Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Καρπενήσι προετοιμάζεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Μια από τις κορυφαίες ομάδες μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου πραγματοποιεί προετοιμασία στο Καρπενήσι αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για την 6 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι κατέφτασαν την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνουν έως τις 18 του μηνός. Διαμένουν και προπονούνται στο Hotel Spa Montana.

Προπονητής της ΤΣΣΚΑ είναι ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος επέλεξε το «χτίσιμο» της ομάδας να γίνει στην χώρα του. Ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε πέρυσι με επιτυχία την Τούρκικη Μπάνβιτ. Στο τεχνικό επιτελείο βρίσκονται επίσης δυο ακόμη Έλληνες, ο Κώστας Χατζηχρήστος και ο Ανδρέας Πιστιόλης, καθώς και ο Αμερικανός άλλοτε αθλητής του Παναθηναϊκού Ντάριλ Μίντλετον. Στο ρόστερ της νέας ΤΣΣΚΑ βρίσκονται 10 αθλητές της περυσινής ομάδας, μεταξύ των οποίων οι πρώην άσοι του Ολυμπιακού Μίλος Τεόντοσιτς και Κάιλ Χάινς. Ο πρώτος απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική Σερβίας. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Βίκτορ Χριάπα, ενώ στα μεταγραφικά ξεχωρίζει η προσθήκη του Γάλλου Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος είναι τραυματίας αυτό το διάστημα. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας στην Ευρυτανική πρωτεύουσα θα υπάρξουν φιλικά παιχνίδια με τον Απόλλωνα Πάτρας και με τα Τρίκαλα.
Οι Μοσχοβίτες κατέκτησαν την περασμένη σαιζόν το 45ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, ενώ συμμετείχαν και στο Final 4 της Ευρωλίγκας.
Η ΤΣΣΚΑ έχει ιδρυθεί το 1924 και τα χρώματα της είναι το κόκκινο και το μπλε. Έδρα της είναι το CSKA Universal Sports Hall, χωρητικότητας 5000 θέσεων. Έχει κατακτήσει 45 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 6 Ευρωπαϊκά (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008). Πρόεδρος της είναι ο Αντρέι Βατούτιν.
Οι ιθύνοντες του Montana υποδέχτηκαν τους Ρώσους το βράδυ της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου. Στην υποδοχή βρέθηκαν επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος Καρπενησίου και εκπρόσωποι του Δήμου Καρπενησίου. Στο Montana είχαν προετοιμαστεί επίσης η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών και ο νταμπλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός.
Ο νέος coach Δημήτρης Ιτούδης
Το μεγάλο «βήμα» στην προπονητική του καριέρα έκανε ο 44χρονος Δημήτρης Ιτούδης, που έχει υπογράψει 2ετες συμβόλαιο. Ο Βεροιώτης τεχνικός αγωνίστηκε στον Ερμή Τρικάλων Ημαθίας και τον Αλκέτα Αλεξάνδρειας. Έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στις ακαδημίες της Μλάντοστ και συνέχισε ως πρώτος τεχνικός στους έφηβους της Κ.Κ. Ζάγκρεμπ. Ακολούθησε μια 3ετια ως βοηθός του Μπόσκο Μπόζιτς στην ανδρική ομάδα, ενώ ήταν ο πρώτος προπονητής της πανεπιστημιακής ομάδας. Επέστρεψε στην Ελλάδα ως βοηθός τεχνικός του ΠΑΟΚ, ενώ στο τέλος της σαιζόν 1995-1996 υπήρξε επικεφαλής προπονητής του «δικεφάλου». Εργάστηκε επίσης στον Πανιώνιο και σαν πρώτος προπονητής του Φίλιππου Θεσσαλονίκης και την Μεντ. Ακολούθησε μια εκπληκτική 13ετια (1999-2012) στον Παναθηναϊκό, όπου ήταν βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, κατακτώντας 23 τίτλους, μεταξύ των οποίων 5 Ευρωπαϊκά. Την περασμένη σαιζόν 2013-2014 υπήρξε τεχνικός της Τούρκικης Μπάνβιτ, έχοντας ρεκόρ κανονικής περιόδου 29-1.
Μεταξύ των βοηθών του κ. Ιτούδη είναι ο 48χρονος Ντάριλ Μίντλετον. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε στον Παναθηναικό από το 2000 έως το 2005. Οι άλλοι δυο συνεργάτες του είναι ο 36χρονος Έλληνας Ανδρέας Πιστιόλης (Συνεργάστηκε με τον Ιτούδη σε Παναθηναϊκό και Μπάνβιτ) και ο 42χρονος Ρώσος πρώην παίχτης της ομάδας Άντον Γιουντίν. Το πόστο του γυμναστή έχει ο 41χρονος επίσης Έλληνας Κώστας Χατζηχρήστος (Με θητεία σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο), μαζί με τον 50χρονο Ευγκένι Μπούριν. Φυσιοθεραπευτές είναι οι: Άσκερ Μπάρτσο και Βαλερί Ζαρουχέφσκι, ενώ τιμ μάνατζερ ο Βασίλι Κοζλόβτσεφ. Τον ρόλο του σκάουτερ έχει ο 24χρονος Ουκρανός Μαξίμ Φόμιτσεφ. Επικεφαλής του ιατρικού τιμ ανέλαβε ο Ρομάν Αμπζελίλοφ και οι υπόλοιποι ιατροί είναι οι: Ρομάν Σμετάνιν, Γιούργι Κοζχοκάρ και Αντρέι Ορός.
Χωρίς Τεόντοσιτς
Στην προετοιμασία δεν συμμετέχει ο Σέρβος Μίλος Τεόντοσιτς, που λαμβάνει μέρος στο Μουντομπάσκετ. Ο 27χρονος αγωνίστηκε από το 2007 έως το 2011 στον Ολυμπιακό.
Ο Γάλλος άσος Νάντο Ντε Κολό τραυματίστηκε στο χέρι και απουσιάζει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας. Στο Καρπενήσι ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Ο 27χρονος έχει αγωνιστεί στο NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπέρς και τους Τορόντο Ράπτορς.
3 καλαθοσφαιριστές έχει εντάξει στο δυναμικό της η ΤΣΣΚΑ. Ξεχωρίζει η απόκτηση του Ντε Κολό. Οι υπόλοιπες μεταγραφές είναι ο Γεωργιανός Μαρκοϊσβίλι και ο Ρώσος Κορόμπκοφ.
Στην ΤΣΣΚΑ συνεχίζονται να αγωνίζονται 10 αθλητές της περασμένης ομάδας. Μεταξύ αυτών είναι και οι πρώην αθλητές του Ολυμπιακού Μίλος Τεόντοσιτς και Κάιλ Χάινς (2011-2013). Αρχηγός είναι ο Βίκτορ Χριάπα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ηλικιακά παίχτη του ρόστερ. Βρίσκεται στους Μοσχοβίτες από 2002, έχοντας αποχωρήσει από το 2004 έως το 2008, όπου αγωνίστηκε στο NBA με τους Πόρτλαντ Τρείλ Μπλέιζερς και τους Σικάγο Μπούλς.
Στον Β΄ Όμιλο της Ευρωλίγκας
Οι Μοσχοβίτες κληρώθηκαν στον 2ο Όμιλο της Ευρωλίγκας. Έχουν ως αντιπάλους την Μακάμπι, την Μάλαγα, την Άλμπα Βερολίνου, την Ζάγκρεμπ και την Λιμόζ.
Δυο φιλικά στο Καρπενήσι και το υπόλοιπο πρόγραμμα
Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε την προετοιμασία της στις 22 Αυγούστου και έως τις 3 Σεπτεμβρίου προπονήθηκε στην Μόσχα. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στο Καρπενήσι θα αντιμετωπίσει σε φιλικά τον Απόλλωνα Πάτρας στις 14-9 και τα Τρίκαλα δυο ημέρες μετά. Μετά το Καρπενήσι θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει στο Nick Galis Cup, αντιμετωπίζοντας τον Άρη, τον Παναθηναϊκό και την Μπάνβιτ (20-21 Σεπτεμβρίου). Από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου οι Ρώσοι θα βρεθούν στην Τουρκία, για να πάρουν μέρος στο Rixos Cup, όπου θα παίξει με τον Ερυθρό Αστέρα και την Φενέρμπαχτσε/ Ούλκερ. Ακολουθεί το Alexander Gomelsky Cup, το οποίο θα γίνει στις 4-5 Οκτωβρίου στην Ρωσία, παρουσία της Νίνζι, της Λιέτουβος Ρίτας και του Παναθηναϊκού. Το πρωτάθλημα Ρωσίας ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου.