Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

*Θετικά κινήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων στην τελευταία του Συνεδρίαση. Σε μια εποχή που η υπομονή όλων είχε εξαντληθεί,
το Σώμα έδειξε χαρακτήρα δημιουργώντας επί της ουσίας πολλές ελπίδες για να πληρωθούν οι λαμβάνοντες από τον Δήμο, αλλά και για κάτι καλύτερο σε αυτό τον τόπο.

*Παρότι γνωρίζω πολλά, είναι νωρίς ακόμη να αναφερθώ με λεπτομέρειες για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στον Δήμο Αγράφων στις επικείμενες εκλογές. Όμως όπως και να το κάνουμε, στο προχθεσινό Συμβούλιο, ξεχώρισε μια ακόμη υποψηφιότητα που έδειχνε να κάνει από καιρό δειλά βήματα. Προχθές λοιπόν, άπαντες, με πρώτο τον Δήμαρχο κατάλαβαν, ότι ο πρώην, το πήρε απόφαση να κατέβει υποψήφιος. Το αν θα το καταφέρει να το πάει μέχρι τέλος θα δούμε.

*Ωστόσο προχθές διαφάνηκε για μια ακόμη φορά, ότι αυτή την χρονική στιγμή για τον Δήμο νοιάζονται και δίνουν μάχες 2-3 από τους αιρετούς. Κάποιοι πηγαίνουν στο Συμβούλιο επειδή πρέπει να πάνε και κάποιοι άλλοι για να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, θεωρώ ότι το έργο των Δ.Σ. δεν μπορεί να είναι αυτό.

*Πάμε τώρα στο «δωράκι» των ημερών, στην προκήρυξη με 24 εκατομμύρια του δρόμου απ’ το Αγρίνιο έως τον Άγιο Βλάσιο. Έργο που απ’ το 1996 είχε ενταχθεί στα διευρωπαϊκά  δίκτυα και που, έκτοτε, κάθε τετραετία αλλάζουν οι μελέτες, για να υπάρχει εν τέλει μελέτη μόνο για τα πρώτα 30 χιλιόμετρα κι αυτά πάνω στην εύκολη, ήδη υφιστάμενη χάραξη! Φυσικά, η προκήρυξη που μόλις βγήκε, δεν αφορά καν σ’ αυτά τα 30 χλμ, αλλά μόλις στα 7,5 πρώτα…! Άρα, το έργο δεν είναι «Αγρίνιο- Άγιος Βλάσης», αλλά … «Αγρίνιο-λίγο έξω απ’ την Καμαρούλα»!!!!!
Ας σταματήσουν λοιπόν να μας δουλεύουν όλοι αυτοί που δεν νοιάστηκαν ποτέ για τον συγκεκριμένο δρόμο. Όσον αφορά τα γραφόμενα για κλείσιμο του δρόμου από κατοίκους της περιοχής και άλλες αντιδράσεις, γιατί δεν προχωράει επί της ουσίας ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι, με την δημοπράτηση των 7 χλμ, στις 24 Σεπτεμβρίου, κανένας δεν πρόκειται να κάνει τίποτε απλά γιατί θα νομίσουν ότι το μεγάλο αυτό έργο, τελικά θα γίνει. Δυστυχώς για όλους μας, το εργάκι αυτό το χρωστούσαν και το δημοπρατούν για να σταματήσει ο ντόρος, καθότι για τα υπόλοιπα χλμ και μέχρι τον Άγιο Βλάσιο, δεν έχουν εκπονηθεί μελέτες. 

*Μεγάλης αποδοχής από επισήμους και απλούς πολίτες έτυχε το τριήμερο ιστορικό συνέδριο για την συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς πολέμους , με θέμα, «100 χρόνια από το έπος του 1912-1913». Την πρωτοβουλία και την διοργάνωση είχαν η Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών και έλαβε χώρα σε Προυσσό, Τόρνο και Καστανιά Ευρυτανίας. Για άλλη μια φορά μπράβο στην ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ και τους ανθρώπους που με τόσο μεράκι την διακονούν τόσα χρόνια.

*Διάβασα κάπου ότι για την «Αποκατάσταση της οικίας του Πανουργιά και τη μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης», εγκρίθηκε χρηματοδότηση προϋπολογισμού 811.999,81 €. Το έργο συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει ο Δήμος Δελφών. Η οικία Πανουργιά εκτιμάται ότι οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα και αποτελεί δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Για την οικία Πανουργιά βρέθηκαν οι 812 χιλιάδες, για το Ίδρυμα ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, που χρηματοδότησε ένας άλλος ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, ο σπουδαίος ελληνοαμερικανός Κώστας Πανουργιάς από την Ανατ. Φραγκίστα, δεν έκανε κανένας τίποτε. Γιατί τόση αδικία, την στιγμή, που το Ίδρυμα ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, είναι το σημείο της πολιτιστικής μας αναφοράς στον τόπο μας. Έτσι όμως είναι αυτά. Άμα έχεις μαχαίρι μου έλεγε η γιαγιά μου, τρως πεπόνι… 

*Η διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης ως το 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας, είναι κάποια από τα σημαντικότερα νέα δεδομένα που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο φόρος αλληλεγγύης θα διατηρηθεί ως και το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα). Επισημαίνει, επίσης, πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό θα διατηρηθεί και το 2014. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.
Ως τον Δεκέμβριο, δηλαδή, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο.
Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με μείωση των ΔΟΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 120. Επιπλέον, ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει οριστεί η ομάδα ελεγκτών που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού στις εφορίες.
Ντροπή σας Κύριοι, που μας κυβερνάτε με τόσα ψέματα. Που είναι η διαγραφή του φόρου αλληλεγγύης κ. Πρωθυπουργέ, για την οποία τόσα είχες πει προεκλογικά; Τι λες και συ Κώστα μου για όλα αυτά;