Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Πανεθνική ανάγκη η προσευχή

Αυτόν τον καιρό της παντοειδούς κρίσης αισθανόμαστε αγανάκτηση, λύπη και αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου, για το μέλλον της πατρίδας μας. Μπορούμε όμως, ως ευαίσθητοι χριστιανοί και υπεύθυνοι πολίτες, να αντιδράσουμε και να υποδείξουμε στην ιεραρχία της Εκκλησίας να καλέσει τους πιστούς σε πανελλήνια προσευχή και μετάνοια. Να ανακηρύξει το 2011 έτος προσευχής και μετάνοιας των Ελλήνων.
Είναι πράγματι καταπληκτική η δύναμη της προσευχής. Διότι συνδέει τον άνθρωπο με την πηγή της δύναμης, τον παντοδύναμο Θεό. Είναι μια πάλη διαρκής του ανθρώπου να κρατήσει το Θεό κοντά του. Με την προσευχή παίρνουμε από το Θεό ό,τι ζητήσουμε, διώχνουμε τη λύπη και θεραπεύουμε τις ανάγκες μας. Η προσωπική μας ζωή, η εκκλησιαστική και εθνική μας ιστορία μαρτυρούν για του λόγου το αληθές.
Οι Νινευίται ξέπλυναν με την προσευχή τις αμαρτίες τους. Μια πόλη που ήταν βουτηγμένη στην ακολασία, στην πονηρία και στην παράνομη ζωή, η προσευχή την επανόρθωσε αμέσως. Η πόλη έγινε αγνώριστη. Μήπως όμως και στην πατρίδα μας, σε χαλεπούς καιρούς και ιδίως στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα πλήθη των Ελλήνων γέμιζαν τους ναούς για να προσευχηθούν, δεν είδαμε ότι «και όπλων και ίππων και χρημάτων και στρατοπέδων πολλώ μείζονα δύναμιν έχουσιν αι προσευχαί των δικαίων»; Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, πόσες φορές δεν είδαμε τη θαυματουργό επέμβαση του Θεού μετά από μια θερμή προσευχή;
Ιδού γιατί είναι πανεθνική ανάγκη να ανακηρύξει η ελληνική Εκκλησία το 2011 έτος προσευχής και μετάνοιας των πανελλήνων. Είναι καιρός και ώρα για προσευχή. Πρέπει καθημερινώς οι Έλληνες να προσεύχονται για τη σωτηρία τους. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα με μια ουρανομήκη φωνή να ζητήσουμε συγχώρεση από το Θεό και να προσευχηθούμε για τη σωτηρία του Έθνους μας.
Και θεωρούμε κατάλληλη τη στιγμή, τώρα στην αρχή του νέου χρόνου, να σαλπίσουμε από τη στήλη αυτή ότι πρέπει να παύσουν οι Έλληνες να ελπίζουν στη βοήθεια των ισχυρών τους εταίρων περισσότερο από τη βοήθεια του Θεού. «Μη πεποίθατε επί άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία».
kostasmitsios@yahoo.gr