Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΩΡΑΣ ΜΕ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ

Με μια διαφορετική εκδήλωση για μια ακόμα φορά ο σύλλογος γυναικών Βαλαώρας μας εκπλήσσει ευχάριστα, αφού αναβιώνει τον παραδοσιακό αργαλειό που ήταν τόσο συνδεδεμένος με την ζωή μας και τις ανάγκες μας τα προηγούμενα χρόνια. «Από το Μαλλί στο Υφαντό» ο τίτλος της εκδήλωσης στην οποία παλιότερες  γυναίκες του χωριού θα αναβιώσουν και θα δείξουν στις νεότερες γενιές, όλες τις φάσεις επεξεργασίας του μαλλιού μέχρι να γίνει ένα χρηστικό υφαντό ένδυμα, σκέπασμα ή στρωσίδι για τις ανάγκες της οικογένειας και του σπιτιού.

Η διαδικασία επίδειξης ξεκινά το πρωί στις 10 με το  ίδιασμα του στημονιού και συνεχίζεται το απόγευμα με το ξάσιμο και λανάρισμα του μαλλιού, το γνέσιμο στη ρόκα και το αδράχτι, το τυλιγάδι, το βάψιμο της βάντας, η ανέμη, μέχρι το στήσιμο του αργαλειού και το πέρασμα του στημονιού στο αντί, τα μιτάρια και το χτένι (μίτωμα). Ακολουθεί το υφάδι στη σαΐτα και η διαδικασία ύφανσης του διασιδιού, όπως έλεγαν το ατελείωτο πέρα- δώθε της σαΐτας και να ολοκληρωθεί το υφαντό. Στη συνέχεια να επακολουθήσει η κατεργασία του στα "μαντάνια" και τη "νεροτριβή" , που συνήθως ήταν μαζί με τον νερόμυλο στο κοντινότερο ποτάμι, για να γίνουν τα υφαντά μαλακά, αφράτα και χρηστικά.
 Όλες αυτές τις φάσεις κατεργασίας θα αναβιώσουν στην υπέροχη πρωτοβουλία τους οι γυναίκες της Βαλαώρας.  Αξίζει να επισκεφτούμε και να στηρίξουμε την εκδήλωση, διδάσκοντας στα παιδιά μας, πώς οι άνθρωποι παλιότερα είχαν μάθει να καλύπτουν τις ανάγκες τους από μόνοι τους και με τι τέχνη και μεράκι το έκαναν.
Ελάτε λοιπόν για μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Βαλαώρα στις 16 Αυγούστου για να ξαναζωντανέψουμε την παράδοση και να θαυμάσουμε τα έργα της λαϊκής μας τέχνης.