Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πώς πάει η Ελλάδα;

Χρησιμοποιούμε δυστυχώς την ιστορία σαν κτέρισμα και δεν την αξιοποιούμε σαν μάθημα. Γι’ αυτό και είναι αποκαρδιωτικό ότι το πάθος δεν γίνεται μάθος. Λέξεις πικρές, έγκαιρες, προειδοποιητικές θυμήθηκα από το Διονύσιο Σολωμό, στον καιρό της δεινής οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης, «μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή, δεν είν’ εύκολες οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί...».
Και πάλι από το Σολωμό, σε μια «προσθήκη» του στη «Γυναίκα της Ζάκυνθος», σε επόμενη επεξεργασία της που εντέλει δεν την ενσωμάτωσε, ίσως επειδή τον προβλημάτισε η φαρμακερή οξύτητα της εικόνας, ίσως επειδή θέλησε να αυξήσει ακόμα περισσότερο αυτήν την οξύτητα αφήνοντας τη φράση του ανένταχτη, σαν ένα απόσπασμα – σήμα: «Είδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Έτσι πάει το έθνος».
Ιδού μια σύντομη, κοφτή, περιεκτική και ρεαλιστική απάντηση στο εν επικεφαλίδι ερώτημα για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Η χώρα για χίλιους λόγους, που δεν είναι η στιγμή να αναλύσουμε, είναι σε δεινή κατάσταση. Η καταστροφή είναι επί θύραις. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το πρόβλημα. Ζούμε στιγμές που η αλαζονική συμπεριφορά, το όποιο συμφέρον, οδηγούν σε μαζική καταστροφή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, οι συντεχνίες, πρέπει να διατυπώσουν προτάσεις εφικτές και ο λαός να συνδράμει. Με αρωγή και όχι με αντίδραση θα ενισχυθεί η απαίτηση προς την κυβέρνηση να επιτύχει και να άρει τις αδικίες.
Είναι αλήθεια ότι θα γίνουμε φτωχότεροι οι Έλληνες, θα χαθεί ένα μέρος της περιουσίας μας, αλλά θα κερδίσουμε την ουσία. Θα παύσουμε να ζούμε σε μια πλαστή ευημερία, να μεταθέτουμε τα προβλήματα στο μέλλον, να δημιουργούμε στρατιές παραπλανημένων και να οδηγούν τις ενέργειές μας οι σκοπιμότητες. Χάσαμε την αλήθεια, το σκοπό, την ουσία και χορτάσαμε ψεύδος που το βάφτισαν οι «εν υπεροχή όντες» επικοινωνία.
Η ελπίδα ανορθώσεως υπάρχει πάντα, αλλά ας οικοδομηθεί στη βάση του πραγματικού πλούτου της χώρας. Αρκετά ζήσαμε όλοι μια εικονική πραγματικότητα.

kostasmitsios@yahoo.gr