Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

«Μικρός Πρωθυπουργός» ο Θύμιος Σώκος Υπερπεριφερειάρχης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης



Η γνωστή μας, πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη, ορίστηκε Υπερπεριφερειάρχης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα.

Ο μέχρι τις 31/12/2010 Νομάρχης Αιτ/νιας Θύμιος Σώκος είναι ο νέος Γ.Γ Γραμματέας, Υπερπεριφερειάρχης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη.
Η γνωστή μας, πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη, της οποίας συνέντευξη φιλοξενήσαμε προ καιρού στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, με σημαντικά ευρυτανικά ζητήματα, με απόφαση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου, ορίστηκε Υπερπεριφερειάρχης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα. Στην Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ανήκουν οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου.

Μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2010, αποφασίστηκε ποιοι θα είναι οι 7 Υπερπεριφερειάρχες - Διοικητές της χώρας, οι αποκαλούμενοι και «μικροί Πρωθυπουργοί»
Η επιλογή των Διοικητών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε φυσικά η εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Ραγκούση, αλλά και έντονο παρασκήνιο, αφού μέχρι τελευταία στιγμή, πριν γίνουν οι τελικές επιλογές υπήρξαν πολλές αλλαγές στη λίστα των ονομάτων.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη συνιστώνται ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους οι εξής Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα και Υπερπεριφερειάρχης διορίστηκε o μέχρι τώρα περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα και Υπερπεριφερειάρχης, ορίστηκε η Πόπη Γερακούδη.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα με Υπερπεριφερειάρχη την Δήμητρα Γεωργακοπούλου.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, με Υπερπεριφερειάρχη τον Καθηγητή Τάσο Αποστολόπουλο, πρώην επικεφαλής του Οργανωτικού του ΠαΣοΚ.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά, με Υπερπεριφερειάρχη τον Λαρισαίο Φώτη Χατζημιχάλη.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, με Υπερπεριφερειάρχη τον μέχρι τώρα Περιφερειάρχη Αθανάσιο Καρούντζο.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, με Υπερπεριφερειάρχη τον Ευθύμιο Σώκο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΩΚΟΥ – ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ
Ο κ. Σώκος, που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από την περασμένη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, επισήμανε στον Ε.Π. ότι νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής για την πολύ σημαντική αυτή θέση που του εμπιστέυθηκε προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι το κράτος, με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του, θα βοηθήσει αποφασιστικά στην εδραίωση της αποκέντρωσης, που θεσμοθετήθηκε με τον «Καλλικράτη» και να ισχυροποιηθεί”.
Ο κ. Σώκος μας είπε ότι θα παραμείνει στην θέση αυτή μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ότι ο νέος ρόλος του θα είναι η στενή συνεργασία με τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που εντάσσονται στα όρια της νέας υπερπεριφέρειας και στόχος η δημιουργία μιας μικρής μεν συσπειρωμένης δε κρατικής διοίκησης που θα ενημερώνει το κεντρικό κράτος για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Θύμιος Σώκος γεννήθηκε το 1955, στο Αγρίνιο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, από Ευρυτάνες γονείς που κατάγονται από τον πρώην Δήμο Δομνίστας. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη δράση του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών. Ως μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην Επιτροπή που διαμόρφωσε το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2218/94 για τον «Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης και την Ενίσχυση του Α' Βαθμού Αυτοδιοίκησης».Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1988, όταν τοποθετήθηκε νομάρχης Ευρυτανίας μέχρι τις εκλογές του 1989, οπότε και παραιτήθηκε. Τον Νοέμβριο του 1993 ορίστηκε νομάρχης Ευβοίας. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Αγρινίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1998 και το 2002.Την περίοδο 1998-2003 διετέλεσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετείχε στις αρμόδιες επιτροπές για τον Αγροτικό Τομέα και τα προβλήματα των πόλεων. Το Φεβρουάριο του 2003 επανεξελέγη, για τρίτη συνεχή φορά, πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1995 είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Το 2006 εξελέγη νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τόλη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Ζωή-Ελευθερία.Να ευχηθούμε στο φίλο και πατριώτη κάθε επιτυχία στο έργο του.

Πόπη Γερακούδη: “Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω”.
Η νέα Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η κ. Καλλιόπη Γερακούδη έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η σημερινή επιλογή μου, από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Κατανοώ και γνωρίζω τις ευθύνες που αναλαμβάνω . Με συνέπεια, δουλειά , διάλογο και συνεννόηση, με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Με οδηγό τον τρόπο δουλειάς ένα χρόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρακαταθήκη τα αποτελέσματά της θα πορευτούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις και για την ομαλή μετάβαση στη νέα διοικητική δομή της χώρας, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη και για τη διαχείριση για το επόμενο εξάμηνο και μέχρι να περάσει στους αιρετούς Περιφερειάρχες, του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Το 2011 είναι μία δύσκολη και κρίσιμη χρονιά που θα κρίνει την πορεία της χώρας.
Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια, φοβία, αδιαφορία, αμέλεια. Απαιτείται προγραμματισμός, δράση και αποτελεσματικότητα. Απαιτείται πάνω απ’ όλα συλλογικότητα, συνεργασία και κοινός βηματισμός όλων για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για τη χώρα και για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Είμαστε ήδη έτοιμοι να συγκροτήσουμε άμεσα τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πιστεύω ότι από την 1η Ιανουαρίου θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός με τον καλύτερο τρόπο.
Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω.
Γνωρίζω τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.
Είμαι αποφασισμένη να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να ανταποκριθώ στην ευθύνη.
Θέλω να πιστεύω, ότι σ’ αυτήν την πορεία θα πάμε μαζί, σας καλώ να πάμε μαζί με τη συνεχή υποστήριξη, την ενθάρρυνση αλλά και με την κριτική όλων σας.
Ας δουλέψουμε με πίστη και αισιοδοξία για την ανάπτυξη του τόπου μας.»