μονάδων, ο εφημέριος π. Θωμάς Γκορόγιας, προεδρεία τοπικών συλλόγων και μαθητικών κοινοτήτων.
Ανήμερα του Ευαγγελισμού οι σχολικές μονάδες συμμετείχαν στον καθιερωμένο εκκλησιασμό που έκλεισε με Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δυτ. Φραγκίστας παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Αγράφων κα. Φεγγούλη Βάσω, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Θύμιο Κολοκύθα και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. κ. Τελώνη Λεωνίδα και Γκορόγια Παναγιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου κα Δέσποινα Κουλαουτζίδου. Ακολούθησαν στην πλατεία η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Αμέσως στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μαθητική παρέλαση υπό τους ήχους της σφυρίχτρας της υπεύθυνης καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κας Προσμίτη Βασιλικής προ των επισήμων, και ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τους μαθητικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία. Χαρακτηριστικό της τοπικής εθιμοτυπίας το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα από το Σύλλογο Γυναικών Φραγκίστας και το δραστήριο Προεδρείο του που σε συνεργασία με το αξιόλογο Προεδρείο του Συλλόγου Νέων Δυτ. Φραγκίστας, στα πλαίσια της προετοιμασίας και διεξαγωγής των εορτασμών, παρέδωσαν με το προσωπικό τους παράδειγμα μαθήματα εθελοντισμού.