Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κάτι “παίζεται” με το ασθενοφόρο


που παραχώρησε η ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κοινότητα Αγράφων, μετά από ενέργειες του Ηλ. Καρανίκα και σχετικό αίτημα του πρώην Διοικητή του Γεν.Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ευαγγέλου Ξαρχά 
 
 Μέγα ζήτημα πάει να δημιουργηθεί με το ασθενοφόρο που δώρισε η ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με προορισμό τα Άγραφα. Το υπερσύχρονο όχημα βρίσκεται ήδη στον αύλιο χώρο του Νοσοκομείου και όπως μας είπε ο αν. Διοικητής Δ. Καρατσίκης, για την «τύχη» του θα αποφασίσει η νέα Διοικήτρια, που θα αναλάβει στις επόμενες μέρες.

Ως γνωστόν το ασθενοφόρο αυτό παραχωρήθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. μετά από προσωπικές ενέργειες του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα και μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως από τον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου. Στο αίτημά του, που υπέβαλε στις 31-1-12, ο κ. Ευάγγελος Ξαρχάς (βλ. δίπλα), ζητούσε από την ΟΠΑΠ, την παραχώρηση ενός τετρακίνητου ασθενοφόρου το οποίο μάλιστα θα σταθμεύει μόνιμα στην έδρα της τοπικής Κοινότητας των Αγράφων και το οποίο θα καλύπτει μια περιοχή που έχει πραγματικά ανάγκη. Τόνιζε επίσης στο έγγραφο ότι το ασθενοφόρο θα μπορούν να το κινούν οδηγοί του Δήμου Αγράφων αλλά και εθελοντές, μετά από εκπαίδευση και συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Υγείας.
Και ενώ όλοι περίμεναν πως το ασθενοφόρο, μετά την παραλαβή του θα πήγαινε στα Άγραφα ή στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και θα εξυπηρετεί από εκεί τα περιστατικά. Το θέμα που είναι ιδιαίτερα σοβαρό, έχει φτάσει στη Βουλή από τον Βουλευτή Μαγνησίας κ. Π. Μουτσινά (Βλ. πάνω) ο οποίος κατέθεσε Επερώτηση στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να ενημερωθεί για μείζονα θέματα υγείας στην Ευρυτανία και μεταξύ αυτών και για το ασθενοφόρο, ερωτώντας χαρακτηριστικά: «Γιατί αλλάζουν τον προορισμό του ασθενοφόρου που παραχώρησε η ΟΠΑΠ Α.Ε. και αντί για τα Άγραφα, το στέλνουν στο Νοσοκομείου Καρπενησίου;»
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο αλλά και την κοινότητα Αγράφων στην οποία έχει παραχωρηθεί το εν λόγω ασθενοφόρο.
Πάντως ανεξήγητο μπορεί να χαρακτηριστεί το ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, δια του οποίου ευχαριστεί την ΟΠΑΠ Α.Ε., που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και παραχώρησε στο Νοσοκομείο «ένα ασθενοφόρο  όχημα για τις υγειονομικές ανάγκες του δυσπρόσιτου ορεινού ανάγλυφου του Νομού Ευρυτανίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Άλλο είναι η παραχώρηση του ασθενοφόρου για τους ξωμάχους κατοίκους των Αγράφων, όπου το οδικό δίκτυο είναι χωμάτινο και δύσκολο και άλλο να παραχωρηθεί για τις ανάγκες του δυσπρόσιτου ορεινού ανάγλυφου του Νομού μας. Πιο δυσπρόσιτος τόπος από τα Άγραφα και τα γύρω χωριά δεν υπάρχει. Εξάλλου, αν ήταν να παραχωρηθεί ένα ακόμη ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, δεν επιβάλλονταν να είναι τετρακίνητο.
Θεωρούμε ότι με σωστές κινήσεις από τους εμπλεκομένους το όλο ζήτημα θα διευθετηθεί ορθώς και δικαίως καθότι δεν χωράει νομίζουμε ένα ακόμη πρόβλημα στα τόσα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας στον τόπο μας.